گیلان یك استان كشاورزی است و بخش اعظم فعالیت های اقتصادی آن حول محور كشاورزی میچرخد؛ كار مستقیم بسیاری از مردم استان در اراضی شالیزاری، بادام زمینی، باغات چای، زیتون، مركبات، فندق یا پرورش دام و طیور، زنبور عسل و كرم ابریشم، همه ریشه در كشاورزی بودن گیلان دارد بنابراین توسعه بخش كشاورزی نقش مهمی در رونق و پیشرفت اقتصادی استان دارد.
در این میان؛ 238 هزار هكتار از اراضی گیلان را زمین های شالیزاری به خود اختصاص داده؛ زمینهایی كه سالانه بهطور متوسط 600 تا 700 هزار تن برنج سفید از آنها استحصال می شود و با توسعه این بخش می توان به خودكفایی برنج كه آرزوی دیرینه مسوولان كشور است، دست یافت. تحقق این مهم با توجه به تأكید رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر 'حمایت از تولید ملی' ضرورتی دوچندان می یابد.
به همین مناسبت رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با اشاره به افزایش میزان اعتبارات عمرانی ملی بخش كشاورزی طی سه سال گذشته اظهار داشت: میزان اعتبارات عمرانی ملی بخش كشاورزی 386 درصد در این مدت افزایش یافته است.
'اردشیر روحیماسوله' افزود: علاوه بر این، در بخش اعتبارات تملك دارایی استانی نیز 10 درصد رشد داشته ایم این درحالی كه در كشور رشد اعتبارات استان ها منفی بوده است.
وی ادامه داد: استان گیلان در بخش كسب اعتبارات ملی رتبه 22 كشور را در سال 88 داشت و هماكنون این رتبه به شش ارتقاء یافته كه رشد و حركت بسیار خوبی برای رسیدن استان به جایگاه واقعی خودش در زمینه اعتبارات این بخش محسوب می شود.
روحی خاطرنشان كرد: در بخش اعتبارات هزینه ای نیز 68 درصد نسبت به سال 89 رشد داشته ایم كه این امر؛ باعث ایجاد امنیت ، آرامش و اطمینان در داخل بدنه پرسنل جهاد كشاورزی برای انجام كار شد.
وی تصریح كرد: اعتبارات ملی برای فراهم آوردن زیرساخت های گیلان در بخش كشاورزی مصرف شده كه به دلیل غالب بودن كشت برنج در استان كه 238 هزار هكتار از اراضی را بخود اختصاص داده؛ به این محصول توجه ویژه ای در بخش تامین آب به عنوان یكی از زیرساخت های استان شده تا كشاورزان بدون دغدغه به كشاورزی بپردازند.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان از احداث كانال های بتنی f3, f4 در سال 90 به عنوان یكی از زیرساخت های بخش كشاورزی اشاره كرد و گفت: 470 كیلومتر كانال بتنی اف سه و چهار در سال گذشته در استان احداث شده این درحالی است كه سد سفیدرود 50 سال قبل احداث شده و تاكنون 35 درصد شبكه های اف سه و چهار بتنی ساخته شده كه بخش اعظم آن در سال 90 انجام شده است.
وی اظهار كرد: تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری استان به منظور ارائه خدمات بهتر و كم كردن هزینه های تولید و صرفه جویی در بخشی از امكانات به اجرا گذاشته شده كه با اجرای این طرح از تغییر كاربری اراضی كشاورزی نیز جلوگیری شد.
روحی ادامه داد: تاكنون از 238 هزار هكتار اراضی شالیزاری گیلان 70 هزار هكتار یعنی 34 درصد آن تجهیز و نوسازی شده كه در صورت تامین اعتبارات لازم براساس اعلام وزارت جهادكشاورزی تا پایان برنامه پنجم توسعه كشور؛ 90 درصد زمین های شالیزاری قابل تجهیز است كه این میزان در استان گیلان 180 هزار هكتار می باشد.
وی گفت: با ایجاد ایستگاههای پمپاژ و حفر چاهها و اجرای بخشی از آببندانهای استان به عنوان برخی از كارهای زیربنایی برای توسعه بخش كشاورزی و كار بدون دغدغه كشاورزان اقدام شده است.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان خاطرنشان ساخت: 12 هزار هكتار آب بندان در استان وجود دارد كه تاكنون سه هزار هكتار آن اصلاح و بازسازی شده با این وجود؛ بیش از یك هزار میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی بقیه آب بندان های استان نیاز است.
وی بیان كرد: در صورت تامین آب این آب بندان ها در دو مرحله از سال، می توان 500 میلیون متر مكعب آب برای كشاورزی ذخیره كرد و در ضمن بخش عمده ای از این آب بندان ها به صورت چندمنظوره برای تامین آب ، پرورش ماهی ، ماكیان و حتی بخشی از كارهای توریستی استفاده می شود.
روحی مكانیزاسیون كشاورزی را برای توسعه این بخش و كاهش هزینه های تولید ضروری دانست و گفت: با توجه به پایین بودن قطعات زمین در گیلان و بالا بودن هزینه كاشت، داشت و برداشت در استان ، سازمان جهادكشاورزی با اجرای طرح هایی سعی در تقلیل هزینه های تولید به نصف دارد.
وی اضافه كرد: میانگین هزینه تولید هر هكتار زمین شالیزاری در استان 17 میلیون ریال است كه در صورت انجام طرح تجهیز و مكانیزاسیون اراضی این میزان به 10 میلیون ریال تقلیل می یابد.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان خاطرنشان كرد: با اجرای طرح تجهیز اراضی در استان، رشد مكانیزاسیون و استفاده از ابزار و ادوات جدید در كشاورزی رونق بسیار خوبی را در این بخش شاهد هستیم.
وی ادامه داد: با تشكیل شركت های خدمات مهندسی و استقرار آنها در مراكز دهستان ها كه اكثر آنها تحصیل كرده بخش كشاورزی و مجهز به امكانات مكانیزاسیون هستند و تشكیل بانك نشاء ، خدمات خوبی برای پایین آوردن هزینه های تولید در بخش كشاورزی ارائه شده است.
روحی تصریح كرد: سازمان جهادكشاورزی با بكارگیری آخرین ماشین آلات كشاورزی روز مانند كمباین های كوچك چند منظوره كه كار برداشت ، خرمن كوبی و كیسه زنی را در یك مرحله انجام می دهد؛ هزینه های كشاورزی را به نصف تقلیل داده و میزان هدر رفت (پرتی) این نوع كمباین ها یك درصد است این در حالی است كه این میزان در كمباین های سابق بیش از 50 درصد بوده است.
وی اظهار داشت: از طرف دیگر؛ با ورود تراكتورهای كوچك باتلاق رو در استان زمین های كشاورزی جانی دیگر گرفت زیرا كه تراكتورهای قدیمی به دلیل وزن بالا و سنگینی در شالیزارها به صورت غلتك عمل می كردند و به مرور زمان موجب افت محصول در سطح شالیزارها می شد ولی امروز این تراكتورهای چند منظوره كمك خوبی به كشاورزان است.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان گفت: هر دستگاه مرز كش كه از سال گذشته به صورت آزمایشی در شالیزارهای استان بكار گرفته شده؛ نقش بسزایی در كاهش هزینه های تولید دارد بطوری كه هر هكتار شالیزار با 53 ساعت نیروی كارگر نشاء می شد كه با استفاده از این دستگاه این میزان به یك ساعت كار كاهش و هزینه تولید نیز یك سوم تقلیل یافته است.
روحی اضافه كرد: علاوه بر این؛ از دستگاه های بسته بندی كاه و كلش در شالیزارها بعد از برداشت محصول برنج استفاده می شود كه در واقع با فروش این كلش به عنوان خوراك دام در استان، كشاورزان درآمد جانبی خواهند داشت بطوری كه هر بسته كلش60 هزار ریال به فروش می رسد.
وی ادامه داد: همچنین دستگاه های نشاءكار و دروگر متعدد وارد استان شده كه با ارائه خدمت مناسب موجب كاهش هزینه های تولید می شود.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان خاطرنشان كرد: در سال جاری ، 45 هزار هكتار از اراضی شالیزاری استان به صورت مكانیزه نشاء شده اند و پیش بینی می شود 70 هزار هكتار از اراضی برنجكاری گیلان به صورت مكانیزه محصول را برداشت كنند كه این امر موجب 50 درصد صرفه جویی در هزینه های تولید خواهد شد.
وی تاكید كرد: این سازمان برای جلوگیری از هزینه های سربار و اضافه و استفاده بهینه از ظرفیت های موجود استان و بالا بردن سطح عملكرد در اراضی شالیزاری با مالكیت هفت دهم درصد از سه سال گذشته، نسبت به تولید بذر گوهر اقدام كرده و امروز این بذر تبدیل به رقم شده و در سال زراعی 89 -90 در سطح 13 هكتار شالیزار استان كشت شد.
روحی افزود: در سال زراعی 90- 91 نیز 20 هزار هكتار از اراضی استان زیر كشت رقم گوهر رفته كه میانگین تولید این بذر در هر هكتار هشت تن است كه از نظر كمی و كیفی با ارقام بومی و مرغوب برابری می كند.
وی خاطرنشان كرد: با كشت رقم گوهر كشاورزان علاوه بر بالا بردن میزان برداشت محصول از هر هكتار، باعث پایین آمدن هزینه های تولید و ایجاد درآمد بیشتر برای كشاورزان می شود كه از اقدامات مهم سازمان جهاد كشاورزی است.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان ابراز امیدواری كرد با حمایت از رقم گوهر و كشت بیش از 60 هزار هكتار از اراضی شالیزاری استان و 20 هزار هكتار از اراضی شالیزاری مازندران در سه سال آتی، در زمینه واردات برنج خودكفا شویم و دغدغه واردات برنج برای كشاورزان نیز از بین خواهد رفت.
وی ادامه داد: برنج تولیدی استان بیشتر ارقام بومی است و سطح زیر كشت ارقام پرمحصول مانند خزر، سفیدرود و شیرودی زیر 15 هزار هكتار است لذا در فروش آن هم دغدغه ای نداریم كه بیشتر به مصرف داخلی و خانواده های برنجكار می رسد.
روحی تصریح كرد: شورای عالی اقتصاد قیمت خرید تضمینی ارقام پرمحصول را هر ساله اعلام و كشاورزان گیلان در صورت تمایل می توانند نسبت به فروش برنج خود اقدام كنند.
وی گفت: برنج های بومی كه كشت غالب استان را تشكیل می دهند، براساس نشست های استانداران شمال كشور با رییس جمهوری به صورت خرید توافقی توسط سازمان هایی كه نیاز به خرید برنج دارند ، صورت می گیرد كه با توجه به كیفی بودن برنج بومی گیلان دغدغه ای برای فروش محصول وجود ندارد.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان اظهار داشت: از سوی دیگر؛ با توجه به نامگذاری سالجاری از سوی رهبر معظم انقلاب و اهتمام دولت برای تحقق این مهم با بسته های حمایتی در نظر گرفته شده؛ كنترل و نظارت خوبی بر واردات برنج های خارجی به منظور حمایت از تولید داخلی صورت می گیرد.
وی ادامه داد: تبلیغات برنج های خارجی نیز در رسانه ملی ممنوع شده كه همین موضوع كمك خوبی برای فروش محصول برنج ارقام بومی از سوی كشاورزان است.
روحی توسعه كشت دوم بعد از برداشت محصول برنج را برای كمك به درآمد برنجكاران ضروری دانست و گفت: كشاورزان بعد از برداشت محصول برنج نباید زمین را رها كنند بلكه با كشت های تركیبی از این اراضی درآمد به دست بیاورند.
وی اضافه كرد: سال گذشته در شهرستان رضوانشهر در غرب استان گیلان، كشت تركبیی برنج، اردك و ماهی به صورت پایلوت صورت گرفت كه این امر باعث استفاده نكردن از كودهای شیمیایی و سموم در مزارع برنج شد و نوعی صرفه جویی انجام شد.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان بیان داشت: در كشت تركیبی برنج از هر هكتار شالیزار چهار میلیون ریال هزینه وجین كسر می شود و پرورش اردك و ماهی در مزارع بطور طبیعی با كرم ساقه خوار برنج نیز مبارزه می كند.
وی ادامه داد: كشاورزان با پرورش برنج ، اردك و ماهی به صورت توأم در مزارع شالیزاری می توانند از سه منبع درآمد بهره مند شوند كه با توجه به كوچك بودن سطح اراضی كشاورزان استان می توان با بهره گیری از این امكان، جوانان را به كار در بخش كشاورزی راغب كرد.
روحی افزود: امسال در شهرستان ساحلی انزلی نیز 80 نقطه به صورت آزمایشی برداشت ماهی بعد از برداشت محصول برنج داریم كه سال گذشته این مهم در هشت نقطه این شهرستان صورت گرفت.
وی خاطرنشان ساخت: سازمان جهادكشاورزی بچه ماهی را به كشاورزان می دهد و طی مدت چهار ماه از 500 متر زمین 30 میلیون ریال كسب درآمد خواهند شد كه باعث رقابت بین كشاورزان می شود زیرا كشاورزان استان به دلیل بالا بودن میزان رطوبت در گیلان رغبتی به كار بعد از برداشت محصول برنج ندارند لذا میزان درآمد ناشی از فروش محصول برنج پایین است.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان تصریح كرد: علاوه بر این، كشاورزان استان در كنار خانه های روستایی خود 30 هكتار زمین و یك حلقه چاه آب دارند كه می توانند با دریافت مجوز احداث گلخانه یا پرورش مرغ محلی و سایر ماكیان و پرورش ماهی از آن كسب درآمد كنند.
وی ادامه داد: برخی از كشاورزان شهر هشتپر در غرب استان در زمینه پرورش ماهیان سردآبی و گرمابی، اردك، غاز، بوقلمون، گاو، سبزی كاری و باغداری فعالیت می كنند و مشكل درآمدی ندارند.
روحی یادآور شد: در سنوات گذشته كشاورزان استان در زمینه پرورش كرم ابریشم نیز فعالیت می كردند كه بتدریج رو به نابودی رفت و هم اكنون با كمك دولت دهم، ابریشم دوباره احیا شده بطوری كه شاهد افزایش میزان تولید پیله ابریشم در دو سال گذشته در استان بوده ایم.
رییس سازمان جهاد كشاورزی گیلان گفت: در سال تولید ملی؛ دولت كارگروهی به نام 'توسعه بخش كشاورزی' ایجاد كرده كه در استانها نیز این كارگروه به ریاست استاندار تشكیل شده و دبیری آن با جهاد كشاورزی است.
روحی افزود: دولت به این نتیجه رسیده بخش كشاورزی از بخشهایی است كه نیازمند توجه ویژه است و یكی از اركانهای استقلال كشور محسوب می شود همانطوری كه امام راحل نیز در سالهای اول انقلاب اشاره كردند كه «برای استقلال كشور باید كشاورزی مستقل داشته باشیم تا غذای مردم را تامین كنیم.»
وی خاطرنشان ساخت: بخش كشاورزی مطمئنترین ، سریعترین و كمهزینهترین راه برای حمایت از تولید ملی، استقلال كشور و ایجاد اشتغال است لذا رییس جمهوری با تشكیل كارگروه ویژه كشاورزی و حمایت همه جانبه از این بخش، اعتبارات بسیار خوبی برای استانها پیش بینی كرده است.
روحی اظهار داشت: در كارگروه كشاورزی استانی نیز پنج هزار و 120 میلیارد ریال تسهیلات تصویب شده كه از این میزان یك هزار و 640 میلیارد ریال احصاء و در اختیار بانك كشاورزی قرار گرفته تا پرداخت كند.
وی اضافه كرد: این اعتبارات به عنوان كف اعتبارات تسهیلاتی برای رونق بخش كشاورزی، تقویت تولید ملی، ارتقاء تولید و تولید محصولات جدید كشاورزی و ایجاد اشتغال مؤثرتر پیش بینی شده است.ك/3
605/695
رشت - رييس سازمان جهاد كشاورزي گيلان يكي از اقدامات اين سازمان براي توسعه و رونق كشاورزي بويژه برنج را طرح تجهيز و نوسازي اراضي شاليزاري عنوان كرد و گفت: اين مهم به دليل محدود بودن سطح شاليزاري و كم بودن ميزان مالكيت اراضي به مقدار هفت دهم هكتار، يكي از راه هاي نجات بخش كشاورزي گيلان است.