به گزارش ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، 'محمد عالم' استاد مهندسی برق و رایانه دانشگاه 'پوردو' گفت : این ابزار كه میتواند چند صد برابر حساستر از حسگرهای زیستی موجود باشد، ویژگی دو نوع حسگر مختلف را با یكدیگر تركیب میكند.
وی افزود :هر یك ازاین حسگرهای زیستی دارای حساسیت محدودی هستند اما وقتی باهم تركیب شوند، حسگر بهدست آمده از هر دو حسگر قبلی بهتر خواهد بود.
عالم ادامه داد: این ابزار كه حسگر زیستی Flexure-FET نامیده میشود، یك حسگر مكانیكی را با یك حسگر الكتریكی تركیب میكند.
به گفته وی ، حسگر مكانیكی مولكولها را بر اساس جرم یا اندازه آنها تشخیص میدهد و حسگر الكتریكی با استفاده از بار الكتریكی مولكولها آنها را شناسایی میكند.
این استاد مهندسی برق و رایانه خاطرنشان كرد : حسگر جدید هم مولكولهای باردار و هم مولكولهای خنثی را شناسایی و امكان كاربردهای وسیعتر را فراهم میكند.
عالم با اشاره به كاربردهای این حسگر در پزشكی و تشخیص زودهنگام سرطان گفت: كاربرد این حسگر در پزشكی به این صورت است كه در آن فهرستی از پروتئینها و DNA برای هر فرد بیمار ثبت میشود تا امكان تشخیص دقیقتر و درمان بهتر انجام شود.
وی افزود: در تشخیص سرطان، این ابزار امكان شناسایی مقادیر بسیار كمی از اجزای DNA و پروتئینهای تغییر یافته توسط سرطان را بسیار زودتر از آن كه بتوان بروز این بیماری را با استفاده از روشهای تصویربرداری تشخیص داد، فراهم می كند.
استاد مهندسی برق و رایانه در مورد بخش مكانیكی این حسگر گفت: این حسگر از یك پایه نوسانگر از جنس نقره یا سیلیكون درست شده كه شبیه تخته شیرجه است. در زیر این پایه یك ترانزیستور قرار دارد كه بخش الكتریكی حسگر را میسازد.
عالم افزود: در این حسگر جدید به جای لیزر از یك ترانزیستور برای اندازهگیری ارتعاش یا خمشدگی استفاده شده است.
جزییات این تحقیق در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
علمی**2038**1581
تهران- گروهي از محققان آمريكايي يك حسگر زيستي بسيار حساس ساختهاند كه ميتواند در تشخيص زودهنگام سرطان مورد استفاده قرار گيرد.