۳ مرداد ۱۳۹۱، ۱۱:۳۶
کد خبر: 80244425
T T
۰ نفر

نگاهي به زندگينامه آيت الله ميرزاهاشم آملي

۳ مرداد ۱۳۹۱، ۱۱:۳۶
کد خبر: 80244425
نگاهي به زندگينامه آيت الله ميرزاهاشم آملي

ساري - آيت الله ميرزاهاشم آملي كه از او به عنوان يكي از مراجع بزرگ تقليد در دهه هاي گذشته ياد مي شد ، امروز نيز به واسطه حضور دو فرزندش در راس دو قوه مقننه و قضائيه براي بسياري از مردم شناخته شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، اكنون حدود 20 سال از عروج ملكوتی آن عالم ربانی می گذرد و مجموعه علمی و دانشگاهی شهرستان آمل در آستانه سالگرد وفاتش ، مراسم یادبودی را با حضور فرزندان آن مرحوم تدارك دیده اند.

آیت الله میرزا هاشم لاریجانی ، در سال 1278هجری شمسی در روستای ' پردمه ' لاریجان ، در 70 كیلومتری شهر آمل دیده به جهان گشود.

او در دوران كودكی ، به فراگیری ادبیات عرب و مقدمات علوم نزد آقا سید تاج و احمد آملی پرداخت و تا مرحله سطوح را در همان شهر فراگرفت.

این عالم ربانی، در 13 سالگی ، برای ادامه تحصیل به حوزه تهران و مدرسه سپهسالار رفت كه زیر نظر سید حسن مدرس اداره می‌شد و تا 25 سالگی در آن مدرسه به فراگیری علوم دینی پرداخت.

میرزا محمدرضا فقیه لاریجانی ، سید محمد تنكابنی ، میرزا یدالله نظرپاك ، محمدعلی لواسانی ، میرزا طاهر تنكابنی ، میرزا ابوالحسن شعرانی و محمدعلی شاه‌آبادی از اساتید وی در این مدت بودند.

آیت الله میرزاهاشم آملی در سال 1305 به قم رفت و در آنجا در درس آیت الله عبدالكریم حائری یزدی، محمد حجت كوه‌كمری ، محمدعلی شاه‌آبادی و محمدعلی حائری قمی حاضر شد و در مدت شش سال از آنان دروس فقه ، اصول ، رجال ، حدیث ، فلسفه و عرفان را فرا گرفت.

آیت الله میرزاهاشم آملی پس از دریافت اجازه اجتهاد از آیت الله عبدالكریم حائری یزدی و محمد حجت كوه‌كمری ، در سال 1315به حوزه نجف مهاجرت كرد و در مدرسه بزرگ آخوند ساكن شد و در درس فقه و اصول سید ابوالحسن اصفهانی ، آقاضیاءالدین عراقی و میرزای نائینی حاضر شد.

پس از تصویب قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی در مهر ماه 1341و اعتراض مراجع تقلید ، وی یكی از چهره‌های سرشناس مبارز روحانیت بود كه نامش همواره ذیل اعلامیه‌های دسته جمعی مراجع تقلید دیده می‌شد.

وی از اولین كسانی بود كه دولت منتخب امام را تایید كرد و پس از فوت امام و انتخاب آیت الله خامنه‌ای به مقام رهبری ، در نامه‌ای بیعت خود را با معظم له اعلام و تاكید كرد : انتخاب شایسته حضرتعالی كه فردی دانشمند و اسلام‌شناس و صاحب درایت هستید از جانب مجلس خبرگان ، مایه امیدواری و تسكین است.

آیت اللّه میرزا هاشم آملی به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) بسیار عشق می ورزید. هرگاه نام امیرالمومنان علی (ع) را می آورد ، اشك در دیدگانش حلقه می زد و زمانی كه از خواب بر می خاست ، به شوق امیر مومنان بر آن حضرت درود می فرستاد و می فرمود : 'السلام علیك یا امیرالمومنین و رحمة اللّه و بركاته'.

مرحوم آیت اللّه میرزا هاشم آملی ، یكی از چهره های سرشناس مبارزی بود كه با شروع برنامه های ضد اسلامی رژیم منحوس شاهنشاهی ، در قالب تصویب قانون انجمن های ایالتی و ولایتی در سال 1341 ه-ش، عمق فاجعه را احساس كرد و بی درنگ به میدان آمد، به طوری كه نامش همواره ذیل اعلامیه های دسته جمعی مراجع تقلید دیده می شد.

خانه اش محل شور و گردهمایی مبارزان و دیدگاهش روشنگر راه مبارزه بود. هم چنین نماز جماعت ایشان در حیاط مدرسه خان (آیت اللّه بروجردی فعلی)، محل اجتماع روحانیان مبارز بود.

آیت اللّه میرزا هاشم آملی در پی تدریس طولانی در حوزه های علمیه نجف اشرف و قم ، شاگردان بسیاری را در محفل درس خود پرورش داد و آنان را به سر منزل مقصود رسانید ،

شاگردانی كه از اساتید و علمای بزرگ حوزه های علمیه به شمار می روند.

آیت اللّه جوادی آملی كه مدت پنج سال در درس ایشان شركت كرده بود ، حضرات آیات مكارم شیرازی، شیخ جوادتبریزی ، محمدهادی معرفت ، صالحی مازندرانی ، محمدی گیلانی و سید جعفر كریمی از جمله شاگردان این عالم ربانی بودند.

' علی لاریجانی ' ، رییس مجلس شورای اسلامی ، ' صادق لاریجانی ' ، رییس قوه قضاییه ، ' محمدجواد لاریجانی '، استاد دانشگاه و عضو شورای امنیت ملی كشور ، ' باقر لاریجانی ' ، پزشك و فوق‌تخصص غدد ، استادیار دانشگاه تهران و رییس دانشگاه علوم پزشكی تهران و ' فاضل لاریجانی ' ، رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات آیت الله آملی از فرزندان آیت الله میرزاهاشم آملی هستند.

آیت اللّه میرزا هاشم آملی در رفتار و گفتار به اولیای خدا (ع) اقتدا كرده بود . خوش بیان ، خوش برخورد و خوش اخلاق بود . با مردم مانوس بود و بیشتر كارهای دفترش را خود انجام می داد.

او همچنین از اوان جوانی در تحصیل دانش بسیار كوشا بود و هیچ چیز او را از این كار باز نمی داشت و در سایه همین كوشش ها بود كه توانست قله های رفیع علم و دانش را فتح كند. وی به تدریس نیز بسیار اهتمام می ورزید و حتی در مواقع بیماری هم از آن دست بر نمی داشت.

آیت اللّه میرزا هاشم آملی علاقه ویژه ای به حضرت امام رحمه الله علیه داشت و همواره از رهبر كبیر انقلاب اسلامی با عنوان ' امام المسلمین ' یاد می كرد.

وی پیروی از دستورهای حضرت امام خمینی (ره) را واجب می دانست و می گفت : نظر من در مسایل كشور همان است كه امام می گویند.

آیت اللّه میرزاهاشم آملی ، پس از 91 سال تلاش و كوشش در راه كسب و گسترش معارف اسلامی و پشت سر نهادن یك دوره بیماری ، در عصر روز جمعه چهارم رمضان 1413 ه - ق برابر با هفتم اسفند ماه سال 1371 هجری شمسی دعوت حق را لبیك گفت.

پیكر مطهر این مرحوم پس از تشییع باشكوه ، به آرامگاه ابدی انتقال یافت و در حرم مطهر حضرت معصومه (س) مسجد بالاسر ، كنار مرقد شهید مطهری و علامه طباطبایی به خاك سپرده شد.ك/4

7327/1654