با این وجود، مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی اعلام كرده اند كه بیش از تبعات سیاسی و اجتماعی این كاهش رشد، نگران تبعات سلامتی آن هستند.
**كاهش رشد جمعیت و سالمندی
با كاهش رشد جمعیت، منحنی جمعیت كشور به سوی سالمند شدن حركت می كند چنانكه هم اكنون سازمان ملل متحد اعلام كرده است كه جمعیت بالای 60 سال ایران طی سال های 2011 تا 2050 میلادی با رشد 26 درصدی مواجه خواهد شد.
این به آن معنا است كه جمعیت سالمندان طی سال های آینده، 33 درصد كل جمعیت را به خود اختصاص خواهد داد.
همچنین طبق آمار بین المللی، ایران از نظر سرعت پیر شدن جمعیت، رتبه سوم را به خود اختصاص می دهد.
اما هم اكنون طبق جدیدترین آمار، حدود شش درصد جمعیت كشور را سالمندان تشكیل می دهند.
'مرضیه وحید دستجردی' وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی معتقد است هرچه تعداد سالمندان در كشور بیشتر شود، گرفتاری ها و معضلات بهداشتی و درمانی كشور نیز بیشتر می شود.
به گفته وی، میزان مراجعات و بستری سالمندان، بطور متوسط پنج برابر بیش از افراد عادی است.
**تبعات بهداشتی كاهش رشد جمعیت
'تك فرزندی' و 'ازدواج های دیرهنگام' از عمده ترین دلایل كاهش رشد جمعیت در كشور به شمار می روند.
مدیركل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی به خبرنگار ایرنا می گوید: مسوولان این وزارتخانه بیشتر دغدغه تبعات بهداشتی كاهش رشد جمعیت را دارند.
'محمداسماعیل مطلق' درباره پدیده 'تك فرزندی' در كشور می افزاید: اصلا موافق 'تك فرزندی' نیستیم البته نه از نظر ابعاد جمعیتی بلكه از نظر سلامت با آن مخالف هستیم.
وی با اشاره به نگرانی های فزاینده درباره احتمال افزایش بیماری ها و اختلالات رفتاری و اجتماعی در تك فرزندان، خاطرنشان می كند بررسی جدی در این باره در كشور آغاز شده است كه نتایج آن در آینده اعلام می شود.
مدیركل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت، می افزاید تك فرزندان هنگام بزرگسالی از حمایت های خواهر و برادر، برخوردار نیستند و با توجه به سالمندی والدین در آن هنگام، تنهایی تك فرزندان می تواند زمینه ساز معضلات اجتماعی و روانشناسی باشد.
مطلق در ادامه افزایش سن ازدواج و سن باروری در كشور اشاره می كند و می گوید: سن ازدواج در كشور افزایش یافته و بطور میانگین از 21 سال به 27 سال رسیده است و این امر می تواند عوارض دوران بارداری را افزایش دهد.
وی، بهترین سن باروری را 25 سال، عنوان می كند و ادامه می دهد: زنان در این سن بهترین شرایط آناتومیكی بدن را دارند و بهترین زمان برای تعامل با فرزندان محسوب می شود.
این مقام مسوول در وزارت بهداشت خاطرنشان می كند فاصله فرزند آوری پس از ازدواج نیز طولانی شده كه این مشكل دیگری است.
به گفته مطلق، هم اكنون هشت میلیون جوان در كشور آماده ازدواج هستند.
** سیاست های كنترل جمعیت در گذشته
سونامی افزایش جمعیت به ویژه در دهه شصت، مسوولان وزارت بهداشت را بر آن داشت كه برای كاهش و كنترل جمعیت، سیاست های ویژه ای را به كار گیرند.
اولین نشانه های تغییر سیاست های وزارت بهداشت در كنترل جمعیت، از سال گذشته نمایان شد؛ برخی مسوولان وزارت بهداشت طی سال گذشته به این نكته تاكید داشتند كه جمعیت در برخی مناطق دارای دهك های پایین جامعه، رشدی فزاینده دارد اما دهك های بالای جامعه بیشتر به دنبال تك فرزندی هستند.
البته هم اكنون نیز برخی مسوولان وزارت بهداشت تصریح كرده اند كه در مورد مساله 'فرزندآوری' باید بیشتر به دهك های بالای جامعه توجه داشت.
**حذف سیاست های كنترل جمعیت
مسوولان وزارت بهداشت طی روزها و هفته های اخیر بارها به صراحت اعلام كردند كه سیاست های گذشته این وزارتخانه در كاهش و كنترل جمعیت، حذف شده است.
'علیرضا مصداقی نیا' معاون بهداشت وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی به خبرنگار ایرنا می گوید: الان دیگر سیاستی برای كنترل جمعیت در كشور نداریم؛ البته اگر زنی به علت بیماری یا به علت مشكلات جسمی نتواند بچه دار شود از او مراقبت های لازم به عمل می آوریم.
وی تاكید می كند ما برای پایین آوردن افزایش جمعیت، دیگر كاری نمی كنیم، این مساله، سیاست دولت و وزارت بهداشت نیست.
**وزارت بهداشت پاسخ دهد، یك یا شش بچه؟
اعمال سیاست های وزارت بهداشت و ترویج شعارهایی مانند 'دو بچه كافی است' در گذشته این تصور را در اذهان عمومی به وجود آورده است كه هم اكنون نیز وزارت بهداشت شمار كودكان یك خانواده را می خواهد تعیین كند.
هرچند هم اكنون مسوولان وزارت بهداشت از اعلام تعداد كودكان برای خانواده ها اجتناب می ورزند اما 'علیرضا مصداقی نیا' معاون وزیر بهداشت طی خبری اعلام كرد فرهنگ بومی ما با داشتن پنج تا شش فرزند سازگارتر است.
وی درعین حال تصریح می كند سیاست های وزارت بهداشت دیگر اینطور نیست كه سراغ مردم برویم و از آنها بخواهیم بچه داشته باشند یا نداشته باشند.
مصداقی نیا خاطرنشان می كند سیاست فعلی وزارت بهداشت، سلامت دوران باروری، سلامت مادران و سلامت نوزادان است.
به هرحال بنا به نتایج رسمی آمار كشوری طی هفته های اخیر، نرخ رشد جمعیت از 1.62 درصد سرشماری سال 85 به 1.29 درصد در سال جاری كاهش یافته است و وزارت بهداشت نیز با توجه به تبعات منفی بهداشتی كاهش رشد نرخ جمعیت، اعمال سیاست كنترل جمعیت را دیگر مناسب نمی داند.
اجتمام**9185 ** 1569
تهران - به گفته مسوولان كشوري، رشد جمعيت كشور تا 29 سال ديگر يعني در سال 1420 منفي خواهد شد؛ اين رشد جمعيت بطور قطع آثار فراواني بر مسايل سياسي و اجتماعي جامعه خواهد داشت.