ورزشكاران ایرانی در سی امین رقابت های المپیك توانستند با كسب بیشترین مدال طلا و ركوردزنی خود در تاریخ المپیك ایران، حضوری درخشان را رقم زنند. كسب اولین مدال توسط احسان حدادی در رشته دوومیدانی، پیروزی های نوشاد عالمیان در تنیس روی میز، صعود الهه احمدی به فینال در تفنگ بادی، كسب مدال طلای بهداد سلیمی در وزنه برداری و كسب اولین مدال المپیك در رشته كشتی فرنگی پس از 40 سال از پیروزمندی های كاروان اعزامی ایران به المپیك 2012 لندن بود.
كسب 4 مدال طلا، 5 مدال نقره و 3 مدال برنز دسترنج ورزشكاران ایرانی در این المپیك بود كه سبب شد ایران در رده هفدهم جای گیرد.
پیش از شروع بازی های المپیك لندن محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران در مراسم تجلیل از قهرمانان و مدال آوران سال 1390 ضمن مهم خواندن المپیك لندن، اظهار اطمینان كرده بود كه به یاری خداوند و با همت و تلاش جوانان ورزشكار و مسوولان، مربیان و سرپرستان، تعداد مدال های تیم المپیكی ایران در این دوره از رقابت ها بیشتر و رنگین تر از دوره های قبل خواهد بود و ورزشكاران ایران را به رتبه های بالاتر ارتقا خواهند داد.
حضور به یادماندنی ایران در المپیك لندن در حالی صورت گرفت كه تا پیش از اعزام كاروان ورزشی ایران، برخی از رسانه ها نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عملكرد محمد عباسی وزیر وزارت ورزش و جوانان سعی در استیضاح وی در مجلس شورای اسلامی داشتند.
**تاریخچه حضور ایران در المپیك
------------------------------------
از اولین حضور ایران در بازی های المپیك تاكنون قریب به 74 سال می گذرد و حاصل سال های حضور ایران در رقابت های جهانی المپیك 60 مدال رنگارنگ بوده است. تا پیش از درخشش ورزشكاران ایرانی در المپیك 2012 لندن؛ نگاهی به رتبه ایران در دوره های مختلف المپیك در میان سایر كشورهای شركت كننده نشان می دهد كه به رغم تلاش ورزشكاران ایرانی و كسب در مجموع 48 مدال، ایران نتوانسته در جایگاهی شایسته ورزشكاران ایرانی بایستد.
**پرونده حضور ایران در رقابت های المپیك
----------------------------------------------
- 1948 لندن (انگلستان)
نخستین دوره المپیك در سال 1900میلادی (1327) و در شهر پاریس برگزار شد و تجربه حضور رسمی ایران در بازی های المپیك به سال 1948 و المپیك لندن بازمی گردد. ایران با 38 ورزشكار در رشته های وزنه برداری، كشتی، بسكتبال، مشت زنی، ژیمناستیك و تیراندازی در المپیك لندن شركت كرد. در این دوره جعفر سلماسی در رشته وزنه برداری با كسب مدال برنز اولین مدال آور برنز در كاروان ورزشی ایران بود. ایران در این دوره در رده آخر و سی و چهارم قرار گرفت.
- 1952 هلسینكی(فنلاند)
ایران در المپیك 1952 هلسینكی دومین حضور خود را شاهد بود. در این دوره 22 ورزشكار در رشته های كشتی، وزنه برداری، مشت زنی و دوومیدانی شركت كردند كه حاصل آن سه مدال نقره و چهار مدال برنز بود كه ایران را در رده سی ام جای داد.
- 1956 ملبورن (استرالیا)
در المپیك ملبورن 17 ورزشكار ایرانی در رشته های كشتی، وزنه برداری و دوومیدانی شركت كردند كه نتیجه آن دو مدال طلا، دو نقره و یك برنز بود. ایران در این دوره در رده چهاردم جدول قرار گرفت. در این دوره از بازی ها نام امامعلی حبیبی، كشتی گیر آزاد به عنوان اولین برنده مدال طلای ایران در بازی های المپیك ثبت شد.
- 1960 رم (ایتالیا)
در سال 1960 ایران با اعزام 25 ورزشكار در رشته های مشت زنی، دوومیدانی، كشتی، وزنه برداری و تیراندازی به شهر رم توانست جایگاه بیست و هشتم را آن خود كند. در این دوره از بازی های المپیك، شركت كنندگان ایرانی توانستند یك مدال نقره و سه مدال برنز كسب كنند.
- 1964 توكیو (ژاپن)
در بازی های المپیك توكیو ایران با 58 شركت كننده در رشته های مشت زنی، دوومیدانی، كشتی آزاد، كشتی فرنگی، وزنه برداری، تیراندازی تنها توانست 2 مدال برنز كسب كند و در رتبه سی و پنجم قرار گرفت.
- 1968 مكزیكو (مكزیك)
در رقابت های المپیك 1968 مكزیك، ایران با 14 ورزشكار در رشته های دوومیدانی، وزنه برداری و كشتی حضور یافت كه توانست با كسب دو مدال طلا، یك نقره و دو برنز، جایگاه نهم را به خود اختصاص دهد.
- 1972 مونیخ (آلمان غربی)
در المپیك مونیخ، ورزشكاران ایرانی با دریافت 2 مدال نقره و یك برنز در جایگاه بیست و هشتم قرار گرفتند. ایران 51 ورزشكار در رشته های كشتی، مشت زنی، فوتبال، دوچرخه سواری، وزنه برداری، دوومیدانی و شمشیربازی اعزام كرده بود.
- 1976 مونترال (كانادا)
ایران در المپیك مونترال در جایگاه سی و سوم قرار گرفت. 88 ورزشكار اعزامی كشور به این دوره از بازی ها تنها توانستند یك نقره و یك برنز كسب كنند. فوتبال، تیراندازی، شمشیربازی، مشت زنی، دوچرخه سواری، وزنه برداری، واترپلو ، دوومیدانی و كشتی از رشته های شركت كننده در المپیك مونترال بودند.
- 1980 مسكو و 1984 لس آنجلس
ایران، دو دوره المپیك در سال های 1980 و 1984 را به دلیل برگزاری در كشورهای شوروی كمونیستی و آمریكا را با حضور نیافتن در بازی ها تحریم كرد.
- 1988 سئول (كره جنوبی)
در المپیك سئول ایران همراه با هفت كشور دیگر توانست در رده سی و ششم قرار گیرد. در این المپیك 27 ورزشكار ایرانی در رشته های كشتی، دوچرخه سواری، دو ماراتن و تكواندو حضور داشتند و توانستند یك مدال نقره كسب كنند.
- 1992 بارسلونا (اسپانیا)
ورزشكاران ایرانی در المپیك بارسلونا با كسب یك مدال نقره و دو برنز، ایران را در جایگاه چهل چهارم قرار دادند. 40 ورزشكار ایرانی در رشته های كشتی، دوچرخه سواری، مشت زنی، وزنه برداری، دوومیدانی، تنیس روی میز و تكواندو در المپیك 1992 حضور یافتند.
- 1996 آتلانتا (ایالات متحده آمریكا)
المپیك آتلانتا نیز شاهد حضور 19 ورزشكار ایرانی در رشته های كشتی، مشت زنی، تیراندازی، شنا، دوومیدانی و وزنه برداری بود. در این دوره ایران با كسب یك مدال طلا، یك نقره و یك برنز در مكان چهل و سوم جای گرفت.
- 2000 سیدنی (استرالیا)
در بازی های المپیك سیدنی ایران با كسب 3 مدال طلا و یك برنز در مقام بیست و ششم قرار گرفت. در این دوره 35 ورزشكار به المپیك سیدنی اعزام شدند.
- 2004 آتن (یونان)
المپیك آتن نیز شاهد حضور 38 ورزشكار ایرانی در رشته های جودو، مشت زنی، دوچرخه سواری، تیراندازی، وزنه برداری، تكواندو، دوومیدانی، شنا، تنیس روی میز و كشتی بود. ایران با كسب 2 مدال طلا، دو نقره و دو برنز در رده بیست و نهم جدول قرار گرفت.
- 2008 پكن (چین)
رتبه پنجاه و یك، رتبه ای بود كه ایران در المپیك پكن توانست كسب كند. در این دوره از رقابت ها ایران با 54 ورزشكار در رشته های دوومیدانی، دوچرخه سواری، تیروكمان، قایقرانی، تنیس روی میز، شنا، بدمینتون، وزنه برداری، مشت زنی، جودو، كشتی، بسكتبال و تكواندو شركت داشت. حاصل تلاش ورزشكاران ایرانی در المپیك پكن یك مدال طلا و یك برنز بود.
- 2012 لندن (انگلستان)
المپیك 2012 لندن شاهد حضور 52 ورزشكار ایرانی در رشته های كشتی، دوومیدانی، وزنه برداری، قایقرانی، تیرو كمان، مشت زنی، تكواندو، تنیس روی میز، روئینگ، دوچرخه سواری، شمشیربازی و شنا بود. ورزشكاران ایرانی در المپیك 2012 لندن توانستند در مجموع 12 مدال رنگی كسب كنند. كسب 4 مدال طلا، 5 نقره و 3 برنز حاصل تلاش ورزشكاران ایرانی بود كه ایران را در رده هفدهم جدول قرار داده است.
**انتقادهای وارده بر وزارت ورزش و جوانان
----------------------------------------------
برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آستانه برگزاری مسابقات المپیك 2012 لندن با به چالش كشاندن وزارت ورزش و جوانان سعی در استیضاح وزیر این وزارتخانه داشتند.
این در حالی است كه درخشش مربیان و ورزشكاران ایرانی ضمن صحه گذاشتن بر عملكرد مثبت این وزارتخانه تاكنون؛ نشان از ادعاهای بی اساس كسانی كه مدعی هستند وزیر ورزش روحیه و انگیزه ورزشكاران المپیكی را تضعیف كرده است، دارد.
حسن كامران دستجردی نماینده مردم اصفهان در مجلس و یكی از طراحان استیضاح وزیر ورزش و جوانان مدعی شده بود كه محمد عباسی برای جوانان برنامه نداشته و در وزارت ورزش و جوانان توجهی به مسایل جوانان نمی شود. وی همچنین مدعی شده بود كه وزیر این وزارتخانه ورزشی نیست و فدراسیون ها در وضعیت نامطلوبی به سر می برند.
پژوهش**ف.ذ**9123
گروه پژوهش هاي خبري - ورزشكاران ايراني با كسب 12 مدال در المپيك 2012 لندن جلوه اي از عملكرد وزارت ورزش و جوانان را به نمايش گذاشتند.