۸ شهریور ۱۳۹۱، ۱۲:۴۶
کد خبر: 80298396
T T
۰ نفر

نشست غير متعهد؛نگاه رسانه هاي داخلي / مطبوعات (4)

۸ شهریور ۱۳۹۱، ۱۲:۴۶
کد خبر: 80298396
نشست غير متعهد؛نگاه رسانه هاي داخلي / مطبوعات (4)

تهران- '3 سال فرصت تاريخي براي ايران اسلامي ' عنواني است كه روزنامه كيهان براي صفحه نخست خود برگزيده و با درج مطالبي پيرامون شانزدهمين اجلاس غير متعهدها در تهران، به تفصيل به اين رويداد مهم تاريخي پرداخته است.

كیهان در این مطلب با اشاره به این كه شانزدهمین اجلاس سران كشورهای عضو جنبش عدم تعهد كه از یكشنبه هفته جاری با حضور هیات های كارشناسی در تهران آغاز شده، افزوده است: روز پنجشنبه (فردا) پس از فرمایشات رهبرمعظم انقلاب در مراسم افتتاحیه نشست سران و سخنان محمد مرسی، رئیس جمهور مصر به عنوان رئیس پانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها، ریاست این جنبش به مدت 3 سال برعهده جمهوری اسلامی ایران قرار خواهد گرفت.

كیهان تصریح كرده است: شركت كنندگان در این اجلاس در اظهارنظرهای متعدد اعلام كرده اند كه ریاست ایران بر جنبش غیرمتعهدها نوید آغاز مرحله ای جدید از ایفای نقش این جنبش در تحولات منطقه ای و بین المللی می دهد.

این روزنامه در ادامه به بیان برخی دیدگاه های شركت كنندگان در اجلاس تهران درباره آغاز مرحله جدید جنبش پرداخته و افزوده است: به عنوان نمونه « عزالدین رمزی» قائم مقام وزیر خارجه طی سخنانی در نشست وزرای جنبش عدم تعهد ابتدا با بیان اینكه این اجلاس در دورانی تشكیل می شود كه عرصه بین المللی لحظات حساسی را پشت سر می گذارد، یادآور شد: این تغییرات باید منطقه و سازمان های بین المللی را بر آن دارد كه با تغییرات و اصلاحات منافع همه كشورها را به نحوی تامین كنند.

وی سپس با اشاره به انتقال ریاست جنبش به تهران گفت: مطمئن هستیم كه برادران ایرانی مان می توانند اهداف جنبش را با قدرت پیش برده و دستاوردهای آن طی 50 سال گذشته را دنبال كند.

«عدنان منصور» وزیر خارجه لبنان نیز در این باره اعلام كرد: برگزاری اجلاس عدم تعهد در تهران به جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژه ای می دهد، ایران نمونه زنده و كاملی برای كشورهای غیرمتعهد است.

«الحاج محمد مومنی» وزیر امور خارجه غنا نیز با تاكید بر اینكه ما از رهبری جمهوری اسلامی ایران بر اجلاس نم خوشحال هستیم، گفت: ایران ظرفیت رهبری جنبش عدم و تحقق صلح و امنیت جهانی را دارد چرا كه یكی از قدرت های برتر آسیا و خاورمیانه است.

وزیر امور خارجه غنا همچنین به توانمندی های بالای علمی در ایران اشاره و افزود: جمهوری اسلامی ایران دارای پیشینه قوی علمی است و به همین دلیل می تواند یكی از موفق ترین سابقه در دوران ریاست نم را رقم بزند.

«عثمان صالح» وزیر خارجه اریتره هم در این باره گفت: ایران بازیگر مهم منطقه ای است و برای حل چالش های مهم منطقه به ویژه در فلسطین و سوریه می تواند اقدامات موثری انجام دهد.

نویسنده مطلب در پایان نتیجه گیری كرده است كه جنبش غیرمتعهدها می تواند به عنوان دومین سازمان رسمی بین المللی پس از سازمان ملل متحد به لحاظ جایگاه، توان و گستردگی نماد بروز و ظهور نظام چند قطبی بوده و با به چالش كشیدن نظام سلطه و یك جانبه گرایی، افق های روشنی پیش روی ملل جهان قرار دهد.هم اكنون این جنبش می تواند تجلی اراده ملل مستقل برای دست یابی به صلح و بازار تولید و مصرف در كشورهای مستقل، نویدبخش آینده روشن در تحولات جهانی باشد.

این روزنامه در یادداشت روز خود نیز با عنوان 'جبهه غربی – عبری از چه نگران است' به نگرانی غرب و همپیمانان صهیونیستش از برگزاری اجلاس غیر متعهدها پرداخته است.

نویسنده مطلب افزوده است: به این گزاره ها توجه كنید؛ «نشریه فرانسوی لوپوئن: اجلاس جنبش عدم تعهد در تهران، گوشمالی كشورهای 1+5 است كه 6 سال است در پوشش سازمان ملل برای منزوی كردن ایران تلاش می كنند»، «خبرگزاری رویترز: نشست عدم تعهد در تهران كودتای دیپلماتیك علیه انزوای ایران است»، «نیویورك پست: برگزاری نشست غیرمتعهدها در تهران آخرین میخی است كه ایران بر تابوت سیاست های ضد ایرانی آمریكا می كوبد»، «واشنگتن پست: اجلاس تهران نشانه زوال حیثیت و اعتبار بین المللی واشنگتن است».

«لس آنجلس تایمز: ایران با برپایی اجلاس تهران به آمریكا دهن كجی كرده است»، «نوبل آبزرواتور: نشست نم مهر باطل شدی است كه ایران بر ادعاهای غرب درباره انزوای این كشور می زند»، «آسوشیتدپرس: ایران اجلاس تهران را با سیلی به تحریم های شورای امنیت سازمان ملل آغاز كرد»، «روزنامه اسرائیلی اورشلیم پست: تحریم ها و فشارهای آمریكا به كجا رسید؟ اجلاس تهران نمایش عدم انزوای ایران است»، «الاهرام مصر: نشست عدم تعهد در تهران، خواب و خوراك را از واشنگتن و تل آویو گرفته است»، «روزنامه سوئیسی تاگس اسنایگر: برخلاف ادعای آمریكا درباره انزوای ایران، اجلاس تهران نشان می دهد كه این كشور امروزه در مركز تصمیم گیری های جهانی قرار دارد».

«نیویورك تایمز: بسیاری از كشورهای عضو جنبش عدم تعهد به اجلاس تهران با چشم همایش امید به آینده نگاه می كنند» و... صدها نمونه دیگر كه شماری از آنها طی چند روز گذشته بر صفحات روزنامه كیهان نشسته است.

نویسنده در ادامه با طرح این پرسش ها كه 'اینهمه نگرانی آمریكا و متحدانش- بخوانید جبهه غربی ، عبری- برای چیست؟' ، 'آیا اصول بنیادین جنبش عدم تعهد تغییر كرده است؟ كه نكرده است'، 'آیا در فاصله بین دو نشست «شرم الشیخ» و تهران، عضو جدیدی به جنبش عدم تعهد اضافه شده است؟ كه نشده است'، ' آیا در این فاصله، كشوری از عضویت جنبش كناره گرفته است؟ كه نگرفته است' و در نهایت 'نگرانی و اضطراب جبهه غربی- عبری از چیست؟' به دنبال یافتن پاسخ این پرسشها برآمده و به تفصیل به شرح آن پرداخته است.

موج بیداری اسلامی ، بحران اقتصادی غرب، به راه افتادن جنبش وال استریت3، الگوپذیری از جمهوری اسلامی ایران از سوی كشورهای دیگر، پایان خط بطلان به سلطه بی چون و چرای امریكا و قدرت های استكباری از جمله تحولات ایجاد شده در فاصله بین دو اجلاس نم در شرم الشیخ و تهران است كه نویسنده كیهان به آن اشاره كرده است.

وی در پایان خواستار سوق دادن جنبش به یك 'سازمان بین المللی ' شده و افزوده است: اجلاس تهران بایستی و می تواند از پیچ و خم های دست و پاگیر و تشریفاتی خارج شود و ضمن تعریف یك راهكار منطقی برای تبدیل به یك سازمان بین المللی، از هم اكنون نیز مسائل مهم و سرنوشت ساز جهان نظیر تغییر ساختار سازمان ملل متحد، حذف حق ظالمانه وتو و نیز، موضوعات مهم و تعیین كننده در جغرافیای عدم تعهد، مانند موجودیت جعلی رژیم صهیونیستی و تشكیل دولت فلسطین از بحر تا نهر، و ده ها مسئله حیاتی دیگر از جمله نجات مردم مظلوم بحرین از چنگال خونریز آل سعود، مقابله با تبعیض در برخورداری از فناوری هسته ای و... را به طور جدی در دستور كار خود قرار دهد و به عنوان نمونه می تواند از بحران سوریه آغاز كند. چرا كه سوریه امروز به آوردگاه و نقطه تلاقی قدرت های استكباری- آمریكا، اسرائیل، دیكتاتورهای عرب- با ملت های آزاده تبدیل شده است. چه كسی باور می كند كه آمریكا و اسرائیل و عربستان و تركیه و تجارتخانه قطر نگران دموكراسی در سوریه باشند؟! و اگر مدعی اصلاحات هستند چرا بلافاصله بعد از شروع اصلاحات، گله تروریست ها را به سوریه می فرستند و حمام خون برپا می كنند؟

نویسنده همچنین پیشنهاد كرده است اجلاس برای بررسی همه جانبه و یافتن راه حل بحران سوریه نیز گروه و هیئتی را به ریاست تروئیكای جنبش شامل روسای فعلی(ایران)، قبلی(مصر) و بعدی(ونزوئلا) جنبش عدم تعهد و با حضوركشورهای همسایه سوریه كه عضو جنبش هستند، یعنی سه كشور اردن، عراق و لبنان را مامور بررسی بحران سوریه كند.

'جمهوری اسلامی' دیگر روزنامه صبح تهران نیز 'فرصت های تاریخی شانزدهمین نشست اعضای نم در تهران' را مورد بررسی قرار داده است.

جمهوری اسلامی در این مطلب 'حضور سران حدود 50 كشور در تهران، پس از گذشت بیش از 50 سال از آغاز به كار جنبش غیر متعهدها'، را طلیعه مهمی در فرآیند تأثیرگذاری این جنبش در عرصه سیاست بین‌الملل عنوان كرده و افزوده است: زمانی كه 'جواهر لعل نهرو'، 'جمال عبدالناصر' و 'ِاحمد سوكارنو' رهبران كشورهای هند، مصر و اندونزی در سال 1955م (1334 ش) در كنفرانس باندونگ اندونزی زمینه‌های شكل گیری جنبش غیر متعهدها را ایجاد كردند، ساختار دو قطبی حاصل از جنگ جهانی دوم، نظام بین الملل را تحت تأثیر قرار داده بود. در چارچوب این ساختار دو قطبی، كشورهای جهان باید اتحاد با یكی از بلوك شرق به رهبری شوروی یا غرب به رهبری آمریكا را برمی گزیدند. در چنین شرایطی بود كه برای بنیان نهادن سازمانی فرامنطقه‌ای به منظور حفظ استقلال سیاسی- اقتصادی كشورهایی كه خارج از دایره منافع این دو قطب قرار داشتند یا حداقل به دنبال گریز از وابستگی به این دو بلوك قدرتمند بودند، تصمیم‌هایی اتخاذ شد و در نهایت نخستین نشست سران جنبش غیر متعهدها در سال 1961م (1340 ش) در بلگراد پایتخت یوگسلاوی برگزار شد.

نوبسنده مطلب در ادامه به ریاست ایران بر جنبش غیر متعهدها پرداخته و با اشاره به این كه برگزاری نشست سران جنبش غیرمتعهدها در جمهوری اسلامی ایران فرصت مهمی است كه می‌‌تواند نقش این كشور را از سویی در روند آتیِ ساختار، نقش، سیاست‌‌ها و موضع‌‌گیری‌‌های جنبش و از سوی دیگر در جامعه جهانی افزایش دهد، افزوده است: نكته مهم موجود، انتقال ریاست جنبش از مصر به جمهوری اسلامی ایران است. جمهوری اسلامی ایران می‌‌تواند از این فرصت برای تأثیرگذاری اساسی در حوزه تصمیم‌‌گیری و تصمیم سازی سیاسی و اقتصادی برای اعضای جنبش از طریق ارایه راهكارهای بنیادین در جهت اصول این جنبش استفاده كند. زیرا تفاوتی اساسی میان عضویت معمولی در یك سازمان با ریاست بر آن وجود دارد. ریاست بر هر سازمانی میدان عمل آن كشور را افزایش می‌‌دهد و جنبش غیر متعهدها نیز از این قاعده مستثنی نیست.

نویسنده در بخش پایانی مطلب خود با تاكید بر اینكه متاسفانه در سالهای گذشته سیاستهای برخی كشورهای عضو عدم تعهد، این جنبش را به سمتی سوق داده كه در عمل به تضعیف جایگاه این جنبش منجر شده است، افزوده است: برخلاف ساختار سازمان ملل بویژه شورای امنیت كه برمبنای نابرابری و استانداردهای دوگانه شكل‌گرفته است، جنبش غیرمتعهدها می‌تواند زمینه‌ساز برابری واقعی در سیاست بین‌المللی، دوری از یكجانبه‌گرایی و همزیستی مسالمت‌آمیز مبتنی بر احترام متقابل باشد.

'رفع موانع ساختاری' توصیه است ای كه نویسنده جمهوری اسلامی برای اعضای نم عنوان كرده و اورده است: اگر جنبش غیرمتعهدها به دنبال تاثیرگذاری بیشتر در عرصه جهانی است، باید موانع ساختاری خود را اصلاح كند .

1144