'پرویز گرشاسبی' روزشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: از این میزان، مبلغ 150 میلیارد تومان اعتبارات ملی و برای نخستین بار مبلغ 500 میلیارد تومان از شورای عالی آب به این بخش اختصاص می یابد كه با تخصیص این اعتبار تحول چشمگیری در بخش عملیات آبخیزداری كشور اجرایی می شود.
وی توضیح داد: اكنون 164 میلیون هكتار از مناطق كشور جزو حوزه آبخیزداری محسوب می شوند كه 125 میلیون هكتار از آن به دلیل فرسایش خاك، سیلاب، خشكسالی و بیابان در اولویت برنامه های آبخیزداری قرار دارد.
معاون مناطق خشك و نیمه خشك سازمان جنگل ها تاكید كرد: از ابتدای فعالیت عملیات آبخیزداری در كشور از سال 1338 تاكنون، 25 میلیون هكتار از مناطق بحرانی از لحاظ فرسایش خاك و سیلاب مورد عملیات آبخیزداری قرار گرفته اند.
گرشاسبی ادامه داد: با اختصاص اعتبارات ویژه شورای عالی آب پیش بینی می شود 2 میلیون هكتار از مناطق بحرانی تحت پوشش عملیات ابخیزداری قرار گیرد.
وی یادآورشد كه در صورت اختصاص تمام اعتبارات بخش آبخیزداری، پیش بینی می شود 1.2 دهم میلیون هكتار به سطح حوزه های آبخیزداری كشور اضافه شود.
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری توضیح داد:با وجود اعتبارات مناسب امسال، انتظار می رود حدود 29 میلیون هكتار از مناطق كشور تحت پوشش عملیات آبخیزداری قرار گیرد.
معاون سازمان جنگل ها ادامه داد: با توجه به اعتبارات شورای عالی آب امسال رویكرد كاهش اثرات خشكسالی، كنترل سیل و توسعه عملیات آبخیزداری در مناطق گرم و خشك همچون استان های سیستان و بلوچستان، یزد، كرمان، هرمزگان، فارس، خراسان جنوبی و خراسان رضوی اجرایی خواهد شد.
گرشاسبی با یادآوری اینكه سال گذشته مبلغ 140 میلیارد تومان اعتبار ملی و استانی برای اجرای طرح های آبخیزداری مصوب شده ، افزود: با اختصاص 80 درصد از اعتبارات یادشده، حدود یك میلیون هكتار به سطح عملیات آبخیزداری كشور اضافه شد.
این مقام مسوول در سازمان جنگل ها تاكید كرد: حوزه آبخیزداری در ایران با تمركز و نگاه كاهش رسوب درسدهایی همچون سفیدرود، كرج ،لار، لتیان، زاینده رود، جیرفت، كارون، كرجه اقدامات موفقیت آمیزی داشته است.
گرشاسبی ، رشد حوزه آبخیزداری را در سال های اخیر مطلوب ارزیابی كرد و گفت: تاكنون 11 طرح ملی برای حوزه های آبخیزسفید رود، كارون، كرخه، دریاچه ارومیه، سدهای كوچك، سدهای در دست ساخت و كویر مركزی ترسیم شده است.
** نقش موثر اجرای طرح ملی حبله رود در مدیریت جامع حوزه آبخیز كشور
به گفته معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها، اجرای طرح ملی مدیریت پایدار منابع آب وخاك -حبله رود- الگوی مناسبی برای مدیریت جامع حوزه آبخیز كشوراست.
گرشاسبی افزود: این طرح با همكاری دفتر برنامه عمران ملل متحد (UNDP) درحال اجرا است.
معاون سازمان جنگل ها، نقش كارشناسان دفتر بین المللی جهت انتقال تجربیات كشورهای مختلف در پیشبرد این طرح در كشور را حائز اهمیت دانست.
وی ادامه داد: این طرح به دلیل ویژگی های خاص توپوگرافی سرحوزه، میان حوزه و پایین دست به عنوان پایلوت در شهرستان های فیروزكوه و دماوند از توابع استان تهران اجرایی می شود.
گرشاسبی توضیح داد: در مدیریت جامع حوزه آبخیز ارتباط منطقی بین سر حوزه ، میان حوزه و پایین دست برقرار می شود و مشاركت مردمی و دستگاه های ذیربط در اولویت قرار دارد.
معاون آبخیزداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد: در صورت كسب موفقیت در اجرای طرح حبله رود این طرح در تمامی حوزه های آبخیز كشور قابل تعمیم خواهد بود.
این مقام مسوول در سازمان جنگل ها به ایجاد ظرفیت سازی برای تداوم اجرای این طرح اشاره كرد وگفت: در مرحله جدید باید به سمت ظرفیت سازی سازمانی حركت كنیم تا این طرح به عنوان الگویی برای مدیریت جامع حوزه آبخیز در نظر گرفته شود.
معاون سازمان جنگل ها افزود: در مرحله نخست، برنامه ریزی برای پایداری منابع آب وخاك طراحی شد، اكنون در تلاشیم برای اجرای مرحله جدید این طرح اكوتوریسم و صنعت گردشگری نیز مورد توجه قرار دهیم كه به طور حتم از تخریب عرصه های منابع طبیعی و حوزه های آبخیز جلوگیری خواهد شد.
اقتصام**9186**1601
تهران - معاون آبخيزداري سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري گفت: امسال مبلغ 650 ميليارد تومان از محل منابع ملي و شوراي عالي آب براي توسعه عمليات آبخيزداري مصوب شده است.