۲۷ شهریور ۱۳۹۱، ۱۲:۰۳
کد خبر: 80326465
T T
۰ نفر

مصرف نوشابه هاي گازدار باعث پوكي استخوان مي شود

۲۷ شهریور ۱۳۹۱، ۱۲:۰۳
کد خبر: 80326465
مصرف نوشابه هاي گازدار باعث پوكي استخوان مي شود

ايلام- كارشناس مسوول تغذيه مركز بهداشت استان ايلام گفت: اسيد فسفريك و گاز دي اكسيد كربن موجود در نوشابه هاي گازدار باعث پوكي استخوان مي شود.

'داود علیمردانی' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرناد افزود: نوشابه های غیرالكلی گازدار، نوشیدنی هایی هستند كه عمده ترین تركیبات آن ها آب، شكر، عصاره و دی اكسیدكربن است.

وی ادامه داد: عصاره یا بنیان نوشابه های طعم دار رنگی مجموعه ای از طعم دهنده های مجاز پرتقالی، لیمو، توت فرنگی، رنگ مجاز، امولسیون كننده، اسید سیتریك و سایر اسید های مجاز است.

وی به انواع نوشابه های مصرفی اشاره كرد و افزود: نوشابه های گازدار نوع كولا مانند كوكاكول و پپسی كولا نوشابه هایی هستند كه از مخلوط كردن عصاره با طعم كولا، كارامل و سایر مواد افزودنی به دست می آیند و به رنگ مشكی موجود است.

وی گفت: نوشابه های گازدار طعم دار رنگی مانند فانتا، نوشابه های گازدار طعم دار بی رنگ و نوشابه ها ی گازدار میوه ای نیز نوشابه هایی هستند كه از مخلوط كردن رنگ های مجاز خوراكی و مواد طعم دهنده و سایر مواد افزودنی بدست می آیند.

وی اضافه كرد: علاوه بر انواع یاد شده، نوشابه های دیگری همچون نوشابه گازدار بدون طعم و رنگ مانند آب های معدنی گازدار، نوشابه های گازدار مالت(ماﺀ الشعیر) و نوشابه های گازداركم كالری (سبك) نیز موجود است كه این نوشیدنی ها حداقل به میزان 25% كالری كمتری در مقایسه با نوشیدنی ها استاندارد دارند.

علیمردانی گفت: در تهیه این نوع نوشابه ها از شیرین كننده طبیعی و مصنوعی به طورهمزمان استفاده می شود.

كارشناس مسوول تغذیه مركز بهداشت استان ایلام افزود: در تهیه نوشابه های گازدار رژیمی(بدون قند) از شیرین كننده های مصنوعی استفاده می شود و در صورتی كه از شیرین كننده آسپارتام استفاده شده باشد، مصرف آن برای افراد مبتلا به فنیل كتونوری ممنوع است.

وی افزود: نوشابه های انرژ ی زا نیز حداقل باید حاوی 25% كالری بیش از سایر نوشیدنی ها باشد به همین علت حاوی مقدار زیادی از انواع قند های طبیعی یا شیرین كننده های مصنوعی است.

وی در مورد مصرف نوشابه های ورزشی اظهار داشت: این نوشیدنی ها تامین كننده آب، انرژی و الكترولیت های مختلف بوده و مصرف آن ها به جبران این مواد از دست رفته به شكل تعریق طی ورزش و فعالیت های بدنی سنگین كمك می كند.

كارشناس مسوول تغذیه مركز بهداشت استان ایلام گفت: مصرف نوشابه به دلیل كالری(انرژی) قابل ملاحظه آن، در افرادی كه دچار اضافه وزن هستند و یا قصد كنترل وزن دارند، باید محدود شود.

وی افزود:همچنین در صورت مصرف زیاد این نوشیدنی، اسید فسفریك و گاز دی اكسید كربن موجود در آن با برداشت املاح از بافت استخوانی سبب پوكی استخوان می شود.

علیمردانی ادامه داد: یكی از عمده ترین عوارضی كه مصرف این نوشیدنی ها ایجاد می كند، چاقی افراد است كه هر 300 میلی لیتر نوشابه حاوی 28 گرم معادل 2 قاشق غذا خوری شكر است و افراط در مصرف نوشابه ها به ویژه نوشابه های ورزشی و ماﺀالشعیر سبب افزایش وزن و چاقی حتی در كودكان و نوجوانان می شود.

وی به مضرات استفاده از نوشابه اشاره كرد و افزود: بد غذایی كودكان، افزایش برگشت غذا از معده به مری، پوكی استخوان و سایش دندان ها از جمله این عوارض است.

وی توصیه كرد: باید مصرف نوشابه های شیرین گازدار را به حداقل برسانید و تا حد امكان آب سالم و نوشیدنی های تازه طبیعی مانند آب میوه های خانگی را بجای نوشابه های صنعتی بنوشید.

علیمردانی گفت: تا حد امكان از نوشابه های فاقد رنگ و مواد نگهدارنده استفاده كنید و برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، بعد از نوشیدن نوشابه، دهان خود را با آب بشویید و همچنین برای كاهش میزان تماس مستقیم نوشابه با دندان ها، نوشابه را با نی بنوشید.

وی اظهار داشت: در صورت مصرف نوشابه در حجم زیاد، آب كافی نیز بنوشید تا بدن دچار كم آبی نشود.

وی گفت: زنان باردار و شیرده و كودكان از مصرف نوشابه های گازدار خودداری كنند و نوشابه های گازدار نباید هنگام فعالیت بدنی شدید و ورزش مصرف شوند زیرا خاصیت ادرار آوری كافیین و تعریق حین فعالیت جسمی باعث كم آبی می شود.ك/3

/534/565/7177