پیسی یا برص یا ویتیلیگو یك بیماری پوستی است كه در آن لك های سفید رنگ به دلیل از دست رفتن رنگدانه پوست بوجود میآیند، این ضایعات در هر جایی از بدن ممكن است دیده شوند.
در چنین بیمارانی بطور معمول در هر دو طرف بدن بطور قرینه لك های متعدد سفید و شیری رنگ دیده میشود كه شایع ترین مناطق درگیری پوستی شامل صورت، لب ها، دست ها، بازوها، پاها و نواحی تناسلی است.
بر اساس شواهد موجود حدود نیمیاز افرادی كه به این بیماری دچار میشوند، قبل از بیست سالگی علایم آن را در خود خواهند یافت همچنین حدود یك پنجم از مبتلایان نیز یكی از افراد خانوادهشان به این بیماری مبتلا بوده اند اما بیشتر كسانی كه پیسی دارند، از نظر سلامتی عمومیدر وضعیت خوبی بسر میبرند.
ملانین كه ماده اصلی تشكیل رنگدانه های پوست است عامل تعیین كننده رنگ پوست، مو و چشمهاست و توسط سلولهایی به نام ملانوسیت یا سلولهای رنگدانهساز تولید میشود. اگر این سلولها از بین بروند و یا نتوانند رنگدانه ملانین را تولید كنند، رنگ پوست روشنتر شده و یا بطور كلی سفید میشود.
بنا براین پیدایش پیسی نتیجه از بین رفتن سلولهای رنگدانهساز پوست است كه به روشنی دلیل آن ناشناخته است ولی تئوری هایی دراین زمینه وجود دارد.
به گزارش ایرنا، برخی كارشناسان معتقدند: سلولهای عصبی كه بطور غیرطبیعی فعال شدهاند ممكن است با تولید مواد سمیبه سلولهای رنگدانهساز آسیب برسانند.
برخی نظریات نیز سیستم ایمنی بدن را در ایجاد پیسی موثر می داند كه ممكن است در موقع دفاع از بدن در مقابل یك ماده خارجی، رنگدانه پوست را نیز از بین ببرد.
همچنین گفته شده سلولهای رنگدانه ساز ممكن است عامل از بین رفتن خودشان باشند یعنی زمانی كه رنگدانه در حال ساختهشدن است، مواد زایدی نیز در كنار آن تولید میشوند كه سمیبوده و قادر به از بین بردن خود سلولهاست.
در نهایت وجود یك نقص ارثی موجب حساس شدن سلولهای رنگدانهساز به آسیب و در نتیجه از بین رفتن آنها میشود.
در باره ساییدگی زانو یا استئوآرتریت كه به آن آرتروز زانو هم می گویند، اطلاعات زیادی در دست است، این ضایعه از شایعترین علل درد زانو در سنین متوسط و بالا است كه در آن غضروف مفصل دچار آسیب و خوردگی می شود.
درمان های متفاوتی برای استئوآرتریت یا سائیدگی مفصل زانو وجود دارد كه بعضی از آنها ممكن است در بعضی از افراد تاثیر بیشتری داشته باشد و در بسیاری اوقات بیمار باید با پزشك خود در انتخاب نوع درمان مشاركت فعال داشته باشد.
مهمترین اهداف درمان، كاهش درد و برگشت كارایی و فعالیت به زانو است. بیماری در ابتدا خفیف است ولی ممكن است با گذشت زمان پیشرفت كرده و شدیدتر شود.
درمان هم در مراحل ابتدایی بیشتر شامل درمان های غیر جراحی است و در مراحل پیشرفته تر ممكن است عمل جراحی مورد نیاز باشد.
استفاده از سلول های بنیادی و فناوری ترانسژنیك یكی از روش های موثر برای ترمیم رنگدانه های پوست و ترمیم زانوی آسیب دیده است .
مركز تحقیقات سلول های بنیادی و فناوری ترانسژنیك دانشگاه علوم پزشكی شیراز یكی از مراكز تحقیقاتی مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و وابسته به معاونت تحقیقات و فن آوری دانشگاه علوم پزشكی شیراز، واقع در بیمارستان فوق تخصصی مادر و كودك شیراز است.
این مركز از سال 1389 فعالیت خود را آغاز كرده و اكنون از فناوری ترانسژنیك برای ترمیم رنگدانه های آسیب دیده ناشی از سوختگی و پیسی استفاده می كند.
تجهیز این مركز با حمایت مالی دانشگاه علوم پزشكی شیراز، معاونت علمی و فن آوری ریاست جمهوری، ستاد فن آوری سلول های بنیادی، استانداری فارس و بیمارستان مادر و كودك صورت گرفته كه شامل سه بخش پژوهشی، آموزشی و بالینی است.
این مركز با عقد تفاهم نامه های رسمی داخلی و بین المللی با مراكز بزرگی هم چون ستاد فناوری سلول های بنیادی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پژوهشگاه رویان، شركت بن یاخته، شركت سلول بافت زیست، دانشگاه های علوم پزشكی سراسر كشور، شركت ژن و سلول كشور آلمان، گروه ترانسژنیك كشور فرانسه، مركز IVF اوهایو و شركت مهندسی پزشكی میشیگان كشور امریكا، فعالیت های مشترك پژوهشی و آموزشی دارد.
این مركز در اولین سال فعالیت خود موفق به تصویب طرح های پژوهشی با بودجه ای بالغ بر 300 میلیون تومان در ستاد فن آوری سلول های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شد كه شامل پژوهش در زمینه بیماری های استخوان مفاصل، بیماری های كبدی و دیابت است.
در بخش بالینی با فراهم آوردن تجهیزات استاندارد، فعالیت در زمینه سلول درمانی آغاز شده است ودرمان بیماران cartilage defect و osteoarthritis از اولویت طرح های درمانی این مركز است.
همچنین این مركز، با فراهم آوردن تجهیزات لازم قصد دارد برای درمان بیماری های سوختگی، AVN, Nonunion Fracture, Wrinkle, Vitiligo, MS با دریافت مجوز از كمیته اخلاق دانشگاه،برنامه ریزی كند.
مركز ترانسژنیك دارای متخصصین سلولی مولكولی و بالینی شاخص در استان فارس بوده كه در زمینه های استخوان و مفاصل، پوست، مغز و اعصاب، كبد و لوزالمعده، سرطان همكاری دارند..
رییس آزمایشگاه سلول های بنیادی بیمارستان مادر و كودك غدیر شیراز با تشریح فعالیت های علمی و پژوهشی مركز ترانسژنیك بیمارستان و استفاده از سلول های بنیادی برا ی درمان بیماری ها گفت: نخستین بیمار مبتلا به آسیب های پوستی دراین بیمارستان بااستفاده از سلول های بنیادی بهبودی یافته اما به لحاظ اخلاقی و با توجه به اینكه این بیمار مایل به اطلاع رسانی بیشتری دراین زمینه نیست استفاده از روش های فن اوری سلولی روی این بیمار اطلاع رسانی نشد.
دكتر داوود مهربانی اظهار داشت: در روش تزریق سلول های بنیادی برای ترمیم پوست های آسیب دیده این امكان وجود دارد كه رنگدانه های آسیب دیده مجددا بازیابی شده و پوست به شكل معمول خود بازگردد.
این استاد دانشگاه همچنین درباره استفاده ازسلول های بنیادی برای ترمیم زانوی آسیب دیده گفت:تزریق سلول های بنیادی در این بیمارستان برای درمان ساییدگی زانو انجام می شود و براساس تحقیقات انجام شده این روش بهترین روش درمان ساییدگی مفاصل است.
مهربانی با بیان اینكه این روش درمان برای بیماران تا سن 75 سال هم امكان پذیر است، گفت: مشكل درد مفاصل وساییدگی استخوان مفاصل با تزریق سلول های بنیادی حل خواهد شد.
رییس آزمایشگاه سلول های بنیادی بیمارستان مادر و كودك غدیر شیراز با بیان اینكه این بیمارستان دومین بیمارستان دركشور بعد از تهران است كه این تزریقات را انجام می دهد، گفت: بطور معمول بین 70 تا 90 درصد از تزریقات سلول های بنیادی با موفقیت انجام می شود و رضایت كامل بیماران رابه همراه دارد.
رئیس بیمارستان فوق تخصصی مادر و كودك غدیر شیراز هم با اشاره به آغاز درمان با استفاده از سلول های بنیادی توسط محققان دانشگاه علوم پزشكی شیراز در بیمارستان مادر و كودك غدیر و تبریك این موفقیت بیان داشت: این حركت بزرگ علمی در كشور كم نظیر است هنوز مركز دیگری جز مركز رویان توان انجام این كار را ندارد.
دكتر مسعود امینی ادامه داد: كاری كه اتفاق افتاده جزو علوم مدرن جهان است و در این مركز كه وابسته به دانشگاه علوم پزشكی شیراز است می توانیم به موفقیت های بیشتری نیز دست یابیم و این نیز حمایت مسئولان ارشد استان را می طلبد.
وی گفت: هم اكنون صدها بیمار در صف انتظار برای درمان ساییدگی مفصل زانو از طریق سلول های بنیادی هستند كه امیدواریم با برنامه ریزی این پتاسیل را افزایش داده و بیماران بیشتری را درمان كنیم. ك/4
677/681
با تزريق سلول هاي بنيادي
درمان پيسي، ساييدگي زانو وآسيب هاي سوختگي پوست درشيراز ميسر است
۱۱ مهر ۱۳۹۱، ۹:۴۱
کد خبر:
80350851
شيراز- ساييدگي زانو، آسيب هاي ناشي از سوختي، پيسي و از بين رفتن رنگدانه هاي پوست از جمله مواردي است كه افراد مبتلا را رنج مي دهد اما دانشمندان علوم تراتسژنيك در شيراز با بهره گيري از فن آوري سلول هاي بنيادي توانسته اند راه درمان موثري براي درمان اين بيماري ها پيدا كنند.