۲۳ آبان ۱۳۹۱، ۱۰:۰۷
کد خبر: 80412590
T T
۰ نفر
قرارداد همكاري موسسات رتبه بندي با پاكستان منعقد شد

تهران- معاون نظارت بر نهادهاي مالي سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: پيش نويس مقررات موسسات رتبه بندي اعتباري تنظيم و قرارداد همكاري با موسسه پاكستاني 'پاكرا' منعقد شده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، ' ‌قاسم محسنی ' افزود: این موسسه مسوولیت مقایسه پیش نویس با مقررات سایر كشورها را برعهده دارد و قرار است نظرات خود را در خصوص پیش نویس و همچنین تكمیل آن اعلام كند.

وی به تهیه پیش نویس دستوالعمل موسسات رتبه بندی اشاره و تصریح كرد: قبل از تهیه این پیش نویس، دستورالعمل بازارهای نوظهور مانند مالزی و همچنین مقررات اتحادیه اروپا بررسی شد.

وی ادامه داد: البته موسسه پاكرا طبق این قرارداد موظف است، دستورالعمل موسسات رتبه بندی كشورهای ژاپن، انگلستان، مالزی و هند را بررسی و در صورت نیاز از آنها نیز در تدوین دستورالعمل موسسات رتبه بندی ایران استفاده كند.

محسنی در خصوص دلیل انتخاب این كشورها اظهار داشت: این كشورها پس از بحران مالی، دستورالعمل های خود را بازبینی كردند.

وی در پاسخ به این سوال كه آیا سهام این شركت ها در بورس اوراق بهادار عرضه می شود، گفت: تا زمانی كه وضعیت درآمد آنها ثبات نیابد، موضوع عرضه سهام آنها در بورس اوراق بهادار مطرح نمی شود، البته پس از آن هم متناسب با شرایط تصمیم گیری می شود.

وی ادامه داد: البته این پیش نویس برای اظهارنظر سایر متخصصان داخلی و خارجی هم منتشر و امیدواریم تا پایان سال نهایی شود.

معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینكه 21 قانون بازار سرمایه برای این موسسه ارسال شده است، ابراز داشت: با توجه به این قوانین، پیش نویس دستورالعمل بررسی و نظرات اعلام می شود.

عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن بیان اینكه پیش از انتخاب موسسه 'پاكرا' با گروه های متعددی جلساتی برگزار شد، افزود: 'داگونگ' ، بزرگ ترین موسسه رتبه بندی در كشور چین، برای همكاری ابراز امیدواری كرده است.



**حضور پررنگ موسسات اعتباری در بازارهای پیشرفته

وی گفت: در كشورهایی كه بازار سرمایه پیشرفته ای دارند، اوراق بهادار به فروش نمی رسد، مگر اینكه رتبه اعتباری آنها تعیین شده باشد. در این كشورها یك الزام نانوشته مبنی بر استفاده از این موسسات وجود دارد، به علاوه در برخی از این كشورها هم عرضه های عمومی بدون رتبه بندی مجاز نیست.

محسنی با اشاره به اینكه در برخی كشورها حداقل دو موسسه باید رتبه را تعیین كنند، اظهار داشت: چنین مواردی به تامین فضای مناسب كسب و كار كمك می كند.

وی ادامه داد: موسسات رتبه بندی اعتباری نهادهای مالی هستند كه رتبه اعتباری شركت ها و اوراق بهادار را بر اساس یك نظام از پیش تعیین شده تعیین و نتایج را به متقاضیان یا عموم سرمایه گذاران اعلام می كنند. بنابراین ریسك اعتباری و رتبه اعتباری شركت ها قابل مقایسه می شود.

این عضو هیات مدیره با اشاره به اینكه برای اندازه گیری ریسك، نیازمند بررسی دقیق و موشكافانه هستیم، ابراز داشت: حال اگر هر كدام از سرمایه گذاران بخواهند خودشان ریسك های اعتباری را اندازه گیری كنند، توانایی تحلیل كافی نداشته و به لحاظ اقتصادی به صرف نیست و اطلاعات كافی هم در اختیار آنها قرار ندارد.

وی با اشاره به اینكه موسسات رتبه بندی برای همین منظور تشكیل می شود، اظهار داشت: این شركت ها ریسك را تحلیل می كنند.

محسنی خاطرنشان كرد: در صورتی كه ریسك اعتباری اوراق بهادار مشخص باشد، تمایل سرمایه گذاران به خرید آن اوراق ، افزایش می یابد و تصمیم گیری هم تسهیل می شود.

وی با تاكید براینكه موسسات رتبه بندی ریسك را كاهش نمی دهد، تصریح كرد: این موسسات ریسك را اندازه گیری و نظر كارشناسی خود را به بازار منعكس می كنند.

معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینكه سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات حساس هستند، اظهارداشت: این موارد اطلاعات سرمایه گذاران را افزایش می دهد و با اندازه گیری ریسك، تمایل سرمایه گذاران نسبت به حضور در آن اوراق بهادار افزایش می یابد.

وی با بیان اینكه ریسك و بازده رابطه مستقیمی با هم دارند، تصریح كرد: بنابراین اگر ریسك یكی از اوراق بهادار بالا باشد، باید بازدهی بالایی را هم نصیب سرمایه گذاران كند و برعكس این امر نیز صادق است.



**موسسات رتبه بندی باید از اعتبار حرفه ای خود دفاع كنند

وی با بیان اینكه یك یا حداكثر دو موسسه رتبه بندی مجوز فعالیت دریافت خواهند كرد، گفت: موسسات رتبه بندی مطرح در دنیا اندك هستند، حتی برخی از كشورها موسسات رتبه بندی جداگانه ندارند و شعب موسسات كشورهای دیگر در آنجا فعال هستند.

محسنی درخصوص اندك بودن تعداد این موسسات خاطرنشان كرد: باید فضای كافی برای كار این موسسات وجود داشته باشد، به علاوه رقابت نباید به قدری شدید باشد كه موسسات رتبه بندی حاضر باشند برای گرفتن كار، از نظر حرفه ای منحرف شوند. برای این منظور موسسه باید به اندازه ای بزرگ باشد كه درآمدی كه از یك مشتری كسب می كند، بخش عمده ای از درآمدش را تشكیل ندهد تا برای حفظ درآمد ناچار به زیر پا گذاشتن اصول حرفه ای باشد.

این عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تاكید كرد: موسسات رتبه بندی باید از اعتبار حرفه ای خود دفاع كنند، در همین راستا باید به صورت حرفه ای فعالیت كنند، استقلال كافی داشته و در تعیین رتبه اعتباری انحراف نداشته باشند.



**حداقل سرمایه تاسیس، 2 میلیارد تومان

وی به نحوه تاسیس این موسسات اشاره كرد و گفت: سرمایه لازم برای راه اندازی حداقل 2 میلیارد تومان است و اگر سرمایه خود را افزایش دهند، امتیازهایی برای آنها در نظر گرفته می شود. همچنین تركیب سهام داران باید به گونه ای باشد كه تصمیم یك سهام دار تاثیرگذار نباشد.

محسنی با اشاره به اینكه برای صدور مجوز، درصد سرمایه گذاری و سابقه كاری موسسین، مورد بررسی قرار می گیرد، گفت: هر چه منافع موسسین در بازار حالت خنثی تری داشته باشد، امتیاز بالاتری برای آنها درنظر گرفته می شود. همچنین مدیران پیشنهادی نیز با اهمیت است.

معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس افزود: اگر موسسان شریك خارجی داشته باشند یا اگر اسلوب های شكل گیری را از موسسات رتبه بندی كشورهای دیگر دریافت كنند، نسبت به دیگران از مزیت برخوردار خواهند بود.



**همایش نقش موسسات رتبه‌بندی اعتباری در اقتصاد

وی از برگزاری همایش نقش موسسات رتبه‌بندی در اقتصاد كشور توسط سازمان بورس و اوراق بهادار در اول آذرماه امسال خبر داد وگفت: این همایش به منظور تبیین نقش موسسات رتبه بندی در كشور و تاثیر آنها بر فعالیت های اقتصادی با حضور مدیران ارشد اقتصادی از حوزه بانك مركزی، بورس ها، شركت های برتر، نهادهای مالی، كانون های مختلف، هلدینگ ها، بیمه ها و ... برگزار می شود.

محسنی افزود: انتظار می‌رود مدیران ارشد اقتصادی كشور از تشكیل این موسسات حمایت كنند. همچنین بانك ها نیز در اعطای تسهیلات به رتبه بندی شركت ها توجه داشته باشند. اگر كسی رتبه اعتباری بالایی داشته باشد، اعتبار بالاتری هم دریافت كند. به علاوه بانك مركزی هم می تواند در مقررات خود استفاده از رتبه اعتباری مشتریان را برای بانك ها الزامی كند.

این عضو هیات مدیره سازمان بورس ادامه داد: برای مثال بانك ها می توانند برای اعطای تسهیلات به مشتریانی كه رتبه اعتباری بالایی دارند، نرخ كمتری در نظر بگیرند، زیرا هر چه رتبه اعتباری یك ورقه بهادار یا یك شركت پایین‌تر باشد به این معنا است كه ریسك آن شركت بالاتر است و لذا سرمایه‌گذاران می‌توانند از این اطلاعات استفاده كنند.

وی با اشاره به اینكه در این همایش نشست تخصصی نیز وجود دارد، اظهار داشت: كارشناسانی از ایران، پاكستان و چین برای پاسخگویی به سوالات و ابهامات شركت كنندگان در این همایش حضور خواهند داشت.

محسنی با اشاره به اینكه انتظار می رود بازدهی اوراق بهاداری كه منتشر می شود، متناسب با ریسك اعتباری باشد كه موسسات رتبه بندی تعیین می كنند، گفت: به طور كلی باید بازدهی متناسب با ریسك باشد كه در این صورت منابع مالی به بهترین شیوه تخصیص می یابد.

وی تصریح كرد: با شكل گیری و آغاز به كار موسسات رتبه بندی، نهادهای مالی مانند صندوق های سرمایه گذاری، صندوق های بازنشستگی، شركت های بیمه و شركت های سرمایه گذاری می توانند در تشكیل سبد اوراق بهادارشان رتبه اعتباری اوراق بهادار را مدنظر قرار دهند. در این شرایط این امكان برای آنها ایجاد می شود كه ریسك سبد اوراق بهادار را كنترل كنند.

این عضو هیات مدیره سازمان بورس با اشاره به اینكه این موارد موجب منظم شدن تصمیمات در خصوص تامین مالی شركت ها می شود، ابراز داشت: برگزاری همایش موسسات رتبه بندی هم به منظور آماده سازی اذهان مدیران ارشد اقتصادی كشور و جلب حمایت آنها است.

اقتصام(1)** 9141 **1561
۰ نفر