۱۲ آذر ۱۳۹۱، ۱۴:۱۸
کد خبر: 80438300
T T
۰ نفر

انتخابات كويت؛ پايان يا تشديد تنش سياسي؟

۱۲ آذر ۱۳۹۱، ۱۴:۱۸
کد خبر: 80438300
انتخابات كويت؛ پايان يا تشديد تنش سياسي؟

گروه تحقيق و تفسير خبر- انتخابات پارلماني كويت در حالي برگزار شد كه مشاركت پايين مردم در انتخابات و ادامه اعتراض مخالفان، حل بحران سياسي ماه هاي اخير در اين كشور را در هاله اي از ابهام فرو برده است.

وزارت اطلاع رسانی كویت، ساعاتی پیش نتایج نهایی انتخابات پارلمانی این كشور را كه روز گذشته برگزار شد، اعلام كرد.

بر این اساس، 38 درصد از مجموع واجدین شرایط رای دادن در كویت در این انتخابات شركت كردند و از میان 307 كاندیدا، 50 نفر را برای پارلمان(مجلس امت) كویت، انتخاب كردند.

نتایج نهایی آرا نشان می دهد كه شیعیان كویت با كسب 17 كرسی، توانستند حدود یك سوم پارلمان این كشور را تصاحب كنند.

شیعیان حدود یك سوم از جمیعت یك میلیون و 700هزار نفری بومی كویت را تشكیل می دهند. با این وجود این برای نخستین بار در تاریخ كویت است كه شیعیان چنین جایگاهی را در پارلمان كسب می كنند. در انتخابات پارلمانی سال گذشته، شیعیان 7 كرسی و انتخابات پیش از آن نیز، 9 كرسی بدست آورده بودند.

یكی دیگر از نكات قابل توجه در انتخابات اخیر پارلمانی كویت، شكست قابل توجه نامزدهای اسلام گرای سنی بود. در حالی كه در پارلمان پیشین كویت، اسلامگرایان سنی، 23 كرسی پارلمان را در اختیار داشتند، در این انتخابات تنها چهار نامزد اسلام گرا موفق به ورود به پارلمان شدند.

گفته می شود، تركیب جدید پارلمان كویت در مقایسه با پارلمان پیشین، بیش از 60 درصد دچار تغییر شده است.

بر این اساس،30 نماینده از نزدیكان 'شیخ ناصر محمد' نخست وزیر پیشین كویت، نیز به پارلمان راه یافتند كه این امر احتمال بازگشت دوباره وی به قدرت را افزایش داده است.

اغراق نیست اگر بگوییم آنچه بیش از هر چیز باعث شد تا انتخابات روز گذشته، از جهات مختلف همچون میزان مشاركت و نیز پیروزی شیعیان و شكست نامزدهای اسلام گرای سنی، متفاوت و بی سابقه باشد، تحریم انتخابات توسط بخش قابل توجهی از گروه ها بود.

بسیاری از گروه های اسلام گرای سنی و لیبرال همچون اخوان المسلمین، تریبون دمكراتیك، ائتلاف ملی دمكراتیك و جنبش كار ملی و نیز قبایل بزرگی چون مطیر و عوازم، انتخابات پارلمانی روز گذشته را در اعتراض به لایحه جدید انتخابات، تحریم كردند.

بر اساس تغییرات صورت گرفته، هر رای دهنده تنها می تواند به یك نامزد در مجلس رای دهد. در حالی كه قبلا هر نفر می‌توانست به چهار نفر رای دهد.

مخالفان معتقدند، اصلاحات اخیر در قانون انتخابات، بیشتر به نفع نامزدهای حامی دولت بوده است. در حالی كه دولت ضمن رد این ادعا، اصلاحات انجام شده را در جهت عادلانه و واقعی كردن نتایج انتخابات می داند.

یك روز پیش از انتخابات، مخالفان دست به راهپیمایی اعتراضی بزرگی زدند و خواستار تحریم انتخابات و لغو اصلاحیه اخیر قانون انتخابات شدند.

در میان كشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، كویت از نظر فضای باز سیاسی و قدرت نهادهای قانونگذاری، شرایط نسبتا بهتری را دارد. با این وجود امیر كویت همچنان مركز ثقل تصمیم گیری در این كشور است و مناصب مهم دولتی و اجرایی را در اختیار دارد.

نزاع میان پارلمان منتخب و دولت منتصب از سوی امیر، مضمون اصلی نزاع های سیاسی سال های اخیر در كویت بوده است. كویت طی شش سال اخیر، پنج بار انتخابات پارلمانی برگزار كرده و هیچ یك از ادوار گذشته مجلس نتوانست دوره چهار ساله خود را به پایان برساند و در تمام این دوره‌ها یا از سوی دیوان عالی قانون اساسی كویت و یا از سوی امیر این كشور منحل شده است.

طی یكسال اخیر در كویت، تنش ها و بی ثباتی های سیاسی بیش از پیش افزایش پیدا كرده است. كمتر از یك سال پیش، كویت شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی بود. انتخاباتی كه در آن گروه های مخالف كنونی دولت توانستند بیشترین كرسی های پارلمان را بدست آورند.

اما چهار ماه پس از انتخابات، دادگاه قانون اساسی نتایج این انتخابات را باطل اعلام و مجلس قبلی را كه منحل شده بود، بار دیگر قانونی اعلام كرد.

این وضعیت باعث به وجود آمدن بحران سیاسی پیچیده ای در كویت شد. بحرانی كه سرانجام 'شیخ صباح الاحمد الصباح' امیر كویت را ناگزیر به صدور دستور انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات مجدد كرد.

با این وجود اصلاح قانون انتخابات، بار دیگر باعث شكل گیری مخالفت هایی در میان گروه های سیاسی شد كه انتخابات روز گذشته تحت تاثیر این مخالفت ها برگزار شد.

در حالی كه برخی این احتمال را می دادند كه انتخابات پارلمانی روز گذشته بتواند اندكی از بار بحران سیاسی در این كشور را بكاهد، اما نتایج انتخابات و مواضع مخالفان، تردیدهای بسیاری را در این زمینه ایجاد كرده است.

با وجود آنكه وزارت اطلاع رسانی كویت، میزان مشاركت در انتخابات را 38 درصد اعلام كرده، مخالفان اما مدعی اند مشاركت در حدود 26 درصد بوده است.

مخالفان معتقدند به دلیل پایین بودن مشاركت مردمی در انتخابات، مجلس برآمده از این انتخابات از لحاظ قانونی مشروعیت ندارد و نمی‌تواند خواست مردم كویت را برآورده كند.

بر اساس همین ادعا، پیش بینی می شود كه طی روزهای آینده گروه های مخالف فشارهای خود به دولت كویت را برای ابطال نتایج انتخابات و برگزاری انتخابات مجدد -با رعایت درخواست های آنها- افزایش دهند.

تحقیق**9930**1358