۱۸ دی ۱۳۹۱، ۱۴:۴۳
کد خبر: 80489673
T T
۰ نفر

مصرف بي رويه متادون كشنده است

۱۸ دی ۱۳۹۱، ۱۴:۴۳
کد خبر: 80489673
مصرف بي رويه متادون كشنده است

تهران - يكي از متداول ترين شيوه هاي درماني وابستگي به مواد مخدر ،متادون درماني است، اما اين در حاليست مصرف كنندگان اين دارو اطلاعي از ميزان مصرف منطقي آن نداشته و از عوارض ناشي از استفاده بي رويه آن كاملا بي اطلاع هستند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، متادون یك داروی مخدر تسكین دهنده درد مشابه مورفین است كه به صورت قرص و شربت در بازار عرضه می شود.

این دارو از تركیب مواد شیمیایي مانند سایر شبه افیوني‌های طبیعی و مصنوعی از جمله مرفین و كدئین كه فرآورده‌هاي طبیعي بوته خشخاش هستند و هروئین بدست می آید.

متادون برای اولین بار در سال‌هاي 1960 برای درمان اعتیاد متداول شد و هم اكنون در مراكز ترك اعتیاد ، جزو پروتكل های درمانی بشمار می رود.

' محمد حسین غلامی ' پژوهشگر حوزه اعتیاد در این زمینه به خبرنگار ما گفت : متادون ماده‌ای طولانی‌ اثر است ،فردی كه به مواد شبه افیوني وابستگي دارد با یك دوز متادون در شبانه‌ روز از علایم ترك مصون مي ‌ماند.

وی با بیان اینكه درمان روزانه با متادون مي تواند تا بي نهایت ادامه یابد، افزود: اما اگر فردي كه متادون تحت نظر پزشك دریافت مي كند باید از دوز این دارو بصورت قرص یا شربت در طول هفته ها یا ماه هاي متعدد بكاهد تا فرآیند ترك اعتیاد آسان شود.

غلامی در عین حال اظهار داشت : در صورت قطع ناگهاني متادون علایمي چون دل پیچه، اسهال و دردهاي عضلاني و استخواني بروز می یابد.

این پژوهشگرحوزه اعتیاد ادامه داد:زماني كه متادون براساس تجویز پزشك مورد مصرف قرار گیرد، بسیار بي خطر بوده و آسیبي به اعضاي داخلي و یا قدرت تفكر وارد نمي كند، حتي اگر براي سال ها به طور روزانه مصرف شود.

غلامی با بیان اینكه اكثر معتادان پس از مدتی بدون مشورت پزشك دوز مصرف متادون را خودسرانه افزایش می دهند، گفت :متادون یك داروي قوي است و مي‌تواند براي كساني كه آن را به طور منظم با دوز مشخص دریافت نمي كنند فوق العاده خطرناك باشد، چرا كه این افراد نسبت به اثرات آن تحمل پیدا نكرده اند.

وی تصریح كرد:مشاهده شده كه متادون به عنوان داروي خیاباني مورد استفاده قرار مي گیرد ،در حالیكه استعمال آن برای ترك آسان اعتیاد است.

غلامی افزود: قبل از مصرف متادون باید پزشكان به سابقه بیماری آسم ، اختلالات تنفسی ، بیماری كلیه یا كبد، كم كاری تیروئید و بیماری كیسه صفرا معتاد توجه كنند زیرا این دارو با داشتن عوارض یاد شده می تواند خطرناك باشد.

وی ، گیجی، سردی تنفس كند ، غش یا قطع تنفس ، ورم صورت ، تپش قلب ، درد در قفسه سینه ، كم اشتهایی ، اختلال در خواب و یبوست را از عوارض مصرف بی رویه متادون عنوان كرد.

' مهرناز فتوحی ' روانپزشك نیز دراین زمینه گفت:مصرف بی رویه متادون موجب تنگی نفس می شود كه در برخی موارد می تواند موجب مرگ شود.

وی افزود: با توجه به اینكه مصرف این داروی مخدر (متادون) موجب اختلالات فكری و روحی می شود ،لذا مصرف آن در هنگام رانندگی و سایر كارهایی كه نیازمند تمركز زیادی است توصیه نمی‌ شود.

فتوحی اظهار داشت :معتادانی كه با توصیه پزشك برای درمان اعتیاد از متادون استفاده می‌كنند بهتر است از جویدن و خرد كردن این دارو خودداری كنند و بهتر است آنرا به همراه آب میوه مصرف كنند.

' محمدباقر صابری زفرقندی 'درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز گفت: مشكلات افراد مصرف كننده مواد،طیف وسیعی از عوارض جسمی، روانی و اجتماعی است و بر اساس نیاز هر بیمار توسط درمانگران آموزش دیده، باید متادون تجویز شود.

وی افزود:متادون جزو داروهایی است كه استفاده از آنها برای درمان نگهدارنده در كشور تایید و معیارهای افراد واجد شرایط برای درمان با این دارو در پروتكل‌های مربوطه عنوان شده ، اما باید میزان دوز مصرف آن تحت نظر پزشك تجویز شود.

اجتمام (5)**9022/1647
۰ نفر