آن زمان كه شمار شهرهای استان به سه شهر یاسوج ، دهدشت و دوگنبدان ختم می شد گلایه شهروندان به كمبود پزشك متخصص بلند بود و هم اینك كه تعداد شهرهای استان از ده شهر فراتر رفته این مشكل را باید چگونه تفسیر كرد.
مشكل كمبود پزشك در دهه چهارم پیروزی انقلاب اسلامی در استان كهگیلویه و بویراحمد در اثر چه عواملی است ؟ آیا زیرساختهای لازم برای حضور پزشكان متخصص در منطقه فراهم نشده و یا فرهنگ مردم استان در مراجعه به پزشك متخصص مشكل دارد.
آنطور كه معاون درمان رییس دانشگاه علوم پزشكی یاسوج می گوید ،تعداد پزشكان متخصص شهر یاسوج مركز استان با برخی كشورهای اروپایی برابری می كند.
گفته های این مسوول بهداشتی درمانی استان را با صفهای شلوغ مقابل كلنیك های تخصصی شهر یاسوج در یك بامداد سرد زمستانی مقایسه كنید و بعد درباره برابری تعداد پزشكان متخصص یاسوج با برخی كشورهای اروپایی فكر كنید.
'عباس رادمنش' برای گرفتن نوبت پزشك متخصص مسافت چند كیلومتری مادوان تا یاسوج را بعد از نماز صبح با پای پیاده طی كرده است.
وی می گوید: دخترم از ناحیه چشم رنج می برد مجبورم برای گرفتن نوبت پزشك از ساعتهای اولیه صبح در كلنیك تخصصی حضور یابم .
یكی دیگر از شهروندان یاسوجی در حالی كه از وضعیت موجود بشدت ناراضی است می گوید: شب گذشته تا صبح دغدغه گرفتن نوبت دكتر ذهنم را به خود مشغول كرده بود ولی وقتی امروز صبح به كلنیك مراجعه كردم اعلام كردند كه پزشك امروز حضور ندارد.
یكی دیگر از شهروندان یاسوجی می گوید : برخی مواقع برای گرفتن ویزیت و انجام بعضی آزمایشها ، سونوگرافی و یا سی تی اسكن حداقل باید یك تا دو ماه در نوبت بود.
یك شهروند دهدشتی می گوید : مشكل اساسی كه بیش از كمبود پزشك وجود دارد ناشی از روی آوردن بیماران به یك پزشك خاص متخصص است كه بنا به دلایلی زمینه معروف شدن وی فراهم شده است.
احمد نجاتی افزود: در حالی كه شاید تجربه و حاذق بودن برخی پزشكان متخصص و حتی عمومی نیز از این پزشك مشهور شده بیشتر باشد.
محمود از شهروندان لیككی با خنده می گوید :در لیكك كمبود پزشك عمومی وجود دارد تا برسد به پزشك متخصص.
وی ادامه می دهد : مردم منطقه برای مراجعه به پزشكان متخصص با صرف هزینه زیاد به شهرستانهای استان خوزستان می روند.
همراه یك بیمار در كلینیك شهید مفتح یاسوج با اظهار گلایه از كمبود پزشك متخصص ویژه زنان و زایمان ،وضعیت مكانی كلنیك های تخصصی را هم نامناسب می داند.
' نرگس خلیلی' اظهار می دارد خود پزشكان متخصص هم اعلام می كنند كه وضعیت مكان و برخی كلینیك های تخصصی در یاسوج به هیچ وجه جوابگوی نیاز مردم و سطح توقع پزشكان نیست.
وی كلینیك شماره 2شهید مفتح واقع در خیابان گلستان 10 یاسوج را یكی از نامناسب ترین مكان ها برای پزشكان متخصص می داند و می افزاید: این مكان قبل از آنكه یك مركز بهداشتی و درمانی باشد به محلی برای كسب و كار دستفروشان تبدیل شده است.
یكی از مراجعه كنندگان به كلینیك تخصصی شهید مفتح یاسوج می گوید: بیشتر پزشكان متخصص در این استان به غیراز كار پزشكی و درمان در جاهای دیگر و از جمله دانشگاه علوم پزشكی استان نیز مشغول هستند.
'محمد شفیعی' نبود مطب های خصوصی برای این تعداد پزشك متخصص در استان را نیز از دیگر عوامل شلوغی و بی نظمی در صف كلینیك های تخصصی می داند وی می گوید: دانشگاه علوم پزشكی باید مجوز لازم برای ایجاد مطب های خصوصی برای این پزشكان را صادر كند.
مدیر شبكه بهداشت و درمان شهرستان چرام می گوید هم اكنون این شهرستان فاقد حتی یك پزشك متخصص است و در نشستی با رییس مركز بهداشت استان كهگیلویه وبویراحمد قرار شد تا یك پزشك متخصص به صورت حداقل یك روز در هفته در این شهرستان حضور یابد كه تاكنون این مهم تحقق نیافته است.
در شهرستان كهگیلویه نیز با وجود بیش از 20 پزشك متخصص بدلیل كمبود امكانات بیمارستانی و درمانی ، نارضایتی عمومی در سطح این شهرستان بویژه شهر دهدشت به وضوح قابل مشاهده است .
مدیر شبكه بهداشت و درمان شهرستان كهگیلویه می گوید: پزشك متخصص در رشته های مختلف به قدر نیاز وجود دارد اما بدلیل عدم رعایت نظام ارجاع همچنان نارضایتی مبنی بر كمبود پزشك متخصص در این شهرستان وجود دارد.
'عبدالحسین موسویان' افزود: یكی از نیازهای اساسی در این راستا نبود پزشك متخصص مغز و اعصاب است كه با اقدامات انجام شده تا آینده ای نزدیك شاهد حضور یك پزشك متخصص در این رشته در شهرستان كهگیلویه خواهیم بود.
باشت شهرستان جدا شده از گچساران فاقد حتی یك پزشك متخصص است.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشكی یاسوج قرار است یك پزشك متخصص داخلی به صورت یك روز در هفته در این شهرستان و همچنین شهرستان بهمئی حضور یابد.
گزارش خبرنگاران ایرنا از دیگر شهرهای استان از جمله لنده ، سی سخت، چیتاب، دیشموك، قلعه رئیسی ، مارگون و لوداب نیز حكایت از نبود پزشك متخصص در رشته های مختلف حكایت دارد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی كهگیلویه وبویراحمد به ایرنا می گوید: استان در زمینه پزشك متخصص كمبود ندارد بلكه این فرهنگ مردم و نظام ارجاع است كه باید اصلاح شود.
دكتر'اورنگ ایلامی' می افزاید: استان كهگیلویه وبویراحمد دارای بیش از 180 پزشك متخصص در بخش های مختلف است كه با توجه به ارزیابی های انجام شده رتبه چهار كشور را در این زمینه دارد.
ایلامی اظهار كرد: شهر یاسوج با جمعیتی افزون بر 150 هزار نفر دارای 50 پزشك متخصص در بخش های مختلف است در حالی كه درمانگاه شهید مطهری شیراز با جمعیتی حدد سه میلیون نفر نیز 100 پزشك متخصص دارد.
وی افزود: با ارزیابی برخی شاخص ها استان كهگیلویه وبویراحمد از نظر تعداد پزشك متخصص حتی با برخی كشورهای اروپایی نیز برابری می كند.
ایلامی تصریح كرد: یكی از مشكلات اساسی در زمینه ناراضی بودن مردم استان از وضعیت پزشك متخصص عدم اجرای صحیح نظام ارجاع و فرهنگ نادرست مردم و خانواده هاست.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی یاسوج می گوید : برای رفع مشكلات حوزه سلامت در سطح استان راهی جز اجرای كامل طرح پزشك خانواده و ساماندهی نظام ارجاع وجود ندارد.
وی بیان كرد: هم اكنون یك فرهنگ نادرستی بین مردم و خانواده های این استان حكم فرما است كه حتی با كوچكترین و جزئی ترین بیماری خود به پزشك متخصص مراجعه می كنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی یاسوج ، تعداد افراد مراجعه كننده به درمانگاه شهید مفتح یاسوج را روزانه افزون بر دوهزار نفر عنوان می كند ومی افزاید: به نظرمی رسد تعرفه پایین پزشكان متخصص خود دلیل دیگری برای هجوم بیشتر مردم استان به كلینیك های تخصصی باشد.
ایلامی با اشاره به تامین زیرساخت ها و امكانات رفاهی برای جذب بیشتر پزشكان متخصص در استان، افزود: هم اكنون بیش از 52 واحد مسكن برای پزشكان متخصص در شهرهای مخلف استان در حال ساخت است.
وی عنوان كرد: در حال حاضر در تلاش هستیم با دعوت از پزشكان متخصص و راه اندازی كلینیك های تخصصی این معضل و مشكل درمانی شهرستان های مختلف را در آینده ای نزدیك حل كنیم.
ایلامی از در دست ساخت بودن یك كلینیك تخصصی در یاسوج خبر داد و افزود: با بهره برداری از این كلینیك مشكلات درمانی موجود تا حدودی زیادی بویژه در خصوص كمبود فضای نامناسب مرتفع می شود.
وی تصریح كرد: این كلینیك كه عملیات اجرایی آن مدت كوتاهی است آغاز شده پیش بینی می شود تا پایان سال 92 به بهره برداری برسد.
ایلامی میزان اعتبار اختصاص یافته برای ساخت این كلینیك تخصصی را افزون بر 40میلیارد ریال عنوان كرد.
استاندار كهگیلویه وبویراحمد هم كمبود پزشك متخصص در رشته های مختلف را از مشكلات اساسی بخش درمان این استان می داند.
دكتر سید 'حسین صابری' معتقد است كه برای ماندگاری بیشتر پزشكان متخصص به ویژه در مناطق محرومی از جمله كهگیلویه وبویراحمد باید حداقل امكانات رفاهی برای آنان فراهم شود.
البته وی اذعان می كند كه برخی از پزشكان متخصص در مناطق محروم با نهایت ایثار مشغول ارایه خدمات به بیماران و مردم نیازمند هستند.
رییس دانشگاه علوم پزشكی كهگیلویه وبویراحمد می گوید : تامین پزشك متخصص مورد نیاز همواره یكی از دغدغه های مسوولان این دانشگاه بویژه در سال های اخیر بوده است.
دكتر سید 'حسام الدین نبوی زاده' می افزاید: البته هم اكنون در برخی از شهرهای استان پزشكان متخصصی در رشته های مختلف مشغول ارایه خدمات به بیماران هستند.
وی تصریح می كند : در برخی شهرها كه هنوز زیرساخت ها ،شرایط و امكانات بیمارستانی و درمانی متناسب با جذب پزشك متخصص ایجاد نشده نیز پزشك كشیك به صورت حداقل یك روز در هفته مشغول ارایه خدمات به بیماران در این مناطق خواهد بود.
نبوی زاده اظهار كرد: با اجرای كامل طرح پزشك خانواده در شهرهای مختلف استان و رعایت نظام ارجاع بسیاری از دغدغه ها و كمبودها در این راستا برطرف خواهد شد.
وی با اشاره به حضور متخصصان در شهرهای استان، بیان كرد: تخصص های داخلی، اطفال، جراحی و زنان، پایه ای ترین تخصص های پزشكی هستند كه دانشگاه علوم پزشكی یاسوج با اقدام به پذیرش دانشجو در رشته های اطفال و داخلی زمینه حضور این رشته ها در همه شهرهای استان را ایجاد كرده است.
671/7530/566
ياسوج -كمبود پزشك متخصص سالهاست به عنوان يكي ازمشكلات بخش بهداشت كهگيلويه وبويراحمد مطرح است و اكنون كه شهرهاي جديدي در مناطق مختلف استان تاسيس شده اين مشكل بيش از پيش نمايان شده است .