سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ری روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در خصوص ویژگیهای این برج گفت: این برج با مساحتی بالغ بر 48 متر مربع و ارتفاعی در حدود 21 متر به صورت 24 ضلعی به سبك رازی و متشكل از گل و خشت با نمایی از آجر ساخته شده است.
امیر مسیب رحیم زاده افزود: براساس برخی نظرات محققین این بنا دارای سقف مخروطی شكل و كتیبه ای به خط كوفی در قسمت فوقانی بوده كه در قرون گذشته از بین رفته است .
وی بیان كرد: برج طغرل در سال 1259 شمسی به دستور ناصر الدین شاه قاجار و توسط ابوالحسن معمار باشی مرمت و بازسازی شد.
رحیم زاده گفت: در ضلع شمالی و جنوبی برج دو سر در با معماری طرح رازی ساخته شده و تقریباً تا ارتفاع چهارمتری برج، دیوارها به صورت توپ با قطری در حدود 5/1 متر تشكیل شده و دیوارهای بالای ارتفاع چهارمتر به صورت تو خالی طراحی شده و وسط آن پلكانی وجود دارد كه درب آن در همان ارتفاع در ضلع شمالی بنا خودنمائی میكند كه رابطی بین قسمتهای تحتانی و فوقانی برج است.
وی افزود: تو خالی بودن دیوارهای فوقانی به استحكام بنا كمك كرده و جنس خشت به كار رفته در برج كه از زاج و خاك و سفیده تخم مرغ است بر استحكام آن افزوده است.
سرپرست اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان ری ادامه داد: قدمت برج و پا برجا بودن آن در مدت 700 سال كه از ساخت آن میگذرد با توجه به وقوع زلزلههای سهمگین در ناحیه ، نشان از پی مستحكم و عمیق این بنا دارد.
وی اظهار داشت: سازنده این برج در كف آن در كنارههای دیوارها، جایگاه های گذرهوا تعبیه كرده كه این كار مانع از رطوبت زدگی دیوارها و از بین رفتن میشود و دیوارهای برج طوری طراحی شده كه موجب طنین صدا در درون بنا میشود.
رحیم زاده گفت: البته وجود سقفی مخروطی كه بر فراز دیوارهای برج قرار داشته كه هم اكنون اثری از آن بر جای نیست شاید به این فناوری جلوهای دیگر میداده است.
رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان ری افزود: از جمله كاربرد این برج استفاده از آن در شبهای تاریك با روشن كردن آتش بر باروی بلند آن برای راهنمایی مسافران جاده ابریشم، ساعت آفتابی و استفاده نجومی از این برج بوده است .
رحیم زاده با بیان اینكه برخی مورخین بر این عقیده اند كه برج طغرل آرامگاهی (گورخانه ای) با شكوه است كه برای دفن طغرل اول ساخته شده اظهار داشت: طغرل سلجوقی در سال 421 شمسی ری را تصرف كرد و در سال 441 شمسی در سن هفتاد سالگی در ده طجرشت ( تجریش كنونی ) در گذشت و در این مكان مدفون شد.
وی گفت: این برج از نمای بیرونی دارای 24 كنگره با زاویه حاده نمایان شده كه اگر در روبه روی درگاه آن بایستید گویی شیری با دهانی باز به شما مینگرد.
شهرری به عنوان یك شهر باستانی با قدمتی بیش ازهشت هزار سال بیش از 20 اثر تاریخی مهم از جمله تپه چشمه علی،برج طغرل،آتشكده ری،قلعه گبری،قلعه استودان، تپه میل ،بازار ری و بقعه بی بی شهربانو را در خود جای داده است.
1194/ 699 /675
برج طغرل با قدمت 700 ساله شاهكاري از معماري دوره سلجوقيان در شهرري
۳۰ بهمن ۱۳۹۱، ۱۸:۲۸
کد خبر:
80550142
شهرري - 'برج طغرل' اين آسمان خراش 20 متري شاهكاري از معماري دوره سلجوقي در شرق بقعه ابن باويه شهر ري قرار گرفته و موقعيت خود را پس از 700 سال كه از قدمت آن گذشته حفظ كرده است.