۱۰ اسفند ۱۳۹۱، ۸:۱۱
کد خبر: 80563581
T T
۰ نفر
پاوه شهر هزار ماسوله، چشم به راه مهمانان نوروزي است

كرمانشاه - پاوه شهر هزار ماسوله، با معماري منحصر به فرد و جاذبه هاي گردشگري طبيعي و مردمان مهمان نوازش در انتظار گردشگران نوروزي است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، این شهر در فاصله 112 كیلومتری شمال غربی كرمانشاه قرار دارد.

سرزمین اهورایی و باستانی پاوه، سرزمین آبشارهای بلند، كوه های سربه فلك كشیده، تاكستان های انگور، جنگل های همیشه سبز، چشمه های جاری، غارهای شگفت انگیز، باغ های میوه و سرزمین بزرگان، شاعران و سخنوران است.

شهر دیدنی و زیبای پاوه به علت داشتن آب و هوای مناسب، موقعیت خاص جغرافیایی و معماری پلكانی از شهرهای زیبا و مناطق ییلاقی استان كرمانشاه به شمار می رود كه در تمام ایام سال بویژه در ایام نوروز میزبان گردشگران و مهمانان داخلی و خارجی است.

مردم پاوه منازل خود را به صورت پله هاي عریض و طویل در دامنه هاي كوه ساخته اند؛ این سازه‌ها به‌ گونه‌اي ‌ساخته شده كه در بیشتر موارد پشت بام خانه اي كه در ارتفاع كمتري از دامنه كوه‌ ساخته شده حیاط منزلي است كه چند متري بالاتر احداث شده است و به همین دلیل است كه پاوه را شهر هزار ماسوله نامیده اند.

به گواه كارشناسان، این شهر با جاذبه های اكو توریستی (گردشگری طبیعی) كه با زندگی مردمان مهمان نوازش عجین شده، یكی از زیباترین شهرهایی است كه با پیروی از الگوی گردشگری، قابلیت تبدیل شدن به یكی از قطب های گردشگری را دارد.

پاوه بزرگترین شهر پلكانی ایران در هر فصلی از سال چشم انداز ویژه ای دارد اما فصل بهار در این خطه حال و هوا و جلوه دیگری حكمفرماست.

پاوه شهر انار و گردو و انگور سیاه دیمی است وجود درختان وحشی زالزالك و آمرود و انجیر و برگ ها و رنگ های طبیعی آنها جلوه زیبا به باغ ها و جنگل ها داده و چشم هر بیننده را می نوازد.

رودخانه پر آب سیروان، قله های سربه فلك كشیده شاهو، كوه آتشگاه كه آتشكده ایران در دوره زرتشت در آن جای دارد، غار قوری قلعه، آبشار معدنی بل و آرامگاه سلطان اسحاق تنها بخشی از جاذبه های طبیعی و تاریخی شهرستان پاوه است كه گردشگران را به سیر طبیعت و تاریخ می برد.

شهرستان پاوه با یك هزار و 463 متر ارتفاع از سطح دریا و متوسط 830 میلیمتر بارندگی سالیانه و آب و هوای معتدل كوهستانی از شهرهای زیبای غرب كشور است كه با بیش از 52 هزار نقر جمعیت و 803 كیلومتر مربع وسعت از شمال به مریوان، از شرق به سنندج، از جنوب به جوانرود و از غرب با كشور عراق هم مرز است.

پاوه یكی از 13 شهرستان استان كرمانشاه است كه دارای سه بخش، چهار شهر و پنچ دهستان می باشد، سوابق مدنیت و شهریت آن به دو هزار سال می رسد و معماری آن سنگی و از نوع معماری كهن و ملقب به شهر هزار ماسوله است.

مردم مسلمان پاوه سنی مذهب هستند و با زبان كردی لهجه اورامی تكلم می كنند كه این گویش بازمانده از كهن ترین گویش های اقوام ایرانی است.

شهرستان پاوه دارای یك هزار و 169 هكتار اراضی زراعی ، 83 هزار و 100 هكتار جنگل، حدود 40 هزار هكتار مرتع و پنچ هزار و 847 هكتار اراضی مسكونی و همچنین دارای 100 هكتار ذخیره گاه های جنگلی می باشد.

در این كه چرا نام این شهر را پاوه نهاده اند روایات متفاوتی وجود دارد:

1) بنا به معانی و نقل قول و ادله تاریخی پاوه و اورامان در لغت به معانی پاك، شستن و پاكیزه كردن است ( پاكی در قبول دین و گفتار، پندار و كردار نیك)

2) به گفته هایی از نام اسپهبد پاوه سردار یزدگرد سوم گرفته شده است كه ' پاو ' پسر شاهپور برادر زاده انوشیروان ساسانی بوده كه یزدگرد سوم او را به منظور تحدید آیین زردشتی به این منطقه روانه كرده است.

3) معنای هورامی پاوه یعنی ( ایستاده بر پاهای خود ) و به راستی كه پاوه از نوع شهر سازیش گرفته تا توان مردمانش شهری است ایستاده بر پاهای خود.

رودخانه سیروان بزرگترین رودخانه پاوه است كه از حدود 40 كیلومتری جنوب غربی سنندج سرچشمه گرفته ابتدا به صورت قوسی در شمال و سپس به طرف جنوب منحرف شده و پس از پیوستن شعبات متعددی به شهرستان پاوه وارد می شود.

همچنین رودخانه های لیله، مرخیل و پاوه رود یكی از مناطق پر آب غرب كشور است، علاوه بر رودخانه های مذكور چندین آبشار كوچك به نام بل و قه لوز دارد.

این شهرستان در رشته كوه بزرگ زاگرس واقع شده است و كوه شاهو یكی از عظیم ترین كوه های این رشته كوه می باشد و بلندترین قله آن 'زاوه لی' با ارتفاع سه هزار و 400 متر از سطح دریا كه در شمال شرقی پاوه قرار دارد.

غار دشاش و قلعه پاسگه در نودشه، فرهاد تراش و غار سنگی خالو حسین در روستای میگوره باینگان، آبشار آب معدنی بل كه با ریزش طبیعی زیبا به صورت پودر كه نظر هر بیننده را به خود جلب می كند و چشم انداز زیبای دالانی كه مشرف بر اورامان ایران و عراق است و با وجود گیاهان و گل های زیبا و چهره های سرشار ، آب خنك و برف های دامنه كوه های سرسبز اورامان را دو چندان كرده است و تفرجگاه بیدمیری و سردره با چشمه های زیبا و دشت های سرسبز از دیگر جاذبه های پاوه است.

از جمله اماكن تاریخی و مذهبی پاوه می توان به امامزاده سید عبیدالله برادر امام رضا (ع) مشهور به كوسه هجیج، آرامگاه سلطان اسحاق در كنار رودخانه عظیم سیروان، آرامگاه سید محمود اصفهانی، زیارتگاه شیخ محمد عزیز قادری در روستای نجار، خانقاه شیخ حسام الدین نقشبندی و قرآن روستای زردویی در باینگان اشاره كرد.

در شهرستان پاوه به واسطه مردمان خوش ذوق و هنرمندش هنرهای مختلف صنایع دستی را می توان دید كه از آن جمله گلیم، موج ، جاجیم ، سبد، سجاده نماز ( مازلوخ )، لباس های محلی ( چوخ و رانك )، گیوه ( كلاش )، گردو ، توت ، رب انار، آلو خشك، فرآورده های دامی شامل روغن حیوانی، كشك و نان محلی ساجی را می توان نام برد.

فرماندار پاوه با اشاره به تشكیل ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی در این شهرستان از تلاش و تكاپوی اعضای این ستاد در آستانه سال نو و نوروز 92 برای میزبانی شایسته از گردشگران و مهمانان نوروزی خبر داد.

'حسین خدرویسی' در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به اینكه شهرستان پاوه یك منطقه توریستی محسوب می شود و هرسال میزبان گردشگران بسیاری از داخل و خارج از كشور است تمهیدات لازم برای ارائه خدمات هر چه بهتر به مهمانان نوروزی این دیار در قالب كمیته های مختلف از جمله استقبال، اسكان و ... در ستاد تسهیلات سفر های نوروزی اندیشیده شده است.

وی با اشاره به آمادگی اماكن اقامتی و پذیرایی این شهرستان برای ارائه خدمات به مسافران نوروزی، از افتتاح یك هتل جدید و تجهیز آن برای ارائه خدمات به گردشگران و مهمانان نوروزی این دیار خبر داد.

وی تصریح كرد: در مجموع سه هتل مجهز در شهرستان پاوه برای اسكان مسافران در ایام نوروز فعال خواهد بود و در كنار آن مهمانسراهای ادارات و شش مدرسه از سوی اداره آموزش و پرورش این شهرستان جهت اسكان مسافران تجهیز شده است.

وی گفت: در مجموع این شهرستان ظرفیت اسكان 600 تا 700 مسافر را به صورت شبانه داراست.

وی همچنین از افتتاح بازارچه مرزی جدید شهرستان پاوه خبر داد و پیش بنیی كرد با حضور گردشگران و مهمانان نوروزی این بازارچه رونق خاصی در ایام نوروز خواهد گرفت.

خدرویسی در پایان گفت: حدود سه هزار اقلام تبلیغاتی از جمله پوستر، نقشه راهنما و دفترك نیز در قالب بسته های فرهنگی تهیه شده است كه در ایام نوروز میان مهمانان این دیار توزیع خواهد شد.

7452/567