به گزارش ایرنا، پس از اعلام ثبت پرونده' شكار كبك در فرهنگ بختیاری 'در فهرست آثار ملی از سوی سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری چهارمحال وبختیاری، برخی مسوولان وفعالان زیست محیطی نسبت به این اقدام اعتراض كردند.
چندی قبل سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری چهارمحال وبختیاری درگفت وگو با رسانه های استان اظهار داشت: ثبت پرونده شكار كبك درفرهنگ بختیاری در فهرست آثار ملی با شماره 503 به ثبت رسیده است.
'شاهین ایلبیگی پور' گفت: با توجه به شرایط اقلیمی چهارمحال و بختیاری این استان، زیستگاه پرندگانی نظیر كبك است و شكار این پرنده برای صیادان و شكارچیان بومی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و كسانی موفق به شكار این پرنده می شوند كه در فنون شكار كبك تبحر داشته باشند.
وی افزود: درقوم بختیاری، شكار از اهمیت خاصی برخوردار بوده و مردان شكارچی از منزلت بالایی برخوردار بوده اند، چرا كه شكار نشان از دلاوری و شجاعت مرد دارد.
ایلبیگی پور مهم ترین نمونه كبك درچهارمحال و بختیاری را كبك دری دانست و گفت: كبك دری پرندهای محتاط است كه پس از احساس خطر مسافت زیادی را پرواز میكند، همچنین این پرنده به اندازه دیگر ماكیان اجتماعی نیست و معمولا جفتجفت دیده میشود.
میراث معنوی شكار نیز در دیماه 91 به شماره 505 درفهرست آثار ملی كشور ثبت شد .
'مژگان ریاحی' مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با رسانه های استان، ترانههای شكار را یكی از رایج ترین گونههای ادبیات عامیانه در فرهنگ مردم استان دانست و افزود: با توجه به اهمیت صید و صیادی درفرهنگ قوم بختیاری بررسی و ثبت این ترانهها كه ریشه در فرهنگ غنی این قوم دارد، میتواند آنها را از خطر فراموشی نجات دهد.
مدیركل حفاظت محیط زیست چهارمحال وبختیاری در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: درآموزه های قرآن كریم بر مصونیت طبیعت و منابع طبیعی و پرهیز از هرگونه تجاوز و تعدی تأكید ورزیده و تجاوز و تعدی به طبیعت را موجب عذاب اخروی و مسئولیت دنیوی دانسته است.
'سعید یوسف پور' با بیان آیات قرآن كریم و احادیث ائمه اطهار علیهم السلام در حفظ محیط زیست و جلوگیری از آسیب به آن، ادامه داد: هرگونه تصرف در طبیعت كه تناسب عناصر و موجودات طبیعت را به هم زند، از منظر دین اسلام و قرآن مردود شناخته شده است.
وی تصریح كرد: ثبت میراث معنوی شكار و پرونده شكار كبك درفرهنگ بختیاری در فهرست آثار ملی، تخریب محیط زیست را به همراه دارد و آسیب رساندن به محیط زیست و منابع طبیعی جرم است.
یوسف پور افزود: اداره كل محیط زیست چهارمحال وبختیاری در حال تهیه نامه ای برای ارسال به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور است تا با جلوگیری از تصویب این پرونده ها، گامی در راستای حفاظت از محیط زیست برداشته شود.
یكی از فعالان محیط زیست چهارمحال وبختیاری نیز دراین باره گفت: به دنبال معرفی و انتخاب گونههای نماد جانوری استانهای كشور، كبك دری بر اساس نامه شماره 6108/32 در تاریخ هشتم اردیبهشت ماه 1387 از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان نماد جانوری استان معرفی شده است.
'هومان خاكپور' افزود: بنابر اظهارات مسئولان اداره كل حفاظت محیط زیست استان، جمعیت كبك استان در اثر شكار بی رویه به شدت كاهش یافته و در شمار گونههای مورد تهدید تحت برنامههای شدید حفاظتی سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.
وی ادامه داد: بر اساس اصول انكارناپذیر در حوزه محیط زیست و شرایط فعلی حاكم بر جمعیت حیاتوحش، ترویج فرهنگ شكار و شكارگری جفا در حق محیط زیست كشور است و پایداری حیات در زیستبومهای ایران را به چالش می كشد.
بدون شك ثبت میراث مختلف مادی و معنوی استان گامی مثبت در راستای حفظ این مواریث است اما در این میان حفاظت از طبیعت و گونه های مختلف جانوری استان نیز نباید از مسوولان مغفول بماند.
از: سید بهادر حسینی تشنیزی
547/558/
فعالان زيست محيطي چهارمحال وبختياري به ثبت ملي شكار اعتراض كردند
۱۲ اسفند ۱۳۹۱، ۷:۳۴
کد خبر:
80565572
شهركرد - ثبت ملي پرونده 'شكار كبك در فرهنگ بختياري' در فهرست آثار ملي كشور، اعتراض فعالان محيط زيست و سازمان هاي مردم نهاد زيست محيطي را برانگيخت.