به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان هرسین در شرق استان كرمانشاه واقع شده و دارای دو بخش مركزی و بیستون و چهار دهستان می باشد.
شهرستان هرسین از جنوب به شهرستان دلفان استان لرستان، از شمال به شهرستان صحنه، از غرب به شهرستان كرمانشاه و از شرق به نهاوند محدود می شود.
این شهرستان نزدیك ترین راه ارتباطی استان كرمانشاه به استان لرستان می باشد.
هرسین سرزمینی باستانی و كهن است و آثاری نظیر تپه چیا خزینه ( گنج دره ) در روستای قیسوند، كتیبه بیستون، گور دخمه های اسحاقوند، آثار به جای مانده از دوره ساسانیان در مركز شهر هرسین، آثار بازمانده از قلعه باستانی در روستای سرماج از این دیار چهره ای تاریخی را ترسیم كرده است.
پیشینه تاریخی شهرستان هرسین با قدمت و تاریخ كرمانشاه عجین شده است.
'حمدالله مستوفی' از جمله مورخینی است كه از هرسین دیدن كرده و به توصیف ویژگی های این شهرستان و قلعه داخل آن پرداخته است.
صاحب عالم آرای عباسی از شاه سلطان خدابنده لو حاكم هرسین نام برده است كه در زمره جلوداران لشكر ایران در مقابل لشكر عثمانی بوده است.
در دوره قاجار نیابت این محل باامین الرعایا و فرزندان او بوده است.
هرسین منطقه ای كوهستانی است؛ دامنه های كم شیب، دره های عریض، جلگه های آبرفتی و سراب ها از مهمترین ویژگی های طبیعی سرزمین هرسین به شمار می رود.
وجود دو راهی نورآباد به هرسین و برقراری ارتباط عمده استان هایی از كشور در آینده در این مسیر و نیز بزرگراه كربلا در محور بیستون افزون بر تأثیرات مثبت اقتصادی و انتقال فرهنگی، شهرستان هرسین را در موقعیت برتر و استراتژیكی قرار داده است.
فرهنگ مردم هرسین متأثر از دین و آیین اسلام (شیعه) است و در كنار آن آثاری از پیشینه قوم ایرانـی و مـواریث و مفاخر خود در زندگی خانوادگی و اجتماعی دارند كه بر اساس این دو كانون ( دین و سنت قومی تاریخی ) در حال زیستن است.
ساكنان شهرستان هرسین با زبان كردی به لهجه لكی صحبت می كنند.
از جمله معروفترین مناطق گلیم بافی ایران در استان كرمانشاه، شهرستان هریسن می باشد كه گلیم های آن از شهرت خاصی برخوردار است.
جولایی نام وسیله ای ساده از جنس چوب می باشد كه با هنر دست زن هرسین آمیخته شده و طرحی زیبا می آفریند، به نام گلیم كه دارای ارزش بسیاری از نظر اقتصادی می باشد.
شهرستان هرسین دارای جاذبه های تاریخی و طبیعی متعددی است كه از آن جمله می توان از سراب هرسین، قلعه سرماج، گوردخمه های اسحاق وند، تخت شیرین، حوض سنگی پارك شهر هرسین و مجموعه جهانی بیستون یاد كرد.
حوض سنگی پارك شهر هرسین یكی از آثار به جای مانده از روزگار ساسانی می باشد كه به عنوان ساعت از آن استفاده می شده؛ در دامنه كوه صفحه ای به طول تقریبی46 متر و ارتفاع 12 متر تراشیده شده كه دارای سه بخش می باشد.
بخش اول صفحه ای 31 متری است كه مشرف به نهر آب است، بخش دوم 10 متر و بخش سوم حدود پنج متر است، در قسمت جلوی صفحه دوم و سوم صفحه ای به عرض هشت متر دیده می شود كه در قسمت جنوب شرقی آن ها حوض دایره شكل سنگی تراشیده شده قرار دارد و قطر دهانه این حوض حدود 86.3 متر و عمق آن 66 سانتی متر است و در قسمت وسط حوض مخروط فواره مانندی به ارتفاع 66 سانتی متر به چشم می خورد.
در قسمت شمالی حوض پیش رفتگی مستطیل شكلی به ابعاد 40*20 دیده می شود، در نزدیك این حوض زیبا طاقی از یك سنگ به صورت یكپارچه حجاری شده كه دارای قوسی گهواره مانند است كه در قسمت تحتانی آن تخته سنگی به شكل مكعب مستطیل وجود دارد و در كنار آن بخشی از یك پلكان سنگی كه دارای سه پله می باشد به چشم می خورد.
گوردخمه های اسحاق وند از دیگر آثار باستانی شهرستان هرسین است كه شـامل سه گـوردخمه می شود.
این آثار كه مسیر دسترسی آنها راه فرعی در نزدیكی پل دهستان چهر، از جاده بیستون به هرسین در ضلع شمال شرقی روستای دهنو از توابع شهرستان هرسین قرار دارد به صورت سه اتاقك كه در دامنه كوه ایجاد شده است و نقوشی بر روی یكی از آن ها دیده می شود و به استودان یا استخوان دان معروفند.
ساخت این گوردخمه ها را در گذشته به دوره ماد نسبت می دادند ولی امروزه در مورد زمان ساخت آنها اختلاف نظرهایی وجود دارد، عده ای از باستان شناسان عقیده دارند این سه گوردخمه متعلق به دوره هخامنشی است.
شهرستان هرسین اكنون در آستانه نوروز 92 با پیش بینی برنامه های متنوع آماده استقبال از مهمانان این دیار تاریخی است.
فرماندار شهرستان هرسین در این خصوص گفت: با توجه به اینكه شهرستان هرسین به واسطه وجود آثار تاریخی و طبیعی و از همه مهمتر مجموعه جهانی بیستون همواره پذیرای خیل گردشگران در روزهای آغازین سال نو می باشد، تمهیدات لازم برای میزبانی شایسته از مهمانان این دیار اندیشیده شده است.
' بهمن قربانی ' روز دوشنبه در گفت و گو باخبرنگار ایرنا افزود: تمامی ظرفیت های این شهرستان از جمله مهمانسراهای دولتی و مدارس برای اسكان مهمانان نوروزی به كار گرفته خواهد شد و مشكلی از نظر اسكان مسافران در ایام نوروز نخواهیم داشت.
وی تصریح كرد: شهرستان هرسین در مجموع ظرفیت اسكان 500 نفر را به صورت شبانه در ایام نوروز خواهد داشت.
وی افزود: یك كمپ چادر از سوی هلال احمر شهرستان هرسین نیز برای اسكان مسافران در محوطه جهانی بیستون برپا خواهد شد.
وی همچنین از تجهیز یك خوابگاه 200 نفره دانشجویی برای اسكان مسافران این شهرستان در ایام نوروز خبر داد.
قربانی در ادامه با اشاره به دیگر اقدامات در این راستا گفت: 20 نفر راهنمای گردشگر كه آموزش های لازم را دیده و از تجارب كافی در زمینه راهنمایی گردشگران برخوردارند در ایام نوروز در اماكن تاریخی شهرستان هرسین مستقر خواهد شد.
وی افزود: همچنین ساماندهی جنگل بیستون، آماده سازی پاركینگ ورودی و جنوبی در مجموعه جهانی بیستون، اجرای برنامه های فرهنگی از جمله دعوت از هنرمندان، برپایی بازارچه صنایع دستی و توزیع اقلام تبلیغاتی در میان گردشگران از دیگر برنامه های پیش بینی شده برای خدمات رسانی شایسته به مهمانان نوروزی امسال می باشد.
7452/567
جلوه هاي كم نظير هرسين مهمانان نوروزي را به سير تاريخ و طبيعت مي برد
۱۴ اسفند ۱۳۹۱، ۸:۱۷
کد خبر:
80568767
كرمانشاه - به 45 كيلومتري شرق كرمانشاه كه مي رسي شهر زيبا و تاريخي هرسين نمايان مي شود كه با آثار باستاني و جلوه هاي طبيعي كم نظيرش همواره و بويژه در ايام نوروز گردشگران را به سوي خود فرا مي خواند و به سير تاريخ و طبيعت مي برد.