'محمدجواد محمودی' در تشریح مسائل جمعیتی ایران و طرح مطالعه تطبیقی سیاستهای مرتبط با سالمندی جمعیت كشور گفت: تعداد جمعیت كشور طبق بررسیهای موسسه مطالعات و پژوهش های جمعیتی آسیا و اقیانوسیه، 76 میلیون و 478 هزار نفر است كه نسبت به سرشماری سال 1390 كه 75 میلیون و 149 هزار نفر بود افزایش یافته است.
به گزارش ایرنا به نقل از وزارت علوم، وی با بیان اینكه در حال حاضر مشكل كاهش جمعیت و رشد آن را نداشته بلكه افزایش جمعیت هم داریم، خاطرنشان كرد: مشكل اینجاست كه خانوادههای ایرانی به سمت تك فرزندی حركت كرده اند و این نرخ رشد در آینده كاهش پیدا خواهد كرد و به نرخ رشد جمعیت صفر درصد خواهد رسید كه این موضوع میتواند ساختار جمعیتی را بر هم بزند.
محمودی در توضیح مضرات تك فرزندی و كاهش نرخ باروری به زیر حد جانشینی، اظهار داشت: تعادل ساختار جمعیت هدف ماست و ما نه به كاهش جمعیت اعتقاد داریم و نه به افزایش بیش از حد آن، اما طبق مطالعاتی كه بر روی تك فرزندی انجام شده است این پدیده آسیبهای زیادی به ساختار سنی و جنسی جمعیت میزند.
وی تصریح كرد كه تناسب تعداد موالید پسر به دختر معمولا 105 به 100 است كه در كشورهایی مانند چین، هند، ویتنام و جمهوری آذربایجان با اتخاذ سیاست تك فرزندی این نسبت به 118، 110، 111 و 117 رسیده است و اكنون این كشورها با مشكل عدم تناسب ساختار جنسیتی مواجه شدهاند و طبق اعلام دفتر صندوق جمعیت سازمان ملل در كشورهایی مانند هند و چین تا سال 2030 میلادی تعداد پسران در سن ازدواج، 50 درصد بیش از تعداد دختران در سن ازدواج خواهد بود.
محمودی ادامه داد: طبق برآوردهای جمعیت شناسان مؤسسه مطالعات و پژوهشهای جمعیتی آسیا و اقیانوسیه نرخ باروری با رسیدن به حدود 7/1 فرزند به ازای هر مادر در سال 1390 نسبت به سال 1385همچنان روندی نزولی دارد.
رییس مؤسسه مطالعات و پژوهشهای جمعیتی آسیا و اقیانوسیه با یادآوری اینكه برای جانشینی جمعیت، نرخ باروری باید حداقل 1/2 فرزند به ازای هر مادر باشد، گفت: كاهش نرخ باروری تبعات اقتصادی، جمعیتی و اجتماعی خاص خود را دارد كه باید از آن جلوگیری كرد اما این موضوع غیر قابل انكار است كه تشویق به افزایش فرزند نیز كار دشواری است.
به گفته وی نتایج برآورد جمعیتشناسان نشان میدهد كه ایران با 2/8 درصد جمعیت وارد مرحله سالمندی شده و اگر تمهیدات ورود به آن را نیاندیشیم، چالش سالمندی را نمیتوانیم مدیریت كنیم، بنابراین آنچه كه آینده جمعیت ایران با آن مواجه است، چالش سالمندی است و از این رو لازم است كه با پیش بینی این موضوع برنامهها و سیاستهای لازم در این زمینه را اندیشید.
محمودی با ارائه تعریف سازمان ملل مبنی براینكه جمعیت بالای 60 سال، سالمند محسوب می شود، گفت: طبق این تعریف ایران وارد مرحله سالمندی جمعیت شده است چرا كه 8.2 درصد (درصد ورود به اولین مرحله سالمندی 7 درصد است) جمعیت ما را افراد بالای 60 سال تشكیل میدهند.
این مقام مسوول اعلام كرد: طبق بررسی بخش جمعیت سازمان ملل تا سال 2050 میلادی، 33 درصد جمعیت كشور سالمند خواهند بود كه معادل 28 میلیون نفر از جمعیت آن زمان است و این در حالی است كه كشورهای دنیا در همان سال نرخ 21 درصدی جمعیت سالمند را خواهند داشت.
وی بیان داشت: كشور در سالهای 55 تا 65 سیاست جمعیتی افزایش موالید را داشت كه نتایج آن در آینده پیشبینی نشده بود و در سالهای 80 با خیل عظیم جوانان و نیازهای آنان روبرو شد كه این به هم ریختگی هرم سنی جمعیت در سالهای آینده به گروه سنی سالمندان خواهد رسید.
محمودی با بیان اینكه سازمان ملل متحد برنامه «سالمندی فعال» را برای سالمندان مطرح كرده است، یادآور شد: سالمندی فعال یعنی به حداكثر رساندن سطح سلامت، مشاركت و امنیت افراد سالمند به منظور تقویت كیفیت زندگی آنها، كه هر كدام از اینها تمهیدات اجتماعی، بهداشتی، فرهنگی و اقتصادی خاص خود را میطلبد.
فراهنگ(1)**1055 ** 1418
تهران - رييس موسسه مطالعات و پژوهشهاي جمعيتي آسيا و اقيانوسيه از ورود ايران به مرحله سالمندي خبر داد.