به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ناشران الكترونیك كه سال گذشته در بالكن شبستان مصلای تهران مستقر بودند، امسال به محوطه باز نمایشگاه نقل مكان كرده اند تا دسترسی مخاطبان به این محصولات فرهنگی آسان تر شود.
از نرم افزارهای كاربردی علوم مختلف تا كتاب های چندرسانه ای، كتاب های دانشگاهی گرفته تا كتاب های شعر و داستان و دستور طبخ غذا و شیرینی، همگی اطلاعاتی هستند كه در قالب لوح فشرده(سی دی) به خریداران عرضه می شوند.
برای نمایشگاه امسال 200 ناشر الكترونیك ثبت نام كردند و در نهایت یكصد شركت فعال در زمینه نشر كتاب الكترونیك، فرصت حضور در بیست وششمین نمایشگاه كتاب تهران را یافتند.
تفاوت بخش ناشران الكترونیك نمایشگاه كتاب با دیگر نمایشگاه هایی كه محصولات چند رسانه ای عرضه می كنند، رویكردی است كه كمیته نشر الكترونیك نمایشگاه در انتخاب شركت های ناشر داشته تا محصولاتی در این نمایشگاه امكان عرضه كنند كه فقط در حوزه كتاب های الكترونیك و نرم افزارهای حوزه كتاب و كتابخوانی تعریف می شوند.
بخش ناشران الكترونیك در ضلع شرقی شبستان مصلای تهران واقع است و حجم بازدیدكنندگان این بخش در مقایسه با بخش های پر طرفداری چون ناشران عمومی و ناشران دانشگاهی كمتر است.
یكی از غرفه داران این بخش علت استقبال كمتر از این بخش را تغییر مكان آن می داند و بر این باور است كه اگر امسال نیز ناشران الكترونیك در بالكن شبستان مستقر بودند، دسترسی عموم به این غرفه ها آسان تر بود.
به گفته وی كه خواست نامش ذكر نشود، بسیاری از دانشجویانی كه با هدف خرید كتاب های الكترونیكی مورد نیاز برای دروس دانشگاهی خود به نمایشگاه كتاب می آیند، به سختی این بخش را پیدا می كنند.
به گفته این غرفه دار، بالكن شبستان امسال به جای اختصاص به ناشران الكترونیك، به محصولات سازمان ها و نهادهایی اختصاص یافته است كه فروش محصولات برای آنان دغدغه محسوب نمی شود.
'سعید محمدپور' از بازدیدكنندگان بخش الكترونیك نمایشگاه كتاب از اینكه این بخش در جایی دور از ناشران دانشگاهی مستقر شده، گلایه دارد زیرا معتقد است بسیاری از كتاب های الكترونیك كاربردی برای دانشجویان در این نمایشگاه قابل خرید است.
البته ناشران الكترونیك امسال بر اساس حوزه فعالیت خود تقسیم بندی نشده اند و در این بخش می توان گستره وسیعی از ناشران را یافت كه از كودك ونوجوان تا كتاب های فوق تخصصی دانشگاهی را عرضه می كنند.
حتی برخی ناشران، كتاب های قابل نصب روی گوشی های تلفن همراه به این نمایشگاه آورده اند؛ كتاب هایی كه دیوان شاعران نامی ایران از 'حافظ' و 'مولوی' و 'سعدی' تا شاعران معاصری چون 'رهی معیری' و 'احمد شاملو' را در بر می گیرد.
حتی پای لوح های فشرده آموزشی كودك ونوجوان كه سعی می كنند به همراه بازی، مفاهیم مختلف دینی از جمله نماز و روزه را به این نسل آموزش دهند نیز به این بخش نمایشگاه باز شده است.
برخی ناشران نیز برنامه های آموزشی كاربردی رشته های مختلف دانشگاهی از گرافیك و فتوشاپ گرفته تا برنامه های فوق تخصصی رشته های عمران، نقشه كشی، معماری، دكوراسیون و ... كه بسیاری از این كتاب های آموزشی الكترونیكی برای دانشجویان حیاتی است، عرضه می كنند.
'فرشته فولادی' از دیگر دانشجویانی است كه به این غرفه ها آمده است؛ او در رشته نقشه كشی درس می خواند و برای خرید نرم افزارهای كاربردی خود به اینجا سر زده است.
وی درباره حضورش در این بخش به خبرنگار ایرنا گفت: از آنجا كه قیمت كتاب های چاپی دانشگاهی بسیار بالا رفته است، ترجیح دادم كه یك كتاب دیجیتالی بخرم.
فولادی معتقد است كه قیمت كتاب های الكترونیكی نسبت به پارسال افزایش داشته اما این افزایش به پای گرانی كتاب های كاغذی نمی رسد.
با این حال ناشران مستقر در این بخش از جانمایی غرفه های خود رضایت ندارند و علت كاهش مراجعات مردمی برای خرید محصولاتشان را نیز همین مساله می دانند.
لغتنامه ها، كتاب ها و نرم افزارهای آموزش زبان های مختلف و حتی كتاب های آموزشی دانش آموزان مقاطع ابتدایی در این بخش نمایشگاه یافت می شود و برای آنهایی كه قصد خرید كتاب الكترونیكی را دارند، تجمیع همه این كتاب ها در یك بخش یك مزیت محسوب می شود.
در غیر این صورت بخشی از ناشران می بایست در شبستان و در جمع ناشران عمومی غرفه می زدند، برخی در بخش دانشگاهی و برخی دیگر نیز در بخش كودك ونوجوان جانمایی می شدند.
بیست وششمین نمایشگاه بین المللی كتاب تهران با همه كاستی ها و مزیت ها چهار روز كاری را پشت سر گذاشته و دست اندركاران مهمترین رویداد حوزه كتاب و كتابخوانی كشور امیدوارند در روزهای آینده شاهد حضور پررنگ تر اقشار مختلف جامعه، بویژه هواداران دنیای چند رسانه ای باشند كه برای تهیه اقلام مورد نیاز خود به بخش الكترونیك نمایشگاه مراجعه می كنند.
فراهنگ(5) ** 2025 ** 1071
تهران - يكصد ناشر فعال در بخش كتاب هاي الكترونيك بيست وششمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران شركت يافته اند تا دريچه جديدي از دنياي كتاب و كتابخواني را در عصر چند رسانه اي به روي كتابخوانان بگشايند.