فاطمه محمدی به مناسبت روزجهانی تالاسمی در گفت وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: بیماری تالاسمی نوعی كم خونی ارثی و ژنتیكی است كه در اثر اختلال در ساخت زنجیره های پروتئینی هموگلوبین بوجود می آید و سه نوع است.
وی اظهاركرد: تالاسمی مینور(خفیف) به طور معمول به تنهایی مشكل و بیماری خاصی برای مبتلایان، غیر از مشكل كم خونی، ایجاد نمی كند.
وی گفت: اگر فرد مبتلا به تالاسمی مینور با فرد مبتلای دیگری ازدواج كند، فرزندان آنان دچار بیماری تالاسمی ماژور (شدید) می شوند كه در این صورت كودكانشان نیاز به خون گیری متعدد ماهانه دارند.
محمدی ادامه داد: تالاسمی مینور نوعی بیماری ارثی و یكی از علل كم خونی به شمار می رود كه گاهی ممكن است با فقر آهن اشتباه گرفته شود و فقط آزمایش پزشكی می تواند این دو را از هم تشخیص دهد.
كارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای شبكه بهداشت و درمان دیلم گفت: تالاسمی مینور ، درمان خاصی ندارد و بیماران به طور معمول داروی 'فولیك اسید' استفاده می كنند كه با صلاحدید پزشك می توانند از قرص های آهن نیز استفاده كنند.
وی، كم خونی، ضعف و بی حالی را از جمله نشانه های بیماری تالاسمی مینور عنوان كرد.
محمدی اظهاركرد: تالاسمی بینابینی نوع دیگری است كه در این حالت كمبود پروتئین بتا در هموگلوبین به اندازهای است كه منجر به كم خونی نسبی شدید و اختلالات قابل ملاحظهای در سلامت فرد نظیر بدفرمیهای استخوانی و بزرگی طحال می شود.
این كارشناس گفت: دراین نوع تالاسمی طیف وسیعی از علائم وجود دارد و بدلیل وابستگی بیمار به تزریق خون، فرد را در گروه تالاسمیماژور قرار میدهند.
وی افزود: بیماران مبتلا به تالاسمی بینابینی برای بهبود كیفیت زندگی و نه برای نجات یافتن، به تزریق خون نیازمند هستند.
وی ادامه داد: نوع دیگر تالاسمی ماژور یا نوع شدید است كه فرد دو ژن معیوب داشته و بیمار است.
كارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای شبكه بهداشت و درمان دیلم گفت: فرد مبتلا به تالاسمی ماژور با توجه به وضعیت هموگلوبین نیاز به تزریق مكرر خون دارد به نحوی كه ممكن است در هر ماه 2 الی 3 بار نیاز به دریافت خون داشته باشد.
وی اظهاركرد: بخش تالاسمی شبكه بهداشت و درمان دیلم به منظور سرویس دهی و ارایه خدمات درمانی و پیراپزشكی و ساماندهی وضعیت كلی بیماران تالاسمی در شهریور سال 77 افتتاح شد و از بدو تاسیس تاكنون توانسته منشا خیلی از خدمات اعم از درمانی و غیردرمانی به بیماران تالاسمی و خانواده آنها باشد.
محمدی گفت: درزمان حاضر بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور زیرپوشش شبكه دراین شهرستان 24 نفر بوده و خون موردنیاز برای تزریق این بیماران از سازمان انتقال خون شهرستان بهبهان ازاستان خوزستان تامین می شود.
وی افزود: انجام آزمایش های روتین و سالیانه، ویزیت پزشك متخصص اطفال و داخلی، خدمات دندانپزشكی، درمان رایگان بیماری هپاتیت ، تزریق واكسن و مشاوره های لازم از خدمات دیگر بخش تالاسمی این شهرستان است.
كارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماریهای شبكه بهداشت و درمان دیلم گفت: این شبكه برای جلوگیری از تولد كودك مبتلا به تالاسمی فعالیت های متعددی دردست اجرا دارد.
وی آموزش عموم و به ویژه گروههای هدف شامل دختران سوم راهنمایی، پسران سوم متوسطه،عاقدین و دفترداران ازدواج، ریش سفیدان و افراد با نفوذ، سربازان و دختران و پسران در سن ازدواج از اهم این فعالیت ها است.
وی افزود: انجام آزمایشات قبل از ازدواج، پیگیری وضعیت زوجین مینور و مشكوك، ارجاع زوجین مینور و مشكوك به مركز مشاوره زنتیك برای بررسی وضعیت زوجین (PND مرحله اول و دوم) ، مراقبت زوجین مینور و مشكوك تا داشتن دو فرزند سالم ،انجام هماهنگی های درون بخشی و بین بخشی برای پیگیری و ارجاع زوجین مینور و مشكوك ازدیگر فعالیت های شبكه بهداشت ودرمان دیلم است.
18 اردیبهشت روزجهانی تالاسمی روز یادآور زندگی بیمارانی است كه خود در رقم زدن سرنوشت تلخشان دخیل نبوده و می بایست تاوان ندانم كاریهای والدین خود را پس دهند.
شهرستان دیلم در شمال استان بوشهر قراردارد. ك/3
637/539
گناوه – كارشناس پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي شبكه بهداشت و درمان ديلم گفت: در مبتلايان به تالاسمي مينور يا خفيف فرد بيمارنيست اما يك ژن معيوب را همراه خود داشته و به فرزند خود منتقل مي كند.