۱۶ تیر ۱۳۹۲، ۸:۱۱
کد خبر: 80726739
T T
۰ نفر

خنكاي تنگه چما در گرماي تابستاني

۱۶ تیر ۱۳۹۲، ۸:۱۱
کد خبر: 80726739
خنكاي تنگه چما در گرماي تابستاني

شهركرد- ماه هاي تابستاني زمان گرم شدن روزانه دماي هواست و كمترين افزايش دما در مناطق مختلف ايران به بالاي30 درجه رسيده است.

در حالی كه بسیاری از مناطق ایران با دمای 40درجه بالای صفر دست و پنجه نرم می كنند، دما در تنگه چما در كوهرنگ به كمتر از 10 درجه رسیده است.

دمای این منطقه از ایران به گونه ای است كه حتی دهانه غار چما ،دمای هوا به سه درجه زیر صفر نیز می رسد.

تنگه چما به عنوان سرتردین نقطه خاورمیانه در روزهای داغ داغ تابستان میزبان و پذیرای مردم گرمترین نقاط ایران شده است.

صدای خوش قطره های چكیده شده از سقف غار یخی، گرما را بی رنگ می كند تا تابستان داغ در این منطقه بی تابی كند.

سرود نرم ذوب شدن برف در دهانه كوه می پیچد و طاق بست سنگی زردكوه زمزمه جاری قطره های غار یخی چما را به رودها

می رساند.

طمع گسل گرمای تابستان یا به قول همین بچه های جنوبی، گرمای خرما پزان فصل ها، گاهی همه را كلافه می كند و مردم را دچار گرمازدگی می كند درست مثل گرمای هیجان زدگی ما از دیدن غاز یخی چما در تابستان كمر شكن دماسنج ها.

هر روز پزشكان نسخه می پیچند كه راه حل مقابل با گرمازدگی چیست و چگونه می تواند از آسیب های گرما زدگی در این تابستان تبدار رهایی یافت.

اما در چهارمحال وبختیاری منطقه ای وجود دارد كه حتی در گرمای 40درجه جنوب ، مردم مشغول اسكی تابستانه در این منطقه هستند.

استان چهارمحال وبختیاری سرزمینی مرتفع در فلات مركزی ایران است و قلمرو این استان حدود 16هزار و 543كیلومتر مربع معادل یكصد از خاك ایران است و بیست و دومین استان كشور از نظر مساحت می باشد.

این استان از شمال و مشرق به اصفهان،از مغرب به خوزستان،از جنوب به كهگیلویه و بویراحمد و از سمت شمال غربی به لرستان محدود می شود و بین31 درجه و 9ذقیقه تا 32درجه و 38دقیقه عرض شمالی و 49 درجه و 30دقیقه تا 51 درجه و 26دقیقه طول شرقی واقع است و دارای 16قله مرتفع با ارتفاع بیش از سه هزار و 500مترمربع می باشد و قله چهار هزار و 548 متری زردكوه نیز در آن قرار دارد.

چهارمحال وبختیاری از دو بخش چهارمحال شامل آن محل لار ، كیار ، میزدج و گندمان بوده و بخش بختیاری آن تا استانهای خوزستان ، لرستان و كهگیلویه و بویراحمد امتداد دارد و ناحیه بختیاری قلمرو تابستانه ایل بختیاری بوده و از دوره هخامنشیان و مادها، بقایا و سفالینه هایی به دست آمده كه مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است.

سیاحان نامداری همچون ابن بطوطه و ناصر خسرو قبادیانی به این خطه از ایران سفر كرده و ابن بطوطه ازاین خطه با عنوان هند كوچك و از محلی به نام و لقب گرمواخ كه فرخشهر كنونی است، یاد كرده و ناصر خسرو نیز از منطقه ای به نام ' لردغان' كه لردگان كنونی می باشد، نام برده است.

چهارمحال و بختیاری قدمت دیرینه دارد، آنجا كه نخستین كارگاه مرتفع با ارتفاع دوهزار متری تاریخ باستان خاورمیانه در رشته كوه های زاگرس در این استان وجود داشته و شاهراه دزپارت در تاریخ باستان، فلات مركزی ایران را به جنوب منطقه پارس متصل می كرده است.

كوهرنگ سرچشمه زاینده رود و كارون و دز و چشمه های بی همتاست كه تنگه چما در این شهرستان قرار دارد.

در 15 كیلومتری چلگرد مركز شهرستان كوهرنگ، دشت چما در تنگه ای واقع شده كه به ' برف انباری' بزرگ و یك غاریخی تبدیل شده است.

ارتفاع برف در تابستان داغ در این تنگه و دشت به یك متر هم می رسد به گونه ای كه سالهای گذشته در این منطقه اسكی تابستانی نیز رونق داشته است.

در كنار غاریخی چما در شهرستان كوهرنگ چهارمحال و بختیاری، ساختن پل با برف آن هم از سوی عشایری برای رهگذراندن رمه خویش ، یكی از زیباترین نقش های زیبایی گردشگری نهفته این منطقه است.

مردان منطقه گوهرنگ اعتقاد دارند،گرمای تابستان و آب شدن برفها باعث فرسایش قسمت پایین برفها شده و به تدریج تشكیل غار یخی را رقم زده است تا اكنون در زمان حال غاری برفی و یخی در آغوش كوه برای پذیرایی از مهمانان خویش بی صبری می كند.

سطح وسیع برف انبار غاریخی چما، محلی برای تفریح و سرگرمی جوانان و نوجوانان عشایری منطقه 'چما' شده كه علاوه بر این در سالهای اخیر نیز مسابقات اسكی تابستانه كشور نیز در این محل برگزار می شده است.

با این حال غاز یخی چما در شهرستان كوهرنگ كه به بزرگترین منبع آب شیرین ایران نیز شهرت دارد، یكی از بی نظیرترین و كم نظیرترین نقاط گردشگری ایران است كه از چشم بسیاری از گردشگران ناشناخته مانده است.

قلل عسل كشان در ارتفاعات آسمانی زردكوه بختیاری با یخچال های دائمی بر خنكای هوای دشت چما می افزاید و باد خنك از جانب كوه وزان باشد و دست نوازش گر طبیعت هرچه بیشتر مهمان نوازی می كند.

آنها كه از خوزستان و اصفهان و بوشهر و بندرعباس و فارس آمده اند در آستانه در غار یخی چما مشغول عكس گرفتن و محو این طبیعت خدادادی شده اند و صدای قطره های آب را درست شبیه سمفونی قطره های باران به گوش می سپارند.

غاز یخی چما یا چی ما كه نام آن برگرفته از گویش رایج بختیاری عشایر منطقه است،دل به كوه و دره زده است تا شبیه خنك كننده ای طبیعی روح نواز مردم باشد و جان فرا.

غار یخی زردكوه به لحاظ مسافت كوتاه با مركز شهرستان و قرار گرفتن در مسیر تونل زیبای كوهرنگ، آبشار زمردین شیخ علیخان، چشمه طلایی دیمه و دیگر برف انبارهای زردكوه ، برای پذیرش گردشگران خویش فرشی از برف های یخین پهن كرده است.

مسیر كوهرنگ به غار برفی از آبشارشیخ علیخان تا دشت چما به طول 25كیلومتر می رسد و این جاده شما را به یكی از عجیب ترین و زیبا ترین جاذبه های فصل تابستان در چهارمحال و بختیاری می كشاند.

غار یخی چما در ارتفاعات زردكوه در فاصله 113 كیلومتری مركز چهارمحال وبختیاری واقع شده و برای تابستان گذرانی نقطه بسیار زیبا و بكر است.

به گزارش ایرنا،خیل گردشگران استان های مختلف كشور در تابستان داغ رهسپار منطقه چما در شهرستان كوهرنگ شده اند.

گزارش از: محمود رییسی

7359