' مهران صفایی ' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: زمانی كه پلاستیك وارد دستگاه هاضمه موجودات دریایی می شود قادر به هضم آن نیستند، بنابراین دچار سندرم گرسنگی می شوند ، حتی در برخی موارد هم موجب آسیب رساندن به حنجره پرندگان و خفگی آنها می شود.
وی اظهار داشت: سرعت تجزیه بسیاری از پسماندهای پلاستیكی داخل دریا و اقیانوس ها بسیار پایین است به عنوان مثال زمان تجزیه تورهای ماهیگیری حدود 500 سال است و حتی برخی از پلاستیك ها هم برای تجزیه شدن به همین میزان زمان نیاز دارند.
عضو هیات علمی موسسه ملی اقیانوس شناسی گفت: قطعات پلاستیكی در دریاها و اقیانوس ها می توانند سمومی مانند PCV و DEE كه یك ماده ای تجزیه شده از حشره كش ' د. د. ت ' است و در دریاها و اقیانوس ها به صورت محلول وجود دارند را به خود جذب كنند.
وی افزود: زمانی كه این سموم در مجاورت پسماندهای پلاستیكی قرار می گیرند تا یك میلیون بار قدرت جذبشان بالا می رود و بعد از آن به گلوله های سمی تبدیل می شوند كه وقتی وارد بدن موجودات دریایی شود موجب ایجاد اختلالات هورمونی و جنسی می شود كه اگر این روند ادامه یابد ممكن است موجب به هم خوردن تعادل جنسی در موجودات شود.
صفایی كه مجری طرح تحقیقی ' تاثیرات تراكم ضایعات پلاستیكی در دریاها و اقیانوس ها بر روی موجودات دریایی و اقیانوسی' است گفت: شتاب تند توسعه در دنیا موجب بروز پسماندهای زیادی از جمله پسماندهای پلاستیكی شده كه عوارض جبران ناپذیری به همراه دارند.
وی اظهار داشت: در ایران در خلیج فارس به علت شتاب زیاد توسعه منابع نفت و گاز و محصولات پتروشیمی، با مشكل پسماندهای پلاستیكی مواجه هستیم كه اگر به درستی با این موضوع برخورد نشود در آینده موجب بروز بیماری های ناشناخته ای خواهند شد.
وی ادامه داد: تغییر روش زندگی مردم حاشیه خلیج فارس از بادیه نشینی به شهرنشینی موجب افزایش تولید پسماندهای پلاستیكی و ورود آنها به خلیج فارس و دریای عمان شده است كه در برخی موارد از طریق جریان های چرخشی و گردابی آب موجب پخش شدن آنها در دریاها و اقیانوس های اطراف می شود.
صفایی گفت: مشكل پسماندهای پلاستیكی مربوط به تمام دنیاست حتی در برخی مناطق مانند اقیانوس آرام لكه های عظیم شناور پسماندها ایجاد شده كه برخی از این لكه ها به اندازه سطح ایالات متحده مریكاست یعنی حدود 12 میلیون كیلومتر مربع وسعت دارند.
وی افزود: زمانی كه پسماندهای پلاستیكی در داخل آب دریا قرار می گیرند بر اثر عوامل مكانیكی به ذرات پلاستیكی بسیار ریز تبدیل می شوند كه قطر برخی از آنها یك تا 5 میلیمتر است؛ وقتی با آلودگی های ناشی از فعالیت های انسانی در داخل دریا مواجه می شوند به گلوله های سمی تبدیل می شوند كه می توانند مشكلات زیادی برای موجودات دریایی و از جمله انسان ها ایجاد كنند.
استادیار موسسه ملی اقیانوس شناسی اظهارداشت: اكنون این مشكل با این شدت در آبهای ایران وجود ندارد اما پلاستیك های موجود در دریاها و اقیانوس ها به مرور زمان به ذرات بسیار بسیار ریزی تبدیل می شوند كه با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند و به مرور و با جریان های طبیعی در آبهای دنیا پخش می شوند.
وی ادامه داد: تحقیقاتی كه بر روی آبهای قاره های آسیا، اروپا، امریكا و قطب جنوب انجام شد، آثار این پسماندها در تمام این آبها مشاهده شده است.
وی تاكید كرد: اگر راه حلی برای مقابله با این حجم زیاد پسماندهای پلاستیكی نشود، در آینده نه چندان دور با مشكلات زیادی ار جمله زیست محیطی و سلامتی مواجه خواهیم شد. به نظر می رسد بهترین راهكار دراین زمینه اطلاع رسانی و افزایش اطلاعات عمومی برای كم مصرف كردن این گونه محصولات و آلوده نكردن آب ها با این گونه زباله ها است.
علمی ( 4 ) ** 9014**1599
پسماندهاي پلاستيكي دردرياها موجب سندرم گرسنگي و مرگ آبزيان مي شود
۱۷ تیر ۱۳۹۲، ۱۰:۵۰
کد خبر:
80728601
تهران - استاديار موسسه ملي اقيانوس شناسي گفت: آبزيان در درياها و اقيانوس ها به اشتباه از پسماندهاي پلاستيكي به جاي غذا استفاده مي كنند كه اين امر موجب بروز سندرم گرسنگي در آنها مي شود.