'سیدمرتضی صفوی'روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا افزود: روزه داران نباید حجم زیادی از غذا را در هنگام افطار وارد معده خود كنند بلكه باید با وعده ای سبك مثل نان و پنیر كم چرب، سوپ یا آش رقیق افطار كرده و بعد از گذشت یك تا دو ساعت شام میل كنند.
وی ادامه داد: روزه داران بعد از گذشت حداقل 12 ساعت گرسنگی با كاهش قند خون مواجه می شوند به همین دلیل به یك منبع انرژی از گلوكز یا قند نیازمند هستند كه برای تامین این ماده غذایی در وعده افطاری خرما بهترین ماده غذایی است تا سلول های عصبی و مغزی به حالت عادی بازگردد چرا كه خرما بهترین منبع غذایی از قند، فیبر، منیزیم و پتاسیم است.
این متخصص تغذیه همچنین به روزه داران توصیه كرد تا در وعده غذایی افطار شیركم چرب، نان جو و زیتون مصرف كنند چرا كه این مواد غذایی سبك و پرانرژی هستند، این در حالی است كه روزه داران باید از مصرف غذاهای حجیم مثل فست فودها جدا پرهیز كنند.
صفوی، روزه داری را برای سلامتی افراد مفید دانست و گفت: چنانچه به فیزیولوژی روزه داری بپردازیم، متوجه می شویم كه سوخت و ساز بدن بعد از هشت ساعت شروع می شود و بعد از گذشت این ساعت مواد مغذی موجود در بدن با مصرف سحری به پایان می رسد.
وی ادامه داد: از آنجا كه در شرایط طبیعی قند موجود در بدن در كبد و عضلات ذخیره می شود و منبع اصلی بدن است، وقتی بعد از هشت تا 14 ساعت بدن ذخائر ناشی از مواد غذایی جذب شده را از دست می دهد به ذخایر قندی و چربی ها روی می آورد كه در این مرحله چربی سوزی بدن آغاز می شود.
این متخصص تغذیه اضافه كرد: روزه داری با گرسنگی های طولانی مدت در روزها و هفته ها مثل اعتصاب های غذایی و سوء تغذیه های طولانی فرق دارد چرا كه در این اعتصاب ها بدن با سوخت و ساز از قند و چربی به سراغ پروتئین ها كه در عضلات و اسكلت بدن ذخیره شده، می رود كه این مرحله برای سلامتی افراد خطرناك است.
وی ادامه داد: تفاوت روزه داری با گرسنگی های طولانی در این است كه فرد روزه دار برای یك ماه از خوردن و آشامیدن خودداری می كند و بدن برای سوخت ساز به قند و چربی ها روی آورده و پروتئین ها دست نخورده باقی می ماند و از سوی دیگر میزان مصرف قند و چربی از دست رفته در فاصله افطار تا سحر جبران می شود.
صفوی اضافه كرد: 90 درصد مردم در كشور، كلسیم كافی برای بدن كه در شیر و ماست های كم چرب وجود دارد را به دست نمی آورند، براین اساس باید میزان كلسیم لازم را از این طریق جذب كرده و در صورتی كه این نوع مواد غذایی به این منظور كافی نباشد باید با تجویز پزشك از مكمل ها استفاده كنند.
وی تاكید كرد: براساس تحقیقات انجام شده بهترین منبع جذب كلسیم در سبزیجات بخصوص در كرفس و كاهو وجود دارد.
اجتمام(4)9105**1558
تهران - يك متخصص تغذيه گفت: روزه داران با آب سرد نبايد افطار كنند بلكه بايد با آب تقريبا گرم يا چاي كمرنگ همراه با خرما افطار خود را باز كنند.