به گزارش ایرنا، این در حالی است كه به گفته مسوولان به دلیل وجود معادن غنی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در خراسان رضوی و به طور شاخص فیروزه نیشابور، مشهد قطب طلا و جواهرسازی و تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در كشور بوده و همچنین خوشه صنعتی فعال طلا و جواهرسازی را دارد.
آنچه در نمایشگاه بین المللی طلا و جواهرآلات مشهد بیش از همه به چشم می خورد طلا و جواهرات ساخت استان های دیگر بویژه اصفهان و تهران و همچنین دستگاه های ساخت طلا و جواهر مربوط به كشورهای اروپایی و آسیایی بود.
طی چهار روز برپایی نمایشگاه طلا و جواهرات مشهد استقبال بی نظیری از آن شد كه این نشان دهنده علاقه مردم مشهد به زیورآلات و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی است كه به رغم ركود اقتصادی و نوسانات قیمت طلا و جواهر و متضرر شدن عده ای از فعالان این عرصه، هنوز این صنعت طرفداران بی شماری دارد.
مشكلات اقتصادی و متضرر شدن بنكداران طی چند سال اخیر باعث شد كه بسیاری از كارگاه های كوچك طلا و جواهرسازی در مشهد كه كار پررونقی داشتند، تعطیل شوند و عملا سرمایه آنها به دست كارگاه های بزرگ و كارخانه داران شهرهای دیگر مانند اصفهان و تهران بیافتد.
'علی محمودزاده' یكی از سازندگان طلا و جواهر كه به دلیل مشكلات اقتصادی كارگاه خود را تعطیل كرده است به خبرنگار ایرنا گفت: بازار طلا طی دو سال اخیر دچار ركود شده و دیگر مانند گذشته خریداری ندارد.
وی بیان كرد: خرید طلا با توجه به مالیات بر ارزش افزوده كه به آن اضافه شده، فقط ضرر است چرا كه اگر قیمت تمام شده یك گرم طلا را 100 هزار تومان در نظر بگیریم، هفت درصد آن مالیات بر ارزش افزوده، شش درصد آن سود مغازه دار و 13 درصد آن كارمزد است كه به قیمت اصلی طلا اضافه می شود و خریدار در یك گرم طلا در صورت فروش آن 26 هزار تومان متضرر می شود.
او اظهار داشت: مالیات بر ارزش افزوده باعث شد بسیاری از كارگاه های كوچك در مشهد كه با سرمایه 300 گرم طلا فعالیت داشتند و از سوی بنكداران حمایت می شدند، تعطیل شوند زیرا متحمل شدن مالیات بر ارزش افزوده برای بنكداران كه تامین كننده سرمایه های كارگاه های كوچك بودند، سودی نداشت.
وی گفت: اكنون سرمایه كارگاه های كوچك طلا و جواهرسازی در مشهد به كارگاه ها و كارخانه های بزرگ در تهران انتقال یافته و فعالان این عرصه در مشهد شغل دیگری را برای خود برگزیده اند.
او افزود: اگر سری به زرگری های سطح شهر مشهد بزنید دیگر در ویترین آنها طلا و جواهری كه ساخت طلاسازان مشهدی باشد، پیدا نمی كنید زیرا همه آنها ساخت اصفهان و تهران است.
عضو كمیته ملی تدوین استاندارد جواهرات كشور نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مشهد را قطب طلا و جواهرسازی و تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در ایران دانست.
'محمد جواد پیش بین' گفت: شمار قابل توجهی از كارگاه های طلا و جواهرسازی و تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در مشهد وجود دارد كه بخش اعظم آنها به دلیل مشكلات اقتصادی تعطیل شده اند.
وی بیان كرد: همچنین براساس آمار موجود 15 هزار نفر در حرفه جواهر سازی، تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی، فروش و تولید و سایر حوزه های مرتبط با این دو هنر صنعت در مشهد صاحب تجربه هستند كه بعضا به دلیل مشكلات اقتصادی كار خود را رها كرده اند.
عضو كمیته ملی تدوین استاندارد جواهرات كشور در خصوص مشكلات طلا و جواهرسازان مشهدی گفت: مهمترین و بزرگترین مشكل این صنف بحث مالیات بر ارزش افزوده است كه حضور كمرنگ آنها در نمایشگاه بین المللی مشهد گواهی بر این مدعاست.
پیش بین افزود: متاسفانه در حال حاضر ساخت جواهرات سود و اجرت خیلی بالایی ندارد و مالیات بر ارزش افزوده معادل سود كالای ساخته شده، محاسبه می گردد كه این مهم برای سازندگان مشكل ایجاد كرده و موجب تعطیلی شماری از واحدهای تولید و ساخت طلا و جواهر در مشهد شده است.
او خاطر نشان كرد: كار در حوزه طلا و جواهر با فعالیتهای دیگر متفاوت است زیرا در این صنف كلیه مشاغل و حرف مرتبط با یكدیگر به دلیل مسائل امنیتی وابستگی شدید دارند لذا اگر یك حلقه از زنجیره تولید و ساخت طلا و جواهر جدا شود، نمی توان به راحتی حلقه دیگری را جایگزین آن كرد.
وی افزود: فعالیت در صنف طلا و جواهرسازی كاری تخصصی و نیازمند دریافت آموزش های ویژه است لذا جایگزینی یك حلقه خارج شده از زنجیره تولید و ساخت طلا و جواهر زمان طولانی و هزینه زیادی را می طلبد.
عامل توسعه خوشه جواهرات مشهد گفت: خرید و فروش سنگ های قیمتی مصنوعی به جای سنگهای قیمتی طبیعی با قیمت های گزاف از جمله مشكلات موجود در عرصه جواهرسازی در این شهر است كه این مساله اهمیت تهیه و تدوین استانداردهای سنگ های قیمتی را نشان می دهد.
پیش بین با بیان اینكه در خوشه جواهرات مشهد بیشتر فعالیتها معطوف به تولید جواهر است تا زیورآلات و طلا، گفت: جواهر به محصول مشترك از فلز گرانبها و سنگ قیمتی و نیمه قیمتی اتلاق می شود اما در زیور آلات صرفا فلز گرانبها به تنهایی استفاده می گردد.
او اظهار داشت: جواهرات ارزش افزوده بسیار بالاتری از زیورآلات دارند و به همین دلیل تقویت ساخت جواهرات می تواند درآمد ملی را هم افزایش دهد.
وی گفت: مشهد قطب جواهرسازی و بارانداز سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در كشور است و هنرمندان و صنعتگران این عرصه فعالیت بی نظیری در خلق جواهرات و طلاهای برجسته و ارزشمند دارند كه نیازمند حمایت بیشتر از سوی مسوولان هستند.
عضو كمیته ملی تدوین استاندارد جواهرات كشور اظهار داشت: تهیه و تدوین استانداردهای سنگهای قیمتی و جواهرات در دستور كار مسوولان قرار دارد و تاكنون چهار استاندارد ارزش گذاری سنگهای قیمتی در كشور تدوین شده است.
او بیان كرد: برگزاری نمایشگاههای طلا و جواهر و سنگ های قیمتی فرصتی برای معرفی هنر، توان و ظرفیت های موجود مشهد در این عرصه است و می طلبد كه فرصت حمایت از هنرمندان فعال در این عرصه را فراهم آورد.
به گزارش ایرنا، رییس اتحادیه طلا و جواهر آلات كشور در مراسم افتتاح این نمایشگاه نیز توجه خاص به مسائل اقتصادی را از جمله خصوصیات و شاخصه های دولت یازدهم و آن را یك مولفه و نقطه امید مهم برای رفع مشكلات این بخش دانست.
'محمد كشت آرای' گفت: با توجه به حضور افراد با تجربه و كارشناسان زبده اقتصادی در بدنه دولت یازدهم امید است شاهد تسریع در رفع مشكلات تولید و سر و سامان یافتن مسائل اقتصادی در كشور باشیم.
وی برگزاری نمایشگاههای بین المللی طلا و جواهر آلات و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی را عامل مهمی برای ارایه توانمندی ها و آشنایی فعالان این صنعت با یكدیگر و در نتیجه توسعه این بخش برشمرد.
كشت آرای اظهار داشت: با توجه به قابلیتهای استان خراسان رضوی و مشهد در زمینه تولید و فروش طلا و جواهر برگزاری نمایشگاه بین المللی طلا، جواهر و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در این شهر بسیار مهم است و باید با اهتمام مسوولان و دست اندركاران ذیربط شاهد توسعه كمی و كیفی شركت كنندگان و تولیدات عرضه شده در آن باشیم.
وی گفت: طی دو سال گذشته به دلیل ركود اقتصادی در سطح كشورهای دنیا و در نتیجه افزایش بی رویه قیمت طلا در بازارهای جهانی، نگرش مردم به سمت استفاده از طلا و جواهر آلات در سطح كشورمان تغییر و بخش سوداگری این صنعت افزایش یافته است.
او افزود: در عین حال از ابتدای سال جاری میلادی قیمت طلا در بازارهای جهانی با كاهش 26 درصدی مواجه بوده است.
وی گفت: بعد از انتخابات ریاست جمهوری قیمت طلا و سكه در كشور 24درصد كاهش یافت و این مساله موجب كاهش انگیزه سرمایه گذاری برای كسب سود در این صنعت شده است.
رییس اتحادیه صنف طلا، جواهر، نقره و صراف مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: پنجمین نمایشگاه بین المللی طلا، جواهرآلات، سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی مشهد با حضور 50 شركت كننده داخلی و نمایندگی خارجی از 22 تا 25 مرداد ماه در مشهد برپا شد.
'باقر معبودی نژاد' افزود: در این نمایشگاه طلاسازان جواهرسازان كشور از استان های خراسان رضوی، تهران، آذربایجان شرقی ، اصفهان و زنجان و همچنین دستگاه های طلا و جواهرسازی نمایندگی هایی كشورهای ایتالیا، تركیه و تایلند تولیدات خود را به نمایش گذاشتند.
او اظهار داشت: غرفه های این نمایشگاه به تولیدات طلا و جواهر و نقره سازی، ساخت النگو، فیروزه، عقیق، ریخته گری و نقره كاری، آب كاری ساعت، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی و خدمات وابسته ، صندوق های نسوز، ماشین آلات و ابزار آلات زرگری، طراحی و گوهر شناسی اختصاص داشت.
وی گفت: طی چهار روز برگزاری این نمایشگاه استقبال گسترده ای از آن انجام گرفت كه نشان دهنده عمق علاقه و وابستگی مردم مشهد به این صنعت و هنر است.
وی بیان كرد: یكی از سالن های نمایشگاه طلا و جواهرآلات مشهد به گستره 600 مترمربع برای نخستین بار طی چند دوره برگزاری این نمایشگاه، به ماشین آلات مدرن طلا و جواهرسازی از كشورهای ایتالیا، ژاپن و تركیه اختصاص داشت كه برخی از آنها توسط تولیدكنندگان ایرانی كپی و ساخته شده است.
وی افزود: برگزاری چنین نمایشگاه هایی فرصتی خوبی برای تولیدكنندگان است تا بتوانند از طرحهای كشورهای دیگر برای ساخت ماشین آلات بهره گیرند.
او ادامه داد: متاسفانه در این نمایشگاه هیچ یك از طلاسازان یا جواهرسازان مشهدی حضور نیافتند چرا كه به دلیل مشكلات اقتصادی طی دو سال اخیر فعالیتشان در این عرصه دیگر مانند گذشته نبود.
وی درباره شمار فعالان عرصه طلا و جواهرسازی در مشهد گفت: هزار و 200 فروشنده طلا و جواهر و 300 كارگاه طلا و جواهرسازی مجوز دار در مشهد وجود دارد كه كسب و كار آنان دیگر مانند گذشته نیست.
وی اظهار داشت: طی دو سال اخیر مشكلاتی كه در بخش تولید طلا و جواهران برای فعالان این عرصه در مشهد بوجود آمد از سوی مسوولان حمایتی از آنان به صورت پرداخت تسهیلات انجام نگرفت تا بتوانند مواد اولیه و ماشین آلات مربوطه را تهیه كنند.
او گفت: بحث مالیات بر ارزش افزوده كه بنكداران متحمل شدند باعث شد كه دیگر سرمایه در اختیار كارگاه های طلا و جواهرسازی قرار ندهند و هر چند كارگاه ها مالیاتی پرداخت نمی كردند اما از سرمایه لازم برای ادامه كار خود برخوردار نبودند.
وی افزود: نقش بنكداران در این عرصه، دادن طلا و جواهر و سفارش كار به كارگاه طلاسازی و جواهرسازی بود اما از آنجا كه باید مالیات بر ارزش افزوده ناحقی را پرداخت می كردند، دست از حمایت كارگاه ها برداشتند و عملا آنها را به تعطیلی كشاندند.
او گفت: برخی مسوولان تعطیلی كارگاه های طلا و جواهرسازی مشهد را ناشی از ورود كالاهای قاچاق عنوان كردند در حالی كه حقیقت ماجرا از بین رفتن سرمایه برای تامین هزینه های كارگاه ها بود.
وی بیان كرد: طلا و جواهر كالاهای سرمایه ای هستند و نباید مشمول مالیات شوند و براساس قانون باید مابه التفاوت ماده اولیه به فروش به عنوان مالیات بر ارزش افزوده محاسبه گردد در حالی كه اكنون مالیات بر ارزش افزوده به كل طلا و اجرت كار و سود تعلق می گیرد.
او اظهار داشت: هفت درصد مالیات بر ارزش افزوده كه از كل ساخت طلا، اجرت كار و سود كسر می شود ضربه مهلكی به تولید زده است.
وی افزود: از سوی دیگر بالا رفتن قیمت طلا و بحث مالیات بر ارزش افزوده، خرید و فروش آن را دچار مشكل كرده و دیگر خریدار یا فروشنده از سرمایه گذاری در این بخش سود لازم را بدست نمی آورد.
رییس اتحادیه صنف طلا، جواهر، نقره و صراف مشهد گفت: خراسان رضوی به لحاظ برخورداری از معادن سنگهای نیمه قیمتی حرف نخست را در كشور می زند و دستگاه ها و ماشین آلات فرآوری این سنگها نیز در داخل استان تامین شده كه نیمی از آنها ساخت داخلی و نیمی دیگر وارداتی است.
معبودی نژاد افزود: مسوولان خراسان رضوی نیز برای واردات دیگر ماشین آلات مورد نیاز طلا و جواهرسازان استان قول تسهیل روند آن به لحاظ مسائل گمركی داده اند كه نوید دهنده آینده ای درخشان برای این صنعت در منطقه و جلوگیری از صادرات فله ای سنگهای نیمه قیمتی و قیمتی است.
وی بیان كرد: همچنین مشكلات مربوط به صنف طلا و جواهرسازان مشهدی طی چند جلسه با حضور مسوولان خراسان رضوی مورد بررسی قرار گرفت و قولهایی نیز داده شد كه امید است بزودی كارگاه ها مانند گذشته رونق داشته باشند.
او گفت: رونق كار طلا و جواهرسازی موجب اشتغالزایی، افزایش تولید و ارزآوری می شود كه امید است به همت مسوولان این هنر و صنعت مانند گذشته در خراسان رضوی بویژه مشهد فعال و سودآور باشد.
وی خاطر نشان كرد: تولیدات طلا و جواهر مشهد هیچ صادراتی به كشورهای مختلف ندارد و آنچه از ایران صادر می شود مربوط به شهرهای اصفهان و تهران است لذا ضروری است مسوولان در این عرصه نیز تمهیدات لازم را بیاندیشند.
نمایشگاه بین المللی طلا، جواهرآلات و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی با حضور 50 شركت كننده داخلی و نمایندگی هایی خارجی 22 لغایت 25 مردادماه جاری در وسعت دو هزار متر مربع در محل نمایشگاه بین المللی مشهد برگزار شد.
در این نمایشگاه نمایندگانی از استانهای خراسان رضوی، تهران، آذربایجان شرقی ، اصفهان و زنجان و نمایندگی های شركتهای خارجی از كشورهای ایتالیا، تركیه و تایلند تولیدات و توانمندی های خود را در بخشهای طلا و جواهر و نقره سازی، ساخت النگو، فیروزه، عقیق، ریخته گری و نقره كاری به نمایش گذاردند. ك4
7489/7496/659
جاي خالي جواهرسازان مشهدي در نمايشگاه بين المللي طلا و جواهرآلات
۲۶ مرداد ۱۳۹۲، ۱۰:۰۳
کد خبر:
80776495
مشهد – پنجمين نمايشگاه بين المللي طلا، جواهرآلات، سنگهاي قيمتي و نيمه قيمتي مشهد روز گذشته در حالي به كار خود پايان داد كه هيچ يك از سازندگان طلا و جواهرات مشهدي به رغم برخورداري از ظرفيت هاي بالا در اين عرصه در آن شركت نكردند.