۱۸ شهریور ۱۳۹۲، ۱۶:۲۹
کد خبر: 80808780
T T
۰ نفر

85 درصد موقوفات آستان قدس رضوي سند مالكيت دارند

۱۸ شهریور ۱۳۹۲، ۱۶:۲۹
کد خبر: 80808780
85 درصد موقوفات آستان قدس رضوي سند مالكيت دارند

مشهد - معاون امور حقوقي و موقوفات آستان قدس رضوي گفت: 85 درصد رقبات موقوفات امام رضا (ع) از طريق اداره امور ثبتي اسناد اين آستان داراي سند مالكيت رسمي هستند.

به گزارش ايرنا، حجت الاسلام 'عبدالرضا اصغري' روز دوشنبه در نشست مطبوعاتي با خبرنگاران با بيان اينكه موقوفات امام رضا (ع) بيش از 600 سال قدمت دارند، افزود: نخستين موقوفه به سال 930 هجري قمري بازمي گردد كه هنوز درآمد حاصل از آن براي خدمات رساني به زائران هزينه مي شود.

وي بيان كرد: وقف به عنوان يك صدقه جاريه ماندگار است كه همواره بركات آن در دنيا و آخرت به صاحب مال و ساير اقشار مردم مي رسد.

او با بيان اينكه شش اصل بر موقوفات حاكم است، گفت: اين اصول شامل ممنوعيت فروش، هبه (بخشش) و رهن موقوفه، رعايت مصلحت (تامين نظر واقف و متولي) و غبطه وقف، امانتداري در موقوفات و رعايت اصل نيت واقف در فرآيند هزينه كرد عوائد حاصل از آنها مي باشد.

وي گفت: با توجه به اصول مزبور و محدوديت در اجراي وقف نامه ها، بنا به دستور توليت آستان قدس رضوي، عده اي از كارشناسان حوزوي و دانشگاهي وقف نامه هاي امام رضا (ع) را بررسي كردند كه از آنها بيش از 100 نيت استخراج و در 26 فصل گنجانده شد.

وي با بيان اينكه نخستين و بهترين بودجه موقوفاتي جهان اسلام در آستان قدس رضوي تدوين شده است، افزود: هر سال بودجه موقوفاتي براساس درآمد خالص رقبات سال گذشته تعيين و تدوين مي شود و كميسيون نظارت بر عوائد موقوفات اين آستان بر اينكه اين درآمد براساس نيات واقف هزينه شده است يا خير، كنترل دارد.

معاون امور حقوقي و موقوفات آستان قدس رضوي با بيان اينكه وظايفي برعهده اين معاونت در قبال موقوفات مي باشد، اظهارداشت: تثبيت مالكيت، حفظ و حراست اصل موقوفه از هر گونه تصرف غيرقانوني، احيا و عمران موقوفه و ايجاد درآمد پايدار براي آن، تضمين حقوق، استيفاي حقوق موقوفه و مصرف درست عوائد استحصال شده يا استيفا شده براساس نيت واقف را از جمله اين وظايف برشمرد.

اصغري اظهار داشت: بيشترين موقوفات امام رضا (ع) مربوط به تامين روشنايي، تعميرات و مفروش كردن حرم و همچنين اطعام زائران بارگاه مي باشد.

وي گفت: بعد از انقلاب اسلامي موقوفات امام رضا (ع) در سطح كشور جنبه قانوني گرفت و ساماندهي شد كه مهمترين آنها 160 مورد وقف مي باشد.

او همچنين داشتن سند مالكيت قانوني، نبودن ملك در تصرف فرد يا سازمان خاص، تحويل دادن ملك به آستان قدس رضوي و مشروط نبودن آن را از شروط پذيرش وقف امام رضا (ع) دانست و گفت: اين آستان براي پذيرش وقف ارزش ريالي ملك را در نظر نمي گيرد بلكه ملاك پذيرش منطبق بودن آن براساس اصول قانوني و حقوقي است.

وي افزود: بانوان وقف زيادي به امام رضا (ع) اختصاص مي دهند كه بيشتر آنها مربوط به مهريه، سهام و هزينه بيمه عمر مي باشد اما اين اقلام از نظر قانوني و حقوقي براي آستان قدس رضوي قابل پذيرش نيست.

معاون آستان قدس رضوي با بيان اينكه موقوفات امام رضا (ع) در كشور افغانستان بسيار است، گفت: اخيرا اين موقوفات با همكاري وزارت امور خارجه و سازمان ارتباطات اسلامي در كشور مزبور شناسايي شده و همچنين هماهنگي هايي با وزير حج و اوقاف افغانستان در واگذاري مديريت آنها به آستان انجام گرفته است.

اين مسوول اشاره به اين نكرد كه چرا وقتي بيشترين موقوفات مربوط به پذيرايي از زائران امام رضا(ع) است تشكيلاتي از زير مجموعه آستان قدس مهمانسراي حضرت را ملك خود مي دانند و در پذيرايي از مهمانان و زائران حضرت، گزينشي عمل مي كنند.

7489/659