23 ذی القعده را روز زیارتی حضرت امام رضا (ع) نامیده اند، روزی كه زندهترین و مؤثرترین راه برای شناخت و ایجاد ارتباط فكری و قلبی با آن امام همام و پروردگار صورت می گیرد.
به گفته امام جمعه مشهد، همان گونه كه رمضان ماه میهمانی خداوند است، ذی القعده نیز ماه میهمانی ثامن الحجج حضرت علی بن موسی الرضا (ع) می باشد.
آیت الله 'سید احمد علم الهدی' گفت: سفره كرم حضرت امام رضا (ع) در ماه ذی القعده گسترده است و لطف و كرم آن حضرت در این ماه چنان وسعت دارد كه در تمام دقایق و لحظات این ماه هر كس به محضر و حرم ایشان مشرف شود، مشمول رافت، كرامت و عنایت خاصه امام رضا (ع) قرار می گیرد.
وی افضل اعمال و عبادات را در ذی القعده، زیارت ابوالحسن علی بن موسی الرضا (ع) دانست و گفت: سفره جود و كرم حضرت امام رضا (ع) در این ماه آنقدر گسترده است كه هر كسی با هر نیتی بر سر آن حاضر شود، وجود مبارك امام هشتم (ع) او را مورد رأفت خود قرار می دهد.
وی تاكید كرد: در این حرم ارتباط ما با حضرت امام رضا (ع) دو طرفه است و قبل از اینكه ما به این امام رئوف سلام دهیم ایشان به ما سلام می دهند، ارتباط حضرت امام رضا (ع) با ما به این صورت است كه نوعی تلقین معنوی به قلب ما القا می كنند كه حال ما منقلب می شود.
معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی نیز در بیان مفهوم زیارت گفت: زیارت در لغت به معنای تمایل و میل كردن به سمت ذاتی مبارك و روحانی است، خواه از نزدیك باشد یا از دور، چه با گرایش قلبی و چه با قصد و نیتی دیگر باشد.
حجت الاسلام 'سید جلال حسینی' افزود: زیارت در اصطلاح دینی تمایلی است كه افزون بر میل و حركت حسی، گرایش قلبی نیز نسبت به زیارت شونده یافته باشد.
وی بیان كرد: بنابراین اكرام و تعلیم قلبی باید با انس روحی و فكری همراه باشد و این معنا در مرتبه بالاتر توجه روحی، قلبی، اخلاقی و عملی نسبت به زیارت شونده است.
وی خاطر نشان كرد: بدون تردید زنده ترین و مؤثرترین راه برای شناخت و ایجاد ارتباط فكری و قلبی زیارت است، با حضور زائر در حرم، زیارت صدق می كند اما حقیقت آن است كه این پیوند روحی است و مشتاقانه تحقق نمی یابد مگر این كه آدمی به شناخت و معرفت نسبت به امام خویش رسیده باشد.
وی گفت: زیارت خاستگاه اعتقادی و فقهی دارد كه در تحكیم مبانی اعتقادی نیز نقش بسزایی را ایفا می كند زیرا زائر اركان اعتقادی خود را در زیارت باز می یابد.
معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی گفت: همزمان با بیست و سوم ذی القعده، مراسم ویژه روز زیارتی حضرت امام رضا (ع) در حرم مطهر رضوی برگزار می شود.
وی افزود: در بیست و سوم ذی القعده، روز زیارتی مخصوص حضرت امام رضا (ع) مراسم ویژهای در حرم مطهر رضوی از ساعت 14:30 با قرائت زیارت جامعه كبیره توسط ذاكر اهل بیت(ع) 'سعید حدادیان' در صحن جامع رضوی آغاز خواهد شد.
وی با بیان اینكه این مراسم برای عموم زائران بارگاه منور رضوی تهیه شده است، اظهار داشت: پس از قرائت زیارت جامعه كبیره، حجتالاسلام 'سید حسین مؤمنی' سخنرانی خواهد كرد.
وی با اشاره به برگزاری سخنرانی و مرثیه سرایی در شب 23 ذی القعده در صحن جامع رضوی گفت: مراسم ویژه ای نیز در این شب پس از نماز مغرب و عشا با سخنرانی حجتالاسلام 'سید حسین هاشمی نژاد' و مرثیه سرایی مداحان و ذاكران اهل بیت (ع) برگزار می شود.
وی با بیان اینكه همه ساله در حرم مطهر رضوی برنامه ویژه ای در این روز برگزار می شود، اظهار داشت: در روز 23 ذی القعده به زیارت مخصوص حضرت امام رضا (ع) از نزدیك و دور تاكید شده و همچنین بنا به روایتی شهادت آن حضرت در این روز واقع شده است.
مدرس حوزه علمیه مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: حضرت امام رضا (ع) واسطه معنوی انسان با خداوند متعال است.
'عطیه سید كاشی' اظهار داشت: بهترین دعا طلب خیر فراوان از خداوند متعال و دوری انسان از شر و معصیت های این دنیاست و این دعا همان خواسته همیشگی برگزیدگان خداوند متعال است.
وی افزود: زیارت به معنای حضور زائر در مضجع شریف است و انسان باید بكوشد تا با داشتن نیتی خالصانه به ائمه اطهار (ع) توسل بجوید، از سوی دیگر نزدیك شدن به ضریح با آزار رساندن به دیگران در زیارت صحیح نمی باشد.
وی مراحل دعا را استغفار به درگاه خداوند متعال، شمارش نعمت های والای او و صلوات فرستادن در ابتدا و پایان دعا عنوان كرد و به زائران توصیه نمود در دعاهایشان صلاح خود را به خداوند سپرده و در این دعا استمرار داشته باشند.
یك استاد حوزه و دانشگاه نیز گفت: زیارت حضرت امام رضا (ع) یك فرصت در عمر انسان است كه وقتی نصیبش شد اعتباری از جانب خدا به حساب می آید.
حجت الاسلام 'علی ثمری' اظهار داشت: كسی كه قصد زیارت حضرت امام رضا (ع) را دارد، از لحظه ای كه از خانه حركت می كند، نامش جزو زائران خانه خدا در عرش ثبت می شود.
وی با اشاره به حدیثی از حضرت امام رضا (ع)، ثواب زیارت آن حضرت را این گونه بیان كرد: آن حضرت می فرمایند 'هر كس در غربت به زیارت من بیاید، اولین اعتباری كه خداوند به او عطا می كند ثواب 100 هزار شهید است'.
وی خاطر نشان كرد: در میان 14 معصوم بر زیارت حضرت امام حسین (ع) و حضرت امام رضا (ع) بسیار تاكید شده است.
وی با بیان اینكه زائران باید نسبت به حضرت امام رضا (ع) 'عارفاً بحقه' باشند، گفت: این یعنی به امامی اقتدا كنند كه بالاترین مقام بندگی را در نزد خداوند داراست، همچنین باید حرف شنوی از آن امام را بر خود واجب بدانند و امام را زنده و ناظر بر اعمال خود ببینند.
یك كارشناس مذهبی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: زیارت حضرت امام رضا (ع) موجب احیای عبودیت و تقویت رابطه آدمی با خداوند می شود.
حجت الاسلام 'حبیب الله هادی' افزود: علم نوری است كه خداوند در دل هر كس از بندگان خود كه بخواهد قرار می دهد و هر چه آدمی عابدتر باشد، به همان اندازه نیز عالم تر است.
وی اظهار داشت: وجود مقدس حضرت امام رضا (ع) مظهر عبودیت است، بنابراین علم حقیقی در وجود این عالم آل محمد (ص) قرار دارد كه قلب و جان انسان را نورانی می كند تا بتواند عبودیت پروردگار را همراه خود داشته باشد.
وی بیان كرد: اگر انسان هم معرفت و هم محبت نسبت به حضرت امام رضا (ع) داشته باشد، زیارت با معرفت، و نزدیك شدن به آن امام همام چه در دنیا و چه در آخرت نصیب وی خواهد شد.
وی گفت: معرفت و شناخت از وجود نورانی حضرت امام رضا (ع) مسیر سعادت و محبت به ایشان و موتور محرك راه سعادت است.
به همین مناسبت امشب حرم مطهر رضوی كه خاستگاه نور ولایت است، مامن همه دردمندان و نیازمندانی است كه دست حاجت به سوی امام مهربانی ها دراز كرده اند.
امشب و فردا از سرزمین خورشید هشتم، نور ولایت پرتوافشانی می كند، قلبها به تلاطم عشق دچار می شوند، لبها لرزان و چشمها بارانی می شوند و گوشها تنها آوای ملكوت می شنوند.
حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) در 23 ذی القعده، محل رهایی از قید و بندهای دنیایی است كه هر دل زنگار گرفته ای در آن صیقل می یابد و زیارت مضجع شریفش برابر هزار حج قبول شده پاداش دارد.
امشب عاشقان دست به سینه و در حال تعظیم با چشمان اشك آلود وارد حرم مطهر رضوی می شوند، دستها را به آسمان می برند و با زیارت آن حضرت رابطه خود را با خداوند تقویت می كنند./4
7489 /664
مشهد - ذی القعده، ماه میهمانی حضرت امام رضا (ع) از نیمه گذشته و در طلیعه بیست و سومین روز آن زمان زیارت ویژه ثامن الحجج (ع) فرا رسیده است و باز هم صاحب كرامت و معرفت بر سر زائران و مجاوران منت نهاده و توفیق بزرگی به آنان عنایت كرده است.