نقش فراوان زیارت در تقویت باورهای دینی و اعتقاد زائران

تهران - ایرنا - نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: زیارت تأثیر فراوانی در تقویت ایمان و اعتقاد زائران و جامعه دارد. 

به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی حج، حجت‌الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت امروز سه‌شنبه (۲۵ خرداد ماه) در کنگره «زیارت، معنویت و اخلاق براساس بیانیه گام دوم انقلاب» که به صورت مجازی برگزار شد، در سخنانی به بیان نقش زیارت در تقویت باورهای دینی زائران پرداخت و افزود: زیارت تأثیرهای فراوانی از جمله در تقویت ایمان و اعتقاد زائران و جامعه دارد. 

وی ادامه داد: رفتن به زیارت یک انتخاب است و تا تمایل روحی در وجود انسان تقویت نشود انسان به زیارت نمی‌رود و کمتر کسی است که صرفاً برای تجربه کردن به زیارت برود.
وی باورهای دینی و اعتقادی  را انگیزه‌ای دانست که افراد را به سمت زیارت سوق می‌دهد  ایشان با بیان اینکه گاهی اوقات مردم برای قدردانی از مزور (فردی که به زیارت او می‌رویم) قصد زیارت می‌کنند افزود: قبل از سفر زیارتی مقدماتی انجام می‌شود که تقویت کننده باورهای دینی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب به احساس رضایت زائران پس از انجام زیارت اشاره کرد و گفت: اگر از کسانی که به زیارت‌ مشرف می‌شوند بپرسیم چه احساسی دارید همه می‌گویند احساس مثبتی دارند که این نشان دهنده تقویت باورهای دینی و رضایت قلبی زائر است.

وی کسب آمادگی برای زیارت را موجب تقویت اعتقادی و ایمانی دانست و افزود: انسان با طهارت بدن، لباس و متذکر بودن آمادگی پیدا می‌کند تا به حریم زیارت راه یابد. در زیارت انسان سعی می‌کند خود را ظاهراً و باطناً (با عطر و ذکر گفتن) خوشبو کند. یکی از اصحاب می‌گوید دیدم جمعیتی می‌خواهند خدمت امام صادق (ع) برسند من نیاز به غسل داشتم ولی گفتم از فرصت استفاده کنم و به خدمت امام صادق(ع) رفتم ایشان در تنهایی به من گفتند انسان با این حالت به زیارت امام خود نمی‌رود.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت یکی دیگر از عوامل تقویت کننده و تأثیرگذار در تقویت دینی را معرفت به مزور دانست و گفت: انسان اگر نسبت به شخصیتی که به زیارت او می‌رود معرفت داشته باشد با نگاه دیگری به زیارت می‌رود. در زیارت ما می‌گوییم  شهادت می‌دهیم که شما من را می‌بینید و سخن من را می‌شنوید.

وی اضافه کرد: مالی که برای زیارت انتخاب می‌شود نیز از دیگر مسائل مهم است. معصومین(ع) تأکید دارند که با مال پاک زیارت را انجام دهید. در روایت هست اگر در توشه زائر عَلُم حرامی باشد از زیارت بهره نمی برد. از مسائل مهم در سفر زیارتی داشتن برنامه است. اگر با برنامه زیارت را انجام گردد بهره‌بهتری می‌برد. برخی وقتی وارد حرم می‌شوند چون از قبل برنامه‌ریزی نداشته‌اند نمی‌دانند باید چه کار کنند. در حالی که برخی دیگر از ثانیه‌ ثانیه وقت خود در حرم‌ها استفاده می‌کنند.

حجت‌الاسلام و المسلمین نواب به زیارت از دور(زیارت از بعید) و زیارت از نزدیک نیز اشاره کرد و گفت: دو گونه زیارت داریم زیارت از راه دور و زیارت از نزدیک. در زیارت از راه دور هم انسان باید تصوری از مقام مزور در ذهن داشته باشد و سپس به زیارت بپردازد تا تأثیر گذار باشد بویژه زیارت پیامبر اکرم (ص) از راه دور که پرمحتوا است. در زیارت از نزدیک هم انسان باید کاملاً خود را در محضر امام تصور کند. امام راحل وقتی که در مقابل حرم حضرت علی(ع) قرار می‌گرفتند سرپا ایستاده زیارت جامعه کبیره را با ادب کامل قرائت می‌کردند. وقتی زائر در مقابل مزور قرار می‌گیرد باید این احساس را داشته باشد که در مقابل انسان کامل ایستاده است و ارتباط روحی با مزور برقرار کند.

وی با تأکید بر اینکه همه این مباحث موجب تقویت ایمان فرد می‌شود، گفت: یکی از نکات الگوگیری از مقام مزور است. باید ببینیم با مقام بزرگواری که او را زیارت می‌کنیم چه قدر فاصله داریم و سعی کنیم خود را به مقام این بزرگوارنزدیک کنیم.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: در عیون اخبارالرضا نقل شده است که امام رضا(ع) فرمودند: هر امامی یک پیمانی بر عهده دوستان و شیعیانش دارد که  زیارت کنند قبر او را و کسانی که با رغبت و عشق به زیارت بروند و اعمالش هم گواه نیتش باشد امامان در روز قیامت شفیع وی خواهند بود. پس ادای بیعت با امام و الگوگیری از امام از اهداف زیارت است که موجب تقویت بنیان اعتقادی فرد می‌شود.

وی به مضامین زیارتنامه‌ها اشاره و اظهار کرد: یکی دیگر از مسائل مهم زیارتنامه‌ها هستند که فهرستی از مکارم و وفامندی به معصومین (ع) بشمار می روند. عموما بخش اول محتوای زیارت نامه عرض سلام و ابراز ارادت است، بخش دوم شهادت به جایگاه و منزلت معصوم و مزور است.در بخش سوم ابراز پایبندی به لوازم هواداری معصوم و شیعه بودن است که در آنجا با امام معصوم ارتباط برقرار و ابراز می‌کنیم من در خدمت شما هستم و سعی می‌کنم آنچه را شما گفته‌اید انجام دهم و پیرو شما باشم و راه شما را ادامه دهم مثل سلم لمن سالمکم و حرب لمن حاربکم. بخش چهارم واسطه قراردادن معصوم و درخواست خواسته‌های خود است.

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب با بیان اینکه زیارت همراه با معرفت تأثیرات زیادی دارد، تصریح کرد: در پژوهشی که در خصوص اثرات زیارت و مذهب بر سلامت روان صورت گرفته مشخص شده است زیارت حرم امامان و اماکن مقدس در پیشگیری از عدم سلامت روان نقش مهمی ایفا می‌کند. 

وی افزود: تشرف‌ها در فرد امید  ایجاد می‌کند؛ زائر معصومین زائر خداست چون تعبیر « فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ؛ خانه‌هایی که خدا اذن داده رفعت یابند» (آیه ۳۶ سوره نور) در مورد این خانه‌ها بیان شده است. بیوت آنها بیوت نور است و نور هم نور خداست بنابراین زیارت باعث تقویت بنیان‌های اعتقادی و باورهای دینی زائر می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha