به گزارش ایرنا ، نهم اكتبر مصادف با 17 مهر ماه هر سال به عنوان روز جهانی تخم مرغ از سوی سازمان جهانی بهداشت انتخاب شده و امسال دست اندركاران بهداشت در سراسر كشور با نگاه متفاوت نسبت به سال های گذشته و با اجرای ویژه برنامه های مختلف بر اهمیت استفاده از تخم مرغ به عنوان یك ماده غذایی مهم و مورد نیاز بدن در سبد غذایی روزانه خانواده ها تاكید كردند.
دكتر مهدی سلیمانی متخصص كودكان و نوزادان دانشكده علوم پزشكی خلخال به اهمیت تخم مرغ به عنوان یك ماده غذایی ارگانیك و سرشار از پروتئین در رشد كودكان و نوجوانان اشاره كرد و گفت: انسان در مواقع ضروری كه سخت گرسنه است با اولین مواد غذایی در دسترس خود كه بیشتر پنیر یا تخم مرغ است سپری می كند و به محض مصرف آنها گرسنگی اش به سرعت برطرف می شود.
وی افزود: تخم مرغ ماده غذایی ارزشمندی است كه همه روزه در سبد غذایی خانواده ها جا داشته و از پخته و نیمرو شده آن گرفته تا كیك ، شیرینی ، بستنی ، انواع دسرها ، كتلت ، كوكو ، سالاد الویه و دیگر غذاها استفاده می شود.
سلیمانی گفت: این ماده غذایی سرشار از پروتئین ، ویتامین ها و املاح ضروری بوده و به دلیل داشتن چربی مناسب (كلسترول) كه برای تولید هورمون های جنسی و غدد فوق كلیوی و نیز ویتامین D ضروری است برای بدن لازم می باشد.
وی افزود: تخم مرغ منبع بسیار مناسب غذایی بوده و تمام اسید آمینه های ضروری كه برای سلامتی بدن لازم می باشند در این ماده غذایی وجود دارد.
وی اظهار كرد: بیشتر ویتامین های مورد نیاز بدن به جز ویتامین C در تخم مرغ وجود دارند كه ویتامین A و گروه ویتامین B در این میان از سایر ویتامین ها بیشتر بوده و ویتامین های E و Dنیز به قدر كافی در آن وجود دارند.
وی اظهار كرد: املاحی چون ید و فسفر كه در عملكرد غده تیروئید و نیز بافت استخوان موثرند و همچنین املاحی نظیر روی ، كلسیم و آهن و سلنیم كه در مجموع بر رشد بهتر و بهبودی زخم ها و كنترل عفونت ها و عملكرد بهتر سیستم عصبی و اسكلتی بدن تاثیر گذارند در تخم مرغ یافت می شوند.
وی با اشاره به نقش و ارزش غذایی تخم مرغ و این ماده كم حجم پربركت گفت: پزشكان
متخصص كودكان از 9 ماهگی كودك زرده آن و از یك سالگی حجم كامل تخم مرغ را برای تغذیه كودكان توصیه می كنند زیرا رشد بدن بویژه مغز در دو سال اول عمر سریع بوده و بیش از 90 درصد آن طی این مدت اتفاق می افتد و نیاز به این ماده غذایی بیشتر از سایر سنین است.
وی افزود: استفاده از این ماده غذایی به اشكال مختلف در این گروه سنی توصیه و تاكید
می شود.
وی گفت: در عین حال بدلیل میزان نسبتا بالای كلسترول در این ماده غذایی كاهش مصرف آن در افرادی كه مبتلا به هیپركلسترومی (بالا بودن میزان كلسترول خون) هستند توصیه
می شود.
وی با قدردانی از همه دست اندركاران برگزاری اولین جشنواره تزیین تخم مرغ خلخال كه با هدف ترویج فرهنگ استفاده از این ماده غذایی در سطح خانواده ها و همزمان با سالروز جهانی تخم مرغ در بیمارستان امام خمینی خلخال برگزار شد افزود: در فضایی متفاوت در محیط بیمارستانی تخم مرغ را به لطف اندیشه های پاك كودكانه به اشكال و طرح های مختلف و متنوع دیدیم.
اختیار زارع رئیس اداره امور دام مدیریت جهاد كشاورزی شهرستان خلخال نیز گفت: مصرف روزانه تخم مرغ در این شهرستان بطور میانگین 80 هزار عدد در روز است كه با توجه به در نظر گرفتن جمعیت خلخال میانگین مصرف تخم مرغ روزانه یك تخم مرغ برای هر نفر است.
وی افزود: از این تعداد مصرف روزانه شهرستان 15 هزار عدد تخم مرغ از طریق تنها واحد مرغداری تخمی این شهرستان واقع در روستای منامن از توابع بخش خورش رستم تهیه و مابقی آن از مركز استان و یا شهرستان های همسایه گیلان تامین می شود.
گزارش از بهرام نقی زاده
719/594/593
خلخال ، اردبیل - شعار هر انسان سالم مصرف روزانه یك تخم مرغ شعاری است كه امسال از سوی سازمان جهانی بهداشت برای روز جهانی تخم مرغ انتخاب شده است.