۲۳ مهر ۱۳۹۲، ۱۲:۵۷
کد خبر: 80861377
T T
۰ نفر

تاثير آلودگي هوا بر كودكان

۲۳ مهر ۱۳۹۲، ۱۲:۵۷
کد خبر: 80861377
تاثير آلودگي هوا بر كودكان

كرمان - آلودگي هواي محيط به عنوان معضل بسيار مهم در سطح ملي و بين المللي شناخته شده است و كودكان و نوزادان از جمله حساس ترين افراد جامعه نسبت به آلاينده هاي هوا هستند.

به گزارش روز سه شنبه روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي كرمان، مطالعات اخير علاوه بر ارتباط بين آلودگي هوا و علائم بيماري هاي تنفسي و بدتر شدن آسم ارتباط هايي بين آلودگي هوا و تولد زودرس، مرگ و مير نوزادان، كاهش ظرفيت ريه و حتي آسم را نشان داده است.

بنابر اين گزارش در بيشتر موارد ممكن است كودكان در معرض تماس بيشتري با آلاينده هاي ناشي از هوا نسبت به بزرگسالان باشند. نوزادان و كودكان معمولا سريع تر از بالغين تنفس مي كنند كه اين امر تماس آنها را با هر نوع آلاينده اي در هوا افزايش مي دهد. اين گزارش مي افزايد:‌ كودكان و نوزادان اغلب از طريق دهان و بدون گذراندن هوا از فيلترهاي موثر بيني نفس مي كشند، لذا به بيشتر آلاينده ها اين امكان داده مي شود، بدون عبور از مانع خاصي فرو داده شوند. كودكان نسبت به بالغين (بويژه در ماه هاي تابستان زماني كه سطح مه دود بسيار بالاست) بيشتر وقتشان را در بيرون سپري مي كنند. كودكان نسبت به اثرات آلودگي هوا حساسترند، چون سيستم ايمني و ارگان هاي رشدشان هنوز كامل نشده است. به طور مثال سرب كه فرو داده مي شود به آساني در استخوان هاي كودكان كه بسرعت در حال رشد هستند رسوب مي كند.

براساس اين گزارش كه توسط پروين مولايي كارشناس بهداشت محيط معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمان ارايه شده است، در معرض قرار گرفتن كودكان با آلاينده هاي سمي هوا در دوره نوزادي و كودكي مي تواند بر رشد و توسعه سيستم تنفسي، اعصاب، غدد و سيستم ايمني بدن اثر بگذارد و خطر سرطان هاي بعدي در زندگي را افزايش دهد.

اين گزارش تصريح مي كند: كودكان قربانيان معصوم آلودگي هوا هستند. آمار جمع‌آوري‌ شده از كلينيك‌ها و مطب‌ها نشان مي‌دهد كه در زمان بحران آلودگي هوا، ميزان مراجعه كودكان دچار بيماري ‌هاي تنفسي افزايش پيدا مي ‌كند. بروز التهاب بيني و سينوس‌ها (رينيت‌ـ‌سينوزيت) و التهاب نايژه‌ها (برونشيت) و بيماري آسم در كودكاني كه در هواي آلوده تردد دارند و بازي مي‌كنند رو به ‌افزايش است و اگر اين كودكان زمينه بيماري تنفسي هم داشته باشند، بيماري‌ شان تشديد مي‌شود. كودكان در هواي آلوده دچار تپش قلب مي‌شوند و تنگي نفس پيدا مي‌كنند.

همچنين مطالعات نشان داده است كه حملات آسم بعد از تماس با هوا‌ي آلوده ناشي از احتراق ناقص سوخت در خودروهاي فرسوده، كه به ازون بد موسوم است، بيشتر مي‌شود (در مقابل ازون خوب كه در ارتفاعات بالا، محيط‌ زيست را از پرتوهاي زيان‌بار كيهاني محافظت مي‌كند). در بررسي ها نشان داده شده كه ذرات كربن به‌ طور معمول در گويچه‌هاي درشت‌خوار (ماكروفاژ) راه هوايي كودكان وجود دارد و افزايش ميزان كربن در اين درشت‌خواران موجب كاهش كاركرد ريه مي‌شود.

بنابراين كودكان نبايد در اوج آلودگي هوا از خانه خارج شوند و بويژه نبايد در هواي آلوده ورزش كنند. به ‌خاطر داشته باشيم كه آسم شايع‌ترين بيماري مزمن در كودكان است كه آنان را از مدرسه رفتن باز مي‌دارد. در شرايطي كه كودكان مصرف هله‌هولـه‌هايي همچون چيپس و پفك و لواشك را به خوردن غذاهاي سالم و مقوي و پرپروتئين و سرشار از ويتامين ترجيح مي‌دهند و ذائقه‌شان با غذاهاي مفيد بيگانه است، در برابر عفونت‌ها آسيب‌پذير مي‌شوند.

همچنين كودكاني كه در مسير جاده‌هاي شلوغ و پرترافيك زندگي مي‌كنند يا به مدرسه مي‌روند، ممكن است در معرض ميزان غيرقابل قبولي از آلودگي هوا قرار داشته باشند. توصيه مي‌شود كه در مواقع تشديد آلودگي هوا، علاوه بر توجه خاص به تغذيه كودكان، پزشكان متخصص كودكان و گروه‌هاي بهداشت در قالب اكيپ‌هاي امدادرسان به مهدكودك‌ها و كودكستان‌ها و مدارس سركشي كنند و به مربيان و معلمان آگاهي لازم را براي مراقبت از كودكان بدهند.

براساس اين گزارش پژوهش‌ هاي جديد نشان داده است كه آلودگي هوا در نوزادان و شيرخواران نيز تاثير مي‌گذارد و موجب افزايش مرگ‌ و مير آنها مي‌شود. قرار گرفتن نوزادان در محيط‌هاي آلوده احتمال بروز نشانگان (سندروم) مرگ ناگهاني شيرخوار را افزايش مي‌دهد. در تحقيقي درباره 19 هزار و 664 شيرخوار كه در سال ‌هاي بين 1989 تا 2000 فوت كرده‌اند، ميزان آلودگي هوا در دو هفته، يك ماه، دو ماه و شش ماه پيش از مرگشان بررسي و مشخص شد كه خطر مرگ‌ ‌و مير ناشي از بيماري تنفسي در شيرخواران 7 تا 12ماه كه در معرض سطح بالايي از آلودگي ناشي از ذرات ريز و معلق قرار دارند دو برابر بيشتر است.

همچنين خطر مرگ‌ و مير ناشي از نشانگان مرگ ناگهاني شيرخوار در شرايط آلودگي هوا با دي‌اكسيد نيتروژن، 15 تا 19 درصد بيشتر است و نيز احتمال مرگ ‌و مير در نوزادان و شيرخواران در معرض آلاينده‌هاي ديگر چون مونوكسيد كربن رو به ‌فزوني مي‌گذارد.ك/1

7440/8154/2624