به گزارش ایرنا، شاید بتوان گفت عمده مشكل بیماران خاص، درمان آنهاست، اما زمانی كه درمان با مشكل كمبود و گرانی دارو مواجه می شود، این وضعیت حالت دشوارتری به خود می گیرد؛ قیمت داروها در حالی افزایش می یابد كه بیماران تاكنون نیز توان پرداخت هزینه درمان را نداشته اند.
افزایش قیمت دارو یكی از بزرگترین دغدغه های بیماران و بخصوص بیماران صعب العلاج است كه ذهن آنها را به خود مشغول كرده و بیمار بجای تمركز بر درمان بیشتر دچار استرس برای تامین منابع مالی برای تهیه دارو است.
روشن است كه مساله ای مهمتر از جان مردم وجود ندارد اما كمبود دارو برای درمان بیماران خاص، پیگیری روند درمان آنها را برای تداوم حیات دچار اختلال كرده است.
طبق آخرین آمار 112 بیمار هموفیلی، 184 بیمار تالاسمی، 490 بیمار دیالیزی، 346 بیمار پیوندی و 575 بیمار ام اس در استان قم شناسایی شده اند.
تعدادی از بیماران خاص استان قم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، بیان كردند: قیمت داروها به شدت افزایش یافته حتی برخی داروها فراتر از تورم گران شده و نسبت به سال گذشته افزایش 100 درصدی دارد.
آنها افزودند: بسیاری از بیماران خاص به علت قیمت بالای دارو یا نمی توانند آن را بخرند یا مجبورند داروی خود را كم مصرف كنند؛ این بیماران برای زنده ماندن به دارو نیاز دارند و این چالش جدی با وعده مسوولان حل نمی شود.
آنها خواستار حمایت دستگاه های ذیربط نسبت به تامین داروهایشان شدند و افزوند: برخی تدابیری كه از سوی دستگاه ها برای رفع مشكل كمبود و افزایش قیمت دارو در نظر گرفته می شود به صورت مقطعی عمل می كند و در دراز مدت كارساز نیست.
'م.ب' یكی از بیماران دیالیزی است كه به خبرنگار ایرنا، گفت: من یك كارمند هستم كه در یك سال گذشته بخش زیادی از درآمدم را صرف هزینه دارو و درمانم كرده ام.
وی با بیان اینكه علی رغم وعده مسوولان كمبود دارو هنوز وجود دارد، افزود: قیمت داروها از ابتدای مهرماه تا حدودی كاهش یافته است ولی در عین حال هزینه تهیه دارو برای من همچنان بالاست.
وی از مسوولان خواست: مشكل گرانی دارو را جدی بگیرند و اولویت اصلی كار خود قرار دهند تا باری از دوش بیماران برداشته شود.
' ف- ا ' نیز كه از بیماری سرطان رنج می برد و هم اكنون دوره شیمی درمانی خود را می گذراند، به خبرنگار ایرنا گفت: حدود یك سال است كه من شیمی درمانی می شوم و قرص' زلودا ' و ' تاكسول ' دو داروی گران و كمیاب من است كه برای تهیه آنها همیشه مشكل دارم.
وی با بیان اینكه مصرف این داروها برای زندگی من حیاتی است، ادامه داد: در چند ماه گذشته به دلیل قیمت بالای این داروها مشكلات بسیاری برای من بوجود آمده و از مسوولان درخواست دارم به مشكلات تهیه داروی بیمارانی كه شیمی درمانی می شوند، رسیدگی كنند.
یكی از بیماران ام اس نیز به خبرنگار ایرنا گفت: پزشكان مصرف داروهای مشابه ساخت ایران را به هیچ وجه به ما توصیه نمی كنند و قیمت دارویی كه من مصرف می كنم حتی برخی مواقع به صورت روزانه افزایش می یابد.
ر- ا افزود: از سال گذشته كه هزینه تهیه داروهایم افزایش زیادی یافت چند ماهی نتوانستم دارو تهیه كنم و بیماریم پیشرفت كرد.
مدیر نظارت بر امور دارو و مواد اعتیادآور دانشگاه علوم پزشكی قم در گفت و گو با ایرنا، با اشاره به گرانی داروهای بیماران خاص گفت: این تغییر قیمت علاوه بر افزایش قیمت سنواتی معمول، بدلیل تغییر نرخ ارز اختصاص یافته به دارو (ارز مرجع به ارز مبادله ای) رخ داده است.
دكتر ' حمید اورعی ' تحریم را عامل دیگری در كمبود مقطعی داروها دانست و افزود: تحریم دارو برای كشور فرصت ساز بود، به طوریكه فاكتورهای خونی و شیمی درمانی كه هم اكنون در كشور تولید می شود، محصول محدودیتهای ایجاد شده در مسیر واردات دارو می باشد اما این امر مشكلاتی نیز برای بیماران داشته است.
وی اصرار پزشكان بر استفاده بیماران از داروهایی با نامهای تجاری خاص را از عواملی دانست كه به كمبود دارو در سطح كشور دامن می زند و تصریح كرد: زمانی كه پزشكی روی نام تجاری خاص اصرار داشته باشد كه معمولا خارجی و گران قیمت است، موجب سرگردانی بیماران و كمبود این دارو خواهد شد.
وی تصریح كرد: اصرار پزشكان بر برندهای خارجی در حالی است كه مشابه این داروها در داخل با قیمت بسیار كمتر تولید می شود.
اورعی با بیان اینكه تفاهم نامه ای كه بین وزارت بهداشت و درمان و وزارت كار و رفاه اجتماعی منعقد شد بهتر از اختصاص یارانه به داروهاست، گفت: طبق این تفاهم نامه پول در اختیار وزارت رفاه و سازمان های بیمه گر قرار می گیرد و بسیاری از داروهای شیمی درمانی و سرطانی كه تحت پوشش بیمه نبودند، پس از انعقاد این تفاهم نامه تحت پوشش بیمه قرار گرفتند.
وی با اشاره به اینكه این تفاهم نامه پوشش بیمه ای 50 تا 90 درصدی برخی داروها را تامین كرد، گفت: با زیر پوشش قرار گرفتن این داروها، افزایش قیمت برخی داروها جبران شد و سهم پرداختی بیماران از داروها كاهش یافت و در برخی موارد صفر شد كه كمك زیادی به رفع نگرانی بیماران خاص بود.
وی با یبان اینكه ترخیص به موقع داروها نیز كمك زیادی به كاهش قیمت و افزایش آن در بازار بود، بیان كرد: هم اكنون ارز دارو به صورت مداوم تزریق می شود كه باعث ترخیص به موقع داروها شده است.
مدیر نظارت بر امور دارو و مواد اعتیادآور دانشگاه علوم پزشكی قم با تاكید بر اینكه نظارت دقیقی روی داروخانه هایی كه اقدام به توزیع داروهای بیماران خاص در استان قم می كنند صورت می گیرد، بیان كرد: با نظارتهای صورت گرفته تاكنون تخلفی در خصوص احتكار و گرانی دارو گزارش نشده است.
وی با بیان اینكه هم اكنون 10 داروخانه در قم اقدام به توزیع داروی بیماران خاص می كنند، گفت: محدود كردن توزیع دارو در این داروخانه ها باعث شد بیماران دسترسی آسانی به دارو داشته باشند و نظارت بهتری انجام شود.
مدیر درمان تامین اجتماعی قم نیز در گفت و گو با ایرنا، افزود: با اقدامات مناسب دولت یازدهم هم اكنون 100 درصد مبلغ داروهای مورد تعهد سازمانهای بیمه گر در مورد بیماران خاص و داروهای تخصصی بیماران پیوندی در تعهد سازمان تامین اجتماعی است.
'داوود علیمحمدی' افزود: طبق تفاهم نامه وزارت بهداشت و كار و رفاه اجتماعی فرانشیز پرداختی 136 قلم از داروهای بیماران صعب العلاج مانند سرطان و ام اس كاهش زیادی یافت.
وی ادامه داد: 14 قلم داروی شیمی درمانی كه خارج از تعهد سازمانهای بیمه گر بوده هم اكنون زیر پوشش قرار گرفته و 50 درصد هزینه آنها را سازمان های بیمه گر پرداخت می كنند.
وی با بیان اینكه مبلغ مورد تعهد سازمانهای بیمه گر نسبت به گذشته تغییر قابل توجهی كرده است، گفت: اكثر داروهایی كه دارای فرانشیز 15 درصد بوده اند هم اكنون به 10 درصد كاهش یافته است.
علیمحمدی با اشاره به راهكارهای كاهش دغدغه بیماران خاص، بیان كرد: داروهایی كه قیمت بالایی ندارند و كمتر مورد استفاده قرار می گیرند باید از تعهد بیمه خارج شوند و هزینه این بخش در خدمت بیماران صعب العلاج قرار گیرد تا نگرانی این عزیزان در تامین دارو كاهش یابد.
وی با بیان اینكه داروهای ساخت ایران باید به نحو درست به بیماران و بویژه پزشكان شناسانده شوند، افزود: شركتهای دارویی باید به تبلیغ این داروها بپردازند كه این كار باعث كاهش هزینه های بیماران خاص و ایجاد رقابت بین شركتها جهت افزایش كیفیت داروها می شود.
رییس بیمارستان شهید بهشتی قم نیز با بیان اینكه بسیاری از بیماران خاص توانایی انجام كار و حتی مراجعه به بیمارستان را ندارند، به خبرنگار ایرنا گفت: بیماران خاص بضاعت مالی ضعیفی دارند و گرانی دارو مشكلات عدیده ای برای این قشر در جامعه را موجب می شود.
'سید جلال اسحاق حسینی' افزود: با توجه به پیشرفتهای ژنتیك سلولی، نحوه و میزان استفاده و همچنین نوع داروی بیماران خاص طی سالهای گذشته دستخوش تغییرات اساسی شده؛ برخی داروهای جدید را به راحتی نمی توانیم تولید كنیم و مجبوریم از منابع تولیدكننده خارجی استفاده كنیم.
وی ادامه داد: علی رغم اینكه قیمت این داروها افزایش زیادی داشته، در صورتی كه دولت بتواند ارز مورد نیاز این داروها را تامین كند شاهد بهبود وضعیت دارو در كشور خواهیم بود.
وی تصریح كرد: پزشكان باید تا جایی كه امكان دارد از دستورالعمل های یكسانی در درمان استفاده كنند كه این روند باعث می شود از تجویز داروهایی كه در كشور كم است و یا تهیه آن برای دولت دشوار است، جلوگیری شود.
اسحاق حسینی گفت: عدم تثبیت دستورات دارویی و عدم اتخاذ سیاست خاص، در چند ماه گذشته یكی از علل افزایش قیمت دارو بود كه باعث شد سازمانهای بیمه گر در این زمینه دچار سردرگمی شوند.
به گفته وی عدم تثبیت دستورات دارویی مانع توزیع یكسان دارو می شود و سازمانهای بیمه گر در پوشش داروها به مشكل برمی خورند.
وی تصریح كرد: در حال حاضر با اقدامات مناسب وزارت بهداشت در تثبیت قوانین، قیمت داروها ثبات قابل توجهی دارد كه موجب رفع بخشی از مشكلات بیماران شده است.
رییس بیمارستان شهید بهشتی قم تحت پوشش بیمه قرار گرفتن داروهای بیماران خاص را یكی از اقدامات مثبت برشمرد و گفت: تحقق این وعده وزارت بهداشت و وزارت كار و رفاه موجب می شود وضعیت بیماران كه غالبا از توان مالی ضعیفی برخوردارند به سالهای گذشته برگردد و شكایت و ناراحتی بیماران خاص از هزینه دارو و درمان كاهش یابد.
فرایند تامین دارو مشكلی نیست كه یك روزه بتوان آن را حل كرد؛ برخی داروها در سال یك میلیارد دوز در كشور مصرف می شود و هر یك از این داروها برای مردم اساسی و ضروری است و هر جا كمبودی باشد، بیماری آسیب می بیند.
گرانی و كمبود دارو مانند كلافی است كه در صورت عدم اتخاذ سیاست مناسب پیچیدگی آن روز به روز بیشتر می شود و اثرات سوء آن تا مدتها باقی خواهد ماند؛ امیدواریم دولت یازدهم تدبیری در پیش گیرد كه راه برای كسانی كه با احتكار و یا سیاستهای نابجا با جان مردم بازی می كنند و مانع بهبود وضعیت دارو در كشور می شوند، بسته شود. ك/4
/7404/ 380/
قم ـ گرانی و كمبود دارو باری است كه این روزها بیشتر بر دوش بیماران خاص سنگینی می كند و انتظار می رود دولت امید، تدبیری بیندیشد تا التیام بخش درد این بیماران باشد.