۲۵ آبان ۱۳۹۲، ۱۵:۱۶
کد خبر: 80906182
T T
۰ نفر

غلبه بر ديابت با رعايت توصيه هاي تغذيه اي

۲۵ آبان ۱۳۹۲، ۱۵:۱۶
کد خبر: 80906182
غلبه بر ديابت با رعايت توصيه هاي تغذيه اي

تهران-ايرنا- ديابت يكي از مهم ترين بيماري هاي غيرواگير كشور به شمار مي رود كه هر روز تعداد بيشتري از افراد به آن مبتلا مي شوند و اكنون برآورد مي شود بيش از سه ميليون نفر در كشور به اين بيماري مبتلا هستند.

ديابت يك اختلال در سوخت و ساز متابوليسم بدن است. در حالت طبيعي غذا در معده تبديل به گلوكز يا قند خون شده و اين قند از معده وارد جريان خون مي شود.

غده پانكراس يا لوزالمعده، هورمون انسولين را ترشح مي كند و باعث مي شود قند از جريان خون وارد سلولهاي بدن شود ولي در بيماري ديابت انسولين به ميزان كافي در بدن وجود ندارد و يا انسولين موجود قادر نيست كه وظايف خود را به درستي انجام دهد در نتيجه به علت وجود مقاومت در آن ، قند خون نمي تواند به طور موثري وارد سلول هاي بدن شود و مقدار آن بالا مي رود.

بيماري ديابت يكي از بيماري هاي شايع در جوامع به شمار مي رود كه درمان هاي مختلفي براي اين بيماري مطرح است، ماهيت بيماري ديابت به تنهايي آزاردهنده است اما اين بيماري عوارض ثانويه اي دارد كه موجب از دست دادن سال هاي مفيد زندگي، كاهش كيفيت زندگي و مرگ و مير در طولاني مدت مي شود.

مبتلايان به ديابت با رعايت توصيه هاي تغذيه اي مي توانند تا حدود زيادي بر بيماري خود فائق آمده و از بروز عوارض ثانويه جلوگيري كنند.

كارشناسان دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به بيماران ديابتي توصيه مي كنند كه روزانه به شكل متنوع از گروه هاي مختلف مواد غذايي استفاده كنند تا مواد معدني و ويتامين ها به مقدار كافي به بدن برسد.

مصرف به اندازه كافي مواد نشاسته اي، انواع سبزي و ماست و شير، استفاده روزانه از مواد پروتئيني ، محدود كردن چربي دريافتي از مواد غذايي و محدود كردن مصرف قندهاي ساده مانند شكر، شكر قرمز، عسل و شربت ذرت از ديگر توصيه هاي كارشناسان تغذيه وزارت بهداشت به مبتلايان به ديابت به شمار مي رود.

مبتلايان به ديابت بايد در هر وعده غذايي، حداقل از سه گروه غذايي مختلف استفاده كنند به طورمثال در ساندويج تخم مرغ ، گوجه فرنگي، كاهو و جعفري گنجانده شود تا هر سه گروه غذايي غلات، پروتئين و سبزي در آن باشد.

همچنين بيماران ديابتي بايد زمان هاي مصرف مواد غذايي خود را به سه وعده اصلي و سه ميان وعده تقسيم كنند.

غذا خوردن منظم در تنظيم ميزان قند خون، اثر زيادي دارد به ويژه بيماراني كه قرص يا انسولين مصرف مي كنند حتما بايد بصورت منظم غذا بخورند.

بهتر است مبتلايان به ديابت در هر وعده غذايي، مقادير مناسبي از كربوهيدرات ها (مواد قندي) را مصرف كنند تا دچار عوارض ناشي از نوسانات قند خون نشوند.

مبتلايان به ديابت بايد مصرف فيبر را تا ميزان 25 ميلي گرم به ازاي هر يك هزار كيلوكالري دريافتي افزايش دهند. انواع ميوه و سبزي، حبوبات و غلات سبوس دار از جمله منابع غذايي فيبر به شمار مي روند.

بيماران ديابتي براي اطلاع از ميزان كالري مورد نياز روزانه ي خود بايد با متخصص تغذيه مشورت كنند.

اين بيماران بايد هنگام طبخ غذا از نمك كمتري استفاده كرده و تلاش كنند كه پس از پخت، نمك به غذا اضافه نكنند و به جاي آن از گياهان معطر و ادويه هاي فاقد نمك براي طعم دادن به غذا استفاده كنند.

محدود كردن استفاده از غذاهاي كنسرو شده كه طي فرآوري در صنايع غذايي، نمك به آنها افزوده مي شود و محدود كردن مصرف هفتگي تخم مرغ به حداكثر سه بار در هفته از ديگر توصيه هايي است كه متخصصان تغذيه وزارت بهداشت به بيماران ديابتي ارايه مي كنند.

مبتلايان به ديابت بايد مراقب باشند هنگام مصرف روغن، هيچگاه روغن را در ظرف سرازير نكنند و حتما از پيمانه براي استفاده از روغن استفاده كنند.

بيماران ديابتي بايد روزانه شش تا هشت ليوان مايعات غير شيرين (ترجيحا آب) بنوشند.

اجتمام(5)**9185 ** 1569