۵ آذر ۱۳۹۲، ۱۰:۲۵
کد خبر: 80922306
T T
۰ نفر
شيرخشك رژيمي،‌ غذايي كه حيات شيرخواران را تضمين مي كند

تهران- ايرنا- شير مادر اگرچه تنها منبع غذايي اصلي و حياتي براي نوزادان محسوب مي شود و هيچ غذايي نمي تواند جاي آن را پر كند اما نوزاداني كه به دلايل مختلف قادر به تغذيه با شير مادر نيستند مجبورند با شيرخشك هاي رژيمي تغذيه شوند.

به گزارش خبرنگار اجتماعي ايرنا، دسته اي از نوزادان كه به پروتئين شير گاو موجود در برخي شيرخشك ها حساسيت دارند و يا به بيماري هاي متابوليك مبتلاهستند بايد با شيرخشك هايي كه به آنها رژيمي يا ضدحساسيت مي گويند، تغذيه شوند.

متخصصان اطفال و نوزادان، غدد و متابوليسم، پس از شناسايي ،‌ بررسي و ارزيابي نوزادان و معرفي آنها به معاونت هاي بهداشتي دانشگاه هاي علوم پزشكي سراسر كشور يا ادارات بيماري هاي ژنتيك و متابوليك براي آنان شيرهاي رژيمي وارداتي كه بسيار گرانقيمت هم هست، ويزيت مي كنند.

همه نوزاداني كه پس از انجام آزمايش هاي غربالگري بدو تولد يا آزمايش ها، بررسي ها و غربالگري هاي ثانويه در كشور، داراي بيماري هاي خاص متابوليكي، ژنتيكي يا نقص آنزيمي تشخيص داده شوند، براي دريافت اين شيرها به مراكز مربوطه معرفي مي شوند.

برخي از اين نوزادان مانند مبتلايان به بيماري فنيل كتونوري (PKU) بايد در نخستين زمان ممكن از اين شيرخشك هاي ويژه تغذيه شوند، چرا كه در غير اين صورت به مرور زمان به عوارض كند ذهني مبتلا خواهند شد.

در حال حاضر نيز مبتلايان به PKU، بيماري ادراري شربت افرا، بيماري گالاكتوزمي و بيماري تيروزومي بيشترين مخاطبان دريافت شيرهاي رژيمي يا در اصطلاح شيرخشك هاي ويژه هستند.

مبتلايان به PKU به اسيد آمينه فنيل آلانين موجود در شير حساسيت داشته و به علت نبود آنزيم تجزيه كننده اين اسيد آمينه در بدن خود، مجبور به مصرف شيرخشك ويژه فاقد اين اسيد آمينه هستند.

PKU بيماري ژنتيكي با نقص آنزيم است كه در صورت رعايت نكردن رژيم غذايي مربوطه نوزاد و به دنبال تجمع اسيد آمينه فنيل آلانين تجزيه نشده در مغز و اندام ها، متاسفانه نوزاد دچار افت ذهني و كاهش ضريب هوشي مي شود.

براساس آمارها بيش از سه هزار مبتلابه PKU در كشور وجود دارد و دولت براي تامين غذاي همه اين نوزادان برنامه ريزي غذايي وارداتي دارد.

مبتلايان به بيماري شربت افرا، به علت بالابودن دسته اي از اسيدهاي آمينه در خون و ادرار خود مجبورند از شيرهاي خشك بدون ايزولوسين، لوسين، والين و غني شده با مواد معدني و ويتامين مصرف كنند.

نوزادان مبتلابه گالاكتوزومي به علت تحمل نكردن گلوكز و گالاكتوز (قند شير)، مجبور به مصرف شيرخشك هاي بدون اين مواد قندي و داراي قند فروكتوز و ويتامين هاي مختلف، املاح و چربي هستند.

متاسفانه براي بيشتر شيرهاي ويژه و رژيمي جايگزيني وجود ندارد و والدين نوزاد مجبورند براي جلوگيري از پيامدهاي اين بيماري پيوسته از شير ويژه سن نوزاد به او بدهند البته تاكنون سعي شده با فراهم كردن شيرهاي مورد نياز نوزادان تا حد زيادي از بروز مشكلات كمبود يا نبود شيرخشك ويژه نوزادان جلوگيري شود.

كارشناس اداره مكمل ها و غذاهاي ويژه سازمان غذا و دارو دومين گروه پرمخاطب شيرهاي ويژه را نوزادان حساس به پروتئين شيرگاو مي داند و مي گويد: شيرخشك هاي امروزي حاصل تغييرات مختلف در شيرگاو هستند.

غلظت پروتئين و چربي در شيرگاو به قدري بالااست كه نوزاد در صورت مصرف آن به مشكلات متعددي مبتلامي شود. از اين رو در صنعت با برخي تغييرات علمي و تخصصي، شيرگاو را براي شيرخواران (نوزادان) به گونه اي سهل الهضم مي كنند.

براين اساس و به گفته متخصصان، شيرخواراني كه از شيرمادر تغذيه نمي كنند بايد از انواع شيرخشك هاي حاوي مقاديري از آهن اضافي تغذيه شوند كه اين مساله موجب جلوگيري از كم خوني و ازسوي ديگر افزايش اكسيژن رساني به تك تك سلول هاي بدن نوزاد مي شود. مشاهده مواردي از اسهال، استفراغ، وجود خون در مدفوع، دانه هاي قرمزرنگ روي پوست و برخي مشكلات گوارشي بي شك نشانه هايي از حساسيت به شير بوده كه بايد در نخستين فرصت مورد ارزيابي قرار گيرد.

براين اساس توصيه مي شود تا قبل از يك سالگي شير گاو و شيرخشك را با هم مخلوط نكرده و يا به تنهايي از شيرگاو به كودك ندهيد، مخلوط كردن هرماده اي با شيرخشك مستلزم مشورت با پزشك معالج نوزاد است.

رئيس سازمان غذا و دارو در گفت وگو با خبرنگار اجتماعي ايرنا افزود: هم اكنون 30 نوع شير خشك توسط وزارت بهداشت و درمان توزيع مي‌شود كه تنها در 3 نوع با كمبود مواجه هستيم كه به زودي اين مشكل نيز برطرف خواهد شد.

دكتر' رسول ديناروند' افزود: مشكل شيرخشك به دليل تغييرات نرخ ارز صورت گرفت كه موجب دو برابر شدن قيمت هاي آن شده است كه اين مشكل نيز با تخصيص اعتبارات كافي به زودي رفع مي‌شود.

اجتمام(5)9188 ** 1569
۰ نفر