۲۷ آذر ۱۳۹۲، ۱۱:۵۳
کد خبر: 80957091
T T
۰ نفر

نگاهی به دستاوردهای علمی جهان در سال 2013

۲۷ آذر ۱۳۹۲، ۱۱:۵۳
کد خبر: 80957091
نگاهی به دستاوردهای علمی جهان در سال 2013

تهران- ایرنا- دانشمندان و محققان سراسر دنیا در سال 2013 میلادی به پیشرفت‌ های چشمگیری در علوم مختلف دست یافتند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از منابع خبری، سال 2013 برای دانشمندان سال پرباری بود. در این سال پیشرفت های بزرگی در زمینه های مختلف علمی به دست آمد كه برخی از مهمترین آنها به شرح زیر است:

1. سریع ‌ترین رایانه اروپا

ابررایانه یوكوئین 14 فوریه سال 2013 میلادی (25بهمن 1391) در مركز تحقیقاتی یولیش كار خود را آغاز كرد. این رایانه با داشتن 5 پتافلاپس می‌ تواند 5 تریلیون یا 5 هزار میلیارد محاسبه در ثانیه انجام دهد. یوكوئین سریع ترین ابررایانه اروپا و پنجمین رایانه سریع دنیا است كه می تواند برای محاسبه مدل‌ های پیچیده علمی به پژوهشگران كمك كند.

2. فرود بر روی مریخ

سال 2013میلادی سفینه 'كنجكاوی' (‌Curiosity) با موفقیت روی مریخ فرود آمد. این سفینه در ماه فوریه (بهمن ماه) پس از نمونه‌ برداری از سطح مریخ، تجزیه و تحلیل تركیبات سطح این سیاره را آغاز كرد. نتایج به دست آمده از آنالیز مواد مریخی نشان می دهد بر روی مریخ هم عناصر حیاتی از جمله، آب‌، اكسیژن، دی‌اكسید كربن، نیتروژن، فسفر و گوگرد وجود دارد.

3. تحقیقات پزشكی فضایی و زمینی

مركز هوا و فضای آلمان در سال 2013 كار با این دستگاه را كه 'Envihab' نام دارد، آغاز كرد. با این دستگاه می‌ توان تمامی تغییرات ممكن در شرایط محیطی مانند تغییر در فشار هوا، میزان نور، صدا، گازهای اتمسفر و حتی نیروی جاذبه را بررسی كرد. اطلاعات به دست آمده نه تنها برای فضانوردان بلكه در پزشكی محیط ‌كار و محیط ‌زیست نیز كاربرد دارد.

4. كشف یك ماه جدید

این ماه در مداری با فاصله 3 میلیارد كیلومتر از زمین، به دور سیاره نپتون می ‌گردد. مارك شووالتر این سیاره را ژوئیه (تیر ماه) سال 2013 هنگامی كه با تلسكوپ فضایی هابل مشغول رصد آسمان بود، كشف كرد. ماه نپتون برخلاف ماه كره زمین، بسیار تیره و به سختی قابل دید است.

5. معرفی برندان نوبل فیزیك

فرانسوا آنگلر از بلژیك و پیتر هیگز از انگلیس برندگان جایزه نوبل فیزیك سال 2013 میلادی شدند. این مردان به فهم بهتر جهان هستی كمك كردند. این دو دانشمند در سال 1964 نظریه ذر‌ه ‌ای را مطرح كردند كه در زمان انفجار بزرگ تشكیل شده است. بدون این ذره كه 'ذره هیگ' نامیده می‌ شود مدل ‌های استاندارد كنونی فیزیك مفهوم ندارند.

6. تصویر'ذره هیگ' در دوربین‌ دیجیتال

این دستگاه عظیم در مركز تحقیقات هسته ‌ای اروپا در ژنو سال 2012 تصویر 'ذره هیگ' را ثبت كرد. در این دستگاه ذرات با سرعت نور به هم برخورد می ‌كنند و به ذرات كوچك ‌تر تقسیم می‌ شوند. 'ذره هیگ' یكی از این ذرات است كه این دستگاه مانند یك دوربین دیجیتال تصویر آن را ثبت كرده است.

7. درك ارتباط میان سلول‌ها

نوبل پزشكی 2013 به توماس زودهوف آلمانی و ‎جیمز روتمن و رندی شیكمن آمریكایی رسید. این دانشمندان سیستم تنظیم خودكار نقل و انتقال وزیكول ‌ها را ( مواد ریز داخل سلول )در درون سلول ‌ها كشف كردند. بروز اشكال در این سیستم خودكار باعث بروز بیماری‌ هایی مانند آلزایمر، پاركینسون یا دیابت می ‌شود.

8. نوبل شیمی

نوبل شیمی سال 2013 میلادی به مارتین كارپلاس، مایكل لویت و آریه وارشل، محققان آمریكایی تعلق گرفت. جایزه نوبل شیمی امسال به خاطر خدمات این سه دانشمند در زمینه توسعه مدل ‌های چندمقیاسی سیستم ‌های شیمیایی پیچیده به آنها اهدا شد.

9. گام های موثر در كشف واكسن مالاریا و هپاتیت ب

شركت تولید كننده واكسن 'گلاكسواسمیت ‌كلین' تحقیق در مورد واكسن تركیبی مالاریا و هپاتیت ب را تكمیل كرد. این واكسن می ‌تواند احتمال ابتلا به مالاریا در كودكان را تا 50 درصد كاهش دهد. هر سال بیش از 500 هزار نفر كه بیشتر آنها كودك هستند در اثر ابتلا به بیماری مالاریا جان خود را از دست می‌ دهند.

10. نگاهی از فضا به اعماق زمین

پروژه جدید آژانس فضایی اروپا به درك بهتری از فضا و اعماق زمین كمك می كند. سه تلسكوپ 'قو' در ماه نوامبر كار خود را آغاز كردند. وظیفه این تلسكوپ ‌ها محاسبه سه بعدی ‎میدان مغناطیسی زمین است. چنین محاسبه ‌ای به درك عمیق ‌تر آنچه در زیر پوسته ‌زمین وجود دارد، كمك می‌ كند.

11. نگاهی به اعماق فضا

سفینه فضایی گیگا دارای یك تلسكوپ فضایی با دوربین ‌دیجیتالی است كه می‌ تواند از موقعیت و سرعت میلیاردها ستاره با دقتی بی ‌نظیر نقشه ‌برداری كند. پیش ‌بینی می ‌شود كه گیگا با این دوربین میلیون‌ ها جرم آسمانی تا‌زه را در فضا كشف كند.

علمی(5)**م.پ**1581
۰ نفر