۴ دی ۱۳۹۲، ۱۳:۳۰
کد خبر: 80966705
T T
۰ نفر
ضرغامی: هنرمندان سرمایه های واقعی كشور هستند

تهران - ایرنا - رییس سازمان صدا و سیما با تاكید بر عزم این سازمان برای تولید تله تئاترهای متعدد، گفت: سرمایه های واقعی ایران نه نفت و معدن، بلكه هنرمندان آن هستند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی، نشست مشترك عزت الله ضرغامی با هنرمندان پیشكسوت و خبره حوزه تئاتر با محور «بازتاب تئاتر در سیما» در محل سازمان صدا و سیما، بامداد چهارشنبه از شبكه چهار سیما به روی آنتن رفت.

ضرغامی دراین دیدار با بیان آنكه باید تئاتر را به عموم مردم ایران معرفی كنیم افزود: یكی از وظایف مهم ما در سازمان صدا و سیما زدودن این صفت نامتجانس آمیخته با تئاتر است كه عموما آن را هنری روشنفكرانه و متعلق به طبقه و گروه خاصی از جامعه می دانند.

وی با بیان آنكه برخلاف تصور عموم، تئاتر نه تنها هنری آوانگارد نیست بلكه متعلق به عموم مردم جامعه است ادامه داد: هنرمندان همواره نشان دادند كه در تولید آثار خود هرگاه به ذات نیازها و مطالبات عموم مردم جامعه در زمانه حاضر نزدیك شدند آثار آنها با حداكثر استقبال در تالارهای نمایشی مواجه شده است.

ضرغامی گفت: ما می توانیم از طریق تلویزیون با تولید این دست از آثار علاوه بر معرفی تئاتر به تمام مردم ایران سهمی از بازتاب خواسته های امروزین آنها را نیز از طریق قاب تلویزیون به تصویر بكشیم.

رییس سازمان صدا و سیما با بیان آنكه در گام نخست باید جنبه عمومیت بخشی تئاتر میان مردم را توسعه دهیم گفت: من اعلام می كنم كه در زمینه حمایت مالی در تولید تله تئاتر منعی وجود ندارد و در این میان با تولید آثار مختلف با بودجه های گوناگون هدفگذاری نخست خود را بر گونه آثاری قرار می دهیم كه به زندگی معاصر امروزه مردم در اشكال مختلف آن می پردازد.

وی با بیان آنكه ترس ما این است كه با پخش و یا تولید یك یا دو اثر متوسط و یا ضعیف در حوزه نمایش های تلویزونی از طرف هنرمندان تئاتر مورد نقد قرار بگیریم كه اصالت این هنرا را زیر سووال بردیم افزود: بر همین اساس از همین جا اعلام می كنم كه تمام كار تولید تله تئاترها را به خود هنرمندان این عرصه می سپارم و سازمان صدا و سینما تنها به عنوان متولی تولید و دستگاه حمایت كننده با تمام قدرت در كنار شما حضور دارد.

ضرغامی به مخاطب انبوه تلویزیون اشاره كرد و گفت: هدف ما از تولید تله تئاتر بهره بردن از مخاطب و ظرفیت انبوه رسانه هایی مانند تلویزوین برای ارائه آثار تئاتری ناب به آنها است تا ضمن آشنایی مردم ایران با این هنر و داشته های فرهنگی و اجتماعی آن گامی برای كمك به تالارهای نمایشی كشور نیز برداشته شود.

رییس رسانه ملی حمایت از استعدادها و ظرفیت های هنری ایران به ویژه در نسل جوان را از مهمترین اهداف این سازمان در تولید آثار تئاری برشمرد و افزود: به قول اساتید فن، سرمایه های ایران تنها در بخش نفت و معدن و صنعت خلاصه نشده است و ایرانیان نشان داده اند كه با هنر خود توانایی فتح قله های جهانی را دارا هستند.



** تاكید بر حضور عوامل فنی مسلط به حوزه تئاتر

در این نشست اكبر زنجانپور بازیگر و كارگردان تئاتر، مساله حضور كارگردان فنی، هنری و سوئیچر حرفه ای و مسلط به هنر تئاتر را یكی از اصلی ترین بازوهای تولید تله تئاترهای موفق و جذاب و پرمخاطب برای تلویزیون دانست و تصریح كرد وقتی تنها یك دوربین در اختیار تله تئاتر قرار می گیرد، كارگردان در قاب محدود این رسانه نمی تواند آنچه در صحنه به شكل یكجا و آنی به مخاطب منتقل می كند را به تصویر بكشد.

وی با تاكید بر این نكته كه تئاتر هنری فراگیر در بحث صحنه است و مخاطب تئاتر باداشتن دامنه وسیع و متنوع به انتخاب دیدگاه و محل تماشای اثر در سالن نمایشی دست می زند ادامه داد: با این رویكرد لازم است تا در تولید تله تئاترها به همان میزان كه در تله فیلم ها دوربین در اختیار كارگردان قرار می گیرد، دوربین حضور داشته باشد تا كارگردان در ارائه تصاویر متنوع دست بازتری داشته باشد.

كارگردان نمایش «دایی وانیا» بر حضور نیروهای متخصص در پشت دوربین علاوه بر رو به روی آن در تولید یك تله تئاتر موفق اشاره كرد و گفت: مساله مهم آن است كه اعضای تیم تولید تله تئاتر با این هنر، پییچیدگی ها و جذابیت های بصری آن برای مخاطب اشراف داشته باشند تا حاصل كار نویسنده، بازیگران، طراح صحنه و كارگردان به شكلی ناب و تاثیرگذار به مخاطب تلویزیون منتقل شود.



** تلویزیون به بازتاب رسالت تئاتر میان مردم كمك كند

نادر برهانی مرند نمایشنامه نویس و كارگردان تئاتر از هنرمندان حاضر در این نشست با طرح این پرسش ها كه هدف اصلی تلویزیون در تولید تله تئاترها چیست، برای رونق بخشی آن چه برنامه هایی دارد و در تولیدات این گونه نمایش تصویری چگونه قصد حمایت دارد گفت: در حال حاضر هیچ مدركی برای اثبات این مساله كه تولید و پخش تله تئاتر می تواد به افزایش مخاطبان تئاتر در سالن های نمایشی كمك كند یا خیر وجود ندارد.

وی ادامه داد: با وجود این پیش زمینه باید برگزاری چنین نشست هایی و لزوم حمایت از تله تئاتر مستمر و جدی گرفته شود چرا كه به نظر می رسد هدف از تولید تله تئاتر در رسانه هایی مانند تلویزیون بیشتر كمك به افزایش سطح سلیقه مخاطبان و ارتقای كیفی آثار نمایشی سیما است.

سپس تاجبخش فنائیان كارگردان و مدرس تئاتر دیگر هنرمند حاضر در این نشست تخصصی با بیان آنكه تجلی عینی و حقیقی تولید آثار نمایشی در رسانه ای مانند تلویزیون به اراده، مسوولیت مدیران این رسانه و حمایت آنها به شكل كلان بستگی دارد خاطرنشان كرد: نیاد فراموش كنیم كه تئاتر وظیفه اصلی خود كه همانا هدایت رسالت گونه هنری مخاطبان به سمت كمال و سعادت معنوی است را همواره در بطن خود دارد.

وی افزود: اما این هنر نیازمند حمایت است و تا صرف فعل خواستن و هدف از تولید تله تئاتر به هدف و الویت مدیران شبكه های مختلف سیما بدل نشود هیچگاه نمی توان انتظار حمایتی مستمر و عینتی از تولید آثار نمایشی و ارائه آن در قاب تلویزیون را به شكل جدی داشت.

این پژوهشگر و مدرس تئاتر اظهار داشت: برای تعالی تئاتر آن هم در رسانه ای مانند تلویزیون كه مدت ها است به این هنر مهجور آنچنانكه شایسه و بایسته آن است توجه نكرده است تنها حضور سازمان صدا و سیما كافی نسیت و باید نهادها و ارگان های متولی امر هنر مانند ارشاد، شهرداری ها، حوزه هنری و نظایری از این دست هم در امر تولید تله تئاتر ورود پیدا كنند.



** پیشنهاد راه اندازی گروه های تخصصی تئاتر در تمامی شبكه های سیما

امیر دژاكام نمایشنامه نویس و كارگردان تئاتر از دیگر هنرمندان حاضر در این نشست با ارائه پیشنهاد جالب و مورد تایید دیگر هنرمندان در میانه این بحث، جو حاكم بر نشست را با تنوعی در شكل ارائه آرا و نظرات مواجه كرد و گفت: پیشنهاد من با تجربه 30 ساله در عرصه هنرهای نمایشی و نیاز این رسانه برای توسعه ابزارهای بازتاب تولیدات این هنر در رسانه ای مانند تلویزیون این است كه در تمامی شبكه های سیما گروهی به نام گروه تولیدات نمایشی (تله تئاتر) راه اندازی شود.

وی ادامه داد: هر كدام از این گروه ها در شبكه های مختلف پایتخت، استانی و شهرستانی می توانند با بودجه مشخص و ماموریت معین برای هر شبكه دست به تولید آثار نمایشی بزنند و اینگونه است كه می توان مدعی شد خواهیم توانست تا به واسطه تلویزیون گامی بزرگ برای آشنایی مردم ایران با هنر تئاتر برداریم و امیدوار باشیم تا مخاطبان جدید راهی سالن های نمایشی كشور و رونق این هنر در ایران باشیم.



** لزوم جدی گرفتن تربیت مخاطبان حرفه ای تئاتر

زهرا صبری كارگردان موفق تئاتر در حوزه تولیدات عروسكی در داخل و خارج از كشور و از دیگر مهمانان حاضر در این نشست با بیان آنكه وقتی حرف از تئاتر و تله تئاتر زده می شود متاسفانه همواره تئاتر كودك، تئاتر عروسكی و عروسكی بزرگسال یا از قلم می افتد و یا در اولویت های پایین امر تولید قرار می گیرد گفت: این در حال است كه تئاتر بیش از هر چیز به مخاطب و تربیت تماشاگر حرفه ای در این زمینه نیازمند است.

وی با تاكید بر این نكته كه دوام و قوام هنر تئاتر در گرو حضور مخاطبان در تالارهای نمایشی است گفت: از یك سو تولید آثار نمایشی كودك و عروسكی می تواند به تربیت مخاطبان حرفه ای برای فردای تئاتر كشور كمك كند و از سوی دیگر با تولید این دست آثار می توان نقشه راه و آموزه های مهم اجتماعی، فرهنگی، اقتصای و حتی سیاسی را به كودكان و نوجوانان آموزش داد و امیدواریم كه این دست از تولیدات در تله تئاترهای تلویزبوی برخلاف فضای عمومی حاكم بر تئاتر كشور با جدیت بیشتری پیگیری شود.



** معرفی و پخش تئاترها و تله تئاترهای بین المللی در تلویزیون

آتیلا پسیانی بازیگر و كارگردان تئاتر و از دیگر مهمانان حاضر در این نشست با طرح این پرسش كه نخست باید به این مساله پاسخ داده شود كه هدف از تولید تله تئاتر چیست؟ گفت: آیا قرار است تله تئاتر به عنوان بخش ای از برنامه های سیما تولید شود و یا قرار است در كنار تولیدات اختصاصی، مفری برای حمایت از نمایش های صحنه ای و ورود اجراهای زنده به خانه های مردم ایران را از طریق تلویزیون فراهم كند.

وی ادامه داد: تسهیلات برای تولید تله تئاتر نباید با كمبودهایی مواجه باشد و غرض از كمبود، تنها منابع مالی نیست بلكه به نیروهای متخصص در حوزه تلویزیون و كارگردانی فنی نیز باز می گردد چرا كه با وجود تولید یك اثر مطلوب تئاتری و عدم وجود نیروی حرفه ای فنی و تلویزیونی باز هم حاصل كار در نهایت نمی تواند اثری مقبول برای مخاطبان باشد.

كارگردان نمایش «عرق خورشید، اشك ماه» نگاه به حوزه تله تئاتر را زمانی موفق و جریان ساز دانست كه ثبات در شكل مدیریت و تولید مستمر آثار نمایشی وجود داشته باشد و تصریح كرد پخش بخش های مجاز تئاترها و تله تئاترهای بین المللی، مرور پرونده و معرفی گروه های نمایشی موفق بین المللی و مرور تله تئاتر و تاریخ هنر نمایش در كشور از زبان بزرگان این عرصه مانند استاد انتظامی، نصیریان و كشاورز می تواند برنامه هایی باشد كه به آشنایی مخاطبان سراسر كشور با این هنر فرهنگساز منتج شود.



** كار مهم تلویزیون معرفی سرمایه ها واقعی هنرمندانه ایران است

علی نصیریان پیشكسوت عرصه بازیگری تئاتر كشور كه به خواسته خود به عنوان آخرین نفر در این نشست به سخنرانی پرداخت با تقدیر از دانش و اشراف هنرمندان عرصه تئاتر كشور بر موضوعات مبتلا به این حوزه و عموم مردم با هنرهای نمایشی گفت: برگزاری چنین نشست هایی لازم است تا مردم نیز به این نكته واقف شوند كه قلب و روح هنرمندان آنها برای مشكلات و دغدغه های زندگی آنها می تپد.

وی ادامه داد: سینما و تلویزیون ایران به شدت از هنرمندان تئاتر برای تعالی خود در سال های بتدایی پیروزی انقلاب تغذیه كرد و حتی با آغاز جمهوری اسلامی ایران سنت فیلم فارسی به دلیل سطح نازل آن می رفت تا هنر سینما را در ایران به نابودی بكشاند اما دست اندركاران این هنر در آن زمان تصمیم گرفتند تا از هنرمندان تئاتر برای نجات سینما و تقویت تلویزیون استفاده كنند و امروز هم از دست استعدادها كم در كشور حضور ندارند.

بازیگر نمایش «مهمان ناخوانده در نیویورك» خاطرنشان كرد: ظرفیت استعداد و خلاقیت های جوان فراوانی در سراسر كشور وجود دارند كه باید مورد شناسایی و حمایت قرار گیرند و تلویزیون در سراسر كشور با وجود تكثر شبكه ها این توانایی را دارد تا با كشف و استفاده از این استعدادها در تولید تله تئاترها و حضور اساتید و پیشكسوتان در كنار آنها علاوه بر تولید آثار متعدد در حوزه نمایش های تلویزیونی كمكی هم به معرفی این ظرفیت ها برسانند.

نصیریان با بیان آنكه سابقه تولید تله تئاتر و اجرای نمایش زنده در تلویزیون در ایران به سال 1339 باز می گردد اما طی دو دهه اخیر كمتر از این ظرفیت مورد وثوق مخاطبان بهره گرفته شده است گفت: در تمام ادوار و دوره ها، هنرمندان در كنار فعالیت های شان درد و دل و انتقاد و گرفتاری هایی را داشتند اما در این گام جدید در تولید تله تئاتر در شیكه های سیما بهتراست این مطالبات انتقادی و درد و دل ها كنار گذاشته شود و همگی برای یك كار ملی با عزمی میلی وارد میدان شویم.

بازپخش این برنامه امروز (چهارشنبه چهارم دی ماه) ساعت 23 و 15 دقیقه از شبكه چهار سیما به روی آنتن می رود.

فراهنگ(3)**9266**1588
۰ نفر