۱۱ دی ۱۳۹۲، ۱۵:۲۶
کد خبر: 80976225
T T
۰ نفر

مروري بر وقايع دي ماه 1357 / روزهاي خونين مشهد

۱۱ دی ۱۳۹۲، ۱۵:۲۶
کد خبر: 80976225
مروري بر وقايع دي ماه 1357 / روزهاي خونين مشهد

مشهد – ايرنا – وقايع دي ماه 1357 و شهادت جمعي از انقلابيون همجوار حرم مطهر رضوي در روزهاي نهم و دهم اين ماه كه به روزهاي خونين مشهد در تاريخ انقلاب اسلامي معروف شد، طي نشستي تخصصي با حضور شاهدان عيني وقايع آن روز و مسوولان مركز اسناد آستان قدس رضوي مورد بررسي قرار گرفت.

به گزارش روز چهارشنبه ايرنا، اين نشست كه به منظور بزرگداشت قيام مردم غيور و انقلابي مشهد نهم و دهم دي ماه سال 1357 برگزار شد، جمعي از افراد موثر در انقلاب اسلامي شهر مشهد و نيز پژوهشگران اين حوزه از جمله شمقدري، صابري فر، چشمه نور، نعميم آبادي، تيمسار هاشمي و هزاره به واكاوي و بيان خاطرات پرداخته و نقش مردم و رهبري جامعه اسلامي را در حفظ همدلي و همفكري قيام مردم مورد بررسي قرار دادند.

در اين مراسم 'محمد شمقدري' از كساني كه در قيام 9 و 10 ديماه كه مقارن با روزهاي شنبه و يكشنبه بوده است، حضور داشت، گفت: روزهاي شنبه و يكشنبه نهم و دهم دي‌ ماه سال 57 در مشهد، به مناسبت سالگرد شهداي دي ماه سال 56 قم و چهلمين روز فاجعه هجوم به حرم مطهر امام رضا(ع) راهپيمايي انجام گرفت كه به يكشنبه خونين مشهد در تاريخ انقلاب اسلامي معروف شد.

وي بيان كرد: در اين راهپيمايي علماي انقلابي و بزرگي از جمله شهيد جوانمرد سيد عبدالكريم هاشمي ‌نژاد، آيت الله واعظ طبسي، آيت الله شيرازي و آيت الله خامنه ‌اي حضور داشتند.

او افزود: در اين روز تانك‌ها و نفربرهاي ارتش بعد از شليك تير و گلوله تعدادي از مردم حاضر در صحنه و تظاهرات را به شهادت رساندند كه واقعه بسيار حزن انگيزي را براي مردم مشهد رقم زدند.

'مريم هزاره' نيز يكي از بانوان انقلابي حاضر در اين حماسه با بيان خاطراتي گفت: روزهاي نهم و دهم دي ماه سال57 خونين ‌ترين روزهاي مشهد در دوران انقلاب بود و علماي بزرگ انقلابي و مبارز همراه و همگام مردم مشهد در اين راهپيمايي حضور داشتند.

وي اظهار داشت: با ورود صفوف راهپيمايان به داخل استانداري، تانك‌ ها در مقابل استانداري مستقر شدند و مردم در مقابل تانك‌ ها در حالي كه دستهاي خود را به هم گره زده و جلوي تانك‌ ها صف آرايي كرده بودند ايستادگي مي‌ كردند.

او افزود: در اين دو روز خونين هيچكس از خطر اصابت گلوله در امان نبود و اگر كسي با وسايل نقليه شخصي خود براي انجام كاري از خيابان‌ ها و كوچه‌ هاي شهر عبور مي‌ كرد، مورد هدف گلوله قرار مي‌ گرفت.

'مجيد نعيم آبادي' كه جزو شاهدان اتفاقات حادثه دهم دي است، اظهار كرد: در 10 دي ماه 1357 در مشهد نهايت وحشي‌ گري و شقاوت رژيم پهلوي به منصه ظهور رسيد، صدها نفر به دست جنايتكاران پهلوي در خيابانها به شهادت رسيدند و خونشان سنگفرش معابر منتهي به حرم رضوي را رنگين كرد.

وي اظهار داشت: ماشين‌ هاي ارتش در خيابان‌ ها مرد و زن را به رگبار مي ‌بستند، نيروهاي رژيم هر كجا اجتماعي از انقلابيون را مي ديدند با حركت مسلحانه و بسيار خشن با مردم رفتار مي‌ كردند.

او افزود: نيروهاي نظامي رژيم پهلوي در روزهاي نهم و دهم دي ماه 1357علاوه بر اينكه مردم را به رگبار مي‌ بستند، گروه زيادي از افراد را نيز بازداشت مي‌ كردند و ارتش براي پراكنده كردن مردم در تظاهرات با تانك به آنان حمله ور مي شد و به روي مردم رگبار گلوله مي بست.

رييس سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي نيز در اين نشست گفت: با توجه به اهميت يكپارچه ‌سازي اسناد و اطلاعات و هماهنگ‌ سازي طرح‌ هاي پژوهشي در حوزه انقلاب اسلامي مركز اسناد اين سازمان حاوي غني ‌ترين منابع، اسناد و اطلاعات در حوزه انقلاب اسلامي مشهد مقدس است.

'محمد هادي زاهدي' افزود: هزار و 500 ساعت مصاحبه تاريخ شفاهي، 200 ساعت منابع صوتي و تصويري، 700 قطعه عكس و 30 هزار برگ سند در حوزه انقلاب اسلامي در مركز اسناد آستان قدس رضوي موجود است كه امكان ارايه خدمات، مشاوره، توان برگزاري نشست و اجراي طرح هاي تخصصي و پژوهشي در اين زمينه‌ ها وجود دارد.

وي بيان كرد: به همين مناسبت نمايشگاهي از عكس هاي مرتبط با دوران انقلاب اسلامي در مشهد نيز در محل كتابخانه مركزي آستان قدس رضوي برپا شده است.

7489/659