۱۴ دی ۱۳۹۲، ۱۲:۴۱
کد خبر: 80978750
T T
۰ نفر
كاهش تعرفه واردات سيب يا افزايش پلكاني قيمت ها

اروميه - ايرنا - سيب به عنوان ميوه ضروري هفت سين مردم و از اقلام پرمصرف در ايام نوروز، هم اكنون با افزايش قيمت رو به روست و بيم آن مي رود كه در ايام عيد قيمت ها از كنترل خارج شود.

وزارت بازرگاني براي تنظيم بازار سيب در شب عيد قصد كاهش تعرفه واردات را دارد ، ولي اتحاديه هاي باغداران و استاندار آذربايجان غربي به عنوان مسوول مستقيم ميز كشوري سيب درختي، مخالف واردات سيب از خارج كشور هستند و مي گويند واردات سيب به صنعت سيب كشور و باغداران آسيب مي رساند.

سازمان جهاد كشاورزي و سازمان تعاون روستايي آذربايجان غربي با مخالفت نسبت به واردات سيب مي گويند ، ما بيش از سهميه اي كه براي استان تعيين شده است ، سيب مورد نياز شب عيد را در اختيار خريداران قرار مي دهيم.

طبق نظر كارشناسان حوزه بازرگاني و كشاورزي، مصرف سرانه سيب در كشور نزديك به 25 كيلوگرم مي باشد كه براي تامين اين نياز، نزديك به يك ميليون و 800 هزار تن سيب در كشور نياز است كه

نزديك به 40 هزار تن از اين ميزان تنها در ايام عيد به مصرف مي رسد.

آمارهاي وزارت جهاد كشاورزي حاكي از برداشت سه ميليون تن سيب در سال جاري در كشور است كه با اين حساب نيازي به واردات سيب نيست.

با وجود اين ميزان سيب توليدي ، افزايش يكباره قيمت ها و ادامه روند صعودي آن در هفته هاي اخير ، مسئولان كشوري را در تنگناي كاهش قيمت قرار داد كه با توجه به عدم تمكين بازار، مسئولان بر آن شدند تا تعرفه واردات سيب را از 75 درصد به دو درصد تقليل دهند تا زمينه براي كاهش قيمت فراهم شود.

در حال حاضر و با توجه به گزارش حوزه كشاورزي آذربايجان غربي به عنوان عمده ترين توليد كننده سيب در كشور، قيمت تمام شده براي هر كيلوگرم سيب نزديك به 11 هزار ريال است كه هم اكنون در عمده فروشي هاي آذربايجان غربي، 30 هزار و در خرده فروشي ها 36 هزار ريال قيمت دارد .

طبق گزارشات مسئولان تنظيم بازار، قيمت سيب در تهران هم اكنون به بيش از 60 هزار ريال رسيده است.

از تفاوت فاحش قيمت تمام شده سيب با قيمت بازار ، بوي سود جويي به مشام مي رسد كه مسلما نصيب باغداران و توليدكنندگان نخواهد شد ، بلكه كيسه دلالان و واسطه ها از اين افزايش بي رويه پرخواهد شد.

استاندار آذربايجان غربي به عنوان مسئول مستقيم حوزه سيب كشور و رييس ميز سيب كشوري با كاهش تعرفه هاي واردات سيب مخالف است و مي گويد : ‌ در كنار اهتمام ويژه براي كاهش قيمت در بازار، بايد از كاهش تعرفه هاي وارداتي اين ميوه توليد داخل نيز جلوگيري كنيم.

قربانعلي سعادت اضافه مي كند: يكي از مهمترين دلايل مخالفت با كاهش تعرفه واردات، باز شدن راه ورود سيب هاي بي كيفيت تركيه اي به كشور با وجود سيب هاي با كيفيت بسيار مناسب ايراني در بازار است.

وي اظهار كرد: بايد با برنامه ريزي مناسب از دلال بازي و واسطه گري نيز در اين خصوص جلوگيري كنيم.

غلامرضا ديزج نژاد معاون برنامه ريزي استاندار آذربايجان غربي با دفاع از تصميم ستاد تنظيم بازار كشوري در كاهش تعرفه وارداتي سيب گفت: قيمت سيب در خرده فروشي ها نزديك چهار برابر قيمت تمام شده است كه اصلي ترين سود را در اين خصوص تنها دلالان مي برند.

وي اضافه كرد: در صورتي كه فروشندگان و به ويژه دلالان قيمت ها را رعايت كنند و به پايه 25 هزار ريال برسانند، واردات نيز نخواهد بود و مردم اقبال بيشتري به توليدات داخل نشان مي دهند.

وي اظهار كرد: چرا بايد قيمت هاي توليد داخل ما آن قدر بالا بروند كه از سيب وارداتي نيز گرانتر باشند؟

معاون برنامه ريزي استاندار آذربايجان غربي گفت: در كنار كاهش تعرفه وارداتي، از صادرات سيب نيز حمايت ويژه اي از سوي دولت انجام مي شود و نگراني خاصي در دو ماه آينده در اين خصوص وجود ندارد.

سيد علي مختاري مديركل جهاد كشاورزي آذربايجان غربي عقيده اي متفاوت دارد و با رد استدلال هاي موجود در خصوص لزوم كاهش تعرفه وارداتي سيب گفت: در حال حاضر بيش از 320 هزار تن سيب تنها در سردخانه هاي استان موجود است و علاوه بر آن، 500 هزار تن در ديگر استان هايي كه سيب برداشت مي شود، موجودي سردخانه اي داريم.

وي اضافه كرد: اين آمارها نشان مي دهد كه نزديك به 20 برابر نياز شب عيد،‌ ذخيره سيب در كشور موجود است و نبايد كاهش تعرفه اي در اين خصوص داشته باشيم.

وي افزود: ما واهمه داريم تا با كاهش تعرفه وارداتي، توليدات سيب در دست توليد كنندگان بماند و كشاورزان خسارت ببينند.

علي شايان مهر مديركل تعاون روستايي آذربايجان غربي نيز با اشاره به آمادگي اين سازمان براي تامين سيب مورد نياز استان هاي ديگر كشور از طريق آذربايجان غربي گفت: در حال حاضر، سردخانه هاي تعاون روستايي استان 22 هزار تن سيب براي توزيع دارند و اين در حالي است كه سهميه سيب استان براي تنظيم بازار شب عيد،‌ 15 هزار تن مي باشد.

وي اضافه كرد:‌ ما امسال اين سهميه استان را به قيمت هاي 28 هزار تا 32 هزار ريال به استان هاي متقاضي مي فروشيم.

شايان مهر اظهار كرد: واردات سيب علاوه بر ضرر زدن به حوزه توليدي و توليدكنندگان ، معضلاتي را در خصوص احتمال انتقال بيماري ها در ميوه هاي وارداتي ايجاد مي كند كه اين امر توان زيادي را از كشور مي گيرد.

وي گفت:‌ در حال حاضر سيب موجود در بازارهاي آذربايجان غربي بين 15 هزار تا 36 هزار ريال، نسبت به كيفيت قيمت دارد كه مردم مي توانند با سلايق مختلف، خريداري كنند.

با وجود صحبت ها و موضع هاي مثبت و منفي در خصوص لزوم يا عدم لزوم كاهش تعرفه واردات سيب، اين نكته حائز اهميت است كه بايد با استفاده از توان نظارتي و بازرسي، از ورود دلال ها به بازار سيب و ديگر ميوه هاي كشاورزي در آستانه بازار پرفروش شب عيد جلوگيري شود.

در صورت ثبات در بازار سيب مردم نيز مي توانند با آرامش و خيال راحت نياز سيب شب عيدي خود را تامين كنند.

گزارش از : صابر چهرقاني منتظر

8136/583