لیمبرت روزسه شنبه درگفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در نیویورك و در پاسخ به سوالی درخصوص تلاش برخی نمایندگان كنگره از جمله باب منذز رییس كمیته سیاست خارجی سنای آمریكا، افزود: نمایندگان كنگره باید متوجه باشند كه این نوع تصمیم و رفتارها تلاش های دولت اوباما برای رسیدن به یك راه حل دیپلماتیك برای حل اختلافات هسته ای با تهران را به شدت تضعیف خواهد كرد.
وی درپاسخ به این سوال كه هدف اصلی نمایندگانی كه به دنبال تشدید تحریم ها علیه ایران هستند،چیست؟ گفت: تشخیص انگیزه اصلی برخی نمایندگان كنگره برای تشدید تحریم ها علیه ایران در زمانی كه ایران و آمریكا براساس توافقنامه هسته ای ژنو دارای تعهداتی بین المللی هستند، بسیار دشوار است.
وی افزود: از همان ابتدایی كه طرح تحریم ها علیه ایران مطرح شد، گروه های مختلف در آمریكا اهداف متعدد و متفاوتی را در این خصوص دنبال می كردند.
این دیپلمات اسبق آمریكا در تهران تصریح كرد: هدف گروهی از جمله اوباما، استفاده از ابزار تحریم به منظور فشار بر تهران برای انجام مذاكرات جدی بود، گروهی دیگر بر این باور بودند كه می توان با فشار تحریم ها ایران را تسلیم كرد و گروه سوم معتقدند بودند كه با اعمال تحریم های به اصطلاح فلج كننده می توانند جهموری اسلامی ایران را سرنگون كنند.
وی افزود: این سه گروه همچنان اهداف خود را دنبال می كنند اما در مقام عمل این ایده اوباما و طرفداران مذاكره با تهران بود كه نتیجه داد و ظرف چند ماه گذشته شاهد مذاكرات بسیار جدی بین ایران و گروه 1+5 از جمله مذاكرات میان مقام های ایران و آمریكا بودیم.
لیمبرت با دفاع از ایده اوباما و گروه موافقان گفت وگو با تهران تاكید كرد ایده های دو گروه دیگر و سماجت آنها بر اهداف اولیه خود، توافقنامه هسته ای ژنو را با خطر روبرو می كند.
وی تاكید كرد: همچنین برخی نمایندگان جمهوری خواه با استفاده از ابزار تحریم های ضد ایرانی به دنبال تضعیف سیاست خارجی دولت اوباما هستند.
مسوول پرونده پیشین ایران در وزارت خارجه آمریكا افزود: به طور طبیعی وقتی كه كنگره اعلام می كند كه نظرات خود را در خصوص سیاست خارجی آمریكا بیان می كند، تنش بین دو قوه قانون گذاری و مجریه آمریكا افزایش می یابد.
لیمبرت درپاسخ به این سوال كه آیا تلاش برخی سناتورهای دمكرات همچون 'چاك شومر' كه یكی از حامیان دولت اوباما محسوب می شود، ناشی از گروه های لابی به ویژه آیپك می باشد؟ اظهار داشت: به اعتقاد من این مساله بسیار پیچیده تر است و نمی تواند به چند گروه لابی مخالف آن را نسبت داد.
وی تاكید كرد: به عنوان مثال در داخل لابی آیپك اختلاف نظر و دو دستگی هایی وجود دارد كه برخی از آنها خواهان تشدید فشارها علیه ایران هستند و این مساله كاملا محسوس است.
'بخشی از آیپك به طور آشكار نشان داده است كه از توافقنامه هسته ای ژنو راضی نیست، لذا نمی توان گفت كه اقدامات آیپك به طور كامل در راستای تامین منافع دولت اسراییل باشد و اختلافات جدی در این راستا وجود دارد.'
وی خاطرنشان كرد: هرچند كه صدای لابی آیپك كاملا شنیده می شود و قدرت نفوذ پذیری و تاثیرپذیری زیادی درهیات حاكمه آمریكا دارد.
وی درپاسخ به این سوال كه این نوع تصمیمات و اظهار نظرها تا چه اندازه بر توافقنامه هسته ای ژنو و اعتبار آمریكا درعرصه بین المللی آسیب می رساند؟ گفت: پاسخ صریح به این سوال بسیار مشكل به نظر می رسد، 34 سال است كه ایران و آمریكا با هم گفت وگوی مستقیم و رو در رو نداشته اند و در داخل دو كشور گروه هایی وجود دارند كه از بنیان با توافقنامه ژنو مخالف هستند و ازهیچ تلاشی برای منحرف كردن و یا به خطر انداختن این توافقنامه روی گردان نیستند.
مسوول پیشین پرونده ایران در وزارت خارجه آمریكاخاطر نشان كرد:حساسیت و اهمیت وظیفه باراك اوباما و جان كری در این برهه از زمان بیشتر نمایان می شود زیرا باید آنها درمقابل این گونه فشارها مقاومت كنند و جلو انحراف و به مخاطره افتادن این توافقنامه را بگیرند چراكه مسوولیت سیاست خارجی با دولت آمریكا است نه نمایندگان كنگره.
وی اظهار داشت: این گونه اقدامات نمایندگان كنگره باعث بلند شدن اعتراض برخی گروهها در داخل ایران خواهد شد و به طور یقین آنها به دنبال تحقق این هدف هستند.
لیمبرت افزود: هرچند پیش بینی اینكه تشدید فشارها چه میزان بر توافقنامه تاثیر خواهد گذاشت كاری بسیار مشكل است اما می توان گفت مسوولان هردوكشور باید بسیارهوشیارانه و مدبرانه با این گونه تحریكات برخورد كنند و اگر یك نفر و یا گروهی در واشنگتن و یا تهران اظهارنظرهایی منفی می كنند، نگذارند كه این نوع گفتار و رفتار به مسیر رو به جلو توافقنامه ژنو آسیب برساند و آن را از ریل اصلی منحرف كند.
وی افزود: چیزی كه در این مسیر ما به آن نیاز داریم، كلمه ای است كه در زبان فارسی به آن بردباری می گویند.
وی درخصوص مفاد طرح جدید برخی از نمایندگان كنگره برای تشدید تحریم ها و اینكه درنهایت طرح مذكور در كنگره آمریكا به رای گیری گذاشته خواهد شد یا خیر؟گفت:این مساله بستگی به توانایی اوباما و جان كری دارد تا نمایندگان را متوجه تصمیمات اشتباهاشان در قبال ایران كنند و به آنها بفهمانند كه چنین اقداماتی دستاوردها را به مخاطره خواهد انداخت.
اروپام 1908 ** 1064
نیویورك-ایرنا-'جان لیمبرت'دپیلمات ومسوول پیشین میزایران دروزارت خارجه آمریكا با اشاره به تلاش تازه برخی نمایندگان كنگره برای تشدید تحریم های ضد ایرانی هشدارداد این تصمیم سیاست خارجی آمریكارابه مخاطره خواهدانداخت و واشنگتن و تهران نباید بگذارند توافقنامه ژنو از ریل خارج شود.