۲۴ دی ۱۳۹۲، ۹:۱۸
کد خبر: 80993916
T T
۰ نفر

وحدت از منظر رهبر معظم انقلاب

۲۴ دی ۱۳۹۲، ۹:۱۸
کد خبر: 80993916
وحدت از منظر رهبر معظم انقلاب

ايرنا-ˈ...شعار اتحاد اسلامي، يك شعار مقدس است. امروز اگر پيامبر مكرم اسلام (ص) در ميان ما بود...ما را به اتحاد دعوت مي كرد؛ از ايجاد اختلافات اينچنيني جلوگيري مي كرد. ما اگر چنانچه علاقه مند به نبي مكرم اسلام هستيم، بايد اين خواسته ي قطعي آن بزرگوار را تحقق ببخشيمˈ.(از بيانات مقام معظم رهبري)

دفتر پژوهش و بررسي هاي خبري با توجه به فرارسيدن هفته وحدت به محوريابي و مرور سخنان عالمانه آيت الله خامنه اي مقام معظم رهبري پرداخته است؛ ايشان در رهنمودهايي به لزوم حفظ وحدت ميان مسلمانان جهان تاكيد كرده اند و نقشه راه دستيابي شيعه و سني به اتحاد را در جهان اسلام ترسيم فرموده اند.







**ضرورت اتحاد مذاهب اسلامي



ˈ... مذاهب اسلامي بايد دست در دست هم، برادروار در جهت اهداف و آرمان هاي بلند اسلامي به كمك هم حركت كنند. دشمن اميد بسته است كه بتواند پيروان مذاهب گوناگون را مقابل هم قرار بدهد. هيچ كس نبايد تسليم اين نقشه‏ خائنانه و خباثت‏ آميز دشمن بشود. آنها مي خواهند شيعه در مقابل سني، سني در مقابل شيعه، دل ها از هم چركين، نسبت به هم بدبين، آنها اين را مي خواهندˈ.







**اهانت به مقدسات، خط قرمز نظام اسلامي



ˈ... تاكيد مي كنم كه خط قرمز از نظر نظام اسلامي و از نظر ما، عبارت است از اهانت به مقدسات يكديگر آن كساني كه نادانسته، از روي غفلت، گاهي از روي تعصب هاي كور و بي جا، چه سني و چه شيعه به مقدسات يكديگر توهين مي كنند، نمي فهمند چه مي كنند. بهترين وسيله براي دشمن همين ها هستند، بهترين ابزار در دست دشمن همين ها هستند، اين خط قرمز است. سني و شيعه هر كدام مراسم مذهبي خودشان را، آداب خودشان را، عادات خودشان را، وظايف ديني خودشان را انجام مي دهند و بايد بدهند.



اما خط قرمز اين است كه نبايد مطلقا بين اينها به خاطر اهانت به مقدسات چه آنچه كه از سوي بعضي از افراد شيعه از روي غفلت صادر مي شود، چه آنچه كه از روي غفلت از بعضي از افراد سني مثل سلفي‏ها و امثال اينها صادر مي شود كه يكديگر را نفي مي كنند چيزي بيان شود. اين همان چيزي است كه دشمن مي خواهد. اينجا هم بايد هوشياري باشدˈ.







**سوءاستفاده دشمن از اختلافات شيعه و سني



ˈ...كسـاني كه شعـار اتحـاد و وحدت و برادري مسلمين را مي دهند، اينها دشمن مسلمانان نيستند، دوست مسلمانانند، خير مسلمانان را مي خواهند و مايلند همه ي مسلمين عالم عزيز باشند. چه فايده اي دارد كه در داخل جامعه ي اسلامي، مسلمانان از مذاهب مختلف، روبه روي هم بايستند و به همديگر ضربه بزنند. از آن طرف هم دشمن بيايد، هر دوي اينها را محاصره كند، سرشان را به هم بكوبد و خودش بنشيند، تماشا و استفاده بكند. اين خوب است؟



اگر ما مي گوييم كه شيعه و سني در كنار هم قرار بگيرند، يعني شيعه، شيعه بماند، سني هم سني بماند. ما چه موقع به عالم تسنن گفته ايم كه منظورمان از وحدت اين كه شما شيعه بشويد. ما چنين چيزي نگفته ايم. هر كس خواست شيعه بشود، از طريق علمي و از راه مباحثات عالمانه شيعه بشود. آنها هم آزادند كه بروند كار خودشان را بكنند. ما نمي گوييم شما مذهبت را عوض كن؛ ما مي گوييم شيعه و سني بايد هميشه سر عقل باشند، همچنانكه بحمدالله در دوران انقلاب اسلامي، در كشور ما مشاهده شد. نگذارند دشمن از اختلافات اينها سوءاستفاده كند. برگزاري هفته وحدت، براي اين استˈ.







**نياز به تقريب در دنياي اسلام



ˈ... امروز دنياي اسلام نيازمند اين تقريب است. در اين تقريب همان طور كـه مكرر گفته شده، غـرض اين است كه فرقه هاي اسلامي، در مقام فكر و اعتقاد به يكديگر نزديك بشوند. اي بسا برخي از تصورات فِرق نسبت به يكديگر، با مباحثه و مذاكره، به استنتاج خوبي منتهي بشود. شايد بعضي از سوءتفاهم ها برطرف و بعضي از عقايد تعديل و بعضي از افكار به طور واقعي به هم نزديك بشود. البته اگر اين بشود، بسيار بهتر از هر شكل ديگر است. حداقل اين است كه بر روي مشتركات تاكيد بشود. اين گفت و گوها و مذاكرات، كمترين فايده اش اين خواهد بود. بنابراين، بايد از طرح مسايل تفرقه انگيز خودداري بشودˈ.







**تلاش قدرتمندان براي ايجاد اختلاف بين مسلمانان



ˈ... در زمان حال، براي اين كه مسلمين با هم متحد و متفق نباشند و عليـه هـم كار كنند، تلاش هاي مضاعفي انجام مي گيرد. اين تلاش ها به خصوص از وقتي تشديد شده كه نياز مسلمين به وحدت، بيش از هميشه است. به تصور خيلي نزديك به واقعيت، انگيزه تلاش هاي دشمنان اين است كه از تحقق آرزوي سيادت و حاكميت اسلام كه امروز به مراحل عملي نزديك مي شود، جلوگيري كنند. طبيعي است كه اگر اسلام بخواهد حاكميت پيدا كند و مسلمين در دنياي اسلام بخواهند به اسلام تمسك كنند، با اين اختلافات امكان پذير نيستˈ.







** سربلندي دنياي اسلام با اتحاد مسلمانان



ˈ...يك ميليارد انسان در دنيا هستند كه درباره ي خدا و پيامبر و نماز و حج و كعبه و قرآن و بسياري از احكام ديني، با هم يك عقيده دارند، يك ياچند مورد اختلاف هم دارند. اينها بيايند همان چند اختلاف را بگيرند، با هم بجنگند، تا آن كسي كه با اصل خدا و پيامبر (ص) و دين و همه چيز مخالف است، كار خودش را انجام بدهد. آيا اين عاقلانه است؟ ما گفتيم يك عده از علما و متفكران دور هم بنشينند و در سطح علمي و فرهنگي، براي تقريب و نزديك كردن ، ˈمؤسسه التقريب بين المذاهب الاسلاميّهˈ را به وجود آورند. چهار مذهب فقهي در اهل سنت هست، مذهب اماميه هست، مذهب زيديه هست، مذاهب ديگر اسلامي هستند. اينهـا بنشينند ببينند، در مسايل علمي و ديني، چقـدر مي توانند با يكديگر همكاري و كار كنند. ما اين مركز را تشكيل داديم. ان شاءالله برادراني كه مسوول اين كار هستند و معين شده اند، آن را با قوت دنبال مي كنند. اين كار، كاري است كه خداي متعال از آن راضي است و سرنوشت اسلام به اين طور كارهاست. اگر مسلمين دست در دست هم بگذارند و با هم صميمي باشند، ولو عقايدشان مخالف با يكديگر باشد، اما آلت دست دشمن نشوند، دنياي اسلام سربلند خواهد شدˈ.







**توجه به وحدت در جهان اسلام



ˈ... يك عده قلم به مزد و مزدور و عالم بي دين و ريزه خوار سفره ي سلاطين و مشكل داران بي دين عالم را كه از هر كسي خطرناكترند، اجير كرده اند، تا در برابر نداي وحدت انقلاب اسلامي، فرياد اختلاف و تفرقه سر دهند. واقعا عالمي كه وجدان بيدار و تقوا نداشته باشد، اضرّ از هر دشمني بر جامعه ي اسلامي است. روايت است كه چنين عالمي بر مسلمانان، اضرّ از گرگ بر گله گوسفندان است. شما ببينيد، يك گرگ در يك گله ي گوسفند، چه كار مي كند؟ اين ضررش از آن بيشتر است. در طول اين هشت سـال جنگ، بلكه در طول ده، يازده سـال انقلاب، ديديم كه اين طور علما چه كردند، امـا به بركت نام و پرچم اسلام و نام پيامبر اكرم و به بركت هفته ي وحدت، انقلاب بر توطئه هاي آنان فايق آمده استˈ.







**حفظ وحدت كلمه



وحدت كلمه را حفظ كنيد. مبادا كساني با زبان هايي، بدون قصد و غرض سويي، فقط به علت اشتباه و به خاطر اينكه مصلحت را نمي فهمند و نمي دانند كه چه بگويند، چيزهايي بگويند كه مردم را دلسرد بكنند. متاسفانه گاهي در گوشه و كنار ديده مي شود كه بعضي مصلحت خود و مصلحت انقلاب و ملت را نمي فهمند. با زيد بدي مي كنند،با نظـام بدي مي كنند. مي خواهند مسوولي را زير سوال ببـرند، انقـلاب را زير سوال مي بـرند. نمي فهمند كـه اين كار، زير سوال بردن انقلاب است. مي خواهند يك جبهه بندي درست كنند، ولـي نمي فهمند كـه اين جبهه بندي، به وحدت ضربه خواهد زدˈ.







** وحدت مسلمانان يكي از فرايض اسلام



ˈ... ما معتقديم كه اسلام، وحدت مسلمين و اتحاد نيروهاي مؤمن به خدا و موحد را يكي از فرايض قرار داده است. ما معتقديم كه يكي از بزرگترين اهداف حج خانه ي خدا اين است كه مسلمانان را به هم نزديك كند. اين كه خدا فرموده است: «وَ اذّن في النّاس بالحجّ يأتوكَ رجالاً وَ عَلي كلّ ضار يأتين من كلِّ فجّ عميق» (حج -27) و همه ي مردم مسلمان عالم را در روزهاي معين و در عرصه هاي محدودي مانند عرفات و مشعر و منا و مسجدالحرام جمع مي كند، چرا اينها اين قدر از آشنايي مسلمين با هم مي ترسند؟ مساله اين است كه وحدت اسلامي و وحدت بينش و نظر و سخن مسلمين، براي استكبار و در رأس آن، آمريكاي غدار و براي ابزارهاي او در دستگاه حاكميت سلطه در عالم، خطرناك است. اين، حقيقتي است كه امام بزرگوار ما بارها آن را بيان كردˈ.







** اعتقاد راسخ امام خميني(ره) به اتحاد مسلمانان



ˈ...امام خميني (ره) نظر وسيعي به دنياي اسلام داشت و به دنبال همين ديدگاه وسيع، اعتقاد راسخ او به لزوم اتحاد مسلمين بود. اين، آن نكته ي اساسي است. مساله اين نيست كه مذاهب يا فرق اسلامي و طوايف گوناگون سياسي و اعتقادي و مسلكي و غيره، چه تعداد جمعيت يا چه قدر قدرت سياسي و اجتماعي دارند يا ندارند. مساله اين است كه اگر ما براي مشكلات جهان اسلام، به دنبال چاره اي هستيم، يا به تعبير درست تر، اگر ما براي سـربلندي و عظمت و عـزت اسلام و قـرآن مجاهده مي كنيم، اين با اختلاف و درگيري بين مسلمين سازگار نيست. امام (ره) قبل از پيروزي انقلاب اين هدف را دنبال مي كردند و به آن توصيه مي نمودند. بعد از پيروزي انقلاب هم، به طريق اولي اين كار را كردندˈ.







** نقطه اميد دشمن، خدشه در وحدت



ˈ... يك نقطه، مساله ي وحدت و يكپارچگي است. دشمناني كه هنوز درصددند نسبت به انقلاب و نظام جمهوري اسلامي، نيات خصمانه و شوم شان را اعمال بكنند، چشم اميد به اختلافات بسته اند. آنها از وحدت و يكپارچگي شما مردم مي ترسند، اين را متوجه باشيد. ملت ايران، به هيچ قيمت نبايد وحدت و يكپارچگي خودش را از دست بدهد. مسوولان بايد متوجه باشند كه با اين يكپارچگي عظيم، چگونه بايد رفتار كردˈ.







** برافراشتن پرچم اهل بيت (ع) نقطه ي اشتراك مسلمانان در دنياي اسلام



ˈ... مهم اين است كه دنياي اسلام مي تواند به محور دو نقطه ي مربوط به اهل بيت (عليهم السلام)، اتفاق و اتحاد داشته باشد: يكي محبت است كه يك امر عاطفي و عقيدتي است و مسلمين به محبت اهل بيت (عليهم السلام) امر شده اند و همه آن را قبول كرده اند. اين نقطه مي تواند نقطه ي تمركز عواطف و احساسات همه ي مسلمين باشد. نقطه ي دوم، آموزش دين و تعلم معارف و احكام الهي به مثابه ي عدل قرآن و به موجب حديث ثقلين است، كه باز اين حديث را شيعه و سني و فرق مختلف اسلامي روايت كرده اند. اين چيز مهمي است كه برافراشتن پرچم اهل بيت (عليهم السلام) در دنياي اسلام، حقيقتا مي تواند دنياي اسلام و مسلمين را از اين دو نقطه نظر گردهم مجتمع كند. امروز اين فرصت عظيم در اختيار همه ي مسلمين استˈ.







** ميدان ندادن به تفرقه افكنان



ˈ... نكته اول، همين مساله ي وحدت عمومي مردم است. از علماي موجه و زبان هاي ناطق و گويا، بخصوص ائمه ي محترم جمعه و شخصيت هايي كه مقام رسمي و جايگاه شناخته شده اي را در جامعه ي اسلامي دارا هستند، چه كسي اولي به اين است كه مردم را صميمانه به سمت وحدت و استحكام همين يكپارچگي كه بحمدالله هست، دعوت كند؟ هيچ كدام از مسوولان نظام نبايد اجازه بدهيم كـه دست هايي، يا از روي عنـاد و غرض و يا از روي جهـالت، در يكپـارچگي ملت تفـرقه ايجاد كنند و مردم را به دسته جات تقسيم نمايند و اهواي آنان را با يكديگر متقابل و متضاد بكنند. اين راه هايي دارد. با تشر زدن و دعوا كردن و تهديد كردن، هميشه اين مقصود حاصل نمي شود. بيشتر با محبت و جلب قلوب و جذب بايد اين مقصود را عملي كردˈ.







**وحدت كلمه، ضامن همه ي امور



ˈ... مي دانيد كه در يك حركت دسته جمعي، وحدت كلمه، ضامن همه ي امور است. بدون وحدت كلمه، حركت دسته جمعي امكان ندارد؛ ولو آن حركت، متوقف به پنج يا ده نفر آدم باشد. اگر همان ده نفر، با يكديگر هم سخن و هم كلام نباشند و همكاري نكنند، امكان ندارد كه آن كار پيش برود نظام جمهوري اسلامي، يك حركت عظيم الهي است. ابعاد اين حـركت، به ابعاد مرزهاي اين كشور محصور نيست. اين حركت، حتي به حصارهاي زمان كنوني هم محدود نمي شود، يك حركت عظيم تاريخي است. بايد طوري باشد كه نسل هاي ديگر و ملت هاي مسلمان معاصر ما، از اين حركت درس بگيرند، نيرو به دست آورند و راهشان را پيدا كنندˈ.







**حاكميت اسلام و هضم اختلاف ها



ˈ... يكي از اصول اسلام، وحدت مسلمين و اخوت اسلامي است. «وَ اعتَصِمُوا بِحَبلِ الله» (سوره آل عمران)، نقاط مشترك را هم بايد چسبيد. در افغانستان، اتفاقاً اختلافات مذهبي و فرقه اي و قومي هم هست. اقوام افغانستان، در طول اين تاريخ دويست و پنجاه ساله اي كه ما مي دانيم، غالبا با هم درگيري داشته اند. از لحاظ قومي هم، شيعه و سني با يكديگر اختلافات داشته اند. بايد همه ي اينها را در هم هضم كنيم و فقط اسلام را در همه ي اين گروه ها و دسته جات مختلف حاكم نماييم. در راسش هم شما آقايان اعم از شيعه و سني كه هر كدام بحمدالله جمعيتي را دنبال سر خودتان داريد، بايد در جهت ايجاد حكومت اسلامي و حاكميت اسلام در افغانستان تلاش كنيد و به كمتر از اين هم بايستي قانع و راضي نشويدˈ.







**رد كردن زمزمه هاي تفرقه



ˈ... دشمن در مقابل ملتي كه ايمان راسخ و اميد به آينده دارد و آماده ي فداكاري است و وحدت را در ميان خود، مثل گوهر گرانبهايي حفظ كند، چه كار مي تواند بكند؟ سعي كنيد اين وحدت را كه بحمدالله امروز در ميان ملت ايران مستحكم است، حفظ كنيد. زمزمه هاي تفرقه را از هر كس كه باشد، رد كنيد. نگذاريد افرادي از روي ناداني، يا خداي نكرده از روي غرض، در صفوف ملت انشقاق ايجاد كنند. اين ملت كه با يكپارچگي و وحدت خود توانست به هدف هايش برسد، بايد ان شاء الله اين وحدت و يكپارچگي را در زير پرچم اسلام و قرآن حفظ كندˈ.







**لزوم توجه به رفع اختلاف ها



ˈ... در مساله ي وحدت، دو نقطه يا دو جهت گيري اساسي وجود دارد كه هر كدام به تنهايي، حايز اهميتند. وقتي ما شعار وحدت را مي دهيم، اين دو نكته ي اساسي بايد مورد توجه ما باشد و همين هاست كه براي زندگي عملي مسلمين كارساز است: يكي از اين دو نكته، عبارت از رفع اختلافات و تناقض ها و درگيري ها و تضادها و كارشكني هاست كه از قرن ها پيش تا امروز، ميان طوايف و فِرَق مسلمين وجود داشته است و هميشه هم اين تناقض ها به ضرر مسلمين تمام شده است. نكته ي دوم اين است كه اين وحدت در خدمت و در جهت حاكميت اسلام باشد، و الا پوچ و بي معني خواهد بود.ˈ







**وظيفه نخبگان، آگاهي بخشي



مساله ي وحدت را همه بايد جدي بگيرند؛ در درجه ي اول، نخبگان؛ نخبگان سياسي، نخبگان ديني، نخبگان دانشگاهي، نخبگان حوزه هاي علميه؛ در همه جا در كشور ما همه مساله ي وحدت را جدي بگيرند. ايجاد اختلاف مذهبي بين گروههاي مختلف مسلمان، خطر بزرگي است. اگر دشمنان بتوانند آتش اختلافات فرقه اي را در يك جائي برافروزند، فرونشاندن آن جزو دشوارترين كارهاست. بايد جلوي اين كار را گرفت؛ اين هم نمي شود، جز با ابتكار عمل و مجاهدت و اخلاص نخبگان در هر كشوري؛ علما، دانشگاهيان، سياستمداران، كساني كه داراي نفوذ و تأثيرند؛ براي مردم تشريح كنند نقشه ي دشمن را و نگاه اميدوارانه ي دشمن را به ايجاد اختلاف بين مردم، بين كشورهاي اسلامي، بين جناح هاي اسلامي، بين سني و شيعه، بين گرايش هاي مختلف در مذاهب مختلف اسلامي؛ مردم را آگاه كنندˈ.







**وحدت رمز پيروزي دنياي اسلام



ˈ...نزديكي دلها خيلي باارزش است. مساله ي سني و شيعه و دعواهاي سني و شيعه چيزهايي است كه امروز دشمنان اسلام مي خواهند روي آنها تكيه كنند. آن كساني كه راجع به تشيع، راجع به تسنن، دلسوزي اينها از يكديگر حرف مي زنند، نه سني را قبول دارند، نه شيعه را قبول دارند، نه بزرگان اسلام را قبول دارند، نه علماي امروز را قبول دارند؛ آنها اهداف ديگري دارند. بايستي بر همه ي اينها فايق آمد و وحدت را تامين كرد و ان شاءاللَّه وحدت پشتوانه ي پيروزي دنياي اسلام خواهد شدˈ.







هر سال هفته وحدت از 13 تا 17 ربيع الاول گرامي داشته مي شود تا بهانه اي براي يكدلي و همراهي همه مسلمانان در سراسر اين گيتي پهناور باشد، انسانهايي با كتاب و قبله مشترك در كنار هم ميلاد پيامبر رحمت و مهرباني را با شادي و سرور جشن مي گيرند و اتحاد و يكپارچگي خود را به جهانيان نشان مي دهند.

2059/ 9131/ 653