سخن از عارف و مجتهدي است كه سال هاي سال بي سروصدا مشغول تربيت سالكان و دانشمندان علوم ديني بود و اكنون كه يك سال از ارتحال اين عالم فرزانه مي گذرد، هنوز غبار غربت و مظلومي اش را مي توان در كوچه هاي شهرمان جست.
آيت الله عزيز الله خوشوقت كه چهل سال در محراب مسجد امام حسن مجتبي(ع) در مقابل پروردگار سر به سجده مي گذاشت و مردم را با درس هاي اخلاق سبكبال مي كرد، عاقبت در مكه مكرمه و پس از مناسك عمره به ديدار معشوق خود شتافت.
در بزرگداشت مقام و ياد او همين بس كه رهبر معظم انقلاب از اين استاد اخلاق به سالك الي الله ياد كردند و برخي از اساتيد و بزرگان اخلاق او را همچون گوهري پنهان خواندند.
حجت الاسلام سيد احمد ميرغفاري كه امام جماعت مسجد حضرت علي(ع) در خيابان آذربايجان است، از آيت الله خوشوقت اينگونه ياد مي كند كه اين استاد اخلاق شبانه روز براي تهذيب نفس و سلوك الي الله تلاش مي كرد.
وي افزود: هرگاه دوستان، طلاب و روحانيون مراجعه مي كردند و جوياي استاد اخلاق مي شدند؛ بنده آيت الله خوشوقت را معرفي مي كردم ولي بزرگواري و تواضع اين معلم اخلاق به گونه اي بود كه مي گفت 'يكي بايد دست ما را بگيرد' و هرگز حاضر نبودند به عنوان استاد و مربي مطرح شود.
حجت الاسلام روح الله حسينيان نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي به خبرنگار ايرنا گفت: آيت الله خوشوقت يكي از عارفان بالله بود و تقوا، خلوص و عرفان در زندگي وي موج مي زد.
حسينيان از اين استاد اخلاق به عنوان شخصيتي صاحب ابعاد مختلف ياد كرد و گفت: وي بيشتر اهل سكوت بود و در حوزه هاي علميه به عنوان يكي از عارفاني مطرح بود كه سكوت مي كرد و خود را بروز نمي داد.
شايد در سطح شهر تهران كم نباشند اساتيد اخلاق كه بتوان از درس هاي هفتگي آنان ره توشه اي براي زندگي و كوله باري براي آخرت برگرفت و از معارف ناب مذهب سيراب شد ولي بسياري از اين اساتيد همچون خوشوقت در گوشه اي به تربيت و تزكيه مشغولند و ما از آنان غافليم.
برخي معتقدند شناسايي چنين شخصيت هايي كه به صورت گمنام و بي سروصدا تبليغ دين مي كنند، مشكل نيست و همتي والا مي طلبد تا اين گوهرهاي ناب را بيابي،گوهرهايي كه شايد تا 50 سال ديگر پيدايشان نكني.
مدير مدرسه علميه امام رضا(ع) از همان كساني است كه مي گويد: شايد نيم قرن بگذرد تا شخصيت هايي همچون آيت الله خوشوقت و آقامجتبي تهراني تحويل جامعه شوند. آن هم اگر همچون آنان سلوك داشته باشند و به استاد ملتزم بوده و ساير شرايط را رعايت كرده باشند.
حجت الاسلام رضا قاسمي مي گويد: 50 سال براي جامعه، يك زمان طولاني است و بر همين اساس در روايات نيز آمده است كه با رفتن يك دانشمند، شيطان خوشحال مي شود؛ چون احساس مي كند يك نفر از لشكر الهي كم شده است.
اين استاد حوزه از يك مراسم نكوداشت ياد كرد كه در خرداد سال 90 براي آيت الله خوشوقت برگزار شد و به دنبال آن كتابي با عنوان در مكنون منتشر شد و زندگي و سوابق علمي و اخلاقي اين دانشمند جليل القدر را مكتوب كرد.
قاسمي علت نامگذاري كتاب در مكنون را ناشناخته بودن اين شاگرد ممتاز مرحوم علامه طباطبايي مي داند و مي افزايد: آيت الله خوشوقت در ميان شاگردان صاحب تفسير الميزان همچون دري بود كه شناخته نشد؛ از آن جهت كه همواره بسيار كتوم و موقر بود.
آنان كه پاي درس اخلاق مرحوم خوشوقت مي نشستند، هيچگاه شيريني و معنويت اين جلسات را از ياد نخواهند برد و اگرچه برخي افراد از تكراري بودن مباحثش سخن مي گفتند و درخواست موضوعي جديد مي كردند، استاد اخلاق آنان را رهنمون مي شد كه همه چيز در تقواست.
مدير مدرسه علميه امام رضا(ع) با اشاره به جلسات اخلاق آيت الله خوشوقت مي گويد: در صحبت هاي وي به شكل هاي مختلف موضوع تقوي مطرح مي شد و هميشه محور سخنان اين مرد الهي مسائلي همچون تقوي، پاكدامني و رعايت حدود الهي بود و هنگامي كه برخي از تكراري بودن اين مباحث خسته شده و از وي درخواست مي كردند تا درباره موضوعي ديگر صحبت كند؛ مي فرمود همه چيز در تقواست و اگر مي خواهيد به جايي برسيد بايد از راه تقوا برسيد.
جذابيت و حلاوت درس هاي اخلاق اين مرد الهي به گونه اي بود كه برخي شاگردانش را از گوشه و كنار كلان شهر تهران به مسجد امام حسن مجتبي(ع) در خيابان شريعتي مي كشاند و شايد باور آن سخت باشد ولي يكي از پامنبري هاي وي خانه خود را براي شركت در جلسات اخلاق آيت الله خوشوقت جابجا كرد.
حسين مستاجران كه از نيروهاي سپاه پاسداران است مي گويد: منزل ما دور از مسجد بود و براي استفاده از جلسات و فضاي معنوي محافل آن معلم وارسته منزل خود را تغيير دادم تا بتوانم بيشترين بهره برداري را داشته باشم.
وي كه تمام مشكلات و سختي هاي تغيير منزل را تحمل كرده معتقد است از دست دادن چنين سرمايه اي بسيار برايش سخت تر ا ست.
مستاجران كه پاكي و تقواي فرزندان خود را مديون جلسات آيت الله خوشوقت مي داند؛ به خبرنگار ايرنا مي گويد: خانواده ما شيفته اين مسجد هستند و دو پسرم نيز مريد او شدند و معتقدم شرايط معنوي فرزندانم يك نعمت الهي است و احساس مي كنم بنده بسيار عقب تر از آنان هستم.
وي معنويت و اخلاق پسرانش را ذخيره اي از آيت الله خوشوقت مي داند و مي گويد: زماني كه اين علماي زاهد از دنيا مي روند؛ يادشان در محافل و مجالس زنده است و اگرچه حضور فيزيكي ندارند ولي حضور معنوي آنان همچنان احساس مي شود.
فردا (پنجشنبه) اول اسفند همزمان با اولين سالگرد درگذشت آيت الله خوشوقت مراسمي از ساعت 15 و 30 دقيقه در سمجد ارگ تهران برگزار مي شود و آيت الله حسن ممدوحي از شاگردان وي به تجليل از مقام استاد خواهد پرداخت و مراسم ديگري روز جمعه پس از نماز مغرب و عشاء در مسجد امام حسن مجتبي (ع) واقع در تقاطع شريعتي و طالقاني براي بزرگداشت اين استاد اخلاق تشكيل خواهد شد.
فراهنگ(5)**1003**1588
تهران - ايرنا - فروتني و تواضع آيت الله خوشوقت تا آنجا بود كه اگر كسي را به محضرش مي بردند و از او مي خواستند كه به او درس اخلاق بدهد با همان حالت افتادگي و خوش اخلاقي مي گفت يكي بايد دست ما را بگيرد.