۳۰ فروردین ۱۳۹۳، ۱۱:۰۷
کد خبر: 81128120
T T
۰ نفر

معماي عدد 11 در ساخت گنبد آرامگاه شاه نعمت الله ولي

۳۰ فروردین ۱۳۹۳، ۱۱:۰۷
کد خبر: 81128120
معماي عدد 11 در ساخت گنبد آرامگاه شاه نعمت الله ولي

اصفهان- ايرنا- يك پژوهشگر رشته رياضي از كشور هلند موفق به شناسايي يك شاهكار مهندسي در طراحي و ساخت گنبد آرامگاه «شاه نعمت الله ولي» ( واقع در ماهان كرمان) شد كه اكنون معماي عدد 11 را در مقابل استادان معماري قرار مي دهد.

اين پژوهشگر و كارشناس ارشد رياضي در دانشگاه اترخت (Utrecht) هلند، روز شنبه در گفت و گوي اختصاصي با ايرنا اظهار كرد: معماران و مهندسان ايراني در طراحي و ساخت گنبد آرامگاه شاه نعمت الله ولي از يك روش منحصر به فرد و بي نظير استفاده كرده اند.

«وينسنت كارلز» (Vincent Karels) افزود: بر اساس مطالعاتي كه بر روي طرح گنبد فيروزه اي اين آرامگاه انجام دادم پي بردم كه اين گنبد به 11 قسمت مساوي تقسيم شده است.

وي ادامه داد: قاعده اين 11 قسمت در پايين گنبد و رئوس آنها در بالاي گنبد در كنار يكديگر قرار گرفته است.

وي با اشاره به اينكه از نظر رياضي، محيط دايره به طور معمول به قسمت هاي مساوي زوج تقسيم مي شود، اظهار كرد: اينكه چرا معمار و مهندس اين گنبد عدد 11 كه يك عدد فرد است را براي تقسيم گنبد و طراحي آن انتخاب كرده، بسيار جالب و حائز اهميت است.

اين كارشناس هلندي با تاكيد بر اينكه اين كار از نظر علم رياضي بسيار مشكل است، گفت: لازم است اساتيد معماري و همچنين كاشيكاري ايران بررسي كنند كه چطور اين 11 قسمت مساوي بر روي يك گنبد با يكديگر جفت و جور شده است.

كارلز افزود: بدون شك معماران آرامگاه شاه نعمت الله ولي در زمان صفوي با اين نوع طراحي و ساخت گنبد، قصد دادن پيامي را داشته اند كه اين پيام بايد كشف شود.

وي تصريح كرد: با بررسي هايي كه درباره عدد 11 و حروف ابجد انجام دادم متوجه شدم كه عدد 11 معادل كلمه «هو» به معناي «الله» است.

به گفته وي اين احتمال مي رود كه با توجه به اينكه شاه نعمت الله ولي يك عارف بزرگ و شناخته شده در زمان خود بوده، اين كار براي نشان دادن اخلاص او در ايمان به خدا انجام شده است.

به گزارش ايرنا، اين كارشناس هلندي نتايج اين تحقيق خود را امروز در يك سخنراني علمي در خانه رياضيات اصفهان ارائه خواهد كرد.

شاه نعمت الله ولي از عرفا و شعراي سده هشتم و نهم هجري است كه در سال ۸۳۲ (به روايتي ۸۳۴ هجري قمري) در شهر كرمان درگذشت و در باغي در ماهان دفن شد.

قديمي ترين قسمت آرامگاه اين عارف، گنبدي است كه در سال 840 هجري قمري ساخته شد و از شاهكارهاي معماري اين آستانه به شمار مي آيد.

به گزارش ايرنا، وينسنت كارلز همراه با تعداد ديگري از اساتيد رياضي دانشگاه هاي هلند و آلمان براي ارائه چند سخنراني علمي به اصفهان سفر كرده اند و پس از اين شهر براي بررسي آثار تاريخي به كرمان و يزد مي روند.

ت/7148/ 607