۳ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۱۵:۵۵
کد خبر: 81135114
T T
۰ نفر

انتخابات سوریه؛ راهی برای بازگشت به ثبات

۳ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۱۵:۵۵
کد خبر: 81135114
انتخابات سوریه؛ راهی برای بازگشت به ثبات

تهران- ایرنا- سه سال ناآرامی و شكست، چندین ماه تلاش گروه های بین المللی و 2 دور گفت و گو میان دولت و معارضان نشان داد كه مساله سوریه فقط باید از درون به دست مردم این كشور و طی یك انتخابات آزاد حل شود.

«محمد جهاد لحام» رییس مجلس سوریه،‌ یكم اردیبهشت ماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این كشور در تاریخ سیزدهم خرداد خبر داد و افزود: علاقه مندان به نامزد شدن در رقابت های انتخاباتی می توانند از دوم اردیبهشت ماه ثبت نام كنند.

در پی اصلاحاتی كه مجلس سوریه نزدیك به 2 سال پیش در قانون انتخابات این كشور صورت داد،‌ گروه های مخالف نیز می توانند در انتخابات ریاست جمهوری آینده شركت كنند.

بر پایه اصلاحات صورت گرفته، نامزدهای ریاست جمهوری باید طی 10 سال گذشته در سوریه زندگی كرده و فقط تابعیت سوری داشته باشند. حتی همسر آنان نباید خارجی باشد.

انتخابات پیش رو نخستین آزمون قانون اصلاح شده انتخابات ریاست جمهوری سوریه به حساب می آید.

**سوریه؛ سه سال پس از آغاز ناآرامی ها

از زمانی كه ناآرامی ها در سوریه در اواخر سال 1393 آغاز شد، بیش از سه سال می گذرد. در همه این مدت تلاش های برخی كشورهای خارجی بر این بود كه نخستین نارضایتی های مدنی را به یك جنگ داخلی ضد دولت «بشار اسد» تبدیل كنند. در این زمینه، كشورهای گوناگونی سعی در گسترش ناآرامی ها به همه كشور داشتند.

طرح هایی نیز برای رسیدن به این هدف از سوی كشورهای مخالف پیگیری شد؛ مانند پشتیبانی از برخی گروه های معارض، ایجاد گروه های تروریستی (دهشت افكنی) و رایزنی های سیاسی-نظامی در منطقه برای مشروع نشان دادن مبارزه با دولت اسد.

حتی مدتی طرح حمله نظامی به سوریه نیز مطرح شد كه با تلاش های جمهوری اسلامی ایران و روسیه و اقدام های مثبت دولت سوریه در زمینه راستی آزمایی و همكاری برای تحویل دادن انباشته های شیمیایی خود به شكست انجامید.

طی این مدت، گروه های تروریستی با اشغال نظامی مناطقی از سوریه و جنگ و غارت، برای ایجاد بی ثباتی و براندازی نظام حاكم بر سوریه می كوشیدند. تسخیر مناطقی در مرزهای تركیه، عراق، لبنان و اردن و پیشروی تا نزدیك دمشق از تلاش های گروه های معارض برای براندازی دولت بود.

اما به دلایل گوناگون معارضان و پشتیبانان خارجی آنان نتوانستند به اهداف خود دست یابند. این دلایل را می توان در سه عامل كلی خلاصه كرد: مقاومت ارتش و وفاداری آن به دولت سوریه و حفظ وحدت و یكپارچگی فرماندهی آن، پشتیبانی قاطع ایران و روسیه از دولت سوریه،‌ تشتت و اختلاف میان گروه های معارض و نیز پشتیبانان خارجی آنها.

-مقاومت ارتش و حفظ وحدت و یكپارچگی فرماندهی آن

یكی از تاكتیك هایی كه كشورهای پشتیبان گروه های معارض سعی در استفاده از آن داشتند،‌ ایجاد چنددستگی میان نیروهای ارتش و تضعیف درونی آن بود. آنها با تبلیغات گسترده و ایجاد ترس و وحشت سعی داشتند شكست دولت سوریه را حتمی نشان دهند و بگویند كسانی كه همچنان در ارتش بمانند باید منتظر پیامدهای بعدی آن باشند.

آنها در آغاز كار موفقیت های اندكی نیز به دست آوردند و توانستند برخی افسران و سربازان را از ارتش جدا سازند و به صف معارضان وارد كنند. بر همین پایه بود كه با پشتیبانی های خارجی برخی افسران جدا شده از ارتش در گروهی موسوم به «ارتش آزاد سوریه» گرد هم آمدند و به مبارزه مسلحانه با دولت سوریه پرداختند.

اما با همه این تبلیغات و تلاش هایی كه در این زمینه صورت گرفت،‌ بافت اصلی ارتش انسجام خود را همچنان حفظ كرد و زیر نظر فرماندهی واحد به مبارزه با شورشیان پرداخت و تاك