۹ تیر ۱۳۹۳، ۸:۰۱
کد خبر: 81220162
T T
۰ نفر
بخش تلنگ قصرقند نیازمند توجه بیشتر مسوولان است

نیكشهر، زاهدان- ایرنا- بخشدار تلنگ گفت: حل مشكلات متعدد بخش تازه تاسیس تلنگ از توابع شهرستان قصرقند در جنوب سیستان و بلوچستان در حوزه های آموزشی، بهداشتی، آب آشامیدنی روستایی و راه نیازمند توجه ویژه مسوولان است.

'محمد شاهوزایی' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بخش تلنگ با 67 روستای دارای سكنه و جمعیت 16 هزار 474 نفری در 65 كیلومتری مركز شهرستان قصرقند واقع شده است.

وی بیان كرد: با وجود تمامی مسائل و مشكلات موجود در این بخش، مشاركت و همراهی مردم با مسوولان از ویژگیهای خاص این منطقه بویژه در حل دعاوی، فرایند های سیاسی و كمك رسانی به همنوع است.

وی اظهار داشت: بخش تلنگ از چندین ماه پیش فاقد پزشك است و تا شعاع 50 كیلومتری آن هیچ پزشكی برای مراجعه بیماران وجود ندارد.

بخشدار تلنگ گفت: این بخش فاقد تسهیلات زایمانی است بطوریكه سال گذشته چهار مورد فوت مادر باردار را شاهد بودیم.

شاهوزایی ادامه داد: تنها یك مركز بهداشتی درمانی در مركز بخش تلنگ ساخته شده كه حتی فاقد آمبولانس و دیگر خدمات است.

وی بیان كرد: از 10 خانه بهداشت موجود سه خانه بهداشت غیر فعال بوده بطوریكه خانه بهداشت روستای ماندیرو تبدیل به مخروبه شده و خانه بهداشت روستای چب دو سال است كه كار ساختمانی اش تعطیل و به حال خود رها شده است.

بخشدار تلنگ تصریح كرد: مصرف آب غیر بهداشتی این بخش را به مركز شیوع بسیاری از بیماریهای عفونی از جمله اسهال و روده ای در منطقه تبدیل كرده است.

شاهوزایی گفت: هم اینك 35 روستای بخش تلنگ بوسیله تانكر سیار آبرسانی می شود و امكان آبرسانی سیار به حدود 10 روستا بدلیل مشكلات راه دسترسی وجود ندارد.

وی افزود: سهمیه آب آشامیدنی پیش بینی شده برای هر نفر بدلیل كمبود امكانات و ناوگان حمل فقط 15 لیتر در هر روز است كه عمدتا به سبب فرسودگی ناوگان تامین همین سهمیه ناچیز نیز بعضا مقدور نیست و به روستاییان نمی رسد.

وی خاطرنشان كرد: مجتمع روستاهای كهن با هفت روستا به حال خود رها شده و اهالی این روستاها از دسترسی به آب شرب بهداشتی محرومند و نیاز به حفر چاه در شارك، تلنگ، كهن است تا بتوان حداقل ها را پوشش داد.

وی گفت: بدلیل كمبود آب آشامیدنی بهداشتی در دسترس مردم انواع بیماریها و امراض شایعه بوده و نرخ سن مرگ و میر بویژه در میان بانوان بسیار پایین آمده است.

بخشدار تلنگ مهمترین مشكلات در حوزه آموزش و پرورش این بخش را وجود حدود 50 فضای آموزشی كه عمده آنها غیر استاندارد، فاقد حصار، فاقد انشعاب برق، آب، تلفن و اینترنت است، ذكر كرد.

شاهوزایی اظهار داشت: افزون بر 30 مدرسه و فضای آموزشی امتیاز برق و دانش آموزان بیش از 40 مركز آموزشی در این بخش از آب آشامیدنی بهداشتی و حتی مصرفی محرومند.

وی ادامه داد: 18 مدرسه بخش تلنگ كپری و یا كلاسها در زیر سایه درخت و در خرابه های خشتی و گلی تشكیل می شود.

وی گفت: دبستانهای روستاهای گازگر و گزی زهی با قدمتی ده ساله و بیشتر وضعیت مناسبی ندارند و همچنان در زیر سایه درخت دانش آموزان سال تحصیلی آینده را آغاز خواهند كرد.

وی اضافه كرد: دبستانهای شاهك بازار و لالو بازار بشدت با كمبود كلاس درس رو به رو هستند.

شاهوزایی افزود: بخش تلنگ فاقد مدرسه شبانه روزی است و به دلیل فقدان امكانات و سرویس های طرح روستا مركزی تعداد زیادی از دانش آموزان بویژه دختران ترك تحصیل كرده اند.

وی گفت: بخش تلنگ طولانی ترین فیدر برق در جنوب استان سیستان و بلوچستان را داراست و افت ولتاژ و نوسانات در سال گذشته حدود چهار میلیارد ریال خسارت به مردم وارد كرده است و كسی در این زمینه پاسخگو نیست.

بخشدار تلنگ بیان كرد: بدون استثنا خطوط انتقال شبكه برق در سطح بخش و بویژه دهستان شارك فرسوده و هر از گاهی با وزش باد و بارندگی اندكی شاهد افتادن تیرك های برق هستیم.

وی اظهارداشت: افت ولتاژ برق بعضا موجب قطع و یا كندی آبرسانی به 18 روستای دارای شبكه لوله كشی آبرسانی می شود.

شاهوزایی خاطر نشان كرد: این در حالی است كه مدیریت برق بخش تلنگ در حوزه نگور چابهار قرار دارد و روند پیگیریها را با مشكلاتی رو به رو كرده است.

وی همچنین با اشاره به مشكلات ارتباطت مخابراتی این بخش گفت: تلنگ تنها مركز بخش كشور است كه از تلفن ثابت محروم و فاقد فاكس و ایتنرنت است كه مشكلات جدی را برای بخش اداری و آموزشی بوجود آورده است.

وی گفت: این بخش فاقد آنتن bts همراه اول است و همه روزه بویژه هنگام عصر ارتباطات تلفنی بشدت دارای اشكال و ترافیك است.

بخشدار تلنگ افزود: مناطق كهن بالا در فاصله 35 كیلومتری مركز بخش از سه ماه پیش به علت بارندگیها فاقد ارتباط روستایی شده است.

شاهوزایی بیان كرد: بیش از 15 روستای بخش تلنگ هیچگونه ارتباط تلفنی ندارند و از نعمت تلفن روستایی محرومند.

وی اظهار داشت: با وجودی كه فاصله بخش تلنگ تا مركز شهرستان قصرقند 60 كیلومتر است اما به سبب خرابی جاده امكان تردد وسایل نقلیه سواری نیست و مردم مجبورند برای انجام امور اداری و رتق و فتق امور روزانه شان راه 360 كیلومتری را با گذر از سه شهرستان چابهار، كنارك و نیكشهر تا مركز شهرستان قصرقند طی كنند.

شاهوزایی افزود: روستاهای كدرم، نوهانی بازار با سه منطقه مجزا، گواجویگ، سهاكی و كانكور فاقد راه دسترسی هستند.

وی اضافه كرد: عمده راههای دسترسی روستایی با بیش از 35 روستا خاكی بوده و از راه مناسب برخوردار نیستند.

وی گفت: بسیاری از پروژه های راهسازی در این بخش ناتمام و متوقف شده است كه در صورت تكمیل آنها بخشی از مشكلات مردم مرتفع خواهد شد.

وی خاطر نشان كرد: سه دهنه پل محور ارتباطی 35 روستا در محدوده كوچو از پنج سال پیش بعد از توفان گونو تخریب شده و تاكنون برای مرمت آنها اقدامی نشده است و با كوچكترین بارندگی چندین روز مسیر روستاها مسدود و حتی آبرسانی سیار را با مشكل جدی رو به رو می كند.

وی اظهار داشت: بیش از 290 خانوار در بخش تلنگ فاقد شناسنامه و از هرگونه امكانات رفاهی و دولتی بی بهره هستند.

وی ادامه داد: بیسوادی زنان بسیار محسوس بوده و تبعات منفی زیادی در ساختارها و هنجارهای اجتماعی ایجاد كرده است بطوریكه ساكنان روستای گواجویگ با حدود 20 خانوار كاملا بیسواد، فاقد شناسنامه و بعضا دچار شب كوری هستند.

وی از جمله ظرفیت ها و توانمندیهای كشاورزی بخش تلنگ را داشتن دو سد دارای حوزه آبریز اختصاصی به نام شی كلگ و زیردان عنوان كرد كه با خاك مناسب و حاصلخیز دارای ظرفیت بزرگی در حوزه گسترش كشاورزی و اشتغال پایدار است.

وی وجود معادن شیشه و آهن را از گنج های تمام نشدنی بخش تلنگ عنوان كرد و خواستار استخراج معادن برای اشتغالزایی جوانان و توسعه و پیشرفت این بخش شد.

وی وجود سنگ نگاره ها، چشمه های آب گرم پاسیلو و آبشارهای گتیوان و قبرستان تمام سنگی هفتاری شارك و ظرفیت های بكر و دست نخورده این بخش را از ظرفیتهای گردشگری و تفریحی تلنگ عنوان كرد.

شهرستان قصرقند در 600 كیلومتری جنوب زاهدان مركز استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. ك/3

7306 / 653