به گزارش روز چهارشنبه ايرنا، سازمان «الف اعلان»، يك سازمان پاكستاني مردم نهاد فعال در امور مربوط به آموزش و پروش، اين گزارش را منتشر كرده و در اين گزارش آورده است: دست كم يك ميليون و 800 هزار نفر از مجموع دو ميليون و 700 هزار كودك و نوجوان ايالت بلوچستان (بين 5 تا 16 سال) از هيچ گونه خدمات آموزشي بهره مند نيستند.
بر اساس اين گزارش، ميزان ترك تحصيل در مقاطع ابتدايي مدارس بلوچستان پاكستان بسيار بالا است. معمولا بيش از 80 درصد كودكان دبستاني، از ادامه تحصيل در مقطع بالاتر باز مي مانند، حتي نزديك به 60 درصد كودكان دبستاني در اين منطقه محروم پاكستان، پيش از آنكه مقطع ابتدايي را به پايان برسانند، ترك تحصيل مي كنند.
اين سازمان مردم نهاد پاكستاني، چنين وضعيتي را يك زنگ خطر بزرگ براي كشور دانسته و از دولت خواسته است تا به وضعيت آموزش و پرورش در ايالت بلوچستان، به ويژه براي دختران توجه بيشتري داشته باشد.
براساس اين گزارش، شايد يكي از عمده ترين دلايل ترك تحصيل زودهنگام دانش آموزان بلوچستاني، اين است كه آنان چاره اي جز اين ندارند. وضع مدارس اين ايالت اصلا خوب نيست. اين ايالت جمعيتي حدود 9 ميليون نفر را در خود جاي داده است و در مجموع، تنها 12 هزار و 347 مدرسه دولتي دارد و از اين تعداد مدرسه، تنها شش درصد آن دبيرستان است.
حدود 76 درصد كودكان در ايالت بلوچستان به مدرسه هاي دولتي مي روند، 19 درصد در مدارس خصوصي درس مي خوانند و پنج درصد ديگر هم در مدارس ديني ثبت نام مي كنند.
گزارش سازمان «الف اعلان» حاكي است وضعيت آموزش و پروش در ايالت بلوچستان پاكستان نسبت به ديگر ايالت هاي پاكستان در پايين ترين سطح است. وقتي مدارس مناطق مختلف پاكستان از نظر رتبه بندي با هم مقايسه مي شوند، مدارس بلوچستان هيچ جايي در اين رتبه بندي ها ندارند.
اين گزارش مي افزايد: حدود 15 درصد از معلمان در ايالت بلوچستان ، با وجود اينكه حقوق دريافت مي كنند، اصلا در مدرسه و كلاس درس حضور نمي يابند و هيچ گونه نظارت موثري در ميان نيست.
37 درصد مدارس بلوچستان پاكستان را مدارس تك كلاسي تشكيل مي دهند.
مسوولان سازمان «الف اعلان» مي گويند كه از «ملاله يوسف زي» دختر نوجوان پاكستاني مقيم انگليس كه اخيرا به خاطر شعارهايش در زمينه دفاع از حقوق كودكان ، برنده جايزه صلح نوبل شده است، انتظار دارند به وضعيت تحصيل و مدرسه در ايالت بلوچستان به ويژه وضعيت تحصيل دختران اين ايالت كمك كند.
ملاله يوسف زي، كه بعد از حمله تروريستي طالبان عليه وي، براي معالجه به انگليس منتقل شد و پس از بهبودي نيز همانجا ماندگار شد، به خاطر شعارهاي خود در دفاع از حقوق كودكان و به ويژه دختران پاكستاني جايزه نوبل صلح را برده است.
او اكنون در شهر بيرمنگام انگليس بسر مي برد و عكس و تصوير او به سوژه مهمي براي رسانه هاي مهم دنيا تبديل شده اما هيچ يك از شعارهايش در سرزمين مادري او محقق نشده است؛ فاجعه فرهنگي در بلوچستان پاكستان و محروم بودن 66 درصد از كودكان اين منطقه از آموزش و تحصيل گوياي اين واقعيت است.
بلوچستان اگرچه بدترين وضعيت را به لحاظ آموزش و پرورش در پاكستان دارد، اما نقاط بسياري در اين كشور وجود دارد كه حال و روزشان چندان هم بهتر از بلوچستان نيست.
آساق*1*1723 *1446
اسلام آباد – ايرنا – تازه ترين گزارش از ميزان اشتغال به تحصيل كودكان و نوجوانان در ايالت بلوچستان پاكستان، حاكي است دست كم 66 درصد آنان به مدرسه نمي روند؛ رقمي كه مي تواند گوياي يك فاجعه فرهنگي باشد.