به گزارش خبرنگار ایرنا 'سید مجتبی شاهرخی 'افزود: در شروع و مراحل هدفمندی یارانه ها وهمچنین مشكلات آب و هوایی مانند تنش های گرمائی و گردو غبار و ریز گردها كه باعث بوجود آمدن بخشی از مشكلات برای زنبورداران شده است.
وی گفت: كاهش تولید ، افزایش هزینه ها ، كاهش و یا از بین رفتن فلور گیاهی و مراتع ، افزایش بیماری ها و به خصوص ایجاد بیماری های ناشناخته كه این خود نیز باعث خسارات فراوانی به زنبورداران شد.
این كارشناس می گوید: در مقاطعی كمبود داروهای مورد نیاز مناسب ،كاهش حمایت های دولتی از بخش زنبورداری مانند كاهش تخصیص نقدینگی زنبورداران و اعتبارات (تسهیلات )گسترش و ایجاد این صنعت (زنبورداری) ، كاهش كیفیت و كمیت عسل و همچنین افزایش ورود عسل های تقلبی ، كاهش میل زنبورداران به ادامه كار پرورش زنبور عسل بدلیل بوجود آمدن مشكلات متوالی در این صنعت (كاهش تعداد كلنی ها )شده است.
'شاهرخی' افزود: كاهش اعتبارات ترویجی و تغییر روش های اجرای آموزش از سیستم دولتی به بخش خصوصی ، در سال های اخیر نیز به دلیل پایین آمدن قدرت خرید مردم و افزایش قیمت عسل و وجود عسل های نامرغوب با قیمت پایین تر از عسل های مرغوب مشكل فروش عسل های مرغوب و طبیعی تولید شده زنبورداران ، كاهش نقدینگی زنبورداران یا افزایش نیاز به نقدینگی است.
وی گفت: جهت پیشبرد این حرفه نیاز به آسیب شناسی بیشتر شغلی این حرفه در استان می باشد .
'شاهرخی' افزود:بیشترین خسارات به بخش زنبورداری شهرستان به دلیل حضور غیر منتظره و متوالی ریزگردها طی چند سال گذشته و در زمان اوج فعالیت زنبورداری، باعث كاهش زاد و ولد و از بین رفتن كلنی ها و كاهش كمیت و كیفیت عسل تولیدی زنبورداران شده است.
وی در تكمیل این مبحث گفت :غالب گیاهان تولید كننده شهد در شهرستان دو گیاه گون و فرفیون (شیر شیرك)هستند كه در طی سالهای گذشته گردو غبار و ریزگردها با تأثیر بر این گیاهان كه حساسیت بالائی به گردوغبار و وزش بادها ی گرم دارند موجب از بین رفتن گیاه گون و نشستن ریزگردها بر روی گل و شهد آنها شد بطوری كه در برخی عسل های تولیدی وجود ریزگردها مشاهده شد.
وی افزود: به طور كلی در طی چند سال گذشته با توجه به مشكلات شرح داده شده مربوط به وجود ریزگردها و مشكلات تغییرات آب و هوائی، باعث كاهش 50تا 70درصدی تولید در مقایسه با سالهای گذشته در بین زنبورداران بودیم.
وی تصریح كرد: همچنین می توان گفت بجز سال 93كه به دو دلیل مهم، نبود یا كاهش ریزگردها و گرد و غبار و پوشش گیاهی مناسب بدلیل بارش های به موقع باران میانگین تولید عسل در شهرستان بین 9-7كیلوگرم برای هر كندوی عسل بوده در سالهای قبل از آن به دلیل وجود ریزگردها و گردوغبار و گرمای شدید هوا و وجود و شیوع بیماری ها، همیشه میانگین تولید عسل بین حدود 4-1 كیلوگرم بوده است.
كارشناس زنبورداری جهاد كشاورزی پلدختر گفت: در سال جاری این شهرستان با دارا بودن تعداد95 زنبوردار با تعدادهشت هزار و 200كلنی زنبورعسل ، تولید عسل65 تن را داشته كه میانگین تولید عسل در بین كلنی های شهرستان در سالجاری حدود 8كیلوگرم بوده است.
'شاهرخی' در خصوص كیفیت عسل تولیدی در شهرستان پلدختر افزود :با توجه به فلور مناسب و پوشش گیاهی متنوع در شهرستان كه باعث شده این شهرستان هم دارای منطقه قشلاقی و هم دارای منطقه ییلاقی باشد.
وی تصریح كرد: به طوری كه منطقه قشلاقی در مناطق جنوبی شهرستان و شهر پلدختر كه به كشت های بهاره مانند كلزا و... و منطقه ییلاقی در مناطق شمالی شهرستان و در مناطق آبسرد،قلعه شهید رجایی،دره سید ،طائی،كوگان زنبورستانهای خود را مستقر و عسل های طبیعی گون و فرفیون (شیر شیرك )تولید می كنند.
وی اضافه كرد:یكی از شاخص ها و برجستگی عسل های تولیدی زنبورداران شهرستان ، تولید عسل با خاصیت دارویی و درمانی و با خاصیت شفابخش می باشد كه علاوه بر آن خاصیت غذائی عسل می باشد به طوری كه عسل گون و فرفیون تولیدی در شهرستان در درمان برخی بیماریها موثر هستند .
'شاهرخی' در خصوص زمان برداشت عسل در شهرستان تصریح كرد:به طور كلی عسل های تولیدی از نظر زمان تولید كه به عسل های بهاره ،تابستانه و پاییزه تقسیم می شوند و عسل های تولیدی در شهرستان به عنوان عسل تابستانه محسوب شده است.
وی تصریح كرد: غالباً در نیمه دوم تا پایان مرداد عسل زنبورداران شهرستان برداشت می شود و زنبورداران شهرستان به ندرت عسل بهاره (عسل اكالیپتوس در شهر پلدختر)و پاییزه (عسل كنار در شهر اندیمشك استان خوزستان) تولید می كنند .
وی در خصوص مهمترین راه تشخیص عسل طبیعی گفت :شاید یكی از مهمترین راههای شناخت عسل طبیعی با توجه به وجود تقلب متعدد و انواع عسل های تقلبی و راههای مشكل تشخیصی ،خرید عسل از افراد و مراكز فروش كه از آنها شناخت و به آنها اعتماد داریم است .
'شاهرخی' در تكمیل این مبحث افزود :مهمترین و بهترین راه تشخیص طبیعی و غیر طبیعی بودن عسل را آزمایش كیفیت عسل توسط آزمایشگاههای تخصصی تشخیصی عسل دانست .
كارشناس زنبورداری جهاد كشاورزی پلدختر گفت: متاسفانه به دلیل نبود آزمایشگاه تخصصی تشخیص كیفیت عسل در شهرستان و استان خریداران عمده عسل با مشكل مواجه شده و شرایط برای تولید كنندگان عسل تقلبی به همین دلیل فراهم شده است .
وی افزود: در صورت وجود آزمایشگاه تشخیصی كیفیت عسل می توان عسلهای تولیدی زنبورداران را براساس كیفیت آنها درجه بندی كرد تا با این روش قدرت انتخاب خریدار ،را افزایش داد و خریدار را تشویق به خرید عسل با كیفیت نمود.
'شاهرخی' كارشناس و شاغل در حرفه زنبورداری در خصوص مهمترین راه حل های مشكلات زنبورداران به اختصار چنین بیان كرد:
افزایش حمایت های دولتی با كمك مالی مستمر به زنبورداران از طریق دادن وامهای نقدینگی مورد نیاز سالیانه آنها
افزایش حمایت های دولتی با كمك مالی از طریق تسهیلات بانكی مورد نیاز به زنبورداران جهت گسترش و توسعه زنبورستان خود در راستای اقتصادی كردن این شغل و تثبیت و تقویت این شغل
برگزاری كلاسها و روشهای پرورش زنبورعسل در جهت راههای مقابله با مشكلاتی از جمله ریزگردها و مشكلات آب و هوائی و...سایر مشكلات پیش رو تدابیر لازم در جهت افزایش سرانه مصرف مردم منطقه تسهیل و آسان نمودن و حل مشكل بیمه تامین اجتماعی زنبورداران در جهت امنیت شغلی و آینده معیشتی آنها فراهم آوردن شرایط لازم برای صادرات عسل مرغوب شهرستان و استان ایجاد مراكز صنایع غذائی بسته بندی كه در ازای دریافت كارمزد امكان بسته بندی عسل را با نام و برند هر زنبور داررا داشته باشد.
تأمین و در اختیار گذاشتن داروهای مناسب مورد نیاز زنبورداران
ترویج و ترغیب زنبورداران به استفاده از ملكه های اصلاح شده از طریق در اختیار گذاشتن ملكه های مناسب تایید شده توسط سیستم دولتی كه تاثیر مهمی در افزایش تولید عسل و بهبود وضعیت معیشتی آنها دارد .
وی افزود: بطوری كه با این كار به همراه اموزشهای به روز و برنامه ریزی دقیق با شناخت ویژگی های بومی و اقلیمی مناطق ییلاقی و قشلاقی مناطق استقرار زنبورستان بستر مناسب را برای بالا بردن میانگین تولید عسل فراهم نمود و از این عقب گرد كنونی جلوگیری كرد.
وی به افزایش میانگین تولید عسل هر كلنی زنبور عسل اشاره كرد و افزود :از نظر زنبورداران وجود مناطق بكر و با پوشش گیاهی عالی در تولید بیشتر عسل تأثیر دارد بلكه علاوه بر این شرایط استفاده از روشهای جدید پرورشی افزایش تولید نیز بخش عمده از تأثیرات افزایش تولید عسل و راههای مقابله با مشكلات آب و هوایی می باشد.
وی تصریح كرد: باید در این راستا با شناسائی این روشهای جدید افزایش تولید و انتقال آنها به زنبورداران با كارها و روشهای ترویجی اقدام نمود تا بتوان با برنامه ریزی هر ساله میانگین تولید عسل كلنی زنبورداران را افزایش داد كه این موضوع نیاز به همت مسئولان كشوری دارد .
'صفر مرادی' از زنبورداران شهرستان پلدختردر خصوص مشكلات كنونی زنبورداران گفت:
در شرایط فعلی كه قدرت خرید مردم در مقایسه با سالهای گذشته پایین آمده عمده مشكل ما زنبورداران فروش عسلهای طبیعی تولیدی خودمان می باشد .
وی افزود: علاوه بر كاهش قدرت خرید مردم، وجود عسلهای شكری و نامرغوب با قیمت150هزارتا 240 هزار ریال در بازار، مردم به دلیل عدم شناخت ،به خرید عسلهای طبیعی كه اكنون با كمترین سود در نظر گرفته برای خودمان هر كیلو 350 هزار ریال قیمت گذاشتیم تمایلی به خرید آن ندارند كه به همین دلیل عسلهای با كیفیت و طبیعی تولیدیمان روی دستهایمان مانده است
'مرادی' افزود :دیگر مشكل ما زنبورداران عدم حمایتهای بخش دولتی از این حرفه (زنبورداری )می باشد بطوری كه در سالهای دورگذشته دولت شكر ارزان قیمت،نقدینگی مورد نیاز ،تسهیلات توسعه زنبورداری ،داروی مورد نیاز و...را بطور مستقیم در اختیار ما زنبورداران قرار می داد ولی چند سالی است كه تقریباً این حمایت ها انجام نمی گیرد و زنبورداری به حال خود رها شده است .
وی در خصوص میزان تولید عسل از كلنی های خود گفت :در سال های گذشته (10سال گذشته )ما از هر كندو 10-15كیلوگرم و حتی در بعضی كلنی های خود تا 20كیلوگرم عسل می گرفتیم اما چندین سال است كه گرد و خاك و آب و هوای نامناسب باعث شده به صورت مستمر و پشت سر هم كندوهایمان از بین رفته و تولید عسل مان به شدت كاهش یابد و خساراتی به ما وارد شود .
وی افزود: مدتها طول خواهد كشید تا این خسارتهای وارده به ما كه بیشتر تأثیرات مالی آن می باشد جبران شود بطوری كه امید به آینده و پافشاری در ادامه این حرفه باعث شده به كار زنبورداری ادامه دهیم
'مرادی' از زنبورداران برتر شهرستان پلدختر افزود:از مشكلات دیگر حرفه زنبورداری كه در طی دو یا سه سال جاری شدت یافته حضور افرادی در این حرفه است كه هیچ تجربه علمی و عملی در این حرفه نداشته و به شغل زنبورداری روی آورده اند و
وی گفت: همین افراد به دلیل نداشتن علم زنبورداری و عدم آموزش و آشنایی با حرفه زنبورداری باعث ایجاد شرایط شیوع بیماری ها و...شده اند و اكثر این افراد با نیت تولید عسلهای نامرغوب و با كیفیت پایین به این شغل روی آورده و باعث بروز مشكلاتی از جمله عدم خرید عسل با كیفیت ما شده اند .
7272/630
![زنبور داری و تنش های پیش رو این صنعت در شهرستان پلدختر زنبور داری و تنش های پیش رو این صنعت در شهرستان پلدختر](https://img9.irna.ir/old/Image/1393/13930806/81366527/N81366527-6042823.jpg)
خرم آباد- ایرنا- كارشناس زنبورداری پلدختر در مورد تنش های ایجاد شده بر صنعت زنبور داری گفت :طی دو مرحله در طی چند سال گذشته (حداقل چهارسال گذشته ) به صنعت زنبور داری و شغل زنبورداری در استان لرستان تنش وارد شد