۲۸ آذر ۱۳۹۳، ۳:۱۹
کد خبر: 81431951
T T
۰ نفر
پایان كنفرانس نفت وگازكردستان عراق درلندن / تاكید برنقش مهم ایران در تحولات منطقه

لندن - ایرنا- 'زلمای خلیل زاد' سفیر پیشین آمریكا در افغانستان و عراق عصر روز پنجشنبه در كنفرانس نفت و گاز كردستان – عراق در لندن ، براهمیت نقش ایران در حل و فصل مسایل منطقه خاورمیانه تاكید كرد.

به گزارش ایرنا، خلیل زاد در نشست پایانی كنفرانس نفت و گاز كردستان – عراق كه شامگاه پنجشنبه برگزار شد، با اشاره به بحران جاری در منطقه خاورمیانه بویژه در عراق تصریح كرد كه بایستی به ایران به عنوان یك بازیگر مهم در منطقه، در حل این بحران ها توجه نمود.

وی با اشاره به مذاكرات هسته ای ایران و گروه 'پنج به علاوه یك' گفت: این مذاكرات اگرچه بسیار مهم هستند اما لازم است همزمان با آن ، با تهران در ارتباط با مسایل منطقه ای نیز گفت وگو و تبادل نظر صورت گیرد .

خلیل زاد تصریح كرد: مشكل دولت های غربی از جمله آمریكا این است كه مباحث هسته ای ایران را با مسایل منطقه ای و نقش و مشاركت تهران در حل و فصل این مسایل، گره زده اند.

وی افزود: ایران یك بازیگر قدرتمند هم در سوریه و عراق است و لازم است كشورهای غربی از جمله آمریكا درخصوص حل و فصل مسایل منطقه ای با تهران به گفت وگو بنشینند.

وی همچنین با اشاره به ریشه های فرقه گرایی و افراط گرایی در منطقه، گفت: تنها راه برای مقابله با این مسایل، ایجاد شناخت بیشتر میان فرق و مذاهب مختلف از جمله شیعیان و اهل سنت و نزدیك تر شدن آنها به یكدیگر و حمایت تمامی جناح های داخلی وكشورهای منطقه از این همگرایی است.

سفیر پیشین آمریكا دربغداد تصریح كرد: در صورت عدم حل ریشه های افراط گرایی و فرقه گرایی، ممكن است بر اثر حملات هوایی و زمینی ، گروه داعش درعراق شكست بخورد، اما این تفكرات افراطی بعد از آن نیز با اسامی و اشكال دیگری ظهور خواهد یافت.

'فلاح مصطفی بكر' رئیس بخش روابط خارجی حكومت اقلیم كردستان عراق نیز دراین نشست برحسن همجواری و روابط خوب 'اربیل' با كشورهای همسایه از جمله ایران و تركیه تصریح كرد.

وی با بیان اینكه حكومت اقلیم كردستان عراق با كشورهای ایران و تركیه دارای مناسبات گسترده ای است، گفت كه اربیل نمی تواند همسایگانش را نادیده بگیرد.

رییس بخش روابط خارجی حكومت اقلیم كردستان در ارتباط با تركیه گفت: به رغم اینكه اربیل با آنكارا دارای روابط گسترده و خوبی هستند اما در برخی از مسایل دارای اختلاف دیدگاه می باشند.

وی با اشاره به اجازه تركیه به كردهای عراقی برای كمك به مردم در محاصره افتاده كوبانی درشمال سوریه گفت این یك نشانه مثبت از دولت آنكارا در قبال تحولات مربوط به وضعیت كشورهای سوریه و عراق بدنبال حملات گروه تروریستی داعش بشمار می آید.

'فلاح مصطفی بكر' در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وجود شمار زیادی از آوارگان و پناهجویان عراقی و سوریه در منطقه كردستان عراق، بدنبال حملات گروه تروریستی داعش، گفت: وجود این آوارگان شرایط سختی را برای حكومت اقلیم كردستان ایجاد كرده است.

وی افزود: به رغم حضور شمار زیادی از آوارگان در منطقه كردستان عراق، این منطقه همچنان بدلیل شرایط بد مالی با مشكلات اقتصادی درگیر است.

'ریباز محمد عبدالله محمد' وزیر دارایی دولت محلی كرد نیز درسخنانی در این نشست گفت كه كردستان عراق هم اینك با یك بحران اقتصادی بدنبال قطع و كاهش بودجه این منطقه از سوی دولت عراق درسال 2014 میلادی، دست وپنجه نرم می كند.

وی گفت: این درحالی است كه منطقه كردستان عراق درحال حاضر پذیرای بیش از یك میلیون آواره عراقی و سوریه است كه این مساله فشار زیاد مالی بر این منطقه وارد ساخته است.

این مقام دولت محلی كردستان عراق عنوان كرد: این در شرایطی است كه نیروهای پیشمرگ كرد درحال جنگ با نیروهای تروریستی داعش در یك نوار مرزی یكهزار كیلومتری هستند.

وی در جریان سخنرانی اش به آثار مثبت توافق اخیر صورت گرفته در زمینه فروش و صادرات نفت خام میان اربیل و بغداد اشاره كرد و گفت: این توافق سبب خواهد شد كه ضمن كمك به بودجه دولت عراق در سال 2015 میلادی، بخشی از مشكلات اقتصادی منطقه خودمختاركردستان عراق نیز حل شود.

وزیر دارایی دولت اقلیم كردستان گفت كه دولت 'نیچروان بارزانی' بدنبال اجرای اصلاحات مالی و اقتصادی با هدف بهبود در سیاست گذاری ها و تامین منابع مالی و انسانی در منطقه اقلیم كردستان عراق است.

گفتنی است ، براساس توافق اولیه میان اربیل و بغداد كه دو هفته پیش صورت گرفت، اقلیم كردستان قرار است 550 هزار بشكه نفت خام در روز شامل 250 هزار بشكه نفت خام استحصال شده در اقلیم كردستان و 300هزار بشكه نفت خام كركوك را تحت نظارت دولت مركزی عراق به تركیه صادر كند.

در مقابل، كردها سهم 17 درصدی خود از بودجه ملی را به اضافه 1 میلیارد دلار كمك مالی برای تقویت نیروهای پیشمرگ در نبرد با داعش، دریافت می كنند.

اوایل سال جاری میلادی، و پس از آغاز عملیات انتقال نفت كردستان عراق به تركیه بدون مجوز بغداد، دولت مركزی عراق سهم 17 درصدی حكومت اقلیم كردستان را از محل بودجه ملی قطع كرد، كه این امر سبب مشكلات جدی مالی برای حكومت محلی این منطقه شد.

'نادهیم زهاوی' نماینده مجلس عوام انگلیس نیز در این كنفرانس برادامه حمایت های نظامی و لجستیكی دولت انگلیس از حكومت اقلیم كردستان عراق و نیز دولت عراق تاكید كرد.

وی با بیان اینكه هم اینك عراق با چالش های جدی سیاسی، اقتصادی و امنیتی مواجه است، لزوم اتحاد میان تمام گروه های كرد و همكاری خوب اربیل با دولت بغداد به منظور مقابله با این چالش ها به ویژه تهدیدات گروه تروریستی داعش تصریح كرد.

وی با اشاره به حملات جدید نیروهای كرد با حمایت نیروی هوایی ائتلاف بین المللی علیه مواضع گروه داعش در شمال عراق گفت: دستاوردهای بدست آمده بدنبال این حملات خبرهای خوبی بشمار می آیند.

این نماینده پارلمان انگلیس همچنین از كمك های مالی و نظامی برخی از كشورهای عرب منطقه در مبارزه علیه گروه داعش به عنوان تحولاتی مثبت یاد كرد.

وی در بخش دیگری از سخنانش ازفرقه گرایی دینی و قومی درعراق به عنوان یك چالش نام برد و گفت بایستی تلاش شود كه میان تفاوت های موجود پل زده شود و دیدگاه ها را به نزدیك كرد.

كنفرانس نفت و گاز عراق - كردستان كه روز چهارشنبه گذشته با حضور شماری از مقامات عراقی و حكومت اقلیم كردستان عراق و كارشناسان اقتصادی در لندن رسما گشایش یافته بود شامگاه روز پنجشنبه پایان یافت.

'نیچروان بارزانی' نخست وزیر حكومت اقلیم كردستان عراق نیز روز چهارشنبه در پیامی كه در كنفرانس نفت و گاز كردستان – عراق در لندن قرائت شد، با اشاره به روابط عمیق موجود میان تهران و اربیل تاكید كرد كه اقلیم كردستان درصدد تقویت روابطش با جمهوری اسلامی ایران است.

وی در این پیام گفت توافق اخیر نفتی میان اربیل و دولت بغداد، تاثیری بر روابط رو گسترش حكومت اقلیم كردستان عراق با تهران نخواهد گذاشت.

به گزارش ایرنا، شركت كنندگان دراین كنفرانس ضمن بررسی توانایی های بالقوه منطقه كردستان عراق در زمینه تولید نفت و گاز، به سایر مسایل مختلف این منطقه از جمله مسایل اقتصادی، حقوقی و اجتماعی آن، اشاره داشتند.

در حاشیه این كنفرانس همچنین نمایشگاهی با حضور برخی از شركت های فعال در حوزه نفت و گاز كردستان عراق برپا شده بود.

اروپام** 1** 1552