۱ دی ۱۳۹۳، ۱۱:۲۱
کد خبر: 81434693
T T
۰ نفر
توزیع قرص آهن میان دانش آموزان بیجاری برای جلوگیری از كم خونی

بیجار- سنندج – ایرنا - رییس مركز بهداشت شهرستان بیجار، گفت: به منظور ارتقای سطح سلامت جسمی و جلوگیری از كم خونی، دانش آموزان دختر مدارس متوسطه اول و دوم، طرح توزیع و مصرف قرص آهن میان دانش آموزان این شهرستان آغاز شده است.

دكتر حسن كرمی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگارایرنا، افزود: تاثیرات كمی خونی در دختران، قبل و بعد از سنین بلوغ می تواند مشكل ساز باشد، كمبود آهن و كم خونی ناشی از آن در سنین بلوغ كاهش سرعت رشد ضریب هوشی، ‌كاهش قدرت یادگیری و كاهش ظرفیت كاری را به دنبال دارد.

وی، اظهار كرد: تغییرات رفتاری مثل خستگی و بی تفاوتی، افزایش ابتلا به بیماری ها، افزایش غیبت از مدرسه، افزایش شیوع و شدت كم خونی، افزایش فقر آهن در دوران بارداری و به دنبال آن افزایش مرگ و میر مادران و افزایش و تولد نوزادان كم وزن و نارس از دیگر عوارض فقر آهن است.

كرمی با اشاره به اینكه مصرف قرص آهن و غنی ‌سازی مواد غذایی در پیشگیری از كمبود آهن و كم خونی ناشی از آن مؤثر است، گفت: هر دانش آموز در طول دوره توزیع كه تا اسفند ماه سال جاری ادامه خواهد داشت، بطور هفتگی تعداد 16عدد قرص آهن دریافت خواهد كرد.

وی به عوارض كمبود آهن در بدن اشاره نمود و خاطر نشان كرد: اگر برای ساختن گلبول های قرمز خون، آهن به مقدار كافی در دسترس نباشد، ابتدا فرد از ذخایر آهن بدن خود استفاده می كند، سپس در صورت ادامه كمبود ذخایر آهن بدن كاهش می یابد.

وی ادامه داد: اگر كمبود آهن ادامه پیدا كند ذخایر آهن بدن تخلیه می شود و كم خونی و فقر آهن بروز می كند.

وی با تاكید بر اینكه، آهن اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبول های قرمز خون است، بیان كرد: البته علاوه بر آهن مواد مغذی دیگر هم مثل اسید فولیك، ویتامین B6، ویتامین B12، ویتامین C، و پروتئین برای خونسازی لازم است كه باید از طریق رژیم غذایی روزانه تامین شود.

به گفته رییس مركز بهداشت شهرستان بیجار توزیع قرص ویتامین D هم از نیمه دوم آبان ماه امسال آغاز شده است و تا تیر سال آینده ادامه خواهد داشت كه در این طرح بصورت ماهیانه یك عدد قرص به هر دانش آموز داده خواهد شد.

وی همچنین در خصوص كم خونی در میان جمعیت دانش آموزی و نوجوانان، گفت: آهن كافی برای حفظ سلامت، رشد مطلوب و فراهم ساختن زمینه مناسب برای یادگیری در دوران تحصیل ضروری است.

وی ادامه داد: اگرچه كمبود آهن می تواند در تمام مراحل زندگی سبب كاهش قدرت ادراك و یادگیری گردد ولی اثرات نامطلوب كم خونی در دوران شیرخوارگی و در اوایل كودكی غیر قابل جبران است.

این متخصص بهداشت و سلامت، اظهار كرد: در كودكانی كه دچار فقر آهن شده اند، میزان ابتلا به بیماری های عفونی بیشتر است زیرا سیستم ایمنی آنان قادر به مبارزه با عوامل بیماریزا نیست.

به گفته وی، كودكان و دانش آموزانی كه دچار كم خونی و فقر آهن هستند همیشه احساس خستگی و ضعف و اغلب از ورزش و فعالیت های بدنی دوری می كنند و یا در هنگام ورزش خیلی زود خسته می شوند.

وی افزود: در این افراد تغییرات رفتاری به صورت بی حوصلگی و بی تفاوتی مشاهده می شود.

وی به علل ایجاد كم خونی فقر آهن در دوران مدرسه و بلوغ اشاره ای نمود و خاطر نشان كرد: در سنین مدرسه بدن به دلیل رشد به آهن بیشتری نیاز دارد و مصرف ناكافی منابع غذائی حاوی آهن در این دوران منجر به كمبود آهن می شود.

وی ادامه داد: در دوران بلوغ به دلیل جهش رشد نیاز دختران و پسران نوجوان به آهن بیشتر از دوران قبل است و در صورتی كه منابع غذائی حاوی آهن در برنامه غذائی روزانه مصرف نشود نوجوان به سرعت در معرض خطر كمبود آهن و كم خونی ناشی از آن قرار می گیرد.

وی به موضوع مهم دیگر در دوران بلوغ پرداخت و عنوان كرد: دختران در دوران بلوغ به دلیل از دست دادن خون، نسبت به كم خونی فقر آهن بسیار حساس تر و آسیب پذیرتر هستند، بنابراین كم خونی فقر آهن در در دختران نوجوان در مقایسه با پسران نوجوان شیوع بالاتری دارد.

در حال حاضر بیش از 80 درصد مدارس دخترانه متوسطه اول و دوم شهرستان بیجار در مدارس روزانه و شبانه روزی پنج شهر به تحصیل اشتغال دارند، در سنوات اخیر بیشترین ترك تحصیل در بین دانش آموزان دختر در سطح روستا رخ داده است.ك/4

7350/570