به گزارش ايرنا، سنت حسنه وقف در بين مردم چهارمحال و بختياري قدمتي 900 ساله دارد و اين سنت حسنه يكي از ماندگارترين و كامل ترين صدقات جاري از احكام الهي است كه همواره مورد توجه مردم استان بوده و راهگشاي بسياري از مشكلات جامعه است.
وجود اماكن متعدد وقفي و خيريه مانند درمانگاه، بيمارستان، مراكز نگهداري كودكان بي سرپرست، كتابخانه و صدها مسجد، مدرسه و پل گواه توجه به سنت حسنه وقف در استان است.
موقوفه بي بي ماه بيگم صمصمامي، حاج سلميان بروجن ، حاج عبدالله رياحي، موقوفه گوهرباران و صدها موقوفه ديگر در استان نمادهاي توجه مردم استان به سنيت حسنه وقف است.
دامنه موقوفات تنها به ابنيه و زمين هاي اوقافي محدود نمي شود، 'احمد عزيزي' از واقفان استان است كه 18 سال از عمر خود را وقف ايجاد جاده دسترسي به امامزاده سيدنجم الدين(ع) در روستاي چاه گاه بخش مركزي شهرستان لردگان كرده اين خير از سال 73 به مدت 18 سال با استفاده از بيل، كلنگ و ابزارهاي دستي در ˈمير كوهˈ يك جاده دسترسي براي عبور و مرور وسايل نقليه زائران به بقعه امامزاده سيدنجم الدين ايجاد كرده است.
اين ها نمونه هايي از موقوفات استان است كه براي رفع مشكلات مردم وقف شده ، اما يكي از مشكلات موقوفات استان اين است كه با اجاره بهاي ناچيز در اختيار مردم قرار گرفته اند.
هم اكنون موقوفه حاج عبدالله رياحي و بي بي ماه بيگم كه داراي 150سرقفلي است در شهركرد وبراي رسيدگي به ايتام و نيازمندان وقف شده به صورت سرقفلي واگذار شده است.
همچنين موقوفه حاج سليمان به عنوان دومين وقف بزرگ كشور كه نيمي از مساحت شهربروجن و نقنه را شامل نيز با اجاره بها ناچيز در اختيار ادارات، شهرداري، دانشگاه ها و افراد قرار گرفته است.
روستاي مرغملك چهارمحال و بختياري صد درصد وقف عام حوزه علميه امام صادق (ع) اصفهان است كه مردم اين روستا براساس قرارداد، اجاره بهاي آن را پرداخت مي كنند.
مديركل اوقاف وامور خيريه چهارمحال وبختياري گفت: در استان فرهنگ وقف به خوبي نهادينه شده اما بايد در زمينه ارزش گذاري و اجاره بها موقوفات تجديد نظر صورت گيرد.
حجت الاسلام' محسن غلاميان' ارزش گذاري مجدد موقوفات ضروري دانست و افزود: هم اكنون ارزش گذاري دقيق و منصفانه اي بر روي اجاره بها موقوفات استان وجود ندارد.
وي بروز رساني اجاره بهاء موقوفات را در احياي سنت وقف موثر دانست و اظهار داشت: ارزش گذاري اجاره بها موقوفات بايد با كار كارشناسي منطقي و معقول انجام شود .
وي گفت: استان چهارمحال وبختياري با بيش از 240موقوفه و دو هزار و 300 رقبه كمترين ميزان درآمد از موقوفات را دارد و جزء استان هاي آخر كشور در اين زمينه است.
حجت الاسلام غلاميان افزود: از اين تعداد يكهزار و 227 موقوفه در زمينه حسينيه، مسجد و خانه عالم است و مابقي موقوفات منفعتي است كه تصرف، پرداخت نكردن اجاره بها و انعقاد قراردادهاي اجاره با بهاي ناچيز از مشكلات پيش روي موقوفات استان محسوب مي شود.
حجت الاسلام غلاميان گفت: از ابتداي امسال تاكنون موقوفات استان سه ميليارد ريال درآمد داشته كه اين ميزان تنها اجاره بها كارشناسي شده يكي از موقوفات درطول يكسال در شهرستان بروجن است.
مديركل اوقاف و امور خيريه استان تصرف موقوفات توسط ادارات و اشخاص را ديگر معضل وقف در استان دانست و گفت: در دوسال گذشته بااجراي طرح سند دار كردن موقوفات اين مشكل تاحدودي كمرنگ شده است.
وي گفت: تاكنون 153سند ثبتي وقف براي موقوفات استان دريافت شده كه پيش بيني مي شود تا پايان سال 450 سند ثبتي جديد در استان صادر شود.
رئيس اداره بهره برداري اقتصادي موقوفات اداره كل اوقاف و امور خيريه چهارمحال و بختياري نيز گفت: بسياري از موقوفات به علت تصرف غيرقانوني به دست افراد حقيقي يا حقوقي از نيت واقفان خارج شده و درآمدزايي ناچيزي دارند.
'آيت الله روحاني' افزود:سندسازي عليه موقوفات و پرداخت نكردن اجاره بها وهمچنين بستن قراردادهاي اجاره با بهاي ناچيز ازمشكلات موقوفات استان است.
وي با بيان اينكه با به روز رساني اجاره بها موقوفات، وقف مي تواند مسير اصلي خود را پيدا كند اظهار كرد: بروز رساني اجاره موقوفات مي تواند زمينه رفع مشكلات مردم و توسعه استان را فرام كند.
روحاني گفت: چهارمحال وبختياري از نظرميزان درآمد موقوفات جزء استان هاي آخر در كشوراست كه اين امر توجه بيشتر بهره برداران و مستاجران موقوفات استان را مي طلبد.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان بروجن نيز گفت: هم اكنون بخش گسترده اي از موقوفات استان به ويژه شهر بروجن در اختيار نهادهاي دولتي است كه با وجود اجاره بهاي اندك، مسئولان دستگاه هاي دولتي از پرداخت حقوق موقوفات خودداري مي كنند.
حجت السلام 'نصرالله سليماني' افزود: موقوفه حاج سليمان به عنوان دومين وقف بزرگ كشور است كه در دو شهر نقنه و بروجن دو ميليون و 84 هزار مترمربع وسعت دارد و هم اكنون بسياري از ادارات دولتي و مراكز آموزشي در اين موقوفه واقع شده و زمين هاي كشاورزي آن در اجاره مردم است.
به گفته وي، 123سال پيش نيمي از شهر بروجن را فردي به نام حاج سليمان سليماني فرد وقف كرده كه هم اكنون در محدوده اين موقوفه 13 مدرسه، دادگستري، فرهنگسرا، پارك جنگلي، دانشگاه پيام نور، سالن ورزشي تندگويان و ... شهر بروجن واقع شده است.
حجت الاسلام سليماني افزود: در صورت احياي موقوفه و تنظيم اجاره بهاي واقعي و عادلانه، درآمد كسب شده از اين موقوفه سهم بزرگي در آبادني و توسعه شهر بروجن ايفا مي كند.
وي گفت:از ابتداي امسال تاكنون 137 هزار مترمربع از اراضي كشاورزي موقوفه در شهرنقنه كه با اجاره بها سالانه 150هزارتومان اجاره داده شده بود با پرداخت 250 ميليون ريال به عنوان حق ريشه بازپس گرفته شد.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان بروجن گفت: دراين مدت 16 هزار مترمربع زمين در كنار شهرك فاطميه نيز كه با اجاره بها ناچيز واگذار شده بود با پرداخت 40 ميليون ريال، به اوقاف شهرستان بازگردانده شد.
وي گفت: يكي ديگر از موقوفات اين شهرستان كه با بروز رساني درآمد موقوفه مي تواند بخش مهمي از مشكلات و نيازهاي شهر را رفع كند، دانشگاه پيام نوربروجن است.
وي گفت: با تعاملي كه با رييس اين دانشگاه انجام شد اجاره بهاي اين موقوفه كه سال هاي متمادي 10 ميليون ريال پرداخت مي شد به 350 ميليون ريال افزايش يافته است.
مديركل ثبت اسناد و املاك چهارمحال وبختياري نيز گفت: هم اكنون تنها 14 درصد از املاك موقوفه استان داراي سند مالكيت است كه اين خود از عمده مشكلات موقوفات استان است.
'محمد حسن بهادر' افزود: صدور سند ثبتي از تعارض به حدود املاك موقوفه جلوگيري مي كند و پيش بيني مي شود تا پايان سال 450سند ثبتي ديگر شامل موقوفه بي بي ماه بيگم و مسجدامام حسن عليه السلام بروجن صادر شود.
وي گفت: تاپايان سال سند وقفيت روستاي وردنجان نيز به اداره كل اوقاف و امور خيريه استان تحويل مي شود.
استاندار چهارمحال وبختياري نيز با تشريح اهميت وقف در توسعه استان و رفع محروميت گفت: بعد از گذشت 35 از انقلاب، وقف به فرهنگ غالب جامعه اسلامي تبديل نشده و در جامعه مهجور مانده است.
'قاسم سليماني دشتكي' بر آيندهنگري و نيازسنجي در امر موقوفات تاكيد كرد و افزود: آيندهنگري اداره اوقاف و امور خيريه در خصوص موقوفات يك ضرورت است چرا كه نبود اين امر مهم موجب عدم بهرهبرداري درست از موقوفات خواهد شد.
سليماني همچنين مسئله زمينهاي وقفي در برخي از مناطق استان را يادآور شد و بر لزوم واگذاري اين زمينها به دور از هر گونه تنش و ايجاد مشكلات اجتماعي تاكيدكرد و افزود: واگذاري زمينهاي وقفي بايد به گونهاي باشد كه هم اصول و شرايط وقف عملياتي شود و هم مردم با مشكل و چالش مواجه نشوند.
وي از افزايش يك شبه اجاره بها موقوفات انتقادكردو گفت: بايد اجاره بها موقوفات براساس قيمت گذاري و عرف افزايش پيدا كند.
7360/558/
شهركرد- ايرنا- ارزش گذاري پايين و اجاره بها ناچيز موقوفات و موقوفه خواري ازمهمترين چالش هاو تهديدهاي سنت حسنه وقف دراستان چهارمحال وبختياري است.