۶ دی ۱۳۹۳، ۱۰:۰۹
کد خبر: 81439269
T T
۰ نفر
قيمت پايين وش پنبه رشته پنبه كاران خراسان شمالي را پنبه كرد

بجنورد-ايرنا- قيمت پايين خريد وش پنبه در خراسان شمالي، استاني كه كشاورزان آن بنا به گفته كارشناسان با كيفيت ترين پنبه كشور را توليد مي كنند، متضرر كرده است.

گذر از پنبه زارهاي شهرستان هاي مانه و سملقان و اسفراين كه هم اكنون بخاطر باز شدن غوزه هاي پنبه سفيدپوش شده مناظري زيبا و بي بدليل ايجاد كرده اما، از اين زيبايي ها تنها آه و حسرت سهم پنبه كاران است.

هم اكنون بخشي از وش پنبه توليدي كشاورزان خراسان شمالي به علت نداشتن صرفه اقتصادي همچنان بر روي بوته هاست كه بارش برف و باران موجب افت كيفيت آن خواهد شد.

آنان از پايين بودن قيمت فروش محصول خود بشدت اظهار نارضايتي كرده و گفتند: محصول خود را جمع نمي كنند يا اينكه آن را با بي رغبتي برداشت مي كنند.

به گفته كشاورزان پنبه كار، هم اكنون هزينه هاي توليد محصول از قيمت فروش آن پيشي گرفته و علاوه بر آن كمبود كارخانجات و صنايع تكميلي مربوط به پنبه باعث شده قيمت اين محصول با شديد روبه رو شده و بر روي دست كشاورزان بماند.

يكي از پنبه كاران شهرستان مانه و سملقان گفت: رنج كاشت و برداشت اين محصول به صورت سنتي از سويي و رنج از دست دادن سرمايه با فروش نرفتن محصول از سوي ديگر پنبه كاران را دچار آشفتگي كرده است.

'وحيد آزادبيگي' به دستمزد بالاي كارگر، هزينه بالاي كود و سم و حتي خريد آب اشاره و خواستار توجه مسوولان به اين مسئله شد.

وي گفت: با دستمزد روزانه 600 هزار ريال كارگر، براي يك كشاورز خيلي سخت است كه يكسال زحمت و رنج بكشد تا محصولش را برداشت كند و با قيمت پايين به فروش برساند.

يك كشاورز اسفرايني كه پنج هكتار از زمين هاي كشاورزي خود را زير كشت محصول پنبه برده گفت: امسال هزينه هاي زيادي براي كاشت، داشت و برداشت محصول صرف كردم اما با افت قيمت، متحمل خسارت شده ام.

'احمد رحيمي' افزود: قيمت فروش بقدري پايين است كه حتي قادر نيستم هزينه اي را كه براي آبياري محصول صرف كرده ام جبران كنم.

وي گفت: به علت خشكسالي و خشك شدن چشمه ها بيشترين آب مصرفي براي بخش كشاورزي در سال جاري را خريداري كرده ام كه اين امر موجب بالا رفتن هزينه هاي توليد شده است.

وي اظهار كرد: علاوه بر آبياري، مخارج نيروي انساني در بخش هاي كاشت، داشت و برداشت نيز هزينه زيادي داشته اما با وضعيت كنوني قيمت جز ضرر چيزي عايدم نشده است.

اين كشاورز پنبه كار از مسوولان مربوط خواستار حمايت شد و افزود: طبيعي است كه برخي از محصولات كشاورزي بنا به عللي افت قيمت پيدا كرده و موجب ضرر و زيان كشاورز شوند اما انتظار آن است كه مسوولان مربوط در اين زمينه چاره اي انديشي كرده و از اين ضرر جلوگيري كنند.

وي گفت: هم اكنون وش پنبه هر كيلوگرم 25 هزار ريال به فروش مي رسد اين در حالي است كه براي توليد آن هزينه هاي زيادي متحمل شده است.

وي افزود: با وجود اينكه يك كشاورز براي توليد محصول متحمل هزينه هاي زيادي مي شود اما يك واسطه در زمان كوتاه چندين برابر كشاورز سود عايدش مي شود.

يكي ديگر از كشاورزان اين منطقه گفت: به علت پايين بودن قيمت و هزينه هاي انجام شده اكنون زيان كرده و سرمايه خود را از دست داده ام.

'محسن اسكندري' افزود: با پايين آمدن قيمت وش پنبه، كشاورزان مجبورند محصول خود را با قيمت اندك به فروش برسانند.

وي گفت: با زحمت بسيار و هزينه بالا محصولي را توليد مي كنيم اما متاسفانه با قيمت پايين مواجه مي شويم.

يكي ديگر از كشاورزان نيز با اظهار نارضايي از نحوه خريد وش پنبه گفت: تمام تلاش خود را براي توليد محصول انجام مي دهيم اما در زمان فروش با افت قيمت مواجه مي شويم.

'صديقه حيدري 'اظهار كرد: قيمت فعلي وش پنبه حتي قيمت تضميني نيز جز ضرر چيزي براي كشاورزان ندارد و با اين وضعيت كشاورزان در سال هاي آينده رغبتي براي كاشت اين محصول نخواهند داشت.

مدير زراعت اداره كل جهاد كشاورزي خراسان شمالي ضمن تاييد گفته پنبه كاران گفت:هم اكنون هزينه هاي توليد از فروش پيشي گرفته است.

'مهدي ملكشي' روز شنبه در گفت و گو با ايرنا بر برداشت مكانيزه اين محصول نيز تاكيد كرد و افزود: هزينه پرداخت نيروي انساني براي جمع‌آوري محصول هزينه هاي توليد را بالا مي برد.

وي افزود: بيشتر كشتزار هاي اين استان به روش سنتي آبياري مي شوند كه اين امر نيز باعث بالا رفتن قيمت توليد محصول مي شود.

وي بر اجراي سامانه آبياري نوين در كشتزارها تاكيد كرد و گفت: علاوه بر كاهش مصرف آب در افزايش توليد نيز موثر خواهد بود.

وي اظهار كرد: هم اكنون قيمت خريد وش پنبه در بازار هر كيلوگرم 25 هزار و 500 ريال مي باشد كه قيمت تضميني نيز به همين ميزان است.

وي گفت: هشت هزار و 500 هكتار از مزراع اين استان زير كشت پنبه رفته و بيشتر اين محصول برداشت شده اما هنوز به پايان نرسيده است.

ملكشي اظهار كرد: كشت پنبه در كشتزارهاي استان نسبت به پارسال 500 هكتار افزايش دارد و پيش بيني مي شود از اين ميزان 22 هزار تن وش پنبه برداشت شود.

وي دليل افزايش كشت پنبه در سال جاري را توزيع يارانه بذر بين كشاورزان، گسترش آبياري تحت فشار در مزارع، تشويق كشاورزان به كشت مكانيزه و همچنين برداشت مكانيزه محصول عنوان كرد.

وي اظهار كرد: پارسال 22 هزار تن وش پنبه از پنبه زارهاي اين استان برداشت شده بود.

وي گفت: براي حمايت قشر كشاورز افزون بر دو ميليارد ريال يارانه بذر بين پنبه كاران اين استان توزيع شد.

وي افزود: برخلاف سال هاي گذشته كه پنبه كاران اين استان بذر پنبه رقم ورامين كشت مي كردند در سال زراعي جاري رقم بذر جديد به نام 'خرداد' بين آنان توزيع شد.

وي اظهار كرد: رقم خرداد از نظر توليد وش پنبه در هكتار از عملكرد بالايي نسبت به رقم ورامين برخوردار بوده و همچنين زودرس بودن و مصرف آب پايين نيز از ساير امتيازات اين رقم است.

وي از شهرستان هاي مانه و سملقان و اسفراين به عنوان مناطق عمده كشت پنبه در خراسان شمالي ياد كرد.

ملكشي اظهار كرد: ارزش افزوده پنبه 400 برابر ساير محصولات كشاورزي از جمله پياز است كه تلاش مي شود كشت اين محصول جايگزين ساير محصولات شود.

مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي گفت: در سال گذشته 45هكتار مزارع شهرستان مانه و سملقان كشت مكانيزه انجام شده بود كه در سال جاري به 500 هكتار رسيد.

وي همچنين افزود: پارسال از 40 هكتار مزارع پنبه به صورت مكانيزه برداشت شد كه پيش بيني مي شود امسال به دو برابر افزايش يابد.

وي گفت: خريد كمباين جمع آوري محصول پنبه و به كارگيري ناظر از ديگر اقدامات اين سازمان براي حمايت از پنبه كاران استان است.

وي از پنبه كاران خواست در جمع آوري محصولات خود شتاب كنند زيرا كه بارش برف و باران كيفيت محصول را پايين مي آورد.

مديركل جهادكشاورزي خراسان شمالي گفت: هزينه بالاي توليد پنبه در اين استان پنبه كاران را به كشت ساير محصولات زراعي وادار كرده است.

'عبدالله يوسفي' اظهار كرد: خشكسالي چند سال اخير، بالابودن هزينه هاي توليد پنبه و مقرون به صرفه نبودن توليد اين محصول باعث شده كه كشاورزان نسبت به كشت پنبه بي انگيزه شوند.

وي افزود: در اين استان هفت كارخانه پنبه پاك كني و يك كارخانه ريسندگي فعال وجود دارد.

وي گفت: محصول توليدي اين واحدهاي توليدي نيز به استان هاي مجاور حمل مي شود.

مديركل جهاد كشاورزي خراسان شمالي افزود: هم اكنون دو دستگاه كمباين برداشت كششي در استان وجود دارد ولي نياز به اعتبارات بيشتري براي خريد كمباين است.

وي گفت: به علت كمبود نيروي انساني در فصل برداشت محصول، هزينه هاي برداشت دستي وش پنبه بسيار بالا است.

يوسفي از كشاورزان و كارخانجات تصفيه پنبه خواست نسبت به افزايش كيفيت محصول اقدام كنند و توسعه مكانيزاسيون عمليات كاشت، داشت و برداشت پنبه و تمهيدات لازم به زراعي به منظور افزايش ميانگين عملكرد برداشت پنبه را در دستور كار خود قرار دهند.

32 گونه زراعي در سطح 307 هزار هكتار از كشتزارهاي خراسان شمالي كشت مي شود.

خراسان شمالي 344 هزار عرصه كشاورزي و 82 هزار بهره بردار در اين بخش دارد.ك/4

7184/330