آگهی یاد شده مربوط به ساختمان قدیمی واحد نساجی ریسباف است، اثری باقی مانده از مجموعه واحدهای نساجی در جنوب اصفهان كه با سكوت غریبانه خود نوستالژی گذر از سنت به مدرنیته و آغاز دوره صنعتی شدن ایران را برای ساكنان این خطه تاریخی تداعی می كند.
ریسباف تنها یك بنای فرتوت غبار گرفته نیست ، بخشی از هویت تاریخی مردم این خطه است ، نماد معماری صنعتی ایران هنگام دگردیسی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی كه هنرمندانه محصول فكر و خلاقیت مشترك مهندسان آلمانی نظیر شونمان و نمینگرد و استادكاران ایرانی همچون معتمدی و ماهر النقش را به عرصه وجود عرضه كرده است.
بنای صنعتی، تاریخی ریسباف در نزدیكی «سی وسه پل» و زاینده رود، و در امتداد محور تاریخی چهارباغ، از موقعیت مكانی و ساختار مطلوب جهت تبدیل به كاربری های مورد نیاز شهر تاریخی اصفهان برخوردار است و از سال ها پیش دوستداران اصفهان خواستار حفظ این بنا و تبدیل آن به موزه بودند.
سرانجام بیش از دو سال پیش، دوستداران اصفهان موفق شدند تا در جریان یكی از سفرهای هیات دولت زمینه تصویب طرحی را فراهم آورند كه به موجب آن مقرر شد كه بنای تاریخی ــ صنعتی ریسباف برای تبدیل شدن به موزه منطقه ای، به سازمان میراث فرهنگی واگذار شود.
پس از مدتی كوتاه، بانك ملی به عنوان مالك دولتی، درخواست لغو این مصوبه را به هیات دولت فرستاد كه در نتیجه، كمیسیون مستندسازی هیات وزیران با ریاست وزیردادگستری تشكیل شد و سرانجام با بررسی مستندات، درخواست ابطال این مصوبه رد شد و اعلام شد كه كارخانه ریسباف متعلق به شركت سرمایه گذاری بانك ملی نیست، بلكه این ملك جزو دارایی های بانك ملی و در نهایت دولت است.
به این ترتیب مقرر شد كه به اقتضای زمان و نیاز فرهنگی و اجتماعی كشور با تصمیم هیات دولت و به پشتوانه قانون، این بنا در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرارگیرد .
با این وجود هنوز این مصوبه با وجود پشتوانه های قانونی اجرا نشده و بانك ملی همچنان بر موضع خود پافشاری می كند و بنای تاریخی - صنعتی ریسباف را متعلق به كانون بازنشستگان بانك ملی و خود را فاقد قدرت واگذاری بنا به سازمان میراث فرهنگی می داند.
قرار بود این كارخانه توسط وزارت راه وشهرسازی خریداری و به یك مركز فرهنگی تبدیل شود.
مدیركل راه و شهرسازی استان اصفهان اردیبهشت امسال در همایش 'بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار' گفت: با همكاری معاونان وزارت راه و در حضور استاندار اصفهان تفاهمناهه ای در 14 بند درباره بافت های تاریخی و فرسوده اصفهان منعقد شد.
'محمود محمودزاده' با بیان اینكه یكی از بندهای این تفاهمنامه تملك كارخانه ریسباف اصفهان و تبدیل آن به یك مركز فرهنگی است، افزود: امیدواریم با همكاری سایر دستگاه ها این امر محقق شود.
با این حال بانك ملی ایران آگهی فروش كارخانه ریسباف اصفهان را در پایگاه اطلاع رسانی خود و تعدادی از روزنامه های سراسر كشور منتشر كرد.
رییس اداره عمران و بهسازی اداره كل راه و شهرسازی اصفهان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برای چندین نوبت در سال جاری این اداره كل با مقامات بانك ملی درباره تملك كارخانه ریسباف به صورت معوض یعنی در ازای ارائه ملك مساوی ارزش این كارخانه مذاكره كرد و به نتایج خوبی نیز منجر شد.
'وحید توسلی' افزود: با این وجود انتشار آگهی فروش كارخانه ریسباف برای ما غیر منتظره بود و خواهان پیگیری آن از طریق وزارت راه و شهرسازی هستیم.
وی تاكید كرد: ملك دولتی را می توان با مصوبه دولت و تایید بالاترین مقام دولتی به یك ارگان دولتی تخصیص داد.
این در حالیست كه یكی از مسوولان اداره كل مهندسی و املاك بانك ملی به خبرنگار ایرنا گفت: مسوولان اصفهان خواهان تملك كارخانه ریسباف به صورت رایگان هستند در صورتیكه طبق قانون اینكار تخلف محسوب می شود.
وی كه خواست نامش در خبر ذكر نشود، افزود: طبق قانون این ملك باید در ازای وجه نقد واگذار شود و غیر از این مسوولان بانك ملی باید جوابگوی دیوان محاسبات اداری باشند.
وی ادامه داد: بانك ملی از محل سپرده سهامداران اداره می شود و به گونه ای وكیل سپرده گذاران است.
روابط عمومی شهرداری اصفهان در مرداد امسال به نقل از شهردار منطقه شش اصفهان آورده بود: به تازگی مجموعه كارخانه ریسباف در خیابان چهارباغ بالا از سوی بانك ملی به مزایده گذاشته شده است.
'فضل الله محلوجی' افزود: با توجه به اینكه كارخانه ریسباف در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، این محل دارای كاربری مصوب مذهبی فرهنگی به صورت موزه منطقهای اصفهان است.
مسوول روابط عمومی شهرداری منطقه شش اصفهان نیز در این باره به ایرنا گفت: مدتی است كه زمزمه فروش كارخانه ریسباف اصفهان شنیده می شود و با توجه به آگهی فروش این كارخانه، كاربران متقاضی باید قبل از اقدام اساسی برای خرید آن از شهرداری استعلام بگیرند در غیر این صورت دچار مشكل خواهند شد.
'موسوی' ادامه داد: این كارخانه كاربری فرهنگی داشته و به هیچ وجه نمی توان برای آن به دنبال كاربری تجاری بود.
با توجه به گفته های مسوولان مذكور، كارخانه ریسباف اصفهان به مانند طفلی سرگردان در فقدان پدر و مادری دلسوز است كه آینده خود را مبهم می داند.
كارخانه ریسباف از دید مالكانش تنها سرمایه است و از دید دوستداران تاریخ، میراثی گرانبها و ارزشمند.
این كارخانه نه تنها به عنوان یك میراث گرانقدر بلكه یك نماد قدمت صنعتی برای تاریخ اصفهان و ایران است كه باید به آن بالید.
می شود گفت این كارخانه یك شناسنامه برای اصفهان است كه عظمت تمدن در این شهر را نمایان می كند.
كارخانه ریسباف اصفهان مربوط به دوره پهلوی است و در اصفهان، خیابان چهارباغ بالا، بین هتل پل و خیابان هفت دست واقع شده است.
این اثر در سال 1381 با شماره 6018 بعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گ/7140/ 546
اصفهان- ایرنا- به تازگی آگهی مزایده ای در مطبوعات انتشار یافته كه درآن یكی از آثار ثبت شده تاریخی شهر اصفهان در معرض فروش قرارگرفته است.