۱۰ دی ۱۳۹۳، ۱۲:۴۶
کد خبر: 81445627
T T
۰ نفر

تهران-ایرنا- سرانجام با بیانیه ی مشترك كمیسیون اقتصادی مجلس و نمایندگان دولت، اتهام برداشت مالی دولت از صندوق توسعه ملی رد شد تا به زعم رسانه ها، آبی باشد بر آتش مخالفت برخی نمایندگان و منتقدان دولت؛ موضوعی كه در روزنامه های امروز بازتاب گسترده یی داشت.

این گزارش نگاهی به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز چهارشنبه 10 دی 1393 خورشیدی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.



*** اعتراف مجلسیان به بی گناهی دولت

هفته گذشته كمیسیون برنامه و بودجه مجلس بر اساس گزارش دیوان محاسبات از برداشت چهار میلیارد دلاری دولت از صندوق توسعه ملی خبر داد كه این خبر با واكنش شدید و صریح «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت و متعاقب آن «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس‌جمهوری مواجه شد؛ موضوعی كه به جلسه ی مشترك كمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با نمایندگان دولت منتهی شد و با بررسی ها، حكم برائت دولت صادر شد.

روزنامه ی «اعتماد» با عنوان نخست قرار دادن « سند برائت دولت»، از رازگشایی دولت و مجلس از غائله ی 4 میلیارد دلاری خبر داد و نوشت: دیروز بعدازظهر جلسه مشترك كمیسیون برنامه و بودجه با نمایندگان دولت برگزار شد تا مشخص شود روایت‌ها از این ماجرا چقدر با واقعیت انطباق داشته‌ است.جلسه مشترك كارگر افتاد و خروجی آن شد بیانیه مشتركی كه حاضران آن را تهیه كردند. متنی كوتاه و پنج ماده‌یی كه آبی شد بر آتش اختلافات دو هفته‌یی دولت و مجلس.

به نوشته ی اعتماد، در بیانیه مشترك دولت و مجلس درباره برداشت چهار میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی هم آمده است كه «رسیدگی به جزییات در دیوان محاسبات كماكان ادامه خواهد داشت.» این بیانیه یعنی بر باد رفتن همه تلاش‌ها و سر و صداهای چند روز گذشته؛ سر و صداهایی كه زمینه آن اسفند سال پیش مهیا شد؛ جایی كه مسعود میركاظمی از اعضای بلندپایه جبهه پایداری علیه دولت دست به افشاگری زد و ماجرای برداشت را رو كرد؛ ماجرایی كه ماند تا 10 ماه بعد مانورهای اصلی برای متهم كردن دولت روی آن آغاز شود؛ جایی كه احمد توكلی بعد از ناكام ماندن در جریان محكوم كردن دولت برای واردات 650 میلیون یورو نهاده‌های دامی، به زعم خودش برگ برنده‌یی علیه قوه مجریه پیدا كرد. خیلی زود هم مخالفان دولت در مجلس و رسانه‌های نزدیك به آنها با او همراه شدند. حالا اما این برگ برنده هم سوخت. این یعنی تا اینجای كار دولت در بازی اتهام‌سازی اقتصادی دو بر هیچ از مخالفانش جلو افتاده است؛ مخالفانی كه البته به نظر نمی‌رسد با این نتیجه هنوز ناامید باشند.

«پایان سوءتفاهم 4.1 میلیارد دلاری» هم عنوان گزارش روزنامه ی «ابتكار» بود كه در بخشی از آن آمده است: در حالی كه موضوع اتهام به دولت در مورد برداشت از صندوق توسعه ملی می‌رفت كه به یك چالش میان دولت و برخی نمایندگان مجلس تبدیل شود، در جلسه مشترك كمیسیون برنامه و بودجه با نمایندگان دولت متشكل از وزیر اقتصاد، رئیس كل بانك مركزی، ‌رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، رئیس صندوق توسعه ملی و دادستان و معاونین دیوان محاسبات موضوع برداشت 4.1 میلیارد دلاری فروش نفت از صندوق توسعه مورد بررسی قرار گرفت.

به نوشته ی ابتكار، «هادی قوامی» عضو كمیسیون مدیریت و برنامه‌ریزی مجلس در مورد نتیجه ی این جلسه گفت در این جلسه در نهایت مشخص شد كه هیچ‌گونه سوءاستفاده‌ای در این زمینه اتفاق نیافتاده و مبلغی كه خرج شده برای اولویت‌های اساسی صرف شده است.وی ادامه داد سوءتفاهم ایجاد شده، مربوط به اشتباهی بوده كه در بانك مركزی رخ داده و اصلاح شده و بروز چنین مسایلی در حسابداری مالی طبیعی است.

روزنامه ی «آفتاب یزد» هم با عنوان نخست قرار دادن « اعتراف نمایندگان» مبنی بر این كه هیچ برداشتی ازصندوق توسعه ملی صورت نگرفته است، نوشت: پس از چند روز كشمكش میان نمایندگان مجلس و هیئت دولت، در آخر، این مجلس بود كه از سخنان نمایندگان دولت راضی شد. چنانكه در این رابطه حضور نمایندگان دولت در كمیسیون رنامه و بودجه سبب شد تا مجلس از اتهامات وارده عقب نشینی كند و دولت پیروز میدان باشد.

«قاضی‌سراج: صندوق حتی یك دلار هم كسری ندارد» هم عنوان گزارش روزنامه ی «آرمان» بود كه در بخشی از آن آمده است: سرانجام نمایندگان مجلس و اقتصاددانان دولت سر یك میز نشستند و آبی به آتش اختلافی كه در اسفند سال 92 شروع شده بود، پاشیدند. آبی كه شاید تا مدتی طرفین را راضی كند. به هر حال هر چند از ابتدا با بیانیه‌ها و اظهار نظرهای متعدد معاون اول و سخنگوی دولت مشخص بود كه خیال دولت از این بابت پاك است و این اطمینان وجود دارد كه تخلفی صورت نگرفته، اما رسانه‌های تندرو در روزهای گذشته دست از عقده گشایی برنداشتند. «اسناد تخلف اعجاب‌آور» تیتر یكی از همین دسته رسانه‌هاست.

آرمان در ادامه به نقل از «قاضی سراج» رییس سازمان بازرسی كل كشور نوشت: من به عنوان رئیس هیات نظارت بر نحوه برداشت از صندوق توسعه ملی كشور، تاكید می كنم كه هیچ برداشتی از صندوق صورت نگرفته و صندوق حتی یك دلار هم كسری ندارد.

در همین پیوند، روزنامه ی آرمان، یادداشتی هم با عنوان «نمایندگان منصفانه انتقاد كنند» به قلم «بهروز نعمتی» سخنگوی هیات‌رییسه مجلس منتشر كرد كه نویسنده در این یادداشت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به نگاهی دقیق‌تر و منصفانه‌تر به اقدامات اقتصادی دولت دعوت كرد و نوشت: برخی در مجلس نقدهای تندی را ایراد می‌كنند كه شاید چندان رعایت انصاف در آن مدنظر قرار نگرفته باشد. ناقدان تند دولت، تیغ برنده انتقاد خود را متوجه مسائل و مشكلاتی كرده‌اند كه ریشه در سال‌های گذشته و تصمیمات اتخاذ شده پیش از روی كارآمدن دولت یازدهم دارد. اگر با نگاهی دقیق‌تر و منصفانه‌تر به اقدامات اقتصادی دولت در طول یك سال و نیم گذشته بیندازیم به نظر می‌رسد دولت درمجموع فعالیت‌های اقتصادی مثبتی داشته و در راستای بهبود شرایط گام‌های موثری برداشته است. لذا لازم است حداقل در نگاه خود تجدیدنظر كنند و با نگاهی واقع‌بینانه‌تر به مسائل نگاه و با این دید نظرات و انتقادات خود را بیان كنند.



*** وزیر صنعت دو كارته شد

جلسه ی علنی دیروز مجلس شورای اسلامی با اخطار نمایندگان به «محمدرضا نعمت‌زاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت، به پایان رسید. وی كه برای پاسخ به سوالات دو نماینده، به بهارستان رفته بود به دلیل آنكه نمایندگان پاسخ‌های او را قانع‌كننده ندانستند كارت زرد گرفت؛ موضوعی كه در روزنامه های امروز به بازتاب گسترده ای داشت.

روزنامه ی آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «وزیرصنعت قربانی آمارهای غلط نمایندگان» به سراغ بازتاب خبر كارت زرد دوباره ی نعمت زاده رفت و نوشت: تنور اختلافات میان مجلس و دولت همچنان داغ است.اختلاف بر سر برداشت از صندوق توسعه ملی به قدری افزایش یافت كه پس از كشمكش ها بر سر برداشت از این صندوق، نوبت به حوزه صنعت، معدن و تجارت رسید تا نمایندگان معترض، وزیر صنعت را به مجلس فراخوانده و دومین كارت زرد او را تقدیم كنند.

به نوشته ی آفتاب یزد، سید ناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان و زهره طبیب زاده نماینده تهران نمایندگانی بودند كه پیش از این از پاسخ های محمد رضا نعمت زاده در كمیسیون اقتصادی قانع نشده بودند و طبق روال سوال خود را در صحن علنی مطرح كردند. سوال نمایندگان درباره علت واردات بی ضاطه كالاهای اساسی و صدور مجوز واردات كالاهای دور و همچنین واردات بی رویه رنج و خودروی سواری لوكس مطرح شد كه دست آخر وزیر صنعت نتوانست نمایندگان مجلس را راضی نگه دارد و تكیه زنندگان بر كرسی های مجلس با 102 رای موافق، 87 رای مخالف و 15 رای ممتنع از مجموع 219 نماینده حاضر اعلام كردند كه پاسخ های وزیر را قانع كننده ندانستند.این رای سبب شد تا دومین كارت زرد مجلس به محمدرضا نعمت زاده ای داده شود كه در یك قدمی استیضاح قرار دارد.

«نعمت‌ زاده2كارته شد» هم عنوان نخست روزنامه ی آرمان بود.

آرمان در این گزارش، ضمن اشاره به دومین كارت زرد مجلس به وزیر صنعت، معدن و تجارت به‌دلیل واردات بی‌رویه كالاهای استراتژیك و خودروهای لوكس، به مقایسه ی عملكرد خانه ملت در قبال دولت دهم و یازدهم و انتقاد از موضع گیری غیر منصفانه ی آنان نسبت به دولت یازدهم پرداخت و نوشت: اگر دولت دهم در طول 4 سال فعالیت، 8 بار كارت زرد از مجلس هشتم دریافت كرد، دولت یازدهم منتقدان بیشتری در مجلس نهم دارد و در طول 2 سال اول كاری خود 8 كارت زرد گرفته است. مساله این است طرح این نوع سوالات تا چه اندازه با انگیزه‌های سیاسی نمایندگان منتقد دولت یازدهم در مجلس شكل می‌گیرد.

به نوشته ی آرمان،آنچه طی این دو سال از رفتار برخی نمایندگان شاهد بودیم این است كه نمایندگان منتقد دولت بیشتر با اهدافی سیاسی و به‌دور از مسائل تكنیكی و فنی به مقابله با دولت و اقدامات وی پرداخته‌اند كه بعضا این شائبه را شكل خواهد داد كه برخی از نمایندگان مخالف و منتقد دولت به دنبال تخریب چهره دولت یازدهم هستند. اگرچه شاید منطقی نباشد كه بخواهیم همه سوال‌های نمایندگان را با انگیزه سیاسی تفسیر كنیم، اما حضور پررنگ منتقدانی كه همراه با جبهه پایداری هستند، ممكن است سبب این تلقی شود كه سوال برخی از نمایندگان انگیزه سیاسی دارد نه اینكه دغدغه آنها مردم و منافع ملی باشد.



*** تلاش كنیم فاصله ها كم شود

«حسن روحانی» رییس جمهوری كه روز گذشته به استان سیستان و بلوچستان سفر كرده بود، در جمع شماری از دست‌اندركاران طرح‌های عمرانی و مدیران این استان به تحلیل سالگرد 9 دی 1388 پرداخت و آن را نشان دهنده ی دلدادگی و وفاداری مردم به انقلاب دانست؛ موضوعی كه در قاب عنوان نخست بسیاری از روزنامه های امروز نشست.

روزنامه ی «خراسان» با عنوان نخست قرار دادن «روحانی: 9 دی بیعت مجدد با جمهوری اسلامی و روز وحدت ملی بود» به سراغ سخنان رییس جمهوری به مناسبت 9 دی رفت و نوشت: دكتر روحانی رئیس جمهور كشورمان در جریان بازدید از اسكله شهید بهشتی در چابهار و در جمع شماری از دست اندركاران پروژه های عمرانی و مدیران استان سیستان و بلوچستان، با بیان اینكه حضور مردم در نهم دی به معنای حمایت از یك حزب و جناح نبود، تصریح كرد: نهم دی به معنای بیعت مجدد با جمهوری اسلامی ایران، رهبری، انقلاب اسلامی، اصل ولایت فقیه و خاندان امامت و روز همدلی، اتحاد، انسجام و وحدت ملی است.دكتر روحانی منشور ملی همه آحاد ملت را قانون اساسی و قوانین موضوعه كشور معرفی كرد و گفت: باید راه و مسیر واحدی را كه مسیر توسعه، تعالی، آبادانی، رفاه جامعه و كشور و ایجاد اشتغال پایدار و گسترده برای نسل جوان و پیشرفت مملكت است، دنبال كنیم.

عنوان نخست روزنامه ی «شرق» هم «تلاش كنیم فاصله‌ها كم شود» بود كه در این گزارش به تحلیل رییس جمهوری از 9 دی اشاره كرد و نوشت: رییس‌جمهوری با بیان اینكه نهم دی روز نشان دادن عشق مردم به خاندان رسالت به‌ویژه حضرت سیدالشهدا (ع) است، گفت باید از حماسه حضور مردم در نهم دی در مسیر تحكیم وحدت، همدلی و قانونگرایی استفاده كنیم و نباید اجازه دهیم هیچ حادثه‌ای در تاریخ كشور تبدیل به وسیله‌ای برای ایجاد اختلاف و تفرقه شود.امروز و در شرایطی كه بیش از هر زمان دیگری نیاز به وحدت و اتحاد داریم، نباید در داخل، تفرقه و فاصله ایجاد شود و اگر فاصله‌ای نیز هست، باید تلاش كنیم تا آن را كم و كمتر كنیم.

روزنامه ی «جوان» هم «روحانی: 9 دی بیعت مجدد با رهبری و اصل ولایت فقیه بود» را عنوان نخست قرار داد و نوشت: حجت الاسلام و المسلمین دكتر حسن روحانی كه در جمع شماری از دست‌اندركاران پروژه‌های عمرانی و مدیران استان سیستان و بلوچستان صحبت می‌كرد، افزود: پیام نهم دی و حضور مردم در این روز آن بود كه همه باید تسلیم قانون باشیم و هر فردی حرف، نقد یا اعتراضی دارد باید در چارچوب قانون و مقررات آن را بیان كند و مردم در این روز به یك سلسله حركت‌هایی كه زیبنده كشور نبود، پایان دادند.پیام نهم دی برای مردم و جامعه، وابستگی و عشق به خاندان رسالت و دلدادگی و وفاداری به انقلاب، خط و راه حضرت امام (ره)و مقام معظم رهبری بود.



*** افسردگی؛ مساله این است!

رواج افسردگی در جامعه ی ایران نگرانی هر كنشگر اجتماعی را در ارتباط با تبعات مخرب افزایش این بیماری برانگیخته است. تردیدی نیست كه شناسایی و مدیریت دلایل یا علت‌های بروز و شیوع هر بیماری رایج و اثرگذاری مانند افسردگی در هر منطقه ی جغرافیایی با فرهنگ‌ها و شرایط محیطی و بیولوژیك ویژه ی خود، از اهمیت بسزایی برخوردار است. روزنامه ی «شهروند» به همین بهانه و با هدف علت یابی ریشه های افسردگی در ایران، به گفت و گو با چند كارشناسان پرداخت.

آیا افسردگی در ایران رو به افزایش است؟ این سوال «شهروند» بود كه «امیر شعبانی» استاد گروه روانپزشكی دانشگاه علوم‌پزشكی ایران در پاسخ به آن گفت: مطالعه بزرگ و جدیدی كه توسط پژوهشگران خبره وزارت بهداشت انجام شده، حاكی از آن بوده كه شیوع یك‌ساله اختلالات خلقی كه افسردگی بخش عمده آن را تشكیل می‌داده، بیش از 14 ‌درصد است. این میزان شیوع، دست‌كم از نتیجه برخی از مطالعات كشورهای دیگر بیشتر است و فراوانی بسیار بالایی را نشان می‌دهد. مطالعات ایران و كشورهای دیگر همگی حاكی از میزان قابل ملاحظه باری است كه بیماری افسردگی بر پیكر جامعه وارد می‌كند؛ افت میانگین كارآیی و توانایی افراد جامعه تبعات زیانباری در شاخص‌های گوناگون اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارد.

«علی ناظری» روانپزشك و متخصص اعصاب و روان هم در گفت و گو با این روزنامه، جامعه ی غیرپویا را محرك افسردگی عنوان كرد و گفت: عاملی كه ممكن است كمی در جوامع مختلف تفاوت داشته باشد و عامل موثر در بروز افسردگی در افراد محسوب می‌شود، عوامل اجتماعی - محیطی است.این عوامل اجتماعی می‌تواند عوامل شغلی، امنیت اقتصادی، امنیت شغلی و داشتن اعتماد به نفس لازم در سطح اجتماع و در ارتباط با مردم دیگر در كنار حضور در جامعه‌ای كه پویایی، نشاط و تحرك را میان افراد منتقل می‌كند و به منزله یك سامانه فعال و پویا عمل می‌كند، باشد. یا درست برعكس عواملی كه محرك خلاف این پویایی و نشاط باشند افراد را سمت آسیب‌های روانی متعاقب پدیده‌های اجتماعی سوق دهد. این پدیده‌ها می‌تواند ناكامی‌های شغلی و زمینه‌های ازدواج و نداشتن روحیات پویا و شاد عنوان شود كه طبیعتا در كنار عوامل دیگر بروز افسردگی را بیشتر می‌كنند.

به نوشته ی شهروند، «حسن آقاجانی» فوق‌ تخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه هم بیماری افسردگی را همپایه با بیماری های قلب و عروق دانست و گفت: بیماری افسردگی، ازجمله بیماری‌های شایعی است كه موجب كاهش كارآیی افراد می‌شود. از طرفی، بیماری‌های قلبی- عروقی نیز، در عداد بیماری‌های شایع است. هر دوی این بیماری‌ها در كشورهای توسعه‌یافته، جزو مشكلات اصلی به حساب می‌آیند.افرادی‌كه دچار بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شوند - مثل حملات قلبی و نارسایی مزمن قلبی - در معرض افسردگی قرار دارند. پس از هر حمله قلبی یا بعد از هر جراحی قلب، یا حتی بیماری‌های مزمن قلبی، افسردگی، شیوع پیدا می‌كند. عكس این قضیه نیز، صادق است. یعنی شیوع و شانس بیماری‌های قلبی- عروقی نیز در افرادی كه دچار افسردگی هستند، بیشتر است. ارتباط دو طرفه میان این دو بیماری شایع، نكته حایز اهمیتی است كه باید همه افراد، مدنظر قرار دهند. بیماری افسردگی، تاثیراتی بر سیستم گردش خون و پارامترهای خونی می‌گذارد؛ به‌طوری‌كه وقوع بیماری‌های قلبی - عروقی را محتمل‌تر می‌سازد. سیر بیماری‌های قلبی - عروقی، در افراد افسرده، سیر بدتری است. به عبارت دیگر، شانس مرگ‌ومیر، شانس تكرار حملات قلبی - عروقی، در افراد افسرده، افزایش می‌یابد. به بیان ساده‌تر، زمانی‌كه فردی دچار سكته قلبی می‌شود، اگر زنده بماند و دچار افسردگی باشد، احتمال سكته قلبی مجدد و مرگ، برای او زیاد است. به همین دلیل است كه افسردگی را به‌عنوان یك عامل خطر (Risk Factor) برای مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی - عروقی به حساب می‌آورند.

* گروه پژوهش های خبری

پژوهشم**9294**2054
۰ نفر